• Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Kultura

    FOTOGALERIJA: Ta vojna ni naša!

    Na razstavi spremljamo zgodbe beguncev, kot so jih skozi svoj objektiv zabeležili nekateri takratni fotografi tednika Mladina: Diego A. Gomez, Borut Krajnc, Barbara Čeferin in Jože Suhadolnik.

  • STA

    8. 5. 2022  |  Svet

    Več sirskih otrok potrebuje pomoč kot kadarkoli doslej

    Več sirskih otrok potrebuje pomoč kot kadarkoli doslej, odkar je pred več kot desetletjem izbruhnila državljanska vojna, so danes opozorili pri Skladu ZN za otroke (Unicef). Po njihovem izračunu pomoč potrebuje 9,3 milijona sirskih otrok znotraj in zunaj države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    8. 5. 2022  |  Politika

    Pahor: »Volitve so bile poštene in transparentne«

    Predsednik republike Borut Pahor je danes po prejetju zapisnika Državne volilne komisije (DVK) o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo 13. maja ob 11. uri. Ob tem je ocenil, da je bil "volilni proces pošten in transparenten".

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Politika

    V ŽIVO: Dan zmage z Marcelom

  • DK, STA

    9. 5. 2022  |  Družba

    Ana Roš bo v Savudriji odprla restavracijo

    Slovenska kuharska mojstrica Ana Roš bo naslednje leto odprla restavracijo v luksuznem letovišču Petram Resort & Residences v Savudriji, poroča hrvaški časnik Glas Istre. Letovišče, za katerim stoji srbski kralj sladkorja, poslovnež Miodrag Kostić, je ena od največjih investicij v hrvaški hotelirski industriji.

  • DK, STA

    9. 5. 2022  |  Kultura

    Cankarjeva nagrada Simoni Semenič

    Na Vrhniki so razglasili letošnjo dobitnico Cankarjeve nagrade za najboljše delo, ki je tokrat soglasno pripadla dramatičarki Simoni Semenič za tri igre za punce. Avtorica v knjigi tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola. Nagrada je vredna 10.000 evrov.

  • Saša Eržen

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Kultura  |  Hudo

    Razočarane gospodinje

    Legendarni keksi Domaćica so že od svojega rojstva pred 65 leti prepoznavni po petih zaščitenih reliefnih oblikah; nemara ste tudi sami na obisku pri sorodnikih ali znancih iz škatle ali krožnika vedno najprej izbrskali samo piškote v obliki srca, elipse, trikotnika, kvadrata ali polmeseca. Čeprav so v hrvaški tovarni Kraš v preteklih letih eksperimentirali s številnimi bolj ali manj posrečenimi novimi okusi – od maline, limone, tropikane do kokosa in lešnika –, še nobeden od njih ni dvignil toliko prahu kot najnovejša preobleka embalaže izvirne, generične različice. Gostiteljica ali gospodinja, kakor se glasi prevod besede domaćica, je na škatli dobila še pripise različnih poklicev, ki jih opravljajo ženske; torej gospodinja in programerka, gospodinja in menedžerka, gospodinja in umetnica, gospodinja in prodajalka, gospodinja in pravnica, gospodinja in medicinska sestra ... Z akcijo želijo spodbuditi zavedanje o tem, da ženske poleg svojega poklicnega udejstvovanja vsak dan praviloma same poskrbijo še za dom, kjer opravljajo tako imenovano nevidno, neplačano delo, ki bi si ga dejansko morali pravično razdeliti vsi člani gospodinjstva.

