• DK, STA

    11. 5. 2022  |  Kultura

    Skrivnostni biološki oče Marilyn Monroe

    Francoska televizija bo na kanalu Toute l'Histoire drevi premierno prikazala dokumentarec o Marilyn Monroe z naslovom Marilyn: Her Final Secret. Režiser filma Francois Pomes je želel razkriti identiteto biološkega očeta slovite igralke, ki še 60 let po njeni smrti ostaja neznanka, piše španska tiskovna agencija EFE.

  • DK, STA

    11. 5. 2022  |  Družba

    Nekdanjemu župniku niso dokazali spolne zlorabe deklice

    Nekdanjega župnika iz Preske pri Medvodah Franca Klopčiča so tudi na ponovljenem sojenju oprostili obtožb, da je spolno zlorabil osemletno deklico, danes poročajo mediji. Razlogi za takšno odločitev niso znani, saj je tako kot že sojenje tudi obrazložitev sodbe zaradi občutljivosti primera potekala za zaprtimi vrati. Sodba še ni pravnomočna.

  • DK, STA

    11. 5. 2022  |  Svet

    Število umorov s strelnim orožjem naraslo za tretjino

    V ZDA je bilo leta 2020 izvršenih 19.350 umorov s strelnim orožjem, kar je 35 odstotkov več kot leta 2019 in največ v zadnjih 25 letih, je sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Število samomorov s strelnim orožjem se je medtem leta 2020 povečalo za manj, a jih je bilo vseeno 24.245.

  • Uredništvo

    10. 5. 2022  |  Politika

    Nocoj ponovno v Marcelovi družbi

    Po tem, ko je včerajšnja spletna oddaja Studio 9. maj z Marcelom Štefančičem v manj kot 12 urah presegla 100.000 ogledov, boste lahko nocoj ponovno v njegovi družbi. V ljubljanski Cukrarni ga bo namreč v okviru pogovorov Dobra družba gostil Vuk Ćosić, internetni veteran, klasik internetne umetnosti, heker idej, digitalni strateg, predavatelj, pisec in aktivist, eden od zaslužnih za vidnost petkovih protivladnih protestov, četudi se nerad javno izpostavlja ali si za to pripisuje zasluge. Nocojšnji pogovor je podnaslovljen Simptom česa je Studio City.

  • STA

    10. 5. 2022  |  Politika

    Golob še povečal prednost pred Janšo

    Prva raziskava Mediane za Delo po volitvah je pokazala, da je podpora Gibanja Svoboda bistveno višja kot pred volitvami. Gibanje Svoboda, ki bi ga marca podprlo 18,8 odstotka, aprila pa 19,8 odstotka vprašanih, je zadnji anketi prejelo 26,4-odstotno podporo.

  • Uredništvo

    10. 5. 2022  |  Politika

    Ste zamudili Marcelovo oddajo? 

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Marcelovi gledalci in podporniki pred gledališčem

    Ogled oddaje Marcela Štefančiča je bil 9. maja mogoč tudi prek velikega platna pred Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG). Vstopnice za Studio 9. maj so bile razprodane, oddajo pa so si tisoči lahko ogledali prek različnih kanalov prek spleta in družbenih omrežij (predvajanje smo omogočili tudi na spletni Mladini). 

  • Kaj bi se zgodilo, če se razpne nad našo domovino dolga in pusta noč?

    Predstava je nastala na temelju Cankarjevih Hlapcev v režiji poljske režiserke Maje Kleczewske in v interpretaciji režiserke in avtorske ekipe. Cankar je Hlapce napisal kot odziv na politično in družbeno situacijo svojega časa, mi pa smo uprizoritvi – kot je to v sodobnem gledališču danes običajno – dali sodobno obliko. Enake družbene mehanizme, kot so tisti, o katerih piše Cankar, smo pokazali na sodobnih primerih. V predstavi so omenjeni različni problemi slovenske družbenopolitične resničnosti in novejše zgodovine: izbrisani, zapiranje meja za bosanske begunci med vojno v devetdesetih, trgovina z orožjem, avtoritarne politične tendence, konservativni vpliv Katoliške cerkve itd. Prizor s slovensko zastavo pa je pravzaprav citat. Predstavlja eno od politično desno usmerjenih prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki so na začetku migrantske krize protestirali proti migrantom na južni slovenski meji. Vse izrečeno je dobeseden citat te osebe.

