• Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Politika

    »Slovenija naj nemudoma preneha z deportacijami v Afganistan in druge nevarne države«

    Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica sta na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, varuha človekovih pravic Petra Svetino in ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovili javno pismo o spornem ravnanju upravnih enot in policije v postopkih združevanja družin. Pred tednom dni je namreč novomeška inciativa obvestila medije o nenavadni situaciji Dragane in novomeškega afganistanca Noora, ki ga je policija po dolgem obdobju skupnega življenja zaprla v Center za tujce in ga poskušala deportirati v Afganistan. O tem smo pisali tudi v Mladini. Center za tujce je s strani številnih institucij in organizacij prejel opozorila, da je potrebno v takšnih postopkih spoštovati načelo nevračanja v nevarne regije in pravico do družinskega življenja, a se teden kasneje družinska tragedija nadaljuje.

  • IK, STA

    12. 12. 2019  |  Svet

    Handkeja v Sarajevu in na Kosovu razglasili za nezaželenega 

    Skupščina sarajevske županije je včeraj sprejela odlok, s katerim je avstrijskega književnika Petra Handkeja, letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, razglasila za neželeno osebo v glavnem mestu Bosne in Hercegovine. Vsi sodelujoči na seji so podprli predlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA), poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

  • Danes je nov dan

    12. 12. 2019  |  Družba

    Zakaj ščitimo zločince?

    Premalo razmišljamo o tem, kakšne družbene posledice nosi naše vsakdanje obnašanje. Osvajanje natakarice med delom, na primer. Žvižganje na ulici ali trivializiranje nasilja s "fantje naj bodo fantje." Namig na "provokativno" obleko ob prijavi posilstva ali zatekanje k statistikam lažnih prijav. Definiranje moškosti kot spolno agresivne in ženskosti kot pasivne ter toleriranje spolnega nasilja. 

  • IK, STA

    12. 12. 2019  |  Svet

    Greta Thunberg je osebnost leta revije Time

    Osebnost leta 2019 je po izboru revije Time postala švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Kot so zapisali v reviji, je najstnica v ključnem trenutku poslala v svet preprosto resnico, da ne moremo več živeti, kot da jutri nikoli ne pride.

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Svet

    Ko država tolerira prisilne spreobrnitve

    Pred kratkim sta italijanski CESNUR (Center za raziskove novih religij) in belgijski HRWF (Človekove pravice brez meja) v južnokorejskem Seulu organizirala seminar z naslovom Netolorenca in diskriminacija do novih verskih gibanj: mednarodni problem. Konferenca je bila namenjena varstvu verskih manjših s strani dominantne večine. Seminar je bil organiziran zaradi naraščajočega problema prisilnih spreobrnitev, ki se v Južni Koreji dogajajo še danes. 

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Politika

    Tomaž Mastnak: »Privatizacija slovenskega zdravstva je življenjska grožnja našim ljudem«

    "Zdravstveni sistem bo deloval ali v interesu državljanov in njihovega zdravja ali se ga bodo polastili privatni interesi za svoj dobiček. Nameravana privatizacija slovenskega zdravstva po ameriškem modelu je dobesedno in naravnost življenjska grožnja našim ljudem, temu narodu."

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina in to je naslovnica letošnje že 50. številke! Zakrivil jo je naš hišni karikaturist in Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič. Slovenija se je postavila na stran davčnih oaz in velikih korporacij, zaradi katerih vsako leto izgubimo več kot 150 milijonov evrov. Več si preberite jutri! #Mladina50 

  • IK, STA

    12. 12. 2019  |  Svet

    Lani neizkoriščenih kar 768 milijonov dni dopusta

    Študija Ameriškega združenja potovalnih agencij ugotavlja, da Američani leta 2018 niso izkoristili skupaj 768 milijonov dni plačanega dopusta, kar je devet odstotkov več kot leta 2017. Številke za letos še zbirajo, vendar skoraj ni dvoma, da bodo spet visoke.

  • Damjana Kolar

    12. 12. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo tradicionalno prednovoletno zabavo Kina Šiška, na kateri bosta nastopili zasedbi My Baby in Karpov not Kasparov, premiero "družinskega mijauzikla" Obuti maček po besedilu Andreja Rozmana Roze in v režiji Vita Tauferja, koncert skupine The New Power Generation, ki je med letoma 1990 in 2013 spremljala Princea, premiero predstave Dr. Prešeren avtorice in režiserke Nede R. Bric, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim.