  • Tomaž Lavrič

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Če je bilo treba, smo šli tudi hudiču v rit«

  • Tomaž Lavrič

    9. 5. 2022  |  Politika

    Studio za vas

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Uvodnik

    Stvarnost

    Dober teden po volitvah je dogajanje na RTV Slovenija pokazalo tisto, kar smo kljub navdušenju, da smo se avtokratskega režima v Sloveniji vsaj za nekaj časa znebili, ves čas vedeli: da je v dveh letih janšizem prodrl in se zasidral v številne družbene sisteme in podsisteme in da bo odpravljanje neprimerno težje, bolj dolgotrajno in tudi mučno, kot so predvidevali tudi največji pesimisti. Janševiki ne bodo zapustili položajev, na katere so bili postavljeni, nasprotno – vedo, da se zdaj njihova naloga šele začenja. Branili bodo vsak zasedeni položaj, vsako zasedeno institucijo, uporabili vsa politična in pravna sredstva, ne glede na posledice. Za to so bili tudi postavljeni na ta mesta – in ne gre pozabiti, da je pri marsikateri zasedbi trajalo tudi mnogo več kot eno leto, preden je uspela. RTV Slovenija je že tak primer. Postopki zamenjav teh ljudi bodo dolgotrajni in nekaterih sploh ne bo mogoče izpeljati pred iztekom mandatov.

  • Jure Trampuš

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Družba

    Vsi smo Marcel!

    Marcel Štefančič, jr., je prišel na Mladino daljnega leta 1986, zaposlil se je leto dni kasneje in bil v tistem zlatem obdobju slovenske demokratizacije in poslavljanja od komunizma eden od urednikov revije. Že takrat, ko so bili nekateri funkcionarji odhajajoče vlade še vedno zvesti člani komunistične partije, mu je bilo jasno, kaj je demokracija, kaj je svoboda in zakaj so neodvisni mediji za oblast nevarni. Prepričanje, da je Marcel Štefančič, jr., predvsem filmski kritik, je napačno. Ker so filmi kot življenje, ker so filmi odsev sveta, Štefančič o filmih piše, kot da bi pisal o svetu in življenju, filmi so zanj zgolj metafora za vse, kar nas obdaja. Zato je Štefančič veliko več kot enciklopedični ljubitelj filmov, je avtor številnih esejističnih del, knjig o največjih hitih 20. in 21. stoletja, pa tudi dvakratni prejemnik Rožančeve nagrade, ki jo podeljujejo najboljšim slovenskim esejistom. Če torej želite razumeti, kaj se dogaja, je treba brati Marcela Štefančiča, jr.

  • STA

    6. 5. 2022  |  Politika

    Druga koalicijska pogajanja prinesla okviren razrez resorjev

    V drugih koalicijskih pogajanjih na ravni predsednikov strank so se dogovorili o okvirnem razrezu resorjev, je za medije dejal Robert Golob. Okrepiti želijo področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. Pogovore bodo nadaljevali naslednji teden, ko bodo znana tudi imena ministrskih kandidatov.

  • Uredništvo

    6. 5. 2022  |  Politika

    Marcelova vrnitev. Ista ura, drug kanal. V živo. 

    "Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa. Obljubili smo, da se 9. maja, na Dan zmage, vrnemo in vrnili se bomo - v ponedeljek ista ura, en drug kanal. V živo," so zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) in dodali, da bodo v ponedeljek, 9, maja, na Dan zmage, gostili nedavno odstavljenega voditelja oddaje Studio City Marcela Štefančiča, njegove zaenkrat še skrivnostne goste, kolumniste, predvsem pa duh oddaje, ki utripa in diha s sedanjostjo, pogled pa upira v prihodnost.