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Janša je iz Štefančiča naredil spomenik antijanšizmu«

    "Ni čisto jasno, kaj je Janez Janša mislil, da bo dosegel z odstranitvijo Marcela Štefančiča iz Studia City. A gotovo ni mislil, da bo dosegel to, kar je dosegel. Torej zgradil spomenik antijanšizmu. Če bi namreč vedel, kaj bo naredil z nepodaljšanjem pogodbe Štefančiču, bi stvar prav gotovo pustil pri miru. Pustil bi jo takšno, kot je. Oziroma kot je bila. Kar kaže, da se je zmotil še enkrat. Najprej pri Robertu Golobu. Ko ga je z odstranitvijo iz Gen-I sam naredil za zmagovalca volitev. Enako pri Štefančiču. Sam je naredil potezo, ki je podrla stolp iz kock. In pokopala Janšev načrt."

  • STA

    10. 5. 2022  |  Svet

    »Mariupolj je velika črna luknja«

    V Mariupolju naj bi umrlo precej več civilistov, kot so do sedaj predvidevali, je danes dejala vodja misije Združenih narodov (ZN) za človekove pravice v Ukrajini Matilda Bogner. Pojasnila je, da varnostne razmere zaenkrat še niso omogočale individualnega dokumentiranja primerov smrti civilistov.

  • DK, STA

    10. 5. 2022  |  Družba

    Simonitijevo ministrstvo spet ugodilo zahtevku za vrnitev križevniške cerkve križevniškemu redu

    Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, je spet ugodilo zahtevku za vrnitev križevniške cerkve križevniškemu redu v naravi, je povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Občina bo odločitev izpodbijala. Upravno sodišče pa je nedavno presodilo, da je bila odločitev ministrstva za razveljavitev kulturnovarstvenega mnenja za Bežigrajski športni park nezakonita.

  • DK, STA

    10. 5. 2022  |  Družba

    Shod novinarjev proti nasilju, s katerim se soočajo

    Več deset novinarjev je v ponedeljek v Ciudad de Mexicu protestiralo proti nasilju, s katerim se soočajo pri svojem delu. Samo v zadnjih petih dneh so bili umorjeni trije mehiški novinarji, dva od njiju v ponedeljek. Skupno je bilo letos v Mehiki umorjenih 11 novinarjev, poroča španska tiskovna agencija EFE.

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Družba

    »Elektrika je prepoceni, to smo vedeli že pred desetletji«

    "Že pred vojno v Ukrajini in zadnjimi podražitvami smo energetiki opozarjali, da je vsa energija prepoceni. Predvsem je prepoceni elektrika, to smo vedeli že v času mojega študija, pred desetletji. Sam sem v družbi zaznal premalo aktivnosti, s katerimi bi se spodbujalo ljudi, naj ugašajo luči ali zmanjšajo temperaturo v stanovanju. In če je energija poceni, bomo ljudi težje prepričali, naj z njo varčujejo. Takoj ko so začele cene energije rasti, so ljudje ugotovili, da gre za nekaj, kar ima vrednost in v kar je vredno investirati. Naj gre za boljšo toplotno izolacijo hiš, večjo energetsko učinkovitost ogrevanja ali razsvetljave. Včasih je nekoga, ki ima rad razsvetljene prostore, težko prepričati, naj ugasne kakšno luč, ali pa zamenja žarnice z bolj energetsko učinkovitimi. Niso vsi koraki preprosti, a vsekakor je zmanjševanje splošne porabe energije korak v pravi smeri. Moramo se zavedati, da vsaka megavatna ura porabljene električne energije naravi povzroči škodo."

  • DK, STA

    10. 5. 2022  |  Kultura

    Warholov portret Marilyn Monroe prodali za rekordnih 195 milijonov dolarjev

    Slavni portret Marilyn Monroe, ki ga je leta 1964 naslikal Andy Warhol, so v ponedeljek na dražbi prodali za rekordnih 195 milijonov dolarjev. S tem je postal najdražja umetnina 20. stoletja, ki so jo kdajkoli prodali na dražbi, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred tem so ocenili, da bi portret lahko dosegel 200 milijonov dolarjev.

