• Peter Petrovčič

    31. 3. 2020  |  Družba

    Kaj pa drugi najbolj ranljivi?

    Proti uvedbi nesorazmerne policijske represije za zajezitev epidemije koronavirusa sta se včeraj že izrekla varuh človekovih pravic in informacijska pooblaščenka. Zdaj so enako storili tudi Amnesty International Slovenije, kjer opozarjajo tudi na spregledane ranljive skupine. Enako opozarja tudi zagovornik načela enakosti.

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Družba

    »Ne rabimo najsodobnejše puške, da pobijemo virus!«

    "Več kot pet se nas ne sme družiti. Še dobro, da imam le pet prstov na roki! Upam, da so iz iste občine in da bo potres upošteval samoizolacijo, saj bo drugače oglobljen."

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Družba

    »Redna vadba omogoči, da se bolj učinkovito soočamo s stresnimi situacijami«

    "Menim, da pandemija ni čas za negativna čustva, še posebej, kadar ta posegajo v območje življenjskih svoboščin posameznika, ki drugih ne motijo. Tisti, ki si sedaj, kljub oteženim okoliščinam in v okviru zdravstvenih priporočil prizadevajo, da bi vendarle še nekaj počeli, so lahko le za zgled. Tako je tudi z vadbo."

  • Uredništvo

    1. 4. 2020  |  Kultura

    Finančna pomoč glasbenikom, samozaposlenim v kulturi

    SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center pripravlja akcijo za finančno pomoč glasbenikom, samozaposlenim v kulturi, ki se bo začela 6. aprila, ko bo od 12. ure naprej možno zaprositi za pomoč preko spletnega obrazca. Sočasno vabijo tudi širšo zainiteresirano javnost, da z donacijami Prazniku glasbe pripomore k podpori še večjega števila glasbenikov.

  • Peter Petrovčič

    31. 3. 2020  |  Politika

    Manj nesorazmerne represije?

    Stranka SMC je prek Twitterja sporočila, da je vlada na njihovo pobudo iz interventne zakonodaje začela umikati najbolj sporne novosti. 104. člen zakon, ki je dajal policiji pooblastilo za sledenje ljudem brez odredbe sodišča, naj bi bil tako že umaknjen. Pravijo pa tudi, da bo sprememb v smeri spoštovanja človekovih pravic deležen tudi 103. člen, ki policiji pušča proste roke glede izvajanja prepoznav oseb po fotografijah, vstopa v tuje stanovanje in druge prostore ter začasnega omejevanja gibanja oseb.

  • Staš Zgonik

    31. 3. 2020  |  Družba

    Direktor NIJZ meni, da vladna zaostritev ukrepov za zajezitev epidemije ni bila potrebna

    Vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, primarij prof. dr. Ivan Eržen je v včerajšnjem pogovoru za Mladino podvomil v smiselnost najnovejših omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela včeraj in ki dodatno omejujejo gibanje državljanov in policiji dajejo dodatna pooblastila, prav tako pa med drugim nalagajo obvezno redno razkuževanje površin v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb.

  • Danes je nov dan

    31. 3. 2020  |  Družba

    Kriminalizacija stanovanjskega problema

    V nedeljo je vlada na dopisni seji sprejela odlok, s katerim je omejila gibanje znotraj kraja bodisi začasnega bodisi stalnega prebivališča. Tako kot od državljanov zahtevamo samoizolacijo in odgovorno delovanje, od oblasti pričakujemo življenjske ter realne ukrepe. Namesto tega se je vlada odločila, da kriminalizira vse, ki zaradi anarhije in izkoriščanja na trgu nepremičnin nimajo urejenega začasnega prebivališča. 

