• Monika Weiss

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Družba

    Puške na oratoriju

    Po slovenskih župnijah že več let potekajo tako imenovani oratoriji. Gre za počitniške kolonije, na katerih katoliška cerkev prek animatorjev, laikov, otrokom predstavlja svoj nauk in širi vpliv. Na uradni spletni strani oratorij.net je namen oratorija opisan takole: »Pripraviti kvaliteten večdnevni vsebinski krščanski program za otroke, na katerem otroci znotraj skupin zorijo v odnosih, se učijo veščin, utrjujejo krščanske vrednote ter se zbližujejo z Bogom.«

  • Monika Weiss

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Družba

    Stanovanja za dobičke premožnih

    V Ljubljani začenja delovati družba Equinox, ki se promovira kot »prva nepremičninska delniška družba«. Družba bo, povedano enostavno, vlagala v nepremičnine – tudi stanovanja, z njihovim upravljanjem –, z oddajanjem pa bo skušala iztržiti čim višje dobičke za svoje delničarje. Kaj to pomeni za trg najemniških stanovanj?

  • Stojan Pelko

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Kultura

    Kosovski novi val

    Serija udeležb kosovskih filmarjev na vodilnih filmskih festivalih leta 2021 se bere kot seznam želja resnega kinoprofesionalca: Blerta Basholli januarja s Panjem na Sundanceu, največjem in najpomembnejšem festivalu neodvisnega filma, Norika Sefa februarja z Iskanjem Venere v Rotterdamu, Samir Karahoda s kratkim filmom Ni prostora maja v Cannesu in septembra v Torontu, Leart Kola avgusta v Locarnu s Štirimi tabletami na noč, Luana Bajrami s filmom Hrib, na katerem rjovijo levinje avgusta v Sarajevu, septembra pa potuje v Benetke. A ne gre le za udeležbo: Blerta Basholli je v Sundanceu prejela kar tri nagrade (za najboljši film in režijo ter nagrado občinstva), Norika Sefa se je iz Rotterdama vrnila s posebnim priznanjem žirije, tri mlade levinje iz filma Luane Bajrami so bile nagrajene za najboljšo žensko vlogo v Sarajevu, Karahoda pa je v igri za nagrado Evropske filmske akademije.

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: POKORITEV

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je zakrivil Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Nad Radiotelevizijo Slovenijo se vrši desant, z razrešitvijo direktorice Televizije Slovenija pa lahko že opazujemo popolno pokoritev nacionalnega medija. Več o tem preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. avgusta, dalje. #Mladina34

  • Ko so v gorah problem nalepke protestnikov...

    Včasih političnemu propagandnemu diskurzu, ki ga z veseljem sprejemajo nekateri največji domači mediji, preprosto zdrsne že na ravni grafične uprimeritve. Domnevajmo, da iz nerodnosti in hitenja. Naj navedem primer: portal Siol se je angažiral v podporo obsodbe triglavskih protestnikov, kar res ni nič novega, kajti Janševi mediji se jih po srečanju na Kredarici trudijo diskreditirati na preštevilne načine. Ampak pri tem se je razkrila manipulativnost v postopanju.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Poziv KPK, naj preveri Janševo prijavljanje lobističnih stikov

    Na današnji nujni seji komisije za nadzor javnih financ so na zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev obravnavali sum netransparentnih in potencialno koruptivnih lobističnih stikov premierja Janše z dobavitelji medicinske in druge opreme javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom.

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Politika

    Simona Kustec računa na nadaljevanje svoje profesorske kariere

    Kot danes razkriva Delo, naj bi se šolska ministrica Simona Kustec že aktivno pripravljala na nadaljevanje svoje profesorske kariere na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani, s katero sodeluje tudi v času ministrovanja. »Ne glede na to, kako se bo končalo glasovanje o zaupnici, šolska ministrica in članica vladne stranke SMC, ki je javnomnenjske ankete ne zaznavajo več, vzporedno načrtuje nadaljevanje svoje profesionalne kariere,« piše Delo.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Knovs ni dobil vseh odgovorov

    Knovs na seji, na kateri je obravnaval aktivnosti služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj, po besedah predsednika Knovsa Matjaža Nemca (SD) ni dobil vseh odgovorov. Zato je komisija po njegovih besedah prisiljena vztrajati pri povabilu premierja Janeza Janše "kot ključnega akterja, zato da prepreči porast nacizma v kakršnikoli obliki". Seja se bo nadaljevala. "Tema je izjemnega pomena za slovensko družbo. Priča smo fenomenu, ki mu nismo bili še do sedaj," je po seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) dejal njen predsednik Matjaž Nemec.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Družba

