• Uredništvo

    16. 12. 2019  |  Kultura

    Močno čustveno videnje sveta

    V Galeriji Fotografija v Ljubljani bo 16. decembra ob 18.00 potekala predstavitev fotoknjige Naša hiša avtorja Davorja Konjikušića, kjer bodo poleg avtorja sodelovali še urednica knjige Jelena Pašić, Miha Colner in Jaka Babnik. Knjiga sooča fotografsko gradivo z dnevniškimi zapisi, ki skupaj ustvarjajo močno čustveno in avtorsko videnje sveta. Gre za prvo knjigo umetnika tega priznanega hrvaškega umetnika in fotografa, ki je izšla pod okriljem Ureda za fotografiju iz Zagreba.

  • Danes je nov dan

    16. 12. 2019  |  Družba

    Petek je petek

    Okoli 20 milijonov Američanov ima frigatriskaidekafobijo, bolesten strah pred petkom, trinajstim. Ameriško gospodarstvo vsakič utrpi skoraj milijardo dolarjev izgube: ljudje nočejo na letalo, v avto, k zdravniku, so tesnobni, imajo panične napade.

  • IK, STA

    16. 12. 2019  |  Svet

    V predalih skritih še več kot 12 milijard mark

    Nemci še vedno hranijo ogromne vsote nemških mark, težko se ločijo predvsem od velikih bankovcev. Čeprav so v Nemčiji pred skoraj 18 leti uvedli evro, državljani do konca novembra po podatkih nemške centralne banke niso v sedanjo valuto zamenjali še 12,46 milijarde mark (okoli 6,37 milijarde evrov).

  • Uredništvo

    15. 12. 2019  |  Politika

    Milan Kučan: »ZDA so najprej dejale, da nikoli ne bodo priznale samostojne Slovenije«

    "Na predvečer razglasitve samostojnosti Slovenije nas je obiskal James Baker, takratni ameriški državni sekretar, in nam neposredno napovedal, da nas v primeru odcepitve od Jugoslavije nikoli ne bodo priznali. Rekel sem mu, da nas bodo morali prej ali slej priznati, saj za nami stojita plebiscit o samostojnosti in politika demokratičnosti. Takih rezultatov ne morete prezreti."

  • IK, STA

    14. 12. 2019  |  Družba

    Italijanski neofašisti žrtve drugega tržaškega procesa označili za teroriste

    Na Opčinah in v Lonjerju so se davi po poročanju Primorskega dnevnika pojavili plakati skrajnega desničarskega gibanja CasaPound proti žrtvam drugega tržaškega procesa. Nalepili so jih na zidove in zabojnike za smeti, na Opčinah tudi na Jadranov sedež in na zid Prosvetnega doma.

  • Uredništvo

    15. 12. 2019  |  Svet

    Evropa o pravilih za Airbnb

    V začetku letošnjega decembra je Evropski odbor regij na pobudo Dunaja soglasno sprejel katalog zahtev za digitalno gospodarstvo. Gre za določitev jasnih pravil za digitalne platforme, kot je na primer Airbnb. Regije in mesta v katalogu zahtevajo jasna določila, ki vpeljujejo pravni okvir za digitalno gospodarstvo in hkrati omogočajo izvrševanje pravil s strani pristojnih organov.

  • Uredništvo

    15. 12. 2019  |  Družba

    Ksenija Benedetti: »Od nikogar nisem odvisna, razen od ljubezni svojega moža«

    "Nikomur, nikomur nisem nič dolžna. In od nikogar nisem odvisna, razen od ljubezni svojega moža. Imam svojo glavo, svoje vrednote in svoja mnenja, ki so lahko komu všeč, komu pa ne. Še vedno se lahko vsak dan popolnoma mirno in brez slabe vesti pogledam v ogledalo. Kaj pa vi?"

  • IK, STA

    14. 12. 2019  |  Družba

    Kaj smo v Sloveniji letos najbolj guglali?

    Upravljalec vodilnega spletnega iskalnika na svetu Google je objavil podatke o trendih na področju spletnega iskanja v Sloveniji letos. Uporabnike je tokrat najbolj zanimal košarkar Luka Dončić, po pogostosti iskanja sledijo podatki o padcu berlinskega zidu in pesmi Evrovizije.

  • Uredništvo

    14. 12. 2019  |  Družba

    Ranka Ivelja: »V Cerkvi se lekcij spopadanja s spolnimi zlorabami učijo, kot da bi imeli še kakšno stoletje časa«

    "V Cerkvi se lekcij spopadanja s spolnimi zlorabami učijo, kot da bi imeli še kakšno stoletje ali dve časa. Kljub desetinam dokumentarcev, kupom knjig, kilometrom poročil o srhljivih početjih božjih služabnikov po vsem svetu slovenski kleriki  - pa tudi lep del njihovih ovčic - še vedno vztrajno sporočajo: O, ne, ne, pri nas se kaj takega ne dogaja."