  • Uredništvo

    12. 12. 2019  |  Družba

    Rebeka Dremelj: »Svojih otrok še nisem pokazala javnosti, vedno jih slikam izključno samo v hrbet«

    "Jaz svojih otrok načeloma nikoli do danes še nisem pokazala javnosti. Jaz se z največjim veseljem kdaj pohvalim s svojimi otroki, ampak jih vedno slikam izključno samo v hrbet. Želim ju zaščititi, da ne bi ljudje vedno vedeli, da sta to onidve. Ko bosta toliko stari, da bosta lahko sami sprejeli odločitev, ali želita biti medijsko izpostavljeni ali ne, takrat ju bom pa tudi jaz z veseljem slikala od spredaj in pokazala, to sta moji dve hčerki. Mislim, da je tukaj že v štartu narobe narejeno, da se medijske mame enostavno odločajo za usodo oziroma življenje svojih otrok. Da če si ti medijska mama, so kar takoj tudi tvoji otroci medijsko izpostavljeni."

  • Borut Mekina

    11. 12. 2019  |  Politika

    Janševi dragi bonbončki

    Predsednik SDS Janez Janša je ob robu nedavnega sprejema v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa ponovno napovedal predčasne volitve. Sedanja koalicija pod vodstvom Marjana Šarca lahko, je dejal Janša, vlado "še nekaj časa ohranja pri življenju, a veliko drugega kot škode ne morejo delati". "Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta 'štrikec' se zmanjšuje in bodo velike težave," je dejal prvak SDS.

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Družba

    »Najemnine v Ljubljani so se povečale do zneskov, ki si jih mladi z delom ne moremo več privoščiti«

    Z intervencijo na maketi Ljubljane, ki stoji na Prešernovem trgu, želi skupina mladih umetnic prikazati nepremičninsko sliko središča mesta skozi oči mladih in opozoriti na problematiko gentrifikacije Ljubljane. Prestolnica namreč postaja namenjena turistom in ne več občankam in občanom. Akcijo, ki jo lahko vidite na fotografijah, so umetnice izvedle včeraj, 10. decembra, ob polnoči, a ker je mestna komunala objekte odstranila, so jo ponovile danes zjutraj 20 minut po 9. uri.

  • IK, STA

    11. 12. 2019  |  Družba

    Cerkev zaradi spolnih napadov obsodila župnika

    Metropolitansko cerkveno sodišče je duhovnika murskosoboške škofije Andreja Zrima spoznalo za krivega spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Oznanilo o tem je objavila ljutomerska župnija, kjer je Zrim deloval do aprila lani. Policija zaradi novih okoliščin po navedbah Dnevnika zbira dodatna obvestila.

  • LP

    11. 12. 2019  |  Svet

    Finska z najmlajšo premierko na svetu

    34-letna Sanna Marin, do nedavnega finska ministrica za promet, je pravkar postala najmlajša predsednica vlade na svetu. V političnih vodah je od 27. leta, sprva kot vodja službe mestnega sveta v domačem mestu Tampere, pozneje zakonodajalka, ministrica za promet pa je postala lanskega junija, ko se je oblikovala vlada Anttija Rinneja, člana stranke socialnih demokratov, ki je prejšnji teden odstopil. Stranka je nato izbrala Marinovo kot njegovo namestnico.

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Družba

    Namesto rakete kupi brikete!

    Namesto petard raje doniraj društvom in zavetiščem za pomoč živalim, opozarja projekt zMačkane, ki je projekt mladih za živali, s katerim želijo pri ljudeh vzbuditi empatijo in skrb za živali. V okviru tega organizirajo tudi delavnice, na katerih ozaveščajo o omenjenih problematikah ter sodelujejo z zavetišči in društvi za zaščito živali.

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Politika

    Ivo Hvalica: »Janša je potolkel vse rekorde. Tudi jugoslovanske, mogoče ima daljši staž Mao«

    "Prvak SDS je potolkel vse rekorde. Tudi jugoslovanske, mogoče ima na Kitajskem daljši staž Mao Cetung, pa seveda Zmago Jelinčič."

  • Danes je nov dan

    11. 12. 2019  |  Družba

    Kaj skriva Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti?

