• Uredništvo

    25. 2. 2020  |  Kultura

    Slovenske študentke osvojile oblikovalske nagrade v New Yorku 

    Študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje so že stari znanci uspehov na natečaju NEW TALENT ANNUAL, enem najpomembnejših mednarodnih oblikovalskih tekmovanj v organizaciji newyorške založbe Graphis. V februarju so bili objavljeni rezultati NEW TALENT ANNUAL 2020, na katerem se je odlično odrezalo kar 5 podiplomskih študentk smeri Grafično oblikovanje z Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij.

  • IK, STA

    25. 2. 2020  |  Svet

    Harvey Weinstein spoznan za krivega spolnega napada in posilstva

    Newyorška porota je nekdanjega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega spolnega napada in posilstva tretje stopnje. Ni pa se mogla poenotiti glede najbolj resne obtožbe predatorskega spolnega napada in posilstva prve stopnje, zaradi česar bi mu grozil dosmrtni zapor.

  • Uredništvo

    25. 2. 2020  |  Družba

    Kdo bo seksist leta?

    Tudi letos bodo na festivalu Rdeče zore podelili bodečo nežo najbolj seksistično izjavo. Tokrat je nominiranih 33 nominirank in nominirancev, razglasitev bo prihodnji teden. 

  • IK, STA

    25. 2. 2020  |  Svet

    Umrl nekdanji egiptovski predsednik Mubarak

    V Egiptu je danes umrl nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki je bil na oblasti 30 let, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njegova družina. Star je bil 91 let.

  • IK, STA

    25. 2. 2020  |  Svet

    Vatikan bo odprl arhive zloglasnega papeža, ki ni nikoli javno obsodil nacističnega režima

    V Vatikanu bodo 2. marca odprli arhive, ki bodo omogočili vpogled v papeževanje Pija XII. med letoma 1939 in 1958, v obdobju, ki sta ga zaznamovala druga svetovna vojna in holokavst. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se zgodovinarji nadejajo, da bodo odkrili doslej skrite podrobnosti o enem najbolj kontroverznih papežev v zgodovini.

  • Uredništvo

    25. 2. 2020  |  Politika

    »Včasih je veljalo, da si moral imeti močne zveze, da si prišel na televizijo« 

    "Včasih je veljalo, da si moral imeti močne zveze, da si prišel na televizijo. Danes moraš za to, da prideš recimo v Odmeve, imeti le svoje mnenje. Mnenje, ki se ne sklada z mnenjem drugega gosta. Moraš biti uravnotežen, pa četudi klatiš notorične neumnosti in nelogičnosti. Pa malo ljudski in splošen za zaključek."

  • Damjana Kolar

    25. 2. 2020  |  Kultura

    Ali ima univerzalno razumljiva umetnost res večje izrazne možnosti?

    V Galeriji Škuc v Ljubljani bodo, 26. februarja ob 19.00 odprli razstavo Splošna filozofija in izpoved posameznika, umetnika Luke Savića, ki na podlagi študija zahodne filozofije in estetike uporablja različne medije za ustvarjanje enigmatičnih instalacij, ki vključujejo in prilagajajo umetnostnozgodovinske reference ter filozofske ideje. Pred odprtjem bo ob 18.00 potekalo javno vodstvo z umetnikom in kuratorjem razstave Guyem Robertsonom.

  • Počivalšek: »Mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati«

    Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se veseli skorajšnje odločitve o Janševi koaliciji, njegovi dolgotrajni pogovori naj bi se kmalu res obrestovali, je zaupal v pogovoru na POP TV. »Lahko povem, da se bližamo trenutku, ko bomo zelo hitro ugotovili, ali je taka programska vlada mogoča,« na to odgovarja Zdravko Počivalšek, predsednik SMC in minister za gospodarstvo v odstopu.