  • Oštro.si

    31. 3. 2020  |  Politika

    RTV Slovenija je pravočasno opozorila na nevarnost koronavirusa

    Na javni radioteleviziji so o »neznani pljučnici« prvič poročali 9. januarja na portalu MMC RTV Slovenija. Predsednik vlade Janez Janša je namreč na Twitterju 22. marca delil fotografijo intervjuja z nekdanjim politikom Janezom Kocijančičem na TV Slovenija. Ob fotografiji je javno radiotelevizijo obtožil, da se ukvarja z zgodovino, ni pa pravočasno opozarjala na nevarnost koronavirusa.

  • DK, STA

    31. 3. 2020  |  Kultura

    »Ni razloga, da bi se pomoč odreklo tistim, ki so delno samozaposleni«

    Društvo Asociacija pozdravlja ukrepe za blažitev posledic epidemije koronavirusa na področju kulture, ki jih predvideva predlog zakona, ki je v DZ. Predlagajo pa spremembe nekaterih členov, med drugim glede finančnih pogojev za pomoč in nabora upravičencev. Še nekatere predloge imajo za predvideni drugi sveženj ukrepov.

  • IK, STA

    31. 3. 2020  |  Kultura

    Simoniti na čelo filharmonije imenoval Šarca

    Minister za kulturo Vasko Simoniti je izdal odločbo, s katero je za novega vršilca dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije imenoval glasbenika Mateja Šarca. Ta bo funkcijo v. d. direktorja opravljal od 2. aprila do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar najdlje eno leto.

  • Uredništvo

    31. 3. 2020  |  Družba

    Marcel Štefančič, jr.: »Glasba ti preprečuje, da bi postal pošast«

    "To je čas, ko si glasbeniki nataknejo bele halje, ne da bi si jih natak­nili. Naj pojasnim, v čem je trik. Kaj vidimo zdaj, v času te strašne, kataklizmične krize? Tole: pred nami paradirajo politiki, ki nas poskušajo »pomiriti«. Kar je trapasto: ko zboliš, ne greš k politiku! Ko zboliš, greš k zdravniku. V situacijah, kot je ta, bolj zaupamo znanosti kot politiki. Kar pomeni, da pričakujemo, da bodo tam – na odru, pred kamerami, pod žarometi, na tiskovnih konferencah – stali ljudje v belih haljah. Doktorji, zdravniki, eksperti, znanstveniki, epidemiologi, infektologi, virologi. To so ljudje, ki v takih časih pomirjajo. To so ljudje, ki jim v takšnih časih verjamemo."

  • Damjana Kolar

    31. 3. 2020  |  Kultura

    Na spletu novi slovenski filmi 

    Tokrat v paketu filmov akcije Vsi (filmi) doma prihajajo novi 3 celovečerni igrani filmi: Čefurji raus v režiji Gorana Vojnovića, Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka in Babice revolcije v režiji Petre Seliškar, v mladinskem programu pa bo na ogled film Nika režiserja Slobodana Maksimovića.

  • DK, STA

    31. 3. 2020  |  Svet

    Rudarji svetujejo, kako se soočiti z izolacijo

    Rudarji, ki so v nesreči v čilskem rudniku leta 2010 preživeli 69 dni pod zemljo in Urugvajci, ki so preživeli strmoglavljenje letala leta 1972 v Andih, ob pandemiji novega koronavirusa na domovih izoliranim ljudem svetujejo, naj vzpostavijo rutino in se držijo navodil o omejevanju stikov in umivanju rok.

  • Uredništvo

    31. 3. 2020  |  Družba

    »V karanteni živim že približno 40 let«

    "Virusa se ne branim. Gre za zadevo, ki je skupaj z znanstveniki ne razumem. Telepatsko ga prepričujem, naj ne migrira. Naj ostane v nosu. Prepričujem ga, da če si je izbral mene za gostitelja, naj se širi do žrelnice, celo do sapnice, naprej pa ne. Ker naju bo, če bom umrl, zašil oba. V nosu imaš vse pogoje, da ne greš naprej, mu pravim."