  • Damjana Kolar

    14. 12. 2019  |  Kultura

    Osvobajanje ženske identitete

    Od 19. decembra dalje bo v ljubljanskem Kinodvoru na ogled intimna zgodovinska romanca Portret mladenke v ognju, v kateri režiserka Céline Sciamma (Pobalinka, Banda punc) znova ujame trenutek osvobajanja ženske identitete – tokrat zaklenjene v zatohle patriarhalne kodekse 18. stoletja. Film je prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu v Cannesu.

  • Uredništvo

    14. 12. 2019  |  Družba

    Ignoranca ima več obrazov in razsežnosti

    Na tretjih straneh novembrskih izdaj Mladine so svoje kreativne mišice in družbeno kritiko predstavile agencije Grey Ljubljana, Studio Terminal, New Moment Ljubljana, Imago Urbee in Strobl Advertising Group. Nekateri Proglasi se tako dotikajo osebne ravni, na primer v obliki prebranega, a neodgovorjenega sporočila na Facebooku, spet druga ciljajo širše, kot je ignoranca do podnebnih sprememb. Za Marketing Magazin (MM) so sodelujoče agencije pojasnile svoje stvaritve o temi IGNORANCA

  • IK, STA

    14. 12. 2019  |  Svet

    Tradicionalna tajska masaža na Unescovem seznamu kulturne dediščine

    Tradicionalna tajska masaža se je uvrstila na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Masaža, ki izhaja iz Indije in jo že več stoletij izvajajo na Tajskem, je postala priljubljena v 60. letih minulega stoletja, ko so se po vsem svetu razširile posebne šole za maserje, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Grega Repovž

    13. 12. 2019  |  Svet

    Kaj se lahko naučimo iz Corbynovega poraza – pred prihajajočimi ameriškimi volitvami?

    Kako je mogoče, da so v Veliki Britaniji zmagali konservativci? Kako je mogoče, da ljudje niso prepoznali, da je vse, kar obljublja Boris Johnson, le spopad z zunanjim sovražnikom, torej Evropo, od katere je imela Velika Britanija vedno in vselej koristi, nadaljevanje nacionalističnega in populističnega zamegljevanja, ki se bo na koncu vedno končalo z odkritim rasizmom in poveličevanjem belega moškega, in le nadaljevanje razprodaje javnih storitev in javnega dobrega? In kako britanski volivci niso prepoznali iskrenosti, s katero nastopa Jeremy Corbyn, ki dejansko govori o delavskih, socialnih in zdravstvenih pravicah, o spoštovanju različnosti, o dostojanstvu prebivalcev Velike Britanije? Preprosto – ker smo leta 2019.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Uvodnik

    Preteklost vedno pride

    V torek so v Stockholmu potekali protesti ob podelitvi Nobelove nagrade Petru Handkeju. Med drugim so se protesta množično udeležile tudi članice združenja mater Srebrenice. In bilo je neprijetno. Tistim v dvorani, tistim pred dvorano. Tistim v dvorani, ker materam iz Srebrenice pač ni mogoče ugovarjati, četudi gre za tako povzdignjeno stvar, kot sta literatura in Nobelova nagrada – ker dandanes ni resnega človeka, ki bi zanikal genocid, ki se je zgodil v Bosni in Hercegovini pred 25 leti. Vojna na tleh bivše Jugoslavije je namreč zaznamovala Evropo in jo zaznamuje še zdaj. Ne nazadnje tudi tako, da takrat razseljeni Bošnjaki, Hrvati in tudi Srbi, integrirani v državah, v katere so pobegnili pred vojno, danes pa so močno vključeni v družbo, o tem govorijo, pišejo knjige, o preteklosti govorijo v intervjujih, govorijo v prijateljskih krogih. Ne nazadnje je najprestižnejšo nemško književno nagrado ravno letos prejel pisatelj Saša Stanišić, ki je v Nemčijo prišel kot begunec. Čeprav smo morda Slovenci potlačili te dogodke in jih želimo predvsem odmisliti – kot da to ni imelo nič z nami –, je vojna na tleh bivše Jugoslavije del zgodovine celotne Evrope. In to zelo slab del zgodovine, neprijeten, grd. O njej se v Nemčiji, Franciji, Belgiji, na Nizozemskem in v skandinavskih deželah govori neprimerno več kot o Sloveniji.

  • IK, STA

    13. 12. 2019  |  Politika

    Levica znova poziva k priznanju Palestine

    Stranka Levica je danes na vlado naslovila pobudo, naj v prihodnjih razpravah na ravni EU aktivno zagovarja priznanje Palestine in se k priznanju tudi sama zaveže. V primeru, da znotraj EU do konca marca 2020 ne bo prišlo do konsenza o priznanju Palestine, Levica slovenski vladi predlaga, naj sama pripravi sklep o priznanju Palestine in ga predloži DZ.