  • Uredništvo

    24. 2. 2020  |  Družba

    Nasveti za umivanje rok, pravilna higiena kašlja

    V času medijske panike o širitvi koronavirusa svetujemo, da se upoštevajo smernice in podatki uradnih institucij kot je Svetovna zdravstvena organizacacija WHO. Spodaj v obliki infografik objavljamo nekaj nasvetov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

  • Uredništvo

    24. 2. 2020  |  Politika

    »Janša si bolj od vsega želi, da bi ga intelektualci cenili«

    "Iz blatenj, žalitev in groženj, ki jih intelektualcem namenja Janša, pa je mogoče razbrati tudi eno ganljivo podrobnost: Janša si bolj od vsega želi, da bi ga intelektualci cenili, sprejeli in skrbeli zanj, to je njegova najbolj intimna opcija. Najbolje bi bilo, da vse to počnejo v strahu pred njim, toda oni, izrodki, se ga sploh ne bojijo. Ne samo, da se ne bojijo njega, ne bojijo se niti volitev, niti tistega, kar bo sledilo, če bo Janša oblikoval vlado ali dobil volitve. In naj jih še tako napada, mu nikoli ne bo uspelo dojeti, katera je njihova intimna opcija - pač zato, ker z njo niso v konfliktu in jih ne frustrira, kot frustrira njega."

  • IK, STA

    24. 2. 2020  |  Politika

    Vsak peti anketiranec ne ve, katero stranko bi volil

    Če bi bile volitve danes, bi glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV opravila Mediana, največ glasov prejela SDS. Podpora stranki LMŠ in vladi Marjana Šarca je v času, ko vodi le še tekoče posle, padla. Vlado podpira le še tretjina vprašanih (33,7 odstotka), nasprotuje pa ji polovica (51,6 odstotka) vprašanih.

  • STA

    24. 2. 2020  |  Svet

    Slovensko ministrstvo pri potovanju v Italijo poziva k previdnosti 

    V Italiji je novi koronavirus zahteval tri smrtne žrtve, število okuženih pa je preseglo 150. Italijanska vlada je sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v deželah Lombardija in Benečija. Slovensko zunanje ministrstvo je ob tem Slovencem, ki potujejo v Italijo, svetovalo previdnost. Pristojni poudarjajo, da razlogov za preplah v Sloveniji ni.

  • IK, STA

    24. 2. 2020  |  Svet

    »Trumpov zid se je prevrnil«

    Ameriški predsednik Donald Trump je v petek Las Vegasu pripravil veliko predvolilno zborovanje, s katerim je želel razjeziti demokrate na predvečer strankarskih zborovanj za izbiro predsedniškega kandidata v Nevadi. Vendar pa je bil tudi sam deležen provokacije Michaela Bloomberga, ki je sredi Las Vegasa objavil oglase proti Trumpu.

  • DK, STA

    24. 2. 2020  |  Kultura

    Pinkfloydovec prihaja v Zagreb 

    Nick Mason, bobnar in eden od ustanoviteljev legendarne skupine Pink Floyd, bo nastopil na zagrebškem poletnem festivalu INmusic s svojo novo skupino Nick Mason's Saucerful of Secrets, ki je nastala leta 2018. Občinstvu bodo predstavili nove interpretacije skladb skupine Pink Floyd, ki so Masonu najljubše.

  • Uredništvo

    24. 2. 2020  |  Kultura

    Filmi o alpinizmu in plezanju

    Med 24. februarjem in 1. marcem bo v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici potekal 14. Festival gorniškega filma, ki v tekmovalnem programu prinaša kar 37 filmov iz 20 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Rdeča nit letošnjega gorniškega praznika v dolini so celovečerni filmi, vsebinsko prednjačijo filmi o gorski kulturi in naravi, pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb - tako v filmih kot na predavanjih Jima Doninija, Jere Musič, Davida Debeljaka, Milana Romiha in Tomaža Jakofčiča ter spominskem večeru prvih himalajskih odprav

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Družba

    »Slovenski mediji o zasebnem življenju politikov večinoma ne poročajo«

    "Dejstvo je, da naši mediji v resnici o zasebnem življenju politikov večinoma ne poročajo. Če bi pogledali slovenske medije, če pogledate tematike, tudi v tabloidnih medijih, in če bi sodili po njih, potem v slovenskem prostoru ni mamil in ni spolnih afer, ker o tem naši mediji ne poročajo. Naši tabloidi imajo najboljše naklade, kadar pride do klasičnih sosedskih sporov, kadar pride do klasičnih napadov, nasilja in umorov. To so zelo medijsko uspešne nakladne zgodbe. Ko gre za zasebno življenje politikov, poročanja o tem praktično ni, razen tistega, kar politiki sami želijo. Pred volitvami bodo vsi spustili kamero v kuhinjo. Se spomnim, da so politiki pred leti povabili novinarje v hišo in jim razkazovali tudi kopalnice in spalnice. Torej, ko gre za prostovoljno razkazovanje, mediji pri tem sodelujejo, ko gre pa za razkrinkavanje oz. poročanje, pa tega ni. Ne pravim, da bi moralo biti, na neki način je prav, da tega ni, je pa gotovo, da lahko takšna ignoriranca ni posledica liberalnosti, temveč bolj oportunosti in nekakšnega sožitja s politiki, lastniki in njihovimi interesi."