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Družba

    »Janšev poraz je še toliko bolj vnebovpijoč, ker so imeli zares vse možnosti«

    "Točno to, ja. In to spoznanje, se mi zdi, nam je pri ljudeh uspelo vzdramiti in temu črnemu scenariju smo se uspeli izogniti. A mislim, da ne tako samoumevno zmagovito, kot se mogoče zdi. Četudi je bil volilni rezultat jasen, bi bil lahko tudi drugačen, če bi si vlada nekaj mesecev prej uspela RTVS popolnoma pokoriti in če tudi sateliti SDS ne bi imeli tako bogate zgodovine korupcije. K sreči se to ni zgodilo in Janšev poraz je bil ogromen, četudi desni mediji uslužno govorijo le o porazu Alenke Bratušek in Šarca. Janšev poraz je še toliko bolj vnebovpijoč, ker so imeli zares vse možnosti: svojo medijsko mašinerijo, privilegirano nalogo predsedovanja EU, ukrepe zaradi covida, pod katere se je dalo skriti marsikaj drugega, evropski denar za okrevanje, deljenje bombončkov ... Priložnost je bila optimalna, pa kljub temu niso uspeli."

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Družba

    »RTV so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj poskušajo požgati mostove«

    "To vodstvo (RTV) je izgubilo volitve. To hišo, javno RTV, so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj pa mahajo z repom in poskušajo požgati mostove. Da ukineš oddajo, ki ima takšen rating, je verjetno tudi poslovna napaka. Kaže pa tudi na dobro metaforo Slovenije – da lahko človek, kot je ta ženska (op. a. Jadranka Rebernik), ukine oddajo? Jaz sem 24 let vodil oddajo in nisem niti enkrat manjkal, tudi z vročino sem hodil vmes ležat za 10 minut, da so me spravili k sebi, potem pa sem šel oddelat naslednji intervju."

  • Vzporedni medijski mehanizem Janševe države

    Dr. Radu Pezdirju, ki sicer predava na primorski Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, zadnje čase ne gre slabo. Kot podjetnik je svoje posle z državo okrepil po oktobru 2021, seveda v času vlade Janeza Janše. Najraje posluje z Državnim zborom in Pošto Slovenije, vendar ne vemo, kako. Doslej je od prvega prejel 144.466,50 evrov, od Pošte Slovenije pa 99.160,00 evrov. Raziskovalna naloga za slovensko novinarstvo bi sicer bila, da javnost informira, za kakšne posle gre, vendar nas dosedanje izkušnje pretežno učijo nečesa drugega: na primeru portala Domovina že nekaj časa opozarjam na »logiko«, zaradi katere se to skoraj ne more zgoditi – vsaj ne na mediju, na katerem akterji, v tem primeru Pezdir, tudi nastopajo.

  • Monika Weiss  |  foto: Uroš Abram

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Ekonomija

    »Finančni minister mora postati makroekonomist, ki ima zelo jasno sliko o tem, kaj je celota narodnega gospodarstva, od koga je odvisna in kdaj se deli – ne pa gospodarstvenik«

    Mitja Gaspari, letnik 1951, je danes upokojenec. Na vprašanje, ali bi prevzel ministrsko funkcijo – kroži tudi njegovo ime – odgovarja ekspresivno: »Lepo vas prosim. Vsak mora poznati svoje omejitve. Sem pa pripravljen pomagati, kot občan, če lahko in če rabi.« Gaspari je leta 1975 diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani z nalogo Analiza kreditnega potenciala naših bank. V osemdesetih je vodil analitskoraziskovalni center takratne Narodne banke Slovenije, kjer je leta 1987 postal namestnik guvernerja. Leto kasneje je postal namestnik guvernerja Narodne banke Jugoslavije in kmalu magistriral na beograjski Ekonomski fakulteti. V letih 1991 in 1992 je delal v Svetovni banki v Washingtonu. Med junijem 1992 in junijem 2000 je v treh vladah Janeza Drnovška vodil ministrstvo za finance. Leta 2000 je bil na državnozborskih volitvah izvoljen na listi stranke LDS, že aprila 2001 pa je bil na predlog predsednika države Milana Kučana v državnem zboru potrjen za guvernerja Banke Slovenije. V času Gasparijevega guvernerstva je Slovenija izpolnila pogoje in 1. januarja 2007 prevzela evro. A mesec dni kasneje, v času vlade Janeza Janše, v državnem zboru ni dobil novega mandata za vodenje centralne banke. V letih 2008– 2012 je v vladi Boruta Pahorja opravljal funkcijo ministra, odgovornega za razvoj in evropske zadeve, ter del mandata funkcijo ministra za gospodarstvo.