  • Borut Mekina

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Politika

    Lakaji davčnih piratov

    Slovenija je samostojna in suverena država. A to je veljalo le do trenutka, ko so ZDA od nje zahtevale, naj na podlagi prirejenih dokazov in s sprevrženo argumentacijo podpre napad na Irak. Tedaj je Slovenija »skočila«, pozabila na vse svoje proslave državnosti in velike besede in se brez razprave v parlamentu priključila koaliciji »voljnih« držav. Ta sramotni dogodek, katerega posledice čutimo skupaj s celotno Evropo še danes, se je zgodil leta 2003, ko se je naša država s podpisom tako imenovane vilenske izjave priključila skupini vzhodnoevropskih držav, ki so podprle ameriški napad na Irak, češ da ima ta orožje za množično uničevanje.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Družba

    Borut Marolt, ravnatelj vzgojnega zavoda v Logatcu: »Otrok ni zgolj svetinja«

    Borut Marolt je javnosti najbolj znan kot pevec skupine Niet. Ravno v teh dneh se ponovno vrača na rokerske odre. Je tudi avtor mladinskega bestselerja »Kako se znebiti trupla«. A mi smo se k njemu na obisk odpravili iz povsem drugih razlogov. Marolt namreč že desetletje in pol dela v vzgojnem zavodu, kamor država pošilja »problematične« mladostnike. Pred dobrim letom dni je prevzel tudi vodenje zavoda, saj je bil izvoljen za ravnatelja. Nekoč so v zavode zapirali mlade že za najmanjšo napako, ki so jo storili, danes pa je povsem drugače, pravi. In če so nekoč tja prihajali mladi iz družin s preostro vzgojo, je dandanes v njih vedno več razvajenih otrok.

  • IK, STA

    13. 12. 2019  |  Svet

    Britanski konservativci z absolutno večino v parlamentu

    Britanski konservativci so na včerajšnjih predčasnih volitvah osvojili 361 poslanskih mandatov, kar je precej več od absolutne večine 326 glasov v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti so medtem doživeli hud poraz, imeli bodo 203 poslance, kažejo rezultati po preštetih glasovih iz 645 od 650 volilnih okrajev.

  • Jure Trampuš  |  Ilustracija: Josip Visarjonovič

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Družba

    BIOGRAFIJA: Ursula von der Leyen, prva predsednica Evropske komisije

    Ursulo rodijo 8. oktobra 1958 v Bruslju, v letu nastanka rimske pogodbe, pravnega akta ustanovitve Evropske gospodarske skupnosti, predhodnice današnje EU. Ursulin oče je Ernst Albrecht, nemški politik, ki opravlja službo visokega evropskega javnega uslužbenca, pozneje pa postane predsednik nemške zvezne države Spodnja Saška. Nekaj časa je tudi kandidat za nemškega kanclerja.

  • Lara Paukovič

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Družba

    Zastava brez zvezde

    Mladinska knjiga je izdala koledar za leto 2020. Na fotografiji za mesec september je rdeče-bela ladja Jelke Reichman, na palubi katere plapola modro-belo-rdeča zastava. A ravno ta zastava, ki ni zastava nobene države, je zmotila blogerja Ronija Kordiša in ga napeljala k temu, da je poiskal slikanico Igrače korakajo iz leta 1983. Tam je ob pesmici o ladji iz neznanega kraja Kajetana Koviča objavljena enaka ilustracija, le zastava na ladji je drugačna – jugoslovanska, ki ima poleg modro-belo-rdeče na sredini še rdečo zvezdo.

  • Izak Košir

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Politika

    Brezzobi tiger

    Pretekli petek, 6. decembra, se je v državnem zboru na 12. seji sestala komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Na prvih enajstih sejah, ki so bile javne (kar pomeni, da so transkripti dostopni na spletu), je komisija obravnavala nekaj poročil in eno peticijo, na zadnji pa naj bi v nekaj urah obravnavali kar 110 (!) peticij. Sejo so povrh tega zaprli za javnost, kar pomeni, da tega, kaj so članice in člani komisije govorili, ne moremo izvedeti.

  • Jure Trampuš

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Družba

    Hipokrizija v Sloveniji

    Minuli petek se je v nekaj urah po Twitterju, Facebooku in drugih omrežjih razširila novica, da je trgovsko podjetje Hofer pred svojimi trgovinami prepovedalo prodajanje časopisa Kralji ulice. Zakaj so se tako odločili, ni najbolj jasno. Objavljena je bila le fotografija obvestila o prepovedi. Dobri ljudje interneta so bili zgroženi, pojavljale so se zahteve po bojkotu, spraševali so se, kako lahko trgovci preganjajo brezdomce in podobno. Podoba slikanega obvestila je postala viralna.