  • Peter Petrovčič

    30. 3. 2020  |  Politika

    Nesorazmerna represija

    Po informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik, ki je vlado obtožila nesprejemljivega in nepotrebnega negiranja ustavnih pravic, se je oglasil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Tudi on opozarja, da se z varuhom človekovih pravic glede precejšnjega omejevanja človekovih pravic vlada sploh ni posvetovala in tudi on ne vidi utemeljenih razlogov za tolikšno nenadzorovano represijo.

  • Peter Petrovčič

    30. 3. 2020  |  Politika

    Vlada posega v elementarne ustavne pravice

    S predlogom zakona, ki bi policiji omogočil sledenje mobilnih telefonov in s tem gibanja državljanov ter prepoznavo oseb po fotografijah in tudi razširjene možnosti vstopa v tuje stanovanje, poudarjajo na uradu informacijske pooblaščenke, so bili seznanjeni iz medijev. Vlada jih o tem ni nič vprašala. Vseeno pa odgovarjajo, zakonodajalca pozivajo, da členov 103 in 104 zakona o interventnih ukrepih, ki bi omogočila sledenje državljanom, »v predlagani obliki ne podpre«.

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Družba

    Vse o pravilih šolanja do konca leta

    Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes sporočilo, da bodo pripravili amandma na sedanja določila kriznega zakona, s katerim bodo do kriznega dodatka upravičeni vsi študenti (tudi izredni), ki niso v delovnem razmerju in imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Krizni dodatek bodo prejeli do 30. aprila 2020. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so sicer pripravili odgovore na najbolj pogosta vprašanja.

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Politika

    VIDEO: Janša napisal pop pesem

    Predsednik vlade Janez Janša je napisal besedilo za pop skladbo, ki jo izvajata Korado in Boško z Domoljubnim bendom. Naslov pesmi je Najlepša si, že v podnaslovu videa pa se pojavi neljuba napaka. V stavku "poklon moji domovini v času preizkušnje" je namreč zadnja beseda napisana napačno, in sicer s črko s. Če boste pozorni, pa lahko v videoposnetku najdete tudi razglednico hrvaškega Rovinja. 

  • Minister Hojs, vaš ukrep ločuje člane družin, ki živijo v različnih občinah

    Spoštovani g. Hojs, vaš najnovejši ukrep o omejitvi gibanja na občine preseneča s svojo nenadnostjo in nesorazmernostjo, saj zaradi nekaj deset izletnikov na Obali in Bledu močno prizadeva dva milijona Slovencev, ločuje člane družin, ki živijo v različnih občinah, in obsoja najbolj ranljive skupine na najgosteje naseljena okolja. Preseneča še toliko bolj, ker je sobotno opozorilo na medijih očitno zaleglo in so se že dan pozneje (v nedeljo) razmere umirile. Če je namen tega ukrepa opozorilo, bi pričakovali, da ga boste vsaj rokovno omejili (celo madžarski predsednik Orban je omejitev gibanja omejil na 14 dni!).

  • Peter Petrovčič

    29. 3. 2020  |  Politika

    Nova uredba o omejitvah gibanja lahko marsikomu močno zaplete življenje

    Vlada Janeza Janše je donedavno menila, da ljudje ne spoštujejo ukrepov za zajezitev širjenja virusa in napovedovala stroge omejitve gibanja in represijo. Potem so si pred dnevi čez noč (dejansko se je zgodilo čez noč) premislili in se do nadaljnjega odrekli dodatni represiji, ker so državljani (čez noč?) postali odgovorni oziroma se vedli kot »zrela nacija«. Niso pretekli trije dnevi, ko so, spet »čez noč« (čeprav se je tokrat zgodilo čez dan), ugotovili, da se ne znamo vesti razmeram primerno in zaostrili uredbo o omejitvi gibanja. Pa še predlog za podelitev policijskih (!) pooblastil vojski so ponovno vložili v državni zbor.