  • STA

    8. 5. 2022  |  Svet

    VIDEO: U2 v Ukrajini

    Člana irske glasbnene skupine U2 Bono in The Edge sta danes nenapovedano nastopila v eni od postaj podzemne železnice v Kijevu, ki se zdaj zaradi napadov ruske vojske uporablja kot zaklonišče. Zaigrala sta uspešnice skupine, kot so Sunday Bloody Sunday, Desire in With or Without You, pa tudi klasiko Stand By Me.

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Politika

    »Bolj ljudstvo Janšo zavrača, bolj je motiviran«

    "Čeprav volitve Janeza Janšo, razen tistih leta 2004, konsistentno odnašajo, Janez Janša ostaja. Janša ni kot Trump, da bi se na stara leta posvetil golfu. Še če bo v opoziciji spet več pisal knjige, bodo te polne predlogov, kako ljubiti domovino na en in edini pravilen način. Bolj ljudstvo Janšo zavrača, bolj je motiviran, da ga prepriča, da je vreden ljubezni, kakršne je bil nazadnje deležen leta 1988. Janša v opoziciji je vsaj tako nevaren kot na poziciji. Opozicija je njegovo naravno stanje, senčno mesto, na katero zgodovinsko in izkustveno sodi in kjer se počuti doma. Tam ni preživel le 23 let od 31 let slovenske samostojnosti, tam je preživel formativno obdobje, v katerem je napredoval od Titovega mladinca prek političnega disidenta in zapornika do ministra za obrambo v času vojne. Kako zelo je rušiteljstvo opozicije ponotranjil, kaže prav na poziciji, kjer možnost graditeljskega državniškega delovanja vsakič zamenja za punt proti le njemu vidnemu sovražniku. Kjer ga ni, si ga izmisli: globoka država, kulturni marksizem."

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Družba

    »Ta hip bi nujno potrebovali ministra, ki bi pridobival izkušnje na terenu«

    Šolstvo je v krču: spet se srečuje s stisko učencev ob prijavah na srednje šole in z visokimi omejitvami vpisa, ki vse jasneje nakazujejo, kako neustrezen je trenutni sistem točkovanja, po drugi strani pa se ravnokar oblikuje nova vlada in z njo novo ministrstvo za izobraževanje. Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje Center, je vodja Partnerstva za kakovosten in pravičen vzgojno-izobraževalni sistem, v katerem sodelujejo številni strokovnjaki s področja šolstva, njihov cilj pa je oblikovanje smernic za celostno spremembo sistema, ki jih nameravajo v roku enega leta predati novi oblasti.

  • Danes je nov dan

    7. 5. 2022  |  Družba

    O pravici do zasebnosti

    Pravica do zasebnosti (na kateri temelji tudi zaenkrat še obstoječa podlaga za legalizacijo splava v ZDA) je tista, za katero se zdi, da se ji ljudje najlažje odpovemo. Prepogosto verjamemo, da smo svoje podatke delili samo s podjetjem, ki upravlja z aplikacijo, ki jo uporabljamo, čeprav temu ni tako. Podatkovni posredniki (data brokers) niso nič novega. Je pa na mestu poudariti, da podjetja vse preveč rada naše zasebne podatke prodajajo naprej in nas o tem ne obveščajo.