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #5

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Politika

    »Elite so ustvarile svet, v katerem se morajo bati ljudstva in se skrivati pred njim«

    "Prejšnji teden so imeli v Münchnu "varnostno konferenco". To je tako, kot da bi kakšna mesarija organizirala vegetarijanski piknik, le še huje. Zbrali so se predstavniki sil, ki ogrožajo mir in varnost po vsem svetu: sil, ki vojskujejo agresivne vojne, intervenirajo v drugih državah in grobo posegajo v njihove notranje zadeve, izvajajo vojaške pritiske in zunajzakonske eksekucije, organizirajo, podpirajo in ščitijo terorizem, okupirajo tuja ozemlja in ropajo naravne vire, destabilizirajo politično življenje v državah, ki jim niso pokorne, jih dušijo z ekonomskimi sankcijami in blokadami, kršijo in razveljavljajo mednarodne varnostne pogodbe, vlagajo neizmerna sredstva v oboroževanje in sprožajo novo oboroževalno tekmo, stopnjujejo mednarodne napetosti ter zavračajo reševanje problemov s političnim in diplomatskim dogovarjanjem."

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Kultura

    Pretresljive Mušičeve risbe iz koncentracijskega taborišča Dachau

    V Moderni galeriji v Ljubljani bodo 27. februarja ob 19.00 odprli razstavo Zorana Mušiča z naslovom Obsojeni na upanje – risbe iz Dachaua iz leta 1945, ki bo na ogled v sklopu stalne razstave umetnosti 20. stoletja. Zbirko 23 risb je 20. julija 2016 v arhivu na tržaškem sedežu Vsedržavnega združenja partizanov Italije (VZPI-ANPI) povsem naključno našel tržaški zgodovinar in raziskovalec Franco Cecotti, še eno Mušičevo risbo iz taborišča pa so odkrili v arhivu Deželnega inštituta za zgodovino odporništva Furlanije - Julijske krajine v Trstu. Kustos razstave: Marko Jenko.

  • Uredništvo

    22. 2. 2020  |  Družba

    Kam pelje pristajanje družbe na napadanje novinarjev in žvižgačev?

    Kam pelje pristajanje družbe na napadanje novinarjev, novinark, žvižgačk in žvižgačev? O tem bodo spregovorili protestniki in protestnice pred ambasado Velike Britanije (TR3) v Ljubljani, ki bo v ponedeljek, 24. februarja, ob 15. uri. Gre za "globalni protest proti kriminalizaciji novinarstva", ki bo potekal na prvi dan sojenja soustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu. Ob tem bodo po vsem svetu potekali shodi za svobodo tiska, svobodo govora ter Assangeovo osvoboditev. 

  • Uredništvo

    22. 2. 2020  |  Družba

    »Slovenija ima največjo kvadraturo trgovskih centrov na prebivalca v EU«

    "Trgovska veriga Lidl je 20. februarja 2020 odprla svojo šestdeseto poslovalnico v Sloveniji. Dogajanje sem opazoval skozi okno. Kadarkoli sem dvignil pogled od dela, se je pločevina širila kot plesen na pospešenem posnetku. Prešinilo me je, da sem v časovnem stroju: je to začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko tuje podjetje odpira prvo trgovino, napolnjeno in urejeno po zahodnih standardih in ljudstvo plane na potrošništvo s človeškim obrazom? Ne, to je leto 2020, torej tri desetletja kasneje – in prizori so še vedno isti. Osemdeset Hofrov, šestdeset Lidlov, nešteto vseh ostalih, velikanski trgovski centri, največja kvadratura trgovskih centrov na prebivalca v Evropski uniji – ljudje pa še vedno pridrvijo in hodijo drug po drugem. Pri nas češke sanje še vedno trajajo."

