• Jure Trampuš

    28. 4. 2022  |  Politika

    Studio City brez Marcela Štefančiča jr.?

    Po neuradnih podatkih naj bi vodstvo nacionalne medijske hiše zavrnilo podaljšanje pogodbe med voditeljem oddaje Marcelom Štefančičem jr. in TV Slovenija.

  • STA

    28. 4. 2022  |  Politika

    Kjer je žig namenoma odrezan ali zakrit, gre za nedopustno manipulacijo

    Pri objavi glasovnic na družbenih omrežjih, kjer je žig namenoma odrezan ali zakrit, gre za nedopustno manipulacijo, je v sporočilu za javnost zapisala Državna volilna komisija (DVK). Vsaka glasovnica na volitvah v DZ mora imeti odtis žiga DVK v sredini na spodnjem robu glasovnic. V primeru kršitev ima vsak volivec možnost pravnega varstva.

  • Janša napada tuje medije

    Poročanje tujih medijev ob Golobovi volilni zmagi je po pričakovanjih spravilo v slabo voljo impulzivnega predsednika vlade v odhajanju. Tviteraš Janez Janša je v nizu objav poskušal nesramno obračunati s tujimi novinarji in v eni od objav očital: »Res označujete te proruske tipe kot ‘liberalce’? Preverite svoje vire, prosim.«

  • STA

    28. 4. 2022  |  Svet

    Nemec bo nasledil Tanjo Fajon

    Iz stranke SD so sporočili, da je Matjaž Nemec potrdil, da bo po prenehanju mandata Tanji Fajon v Evropskem parlamentu zasedel mesto poslanca. Nemec je na evropskih volitvah leta 2019 na listi SD dobil največje zaupanje volivk in volivcev za Fajon in Milanom Brglezom. Fajon mandat evropske poslanke preneha ob potrditvi nove sestave DZ.

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Politika

    »Ljudje si želijo reda in discipline, ne pa tudi davljenja«

    "Na prvem mestu so ljudje z glasovanjem za Gibanje Svoboda zagotovo izrekli odločen 'ne' SDS in Janezu Janši. Ljudje si želijo reda in discipline, ne pa tudi davljenja, ki ga je sedanja vlada izvajala od prvega dne svojega mandata na način, da je napadala vsakogar, ki je ni hvalil. Drugi razlog je, da so volivci v Golobu videli uspešnega poslovneža, torej nekoga, ki ne prihaja iz državne uprave ali akademskega sveta in je uspešen tako doma kot v svetu. Poleg tega pa je bil zadnjih deset dni precej suveren v nastopih, tudi duhovit, deloval je iskreno, spontano, medtem ko se je pri nekaterih predsednikih političnih strank videlo, da so njihovi odgovori skrbno dodelani in zato preveč preračunljivi."

  • STA

    28. 4. 2022  |  Svet

    Spomenik žrtvam holokavsta in ustaškega režima

    V Zagrebu so v sredo odkrili spomenik žrtvam holokavsta in ustaškega režima. Na slovesnosti sta med drugim sodelovala zagrebški župan Tomislav Tomašević in hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki sta pohvalila dejstvo, da napis ob spomeniku spominja tudi na zločine hrvaških ustašev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Politika

    »Demokratične volitve so za avtokrate preprosto prenevarno okolje«

    "Parlamentarne volitve v Sloveniji so učbeniški primer, zakaj si avtokrati skušajo podrediti medije, ukrotiti civilno družbo, osvojiti kapital in ljudstvo spreti s politiko delitev. Demokratične volitve v pogojih svobodne volje ljudstva, ki ima v sebi zakoreninjenega uporniško-svobodnjaškega duha, so za avtokrate preprosto prenevarno okolje – ker lahko na njih izgubijo. To se je zgodilo stranki SDS. Ljudje so se enostavno uprli vsemu, kar je počel Janez Janša."