  • DK, STA

    10. 5. 2022  |  Svet

    Prvi LGBTQ+ muzej

    V Londonu je minuli teden odprl vrata prvi LGBTQ+ muzej v Združenem kraljestvu. Namen muzeja, ki je v stavbi iz 19. stoletja v bližini preurejenega območja železniške postaje King's Cross, je namenjen predstavitvi zgodovine in kulture britanske LGBTQ+ skupnosti širšemu občinstvu.

  • DK, STA

    10. 5. 2022  |  Svet

    Omejitev oglaševanja alkohola na spletu

    Proizvajalci alkohola s spletnim oglaševanjem vse bolj ciljajo na mlade in nezmerne pivce, so v Ženevi sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Takšne oglaševalske kampanje se ne ustavijo na državnih mejah, WHO pa je vlade pozvala, naj si skupaj prizadevajo za omejitev oglaševanja alkohola na spletu.

  • Danes je nov dan

    10. 5. 2022  |  Družba

    Depp vs. Heard

    Medtem ko divja vojna v Ukrajini in v ZDA ponovno odločajo o pravici do splava, ko v Belorusiji potekajo nenapovedane vojaške vaje in avtokrati zmagujejo na volitvah, svet obsesivno spremlja sodno bitko med Johnnyjem Deppom in Amber Heard

  • DK, STA

    10. 5. 2022  |  Družba

    »Borbeni duh Ane Frank navdihuje mlade, ki so ogorčeni zaradi izključevanja in diskriminacije«

    Petinsedemdeset let po prvi objavi njenega dnevnika je Ana Frank za mlade še vedno identifikacijski lik, meni Meron Mendel, direktorica Izobraževalne ustanove Ane Frank (Anne Frank Bildungsstätte) v Frankfurtu.

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Kultura

    Dobrodelni koncert za žrtve vojne v Ukrajini

    Dobrodelni koncert Rumena podmornica bo 12. maja ob 19. uri v ljubljanski Cvetličarni, na katerem bodo nastopili: Help! A Beatles Tribute, Prismojeni profesorji bluesa, Nubira, Ana Kalan ter zmagovalci natečaja. Zbrani denar bo v celoti namenjen za humanitarno pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini, ki bo dostavljen štirim slovenskim humanitarnim organizacijam za pomoč žrtvam te vojne. 

  • IK, STA

    9. 5. 2022  |  Politika

    Preiskovalna komisija: »Janševa oblast je uničila ugled policije«

    Komisija DZ, ki preiskuje politično vmešavanje v delo policije, v poročilu predlaga, naj se njeno delo nadaljuje v naslednjem sklicu DZ. Aktualna oblast je s političnim kadrovanjem, nestrokovnim spreminjanjem zakonskih in podzakonskih aktov in revizijami kazenskih primerov uničila ugled, ki ga policija uživa v javnosti, so ob tem zapisali.

  • Zakaj bi se mediji morali odpovedati intervjujem s Pahorjem

    Intelektualno povprečno zahteven bralec sobotnega intervjuja v Večeru z najbolj neverodostojnim predsednikom republike v zgodovini naše države, hkrati retorično neskončno izmuzljivim, bo verjetno težko zadrževal jezo in bes vpričo njegovega novega strahovitega sprenevedanja. Novinarja Vanessa Čokl in Luka Mlakar sta se tokrat morala spopasti s že standardno hipokrizijo izmikanja, Pahorjevim prepoznavnim zaščitnim znakom, ki jo je zaradi predvidljive ponovljivosti vedno bolj dolgočasno analizirati.

  • STA

    9. 5. 2022  |  Politika

    Janković napovedal kandidaturo za nov mandat

    Ljubljanski župan Zoran Janković se bo na jesenskih lokalnih volitvah potegoval za nov mandat na čelu prestolnice. "Biti župan Ljubljane je lepo," je dejal na današnji slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku in pohvalil svojo ekipo. Nanizal je že realizirane projekte in napovedal nove, pri tem pa poudaril pomen sodelovanja z državo.

  • STA

    9. 5. 2022  |  Svet

    VIDEO: Napad na ruskega veleposlanika ob dnevu zmage

    Ruskega veleposlanika na Poljskem Sergeja Andrejeva so proukrajinski aktivisti danes v Varšavi polili z rdečo barvo, ko je na spomenik poskušal položiti venec ob dnevu zmage, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo in navedlo, da Andrejev v napadu ni bil resno poškodovan.