    Peticije so velikokrat edino orodje, ki ga ima civilna družba na razpolago. V Sloveniji imajo lahko peticije pravne posledice, nekatere mora obravnavati Državni zbor – za to obstaja celo posebno delovno telo: Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Ta se je v zadnjih 14 mesecih sestala 12-krat.

  • Uredništvo

    11. 12. 2019  |  Družba

    Nika Kljun: »Slovenci res ne znamo spoštovati truda nekoga drugega«

    "Nisem negativna, ampak Slovenci res ne znamo spoštovati truda nekoga drugega, ga pohvaliti, raje izpostavimo negativne stvari in to je mene zelo zelo bolelo."

  • Dr. Jože Mencinger

    10. 12. 2019  |  Svet

    V Evropo prihajajo nesrečneži, ki smo jim tudi mi vsaj simbolno pomagali zrušiti domove

    Zaradi nedavnih dogodkov v bosanskem Bihaću ponovno objavljamo komentar ekonomista dr. Jožeta Mencingerja, ki smo ga objavili že pred časom, a je še vedno aktualen in menimo, da bi marsikomu pomagal pri razumevanju prostora in časa, če bi ga prebral. Iz taborišča Vučjak blizu Bihaća bodo namreč migrante danes začeli premeščati drugam. Operacija naj bi trajala tri dni. Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU, so opozorili, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V zadnjem času so bili vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je prejšnji teden ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču v petek označila za najslabše v vsej Evropi.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Umrla pevka skupine Roxette Marie Fredriksson

    V 62. letu starosti je po dolgi bolezni umrla pevka legendarne švedske pop zasedbe Roxette, Marie Fredriksson. Tragično novico o smrti je za švedske medije sporočila njena družina - soprog Mikael Bolyos in njuna dva otroka, hči Inez Josefin in sin Oscar.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Svet

    Ne v mojem imenu

    Danes bodo v Stockholmu ob podelitvi Nobelovih nagrad organizirane demonstracije proti podelitvi nagrade avstrijskemu pisatelju Petru Handkeju. Handkeju najbolj zamerijo, da je simpatiziral z nekdanjim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in da je zanikal genocid v Srebrenici. Demonstracije organizirajo matere Srebrenice in Žepe, predstavniki prijedorskih taboriščnikov in spominski center Potočari. Med govorniki bodo tudi Roy Gutman, novinar, ki je prvi objavil zgodbe o zloglasnih taboriščih med vojno v Bosni, Florence Hartman, nekdanja pomočnica glavne haške tožilke za vojne zločine Carle del Ponte in še mnogo drugih.

  • IK, STA

    10. 12. 2019  |  Politika

    Angeliko Mlinar, ki je že zaprosila za slovensko državljanstvo, bodo predlagali za ministrico

    Izvršni odbor stranke SAB se je odločil, da tudi uradno predlaga koroško Slovenko Angeliko Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Ta je prejšnji teden že vložila tudi vlogo za slovensko državljanstvo, čeprav od Avstrije dovoljenja za to še ni dobila.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Družba

    Vse zgodbe Humanitarčka: Namesto pravljic za lahko noč

    Tragične zgodbe upokojenk in upokojencev so se letos dotaknile številnih bralk in bralcev. Usode starejših deli društvo Humanitarček, in sicer v okviru dobrodelne kampanje #projektVida. Gre za družbeno odgovoren, na trenutke kritičen projekt, kjer slovenski javnosti predstavljajo resnične zgodbe starostnikov, ki so jih srečali pri svojem skoraj delu. S projektom želijo opozoriti na vedno večje število slovenskih upokojencev, ki živijo na socialnem dnu in so jih uradne državne institucije spregledale.

  • Dominik Šik Vukovič

    10. 12. 2019  |  Družba

    Zakaj se nogomet ne more znebiti rasistov?