  • IK, STA

    22. 2. 2020  |  Svet

    Trumpu ni všeč, da je oskarja za najboljši film prejel tujejezični Parazit

    Colorado Springs, 21. februarja - Ameriški predsednik Donald Trump je na enem od svojih predvolilnih zborovanj, ki tečejo, že odkar je januarja 2017 nastopil položaj, v četrtek zvečer v Colorado Springsu svojim privržencem kritiziral odločitev Ameriške filmske akademije, da oskarja za najboljši film podeli južnokorejskemu filmu Parazit.

  • Uredništvo

    22. 2. 2020  |  Kultura

    »Ljudem moramo dati čas, da nas začnejo pogrešati«

    "Tudi v naših zasebnih življenjih velja, da ljudem moramo dati čas, da nas začnejo pogrešati. Podobna logika je bila takrat aplikativna za najino kariero. Verjamem, da so naju po prihodu z Evrovizije imeli vsi dovolj. Tudi, ko sam poslušam najino skladbo dva meseca, jo imam na koncu dovolj. Po Evroviziji sva si želela počitka in takrat bi morala še bolj trdno vztrajati pri tem. Morala bi spakirati, se odpeljati na morje in za dva meseca izklopiti telefona."

  • Danes je nov dan

    23. 2. 2020  |  Družba

    Ne FOMO, ampak JOMO!

    Če premalo spite, imate večjo možnost za srčni infarkt. In za raka, demenco ter napade mimobežnih virusov zaradi slabšega imunskega sistema. Pomanjkanje spanja slabo vpliva na gene, moti proizvodnjo spolnih hormonov, pospešuje staranje, moškim celo skrči testise. Skratka, če ste predolgo budni, drvite v smrt.

  • Danes je nov dan

    22. 2. 2020  |  Družba

    Herbicidna romanca

    Smo na sredini petletnega podaljšanja roka do prepovedi rabe glifosata v EU, ki so ga leta 2017 v EP pomagali izglasovati tudi nekateri slovenski poslanci, v Svetu EU pa naš kmetijski minister. Lani je sicer v Sloveniji stopila v veljavo prepoved uporabe herbicidov na javnih površinah, vendar so iz prepovedi do aprila 2021 izključene železnice in ceste. Ravno Slovenske železnice in DARS sta največja uporabnika herbicidov na osnovi glifosata pri nas, tako da gre za ukrep s figo v žepu.

  • DK, STA

    22. 2. 2020  |  Kultura

    Bollywoodska Lola

    Azijski producent Sony Pictures India pripravlja indijsko različico nemške kultne klasike Toma Tykwerja iz leta 1998 Teci, Lola, teci. V filmu z naslovom Loopa Lapeta, ki ga bo režiral Aakash Bhatia, bosta v vlogah mladega para Lole in Mannija zaigrala indijska igralca Taapsee Pannu in Tahir Raj Bhasin.

  • IK, STA

    21. 2. 2020  |  Politika

    SDS spet grozi s tožbo 

    Odvetniška družba Matoz je v imenu SDS Rudiju Rizmanu, sicer prvopodpisanemu pod javno pismo, v katerem so predstavniki znanstvenega in akademskega življenja izrazili resno zaskrbljenost ob nastajanju koalicije Janeza Janše, poslala zahtevo za preklic njegovih izjav v medijih. A podpisniki sporočajo, da se ne nameravajo ukloniti.

  • Izak Košir

    21. 2. 2020  |  Mladina 8  |  Politika

    Peticija za odstranitev Kučana

    Neutrudni Vili Kovačič je spet dejaven. Državljan, najbolj znan po zbiranju podpisov za referendum o drugem tiru, med njegove projekte pa spadajo tudi pobuda za odstranitev kipa narodnega heroja Borisa Kidriča iz Parka Sveta Evrope v Ljubljani, sodelovanje pri zbiranju podpisov za referendum proti družinskemu zakoniku in druge (namerno ali naključno) s stranko SDS usklajene akcije, se je najprej lotil ljubljanskega župana Zorana Jankovića, zdaj pa še prvega predsednika republike Milana Kučana, torej kolega upokojenca. Kovačič jih šteje 78, Kučan pa 79.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 2. 2020  |  Mladina 8  |  Uvodnik

    Se je kampanja že začela?

    »Med včerajšnjim nadzorom ste generalni direktorici policije dejali, naj pomisli na svojo prihodnost. Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade.«
     —Na Twitterju objavljeni uradni odgovor slovenske policije poslancu SDS Ž. Mahniču po razkritju, da je v vlogi parlamentarnega nadzornika zahteval vpogled v preiskave o finančnih mahinacijah svoje stranke