  • STA

    28. 4. 2022  |  Svet

    Rusija: »Dobave orožja Ukrajini ogrožajo evropsko varnost«

    Dobave orožja Ukrajini ogrožajo evropsko varnost, je danes dejal govorec Kremlja Dmitrij Peskov. Medtem je predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova opozorila, da zahodne države odkrito pozivajo Ukrajino k napadom na Rusijo. Dodala je, da se bo Rusija na morebitne napade odzvala, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Kultura

    Razstava nominirancev in razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO

    V Galeriji P74 v Ljubljani bo 5. maja ob 19. uri razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO 2022 in otvoritev razstave nominirancev. Strokovna žirija v sestavi Lilijana Stepančič (kustosinja in kritičarka), Tomaž Furlan (sodobni umetnik, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana) in Jaka Železnikar (sodobni umetnik, Moderna galerija, Ljubljana), je med 21 prijavami izbrala naslednje nominirance: Saro Bezovšek, Đejmi Hadrović, Danila Milovanovića in Špelo Škulj.

  • Damjana Kolar

    28. 4. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Četrtek, 28. april

  • Milan Kučan, govor

    27. 4. 2022, 16:00  |  Politika

    Kučan: »Odločitev za upor je svobodna. Svobode ni mogoče kupiti.«

    Naj najprej povem, da tega izseka iz življenja Bricev v času druge svetovne vojne nisem poznal. Me je pa tragična usoda izgnanih v nemška koncentracijska taborišča globoko pretresla. Je ena od tragičnih zgodb, ki so se nam Slovencem zapisale v preizkušnjah polni preteklosti. A nas niso zlomile. Samo okrepile so našo odločenost, da ne sprejmemo usode, ki so nam jo hoteli vsiliti tujci. Ena najstrahotnejših je doletela prav Primorce v času razraščanja in divjanja italijanskega fašizma. A ste se mu uprli, kot se je velika večina Slovencev uprla usodi, ki so nam jo namenili okupatorji.

  • STA

    27. 4. 2022  |  Politika

    Dan upora proti okupatorju

    Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne fronte (OF), ključne odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Osrednja slovesnost je potekala v torek na Mali Gori nad Ribnico, danes pa bo državljane nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

  • IK, STA

    27. 4. 2022  |  Politika

    Priložnost za spremembe na bolje

    V društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija po nedeljskih parlamentarnih volitvah od nove vlade med drugim pričakujejo vzpostavitev mehanizmov za stabilizacijo, razvoj in profesionalizacijo nevladnih kulturnih organizacij ter okrepitev socialnega položaja samozaposlenih v kulturi.

  • Uredništvo

    27. 4. 2022  |  Politika

    »Za Janeza Janšo je politika biznis, ne glede na ceno«

    "Za Janeza Janšo je politika biznis, ne glede na ceno. Ne gre za vprašanje ideologije, ki jo zgolj spretno izkoriščajo za svoje cilje ali za vzgibe po dobrodelnosti za državo, širšo družbo. Gre zgolj za vprašanje, kaj lahko ti biznismeni naredijo zase in za svoje najbližje. Uničujejo banke, podjetja in vse kar je v državni lasti. Sposobnosti kadrov, ki jih tja nameščajo se merijo s pripadnostjo in ubogljivostjo velikega vodje. Po modelu, ki ga niso sami izumili ugrabljajo državo, ko ljudem delijo cente. Temu sledi podreditev medijev, brutalen medijski linč konkurence in kupovanje miru z bombončki pri masah, da lahko na drugi strani absolutistično vladajo. Ker to je cilj tega poslovnega modela vladanja, v katerem je Janša na tej strani Alp pač najboljši."

  • Uredništvo

    27. 4. 2022  |  Politika

    »Abotno nastavljenim SDS-kadrom je treba pokazati vrata«

    "O nekdanjem ministru za kulturo Dejanu Prešičku se je pred časom začel spin, da v resnici ni bil slab minister, da so mu afere podtikali Janševi kadri. Nič nimam proti ljubečim čustvom znotraj strank, a to ne more biti dovolj, da ga SD, ki že ima zgodovino slabih kulturnih ministrov, brez vsakega programa ponuja kot primernega; to enostavno ni bil niti prvič in je še manj danes, ko bo prva krucialna naloga medijska zakonodaja. Kulturno polje je eno najhitreje spreminjajočih se, spreminjajo se tako umetniške prakse kot načini produkcije, tako prehajanje meja med umetniškim in socialnim, med umetnostjo in trgom kot recepcija sama. Kultura je ena najhujših covidnih žrtev, ki potrebuje strokovno visoko(in)formiranega človeka, ki bo z znanjem in avtoriteto znal biti podporen kulturi. Abotno nastavljenim SDS-kadrom v hiši, ki ji je že dve leti ime Sramota, pa pokazati vrata. Pa ne le v tisti hiši, ampak tudi v mnogih drugih, kjer so si postlali Simonitijevi priležniki."