    Kdor le bežno spremlja poročanje o nogometu, je brez dvoma slišal za val rasizma, ki je zajel nogometne stadione širom Evrope. Rasisti so, na krilih svobode govora in vzpona nacionalističnih ter populističnih politikov, dobili veter v jadra in svojo nestrpnost do drugačnih začeli intenzivneje izražati. Seznam rasističnih izbruhov je iz tedna v teden daljši. Bolgarija, Anglija, Škotska, Francija, Italija, Srbija, Ukrajina, Španija, Rusija, Grčija, Slovaška, Hrvaška, Črna gora, tudi Slovenija ni izjema. Seveda pa ne gre le za evropski problem, saj imajo težave z rasizmom na stadionih tudi v Latinski Ameriki, predvsem v Braziliji in v Argentini. Stanje v sosednji Italiji je še posebej alarmantno, saj ne gre le za peščico idiotov na stadionu, kakor rasistične zmerljivke s tribun opravičuje Matteo Salvini, pač pa je celoten sistem osnovan tako, da ščiti rasiste.

  • Danes je nov dan

    10. 12. 2019  |  Družba

    Francozi spet na ulicah

    Pred dobrim letom so Francijo preplavili protesti rumenih jopičev, ki jih je francoski vladi z bolj ali manj brutalnimi prijemi uspelo zadušiti, ti pa so spotoma izgubili tudi kredibilnost in potencial, da bi prerasli v gibanje za širše družbene spremembe. 

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Družba

    Dragan Petrovec: »Približno 20 odstotkov je takih, ki jih je treba imeti pod ključem, ker so nevarni«

    "V tistih zaporih, kjer delo temelji samo na zaklepanju in odklepanju ter na varnostnih sistemih, tam je veliko več bolezni osebja, asocialnih pojavov, kot sta alkoholizem in agresivnost. Odprt režim odpira dušo, srce in počutje tako za osebje kot za obsojence. Pokazalo se je, da večini obsojenih lahko zaupaš. Nisem naiven, vem, da je približno 20 odstotkov takih, ki jih je treba imeti pod ključem, ker so nevarni. Problem so tudi odvisniki, lahko imajo dobre namene, a enostavno ne zdržijo, ko pridejo v skušnjavo. Večina preostalih pa lahko biva v odprtem sistemu, za to pa se je treba truditi. To je najbolj odvisno od osebja, če se je pripravljeno odreči klasični moči nad obsojenci, takrat lahko dosežeš odprt režim, sicer pa ne."

  • DK, STA

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Kaj so Laibach igrali v Severni Koreji?

    Skupina Laibach je pri priznani britanski založbi Mute izdala EP Party Songs, na katerem je šest doslej neobjavljenih skladb, ki so bile na repertoarju koncerta skupine v Severni Koreji leta 2015. Gre za skladbe Honourable, Dead or Alive, When Following the Revolutionary Road, We Will Go to Mount Paektu in Arirang.

  • DK, STA

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Netflixova ločitvena saga z največ nominacijami za zlate globuse

    Šest nominacij za zlate globuse, med drugim za najboljšo celovečerno dramo, si je prislužila Netflixova ločitvena saga Marriage Story v režiji Noaha Baumbacha. Po pet nominacij za prestižne nagrade sta prejela še filma Irec (The Irishman) režiserja Martina Scorseseja ter Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina.

  • DK, STA

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Nedokončano Beethovnovo simfonijo bo dokončala umetna inteligenca

    Mednarodna skupina muzikologov, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki bodo uporabili osnutke za nedokončano deseto simfonijo nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna, da bi s pomočjo umetne inteligence dokončali omenjeno delo. Simfonijo bodo krstno izvedli 28. aprila 2020 v Bonnu, je potrdilo podjetje Deutsche Telekom, ki je spodbudilo projekt. Delo bo izvedel Beethovnov orkester s sedežem v Bonnu in tako obeležil 250. letnico njegovega rojstva.

  • Damjana Kolar

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Sinhronizacija vidnega in slišnega

    V Kinu Šiška Ljubljana bo 10. decembra ob 20.00 premiera avdiovizualnega dela Tadeja Droljca Žarkolom, ki je nastala v koprodukciji osmo/ze in Kina Šiška. Kompozicija za laser, luč, projekcijo in zvok gradi avdiovizualni objekt, ki temelji na tesni sinhronizaciji vidnega in slišnega. Omejitve, ki jih avdiovizualna vzajemnost postavlja posameznemu mediju, ustvarjajo med-modalno tenzijo in težnjo po osvoboditvi. Njeno možnost Droljc išče v med-modalnem razpadanju objektov v svobodnejše avdiovizualne percepte, kjer časovno-prostorsko sinhronizacijo nadomeščajo bolj poetične vezi.