  • Jure Trampuš

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Družba

    »Predrugačenje Studia City je protislovensko dejanje«

    Spomenka Hribar, sociologinja

  • (Ne)legitimnost odhajajoče vlade

    Čas mesec ali celo dva po volitvah, ki nakažejo menjavo oblasti, je za odhajajočo vlado poseben čas. Pravno gledano se deli na obdobje do konstituiranja novega državnega zbora, v katerem imajo vlada in njeni ministri še polna pooblastila, in na obdobje do izvolitve nove vlade v državnem zboru, v katerem ima vlada le še omejene pristojnosti. Od zunaj pa se ravnanje odhajajoče vlade presoja predvsem po stopnji samoomejevanja ali odsotnosti tega v prvih dveh do treh tednih in po (ne) upoštevanju pravil o tekočih poslih v tednih, ki sledijo do izvolitve nove vlade.

  • Borut Mekina

    6. 5. 2022  |  Mladina 18  |  Politika

    Osemkolesniki proti ljudstvu

    Obrambni minister Matej Tonin hiti. Še pred konstituiranjem novega državnega zbora 13. maja, po katerem bo vlada Janeza Janše tudi uradno opravljala le še tekoče posle, želi podpisati pogodbo o najdražjem nakupu vojaške opreme v zgodovini države: nakupu 45 nemških osemkolesnikov tipa boxer za kar 343,4 milijona evrov (z DDV). Eno od teh vozil, ki je nekakšen kompromis med navadnim osemkolesnikom in tankom, bo torej stalo kar 7,63 milijona evrov, kar je približno trikrat več, kot smo pred 15 leti plačali za patrie.

  • DK, STA

    7. 5. 2022  |  Politika

    Zahod: »Rusija bo plačala za surovo ravnanje v Ukrajini«

    Ameriški predsednik Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da ne bosta priznala nobenih ozemeljskih osvojitev Rusije v Ukrajini in potrdila zavezo, da bo Rusija plačala za surovo ravnanje v Ukrajini. Bela hiša je sporočila, da bosta državi še naprej pomagali Ukrajini.

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Politika

    Bo prelomu na volitvah sledila tudi prelomna vsebina?

    "Že zdaj je namreč jasno, da bodo po aprilskih volitvah sledile tudi konkretne spremembe v strankarski areni. V stranki Gibanje Svoboda so napovedali utrjevanje sredine s povezovanjem s strankami koalicije KUL, ki se jim ni uspelo uvrstiti v državni zbor. Če bo proces utrjevanja sredine dokončan, bi lahko projekt tretjega, se pravi liberalnega bloka med levico in desnico po dveh desetletjih znova postal prevladujoč. In v tem kontekstu bodo morali mnogi, še zlasti pa v SD, dobro premisliti, kako bodo krmarili med ideološko jasno profilirano in politično spretno Levico ter močnim akterjem na sredini."

  • DK, STA

    7. 5. 2022  |  Politika

    Prva temnopolta tiskovna predstavnica

    Ameriški predsednik Joe Biden je na položaj tiskovne predstavnice Bele hiše imenoval Karine Jean-Pierre, ki bo 13. maja zamenjala Jen Psaki. Karine Jean-Pierre po rodu s Haitija bo prva temnopolta tiskovna predstavnica Bele hiše, ki je obenem še prva odkrita lezbijka. 

  • Damjana Kolar

    7. 5. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Dej no

    V Kinodvoru bo 11. maja ob 20.30 premiera filma Dej no, v katerem režiser Mike Mills, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. 

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Družba

    Vojna in mir v Evropi

    Na spletni platformi Zoom bo 9. maja ob 11. uri potekal spletni pogovor Vlaste Jalušič, politiloginje z Mirovnega inštituta, z bolgarskim politilogom Ivanom Krastevom, enim najpomembnejših evropskih javnih intelektualcev. Pogovor bo v angleškem jeziku.

  • Vse bo zdaj drugače

    Najbrž se še ne zavedamo popolnoma, kaj pomenijo pravkar minule volitve. Volivci so povsem jasno povedali, da si želijo spodobno demokracijo in ne arogantne avtokracije, ki dela zgolj zase in svoje prisklednike. To je neizpodbitno.