  • Danes je nov dan

    27. 4. 2022  |  Družba

    Za dostopna stanovanja!

    Stanje na slovenskem nepremičninskem in najemnem trgu je katastrofalno, številni lastniki pa zato brez posledic grobo izkoriščajo najemnice in najemnike. Kljub temu vlada v odhodu v svojem mandatu ni izpolnila niti ene od treh obljub s področja stanovanjske politike, roko na srce pa za izboljšanje situacije že desetletja pred tem ni bilo storjeno nič.

  • DK, STA

    27. 4. 2022  |  Kultura

    Slovenska režiserka z dvema filmoma na evropskem festivalu

    V avstrijskem Linzu se danes začenja filmski festival Crossing Europe. Na festivalu se bo z dvema dokumentarnima filmoma, Obzornik 670 - Rdeči gozdovi in Obzornik 80 - Metka, Meki, predstavila tudi slovenska režiserka Nika Autor.

  • DK, STA

    27. 4. 2022  |  Kultura

    V deželi močnih žensk

    Na avstrijskem Koroškem trenutno snemajo film o mednarodno znani avstrijski slikarki Marii Lassnig, ki se je kot Maria Eleonora Gregorc rodila leta 1919 v Kapeli na Grobniškem polju na avstrijskem Koroškem. V avstrijske kinematografe naj bi film prišel čez dobro leto dni, poroča na spletni strani avstrijska televizija.

  • DK, STA

    27. 4. 2022  |  Kultura

    Slovenski umetniki na Kitajskem

    V Chengduju na Kitajskem gostuje razstava Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) z naslovom Sodobno = sveže. Razstava prinaša pregled grafične produkcije osmih slovenskih umetnikov različnih generacij v zadnjih petih letih. Na Kitajskem bo gostovala do 10. maja.

  • Uredništvo

    26. 4. 2022  |  Politika

    Volivci v veliki večini za vlado Svoboda + SD + Levica

    Spletna anketa javnomnenjske agencije Ninamedia, ki je bila opravljena po državnozborskih volitvah, 25. in 26. aprila (sodelovalo je 3.039 vprašanih), razkriva, da ima med volivci in volivkami v Sloveniji največ podpore vladna koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica. Za slednjo je glasovala slaba polovica vprašanih (42,6 odstotka), daleč na drugem mestu z zgolj 16 odstotki je koalicija Gibanje Svoboda + SDS + NSi, za katero pa je že najverjetnejši novi mandatar Robert Golob povedal, da ni mogoče, saj z Janševo SDS in Toninovo NSi ne želi sodelovati. 

  • Janša bo spet onečastil Dan upora proti okupatorju

    Janševa vlada bo, sicer ravnokar s strani Roberta Goloba poražena na volitvah, znova onečastila Dan upora proti okupatorju. Brez eksperimentov bo ponovila svoj lanski scenarij, kajti revizionistične ambicije po novem izvaja s tem, da si je zamislila čisto svoj »scenarij« državne slovesnosti, s katerim dobesedno zanika dogodek ustanovljene Protiimperialistične fronte, kasneje Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF). Tega želi popolnoma nadomestiti z dogodkom na Mali gori nad Ribnico. Zakaj?

  • STA

    26. 4. 2022  |  Politika

    Odstopil podpredsednik SD

    Jernej Pikalo je zaradi po njegovi oceni slabega volilnega rezultata SD odstopil kot podpredsednik stranke. Za STA je dejal, da želi, da se v stranki odpre razprava, kaj je šlo narobe in kako naprej. Na vprašanje, ali bi morala odstopiti tudi predsednica SD Tanja Fajon, ni želel odgovoriti. Tanja Fajon njegov odstop spoštuje.