  • Danes je nov dan

    13. 12. 2019  |  Družba

    (Biti ali) ne biti in zmagati

    Zdi se, da Hrvati pred prvim krogom predsedniških volitev, ki bo 22. decembra, ne bodo imeli soočenja glavnih kandidatov. Kolinda pravi, da je zasedena s kampanjo, čeprav so ji televizijske hiše datume ponudile že poleti. A obnašanje hrvaške predsednice ni nič novega. Britanci, ki so volili pred kratkim, so spremljali debato o klimatskih spremembah brez Johnsona in Faragea, ki ju je Channel 4 nadomestil kar z ledenima skulpturama, ki sta se med oddajo počasi tajali. 

  • Peter Petrovčič

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Politika

    Omejevanje pravice do splava je zgolj pot do prepovedi splava

    Na Slovaškem se je obetal sprejem ene najbolj strogih zakonodaj glede splava v sicer do ženskih pravic dokaj razumevajoči Evropi. Zakon je predvideval, da bi morale ženske pred splavom opraviti ultrazvok. Da bi dobile dovoljenje za prekinitev nosečnosti, bi si morale ogledati ultrazvočne posnetke zarodka in v primerih, ko bi bilo to izvedljivo, poslušati tudi utrip srca »nerojenega otroka«. Poleg tega bi morale pridobiti soglasje očeta.

  • Lara Paukovič

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Politika

    Enakost spolov v Sloveniji pomembna le na papirju

    Ko je Ursula Von der Leyen postala predsednica Evropske komisije, se je zavezala, da bo oblikovala prvo komisijo z enakim številom žensk in moških. Čeprav ji to ni povsem uspelo, je njena komisija vseeno najbolj spolno uravnotežena do zdaj: šteje dvanajst žensk in petnajst moških.

  • Damjana Kolar

    13. 12. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Božidarju bo nastopil Silent Servant, nekdanji član kartela Sandwell District, v Channel Zero prihaja češki DJ in producent Rido, ki se mu bodo pridružili še domači DJ-ji GMO - Hedon & Spade, Tsunami b2b Vulpes, Sunneh in Riba, v K4 pa EOD Live!, Christian AB, Evano, Nikolaj in Kosta.

  • Vasja Jager

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Politika

    En potni list, dvojna morala

    Koroška Slovenka, nekdanja poslanka v avstrijskem in evropskem parlamentu, je uradno postala kandidatka stranke SAB za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Stranka jo je predlagala, četudi je Mlinarjeva državljanka Avstrije, kar je zmotilo Marjana Šarca. Zato je že zaprosila za dodelitev slovenskega potnega lista, obdržati pa si želi tudi avstrijskega. Ker sosednja država dvojno državljanstvo dopušča v izrednih primerih, je Mlinarjeva pred slabima dvema mesecema na Dunaju opravila razgovor s predstavniki avstrijskega notranjega ministrstva in jim pojasnila razloge.

  • Peter Petrovčič

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Politika

    Sodnik Jaklič proti človekovim pravicam – 0:1

    Najbolj neprijetno za ustavno sodišče je, če mu evropsko sodišče za človekove pravice razveljavi sodbo. To se od časa do časa tudi zgodi. Pričakovano je na ustavnem sodišču precej več veselja, kadar se zgodi nasprotno: ko najvišje sodišče v Evropi potrdi njihovo sodbo kot pravilno. Tudi to se ne zgodi tako redko – zgodilo se je recimo pred dnevi, ko je sodišče v Strasbourgu potrdilo odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi kandidatne liste strank, ki ne upoštevajo spolnih kvot. Torej kvot, ki ženskam omogočajo dostop do politike in enakopravnost. Ustavni sodniki glede tega niso bili soglasni, diskriminacija žensk se ni zdela poseben problem predvsem ddr. Klemnu Jakliču.

  • GR

    12. 12. 2019  |  Politika

    Levica: »Vlada naj takoj reagira na izigravanje zakonodaje o minimalni plači«

    Kot je znano, je v nasprotju s poglavitno rešitvijo in namenom zakona o minimalni plači gospodarska zbornica pred dvema tednoma delodajalcem javno predlagala, da poskušajo delavce ob dvigu plač prikrajšati za doslej izplačevane dodatke. Dejansko so podjetjem v gospodarski zbornici kar javno predlagali, kako izigrati sprejet in veljaven zakon. In sicer pravijo, naj vse stalne dodatke in dodatek za delovno dobo vključijo kar v osnovne plače. To je v nasprotju z zakonom o minimalni plači ter v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih, a gospodarska zbornica svojim članom za kršenje zakona ponuja celo svetovanje in pravno pomoč na sedežih podjetji.