  • IK, STA

    30. 3. 2020  |  Svet

    Vučić grozi Srbiji s 24-urno policijsko uro

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. "Ali bo odločitev sprejeta, je odvisno samo od državljanov in njihovega obnašanja," je dejal. Odločitev glede tega bo sprejel v naslednjih treh do štirih dneh, je napovedal za Prvo TV.

  • IK, STA

    30. 3. 2020  |  Svet

    Italijanska vlada napovedala zelo dolgo karanteno

    Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca uvedli za zajezitev novega koronavirusa, trajala "zelo dolgo" in jo bodo odpravili postopoma.

  • IK, STA

    29. 3. 2020  |  Politika

    Od polnoči prepoved gibanja zunaj občine prebivališča

    Od polnoči bo z vladnim odlokom prepovedano gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano bo tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov.

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Družba

    »Ta virus ni konec sveta, čeprav je videti apokaliptično«

    "Kar se zdaj dogaja s svetovno pandemijo koronavirusa, je odkritje, v smislu: zdaj padajo maske. Padajo maske populističnih vodij, ki so se na začetku virusu smejali in ga poimenovali kitajski virus, zdaj pa uvajajo izredne razmere. V tem smislu ne mislim, da je ta virus konec sveta, čeprav je videti apokaliptično. Ravno nasprotno, ta kriza odpira veliko prostora za neki drugačen svet po koronavirusu. Za svet po apokalipsi."

  • Uredništvo

    30. 3. 2020  |  Družba

    »Ko nam začnejo milijonarji razlagati, da smo vsi v istem čolnu, nas mora resno zaskrbeti«

    "Ko nam začnejo milijonarji razlagati, da smo vsi v istem čolnu, nas mora seveda resno zaskrbeti. Navadno to pomeni, da se jim zdi iz takšnih ali drugačnih razlogov varneje začasno skočiti v naš čoln. Magari s kakšne veličastne in domnevno nepotopljive ladje. Enakost, povezanost in solidarnost, ki so jih nenadoma odkrili, so času – in »skupnemu čolnu« – primerni modni dodatki."

  • IK, STA

    29. 3. 2020  |  Družba

    Upokojenci v trgovino zgolj med 8. in 10. uro

    Vlada je na sobotni seji med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od ponedeljka (30. marca) med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji.

  • Danes je nov dan

    30. 3. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: liberalni pogled

    Govor je nedolžen, cenzura pa nedopustna, so trdili liberalci v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja, ko so še stali za vsebinami, ki so se sklicevale na svobodo govora. S tem pa so odprli vrata tudi drugim vsebinam, ki so terjale enako obravnavo: anti-znanstvenemu diskurzu, sovražnemu govoru, zborovanjem neonacistov ipd. Posledično so liberalci absolutistično zavezo svobodi govora zamenjali za verzijo te pravice, ki se samo-omejuje glede na škodo, ki jo lahko povzroči. Vzemimo primer pornografije; včasih je boj za pravico do distribuiranja eksplicitnih vsebin pomenil zoperstavljanje cenzuri, danes pa pornografijo številni vidijo kot napad na pravice žensk. 

  • IK, STA

    29. 3. 2020  |  Družba

    Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

    Vlada je na sobotni seji kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

  • Izolacija, ki ubija – družbeni eksperiment

    V nekem švedskem raziskovalnem projektu o kolektivnem življenju ženska v svojih šestdesetih pove, da kolektivna hiša, v kateri živi, ​​43-stanovanjski najemni kompleks v osrednjem Stockholmu, deluje kot steznik za dušo. Skupnost v tej hiši ji pomaga, da je življenje znosnejše.

  • Bartolo Lampret

    29. 3. 2020  |  Politika

    Čeprav je videti, kot da živimo v filmu, to (še) ni Mad Max

    Če sem se še prejšnji teden čudil, da nismo deležni veliko »novic« o migrantih, zdaj ugotavljam, da se bombardiranje v »medijih« ponovno povečuje. Žal ne gre za željo po informiranju, v ozadju so drugi nameni.