  • IK, STA

    26. 4. 2022  |  Politika

    V parlament tudi boksar Zavec, najmlajši poslanec pa ima 22 let

    V devetem sklicu Državnega zbora (DZ) bo, kot kažejo delni neuradni izidi nedeljskih parlamentarnih volitev, delo nadaljevala tretjina sedanjih poslancev. A tudi vsi ostali novoizvoljeni poslanci v politiki niso novinci, nekateri so že opravljali poslansko funkcijo, nekateri so bili aktivni na lokalni ravni, spet drugi so znani obrazi iz različnih sfer družbe. Od skupno 90 poslanskih sedežev jih je tokrat 36 pripadlo ženskam, kar je v Sloveniji največ doslej. 

  • Uredništvo

    26. 4. 2022  |  Politika

    Golob v novi vladi pušča odprta vrata tudi za SAB in LMŠ

    Po nedeljskih volitvah so med predstavniki potencialnih koalicijskih partneric že potekali prvi neformalni pogovori o koaliciji, koalicijska pogajanja pa naj bi se začela prihodnji teden. Predsednika Gibanja Svoboda in Levice ter predsednica SD so nekaj več o procesu in željah povedali v informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija.

  • STA

    26. 4. 2022  |  Svet

    Ukrajina: »Ruske grožnje o tretji svetovni vojni kažejo na bližanje poraza«

    Ruske izjave o možnosti izbruha tretje svetovne vojne kažejo, da se Rusija zaveda, da v Ukrajini izgublja, je tvitnil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba v odziv na izjave ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Ta je v ponedeljek ocenil, da bi lahko nadaljevanje vojne v Ukrajini vodilo tudi do uporabe jedrskega orožja.

  • Uredništvo

    26. 4. 2022  |  Svet

    »Nato je v bistvu vpleten v vojno z Rusijo«

    Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da pošiljke orožja iz Zahoda v Ukrajino pomenijo, da je zveza Nato "v bistvu vpletena v vojno Rusijo" in dodal, da je tveganje jedrskega spopada "precejšnje".

  • STA

    25. 4. 2022  |  Politika

    V parlamentu rekordno število žensk

    V zgodovini samostojne države v sestavi Državnega zbora (DZ) še nikoli ni bilo toliko žensk, kot jih je bilo izvoljenih na tokratnih parlamentarnih volitvah. V DZ se jih uvrstilo 36, kar predstavlja 40 odstotkov vseh poslancev. Največ poslank ima v svojih vrstah Gibanje Svoboda, stranko bo v DZ zastopala več kot polovica žensk.

  • STA

    26. 4. 2022  |  Svet

    »Gospod Musk, lažne informacije in sovražni govor nimajo mesta na Twitterju«

    Twitterjev upravni odbor je po opravljenem "premišljenem in celovitem postopku ocenjevanja" sprejel 44 milijard dolarjev vreden predlog ameriškega milijarderja Elona Muska za prevzem Twitterja. Posel naj bi bil zaključen še letos. 

  • Danes je nov dan

    26. 4. 2022  |  Družba

    Satira je mrtva, naj živi satira

    Satira je uporaba humorja za razkrivanje neumnosti ali razvad ljudi, zlasti v kontekstu politike in drugih aktualnih vprašanj. Družbena omrežja so s seboj prinesla nešteto dejanj in izjav ljudi, ki se skoraj borijo, čigava izjava bo bolj kontroverzna in skregana z logiko. Tako npr. satirično spletno mesto The Onion morda res želi svoje bralce le nasmejati, a že večkrat jim je mimogrede uspelo predvideti prihodnost in tako pokazati, da je satira mogoče mrtva. 

  • STA

    26. 4. 2022  |  Politika

    Kdo med izvoljenimi poslanci je prejel največ glasov?

    Na nedeljskih parlamentarnih volitvah so bili nekateri kandidati v Državni zbor (DZ) izvoljeni z več tisoč glasovi, drugi pa le z nekaj sto. Med izvoljenimi poslanci je največ glasov, dobrih 15.000, prejel nekdanji novogoriški župan Matej Arčon (Gibanje Svoboda), najmanj pa aktualna poslanka SD Bojana Muršič. Nekatere pa je volilna aritmetika stala uvrstitve v DZ.