  • STA

    9. 5. 2022  |  Politika

    Britanski obrambni minister: »Putin zrcali fašizem in tiranijo izpred 70 let«

    Britanski obrambni minister Ben Wallace je ob dnevu zmage nad fašizmom rusko invazijo v Ukrajini primerjal z nacističnimi grozodejstvi in hkrati obsodil "absurdnost" ruskega vojaškega vrhovnega poveljstva na paradi v Moskvi, ki jo je zaznamoval govor predsednika Vladimirja Putina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    9. 5. 2022  |  Politika

    Zelenski: »Rusija je pozabila na vse, kar je bilo pomembno za zmagovalce v drugi svetovni vojni«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru na predvečer dneva zmage dejal, da je Ukrajina že del svobodnega sveta. To je v očitnem nasprotju s tistim, kar bomo videli v Moskvi, je dodal. V ruski prestolnici bo namreč danes parada ob dnevu zmage nad nacizmom, na kateri je pričakovati govor ruskega predsednika Vladimirja Putina.

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Janša nikoli ne bo razumel medijev. Razume le propagandiste.«

    "Janez ni razumel, ne razume in nikoli ne bo razumel medijev. Razume le propagandiste. Propagandne oddelke, vodje marketingov in zveste akviziterje na terenu. Vsi zvesti mediji, ki v orbiti krožijo okoli njega, so navadni marketinški letaki, slabo narejene propagandne oddaje in amatersko vodeni pogovori. Vse pa druži skupni imenovalec stalnega žaljenja, blatenja, napadanja in tožarjenja političnih nasprotnikov. So ves čas pri roki, ko je treba napadati posameznike, institucije, medije ali novinarje in voditelje. Marcel je bil in bo za njih tarča, ob kateri jim mora biti malo nerodno. Nerodno, če ga odstavljajo in pišejo simbolne obtožnice posamezniki, ki vsi skupaj niso prebrali toliko knjig, kot jih je Marcel napisal."

  • STA

    9. 5. 2022  |  Družba

    Gasilci Toninu: »Gre za skrajno nesramne, zavajajoče in neresnične navedbe«

    V sindikatu poklicnega gasilstva so kritični do izjav obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja Janeza Žaklja, ki sta ob mednarodnem dnevu gasilstva dejala, da naj bi se sindikat na račun političnih preigravanj odpovedal dobrim vsebinam za poklicne gasilce. Navedbe so v sindikatu označili za "nesramne, zavajajoče in neresnične".

  • Danes je nov dan

    9. 5. 2022  |  Družba

    Ni vse zlato, kar se sveti

    Angleška Premier liga se rada pohvali, da je najboljša nogometna liga na svetu. Treba je priznati, da gre za najbolj popularno in komercialno dodelano državno tekmovanje na svetu, kjer si dvajset klubov v treh letih razdeli več kot 10 milijard funtov vredno pogačo z naslova televizijskih pravic.

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Koncept državnika je problematičen, ker vzgaja državljane za prepoznanje kulta osebnosti«

    "Na desnem političnem polu so hierarhije pomembne, s tem ko politik v tem svetu simbolov napreduje v državnika, prestopa prag ljudskega oboževanja. Korošec je bil eden od mnogih akterjev oblikovanja prve Jugoslavije, leta 1927 pa se je odmevno odpravil na obisk v Sofijo, pri čemer niti politični niti splošni javnosti ni bilo pojasnjeno, ali je šlo za državniški obisk. Je pomembno, da mu zato rečemo državnik? Ali drugače, je pomembno, da tako rečemo Janši, ki je bil eden od mnogih akterjev državne osamosvojitve, pred kratkim pa se je odmevno odpravil v Kijev, pri čemer niti politični niti splošni javnosti ni bilo pojasnjeno, za kakšen obisk je šlo in v čigavem imenu?"

  • STA

    9. 5. 2022  |  Svet

    Non-paper: »Že imamo Evropo, ki deluje«

    Okoli deset držav članic Evropske unije, med njimi Slovenija, je pripravilo t. i. non-paper, v katerem so kritične do uporabe idej evropskih državljanov v okviru konference o prihodnosti Evrope za interese posameznih institucij. Poudarili so tudi, da namen konference, ki se zaključuje danes, ni bil sprememba pogodb EU. Očitki letijo predvsem na Evropski parlament, čeprav ta v dokumentu ni izrecno omenjen.