    Štrukelj: »Poživitveni odmerek je vse bolj smiseln«

    "Številni dejavniki, zlasti pa nove različice novega koronavirusa, vplivajo na učinkovitost obstoječih cepiv. Ta je za zdaj še visoka, a se že prilagaja in bodo verjetno tudi cepiva narejena na osnovi teh različic, zato je za preprečitev polnjenja bolnišnic tretji, poživitveni odmerek vse bolj smiseln," meni Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Vrnitev k socialnemu dialogu

    Vsi socialni partnerji so na današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju naznanili pripravljenost za vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je po srečanju sporočil Pahor. Pred začetkom nadaljnjega dela ESS bo pogajalska skupina pripravila dogovor o obnovitvi socialnega dialoga.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Poskus oživitve socialnega dialoga

    Predsednik države Borut Pahor bo danes na delovnem srečanju gostil partnerje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), torej predstavnike delojemalcev, delodajalcev in vlade. Cilj srečanja je ponovno oživiti socialni dialog v okviru ESS. Srečanje se je odločil sklicati po pogovorih s predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidijo Jerkič, izvršnim direktorjem Gospodarske zbornice Slovenije in predsedujočim ESS Mitjo Gorenščkom, ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem, dvakrat pa naj bi se o tej temi posvetoval tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo.

  • STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Odstop državne sekretarke

    Vlada je danes izdala odločbo o razrešitvi državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Ajde Cuderman. "S položaja odhaja na lastno željo, in sicer z 31. avgustom," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Družba

    Nadzorni svet RTVS generalnemu direktorju naložil poročanje o zakonitosti njegovih dejanj

    Nadzorni svet RTVS je na včerajšnjem nadaljevanju aprilske seje izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič. Obenem je sprejel sklepe, s katerimi med drugim generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda, je za STA potrdil Tomšič. Tomšič, ki ga je v nadzorni svet imenoval DZ, je bil za novega predsednika imenovan po aprilskem odhodu prejšnjega predsednika Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tomšič je dobil podporo večine vseh svetnikov.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Nov semafor ukrepov

    Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Bo besedah vodje skupine Mateje Logar bo ob ostalih dejavnikih glavni zasedenost bolniških postelj. "Če bo število okužb raslo, bodo PCT-pogoj razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja," je pojasnila za STA. Svetovalna skupina za covid-19 v tem tednu predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Bodo pa po besedah vodje skupine Mateje Logar postopoma začeli s preoblikovanjem semaforja.

  • STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Objavljen razpis za generalnega direktorja Fursa

    Ministrstvo za finance je objavilo razpis za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Kandidati morajo prijave poslati do vključno 8. septembra, k prijavi pa predložiti tudi vizijo prednostnih nalog in razvoja uprave za petletno mandatno obdobje. Furs sicer od junija letos kot vršilec dolžnosti vodi Ivan Simič.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Ustavljanje evakuacijskih letov iz Kabula

    Več držav danes ustavlja evakuacijske lete iz Kabula ali pa bodo to storile kmalu. Med prvimi je evakuacijske lete zaključila Danska že v sredo, tudi Nizozemska bo danes sklenila reševanje, čeprav bo verjetno morala za seboj pustiti več ljudi. Francija bo evakuacijske lete iz Kabula končala predvidoma v petek, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • LV, STA

    26. 8. 2021  |  Družba

    Ravnatelji dobili navodila za ukrepanje ob neizpolnjevanju pogoja PCT

    Osnovnošolski ravnatelji so zadovoljni, da so dobili okrožnico, kako morajo ukrepati, če bodo zaposleni zavračali pogoj PCT. "Končno, a približno eno leto prepozno. Zdaj imamo navodila, kako ravnati, in pojasnila, zakaj je potrebno tako ravnati. To je to, kar smo ravnatelji želeli," je za STA dejal Gregor Pečan iz združenja ravnateljev.

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Družba

    »Agresijo v družbi začenjajo tisti, ki so najbolj glasni in napadalni«

    "Populisti vsak dan pripravljajo teren za zdrs, in demokracija, kjer je v imenu svobode dovoljeno skoraj vse, je idealen teren za pripravo zdrsa. Sovražni govor in širjenje laži na družbenih omrežjih nista manifestacija svobode, ampak škodljiva dejavnost in sprevržena anomalija. Tudi nacizem, ki je omogočil vzpon Hitlerja, je proizvod anomalij demokracije. Agresijo v družbi začenjajo tisti, ki so najbolj glasni in napadalni. Agresivni Hitler je za krivca razglasil Jude. A za takratni zdrs so bili sokrivi tudi tisti, ki so s privolitvijo v 'demokratično' voljo večine dopuščali agresijo in so bili kasneje potegnjeni v tok vojnih dogodkov. Kako v današnjem času preprečiti podoben zdrs v obračun z drugačnimi, ko celo nekatere politične stranke posredno podpirajo sovražni govor in širjenje laži prek medmrežja?"

  • STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    ESČP: Poljska in Latvija naj pomagata migrantom iz Belorusije

    Evropsko sodišče za človekove pravice je v sredo naložilo Poljski in Latviji, da pomagata številnim migrantom iz Afganistana in Iraka, ki so obtičali na njuni meji z Belorusijo. Skupina migrantov je namreč obtičala na nikogaršnjem ozemlju, Poljska in Latvija pa jim preprečujeta, da bi lahko zaprosili za azil.

  •  LV, STA

    26. 8. 2021  |  Politika

    Blinken: Američani in Afganistanci bodo lahko zapustili državo tudi po 31. avgustu

    "Talibani bodo Američanom in ogroženim Afganistancem odhod iz Afganistana dovolili tudi po 31. avgustu," je danes sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Povedal je, da bi lahko bilo v Afganistanu še okoli 1500 Američanov, ki želijo zapustiti to državo.

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Družba

    Otrok z ovitka albuma Nevermind toži glasbeno skupino Nirvana

    Kot poroča The Guardian, se je Spencer Elden – otrok, ki je krasil ovitek albuma Nevermind ikonične glasbene skupine Nirvana – odločil tožiti skupino. Trdi namreč, da je bil kot otrok spolno izkoriščen, fotografija, kjer se kot gol dojenček pod vodo steguje za papirnatim bankovcem, pa da je otroška pornografija. V tožbi, ki jo je proti odgovornim založbam, še živečim članom skupine in vdovi Kurta Cobaina, Courtney Love, sprožil na kalifornijskem sodišču, je zapisal, da so obtoženi »zavedoma proizvajali, posedovali in oglaševali otroško pornografijo«.

  • DK, STA

    26. 8. 2021  |  Kultura

    Noči v stari Ljubljani ponovno mednarodno obarvane

    V starem mestnem jedru se danes začenjajo Noči v stari Ljubljani, tradicionalni festival ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije ob izteku poletja. Tridnevni festival bo ob 20. uri odprl koncert Marko Hatlak Banda na Novem trgu. Lanska edicija je ponudila pretežno domače glasbenike, letos pa je program ponovno mednaroden.

  • Uredništvo

    25. 8. 2021  |  Politika

    STA vnovič poziva Ukom k dogovoru

    Kot so zapisali na Slovenski tiskovni agenciji (STA), pozdravljajo odziv direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom) glede nadaljevanja pogovorov o sklenitvi pogodbe za izvajanje javne službe, ki jo STA že 237 dni opravlja brez plačila države. Za nov krog usklajevalnih pogovorov so Ukom z dopisom prosili že 21. julija, vendar do včerajšnjega dne niso dobili nobenega odziva.

  • Grehi v dolini, brezgrešnost na Triglavu

    Na kateri nadmorski višini se mora končati politika? Ali še bolje in bolj precizno: na kateri višini ljudstvo več nima pravice nagovarjati politikov, ker so ti splezali dovolj visoko, da so pred njim varni?

  • LV, STA

    25. 8. 2021  |  Družba

    Collegium Mondial Travel razmišlja o tožbi zoper Kreka

    "Na koronavirus je skupaj pozitivnih že 97 maturantov, ki so dopustovali na grškem otoku Krf. Od tega 88 iz prve skupine, ki se je v Slovenijo vrnila prejšnji teden, devet pa iz druge skupine, ki se je v Slovenijo vračala v zadnjih dneh," je za STA povedal direktor NIJZ Milan Krek. Gre za podatke, ki jih je epidemiološka služba pridobila do danes zjutraj.

  • LV, STA

    25. 8. 2021  |  Politika

    Knovs o nadzoru nad skrajno desnimi gibanji

    Knovs se bo danes na zaprti seji seznanil z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj. Predsednik komisije Matjaž Nemec iz SD je na Twitterju sicer napovedal, da bodo predlagali odprtje seje za javnost, saj ima ta pravico vedeti za dognanja preiskovalnih novinarjev na to temo.

  • Uredništvo

    25. 8. 2021  |  Družba

    »Uspešnost skrajno desnih skupin je odvisna od vladajoče politike«

    "K mobilizaciji in vstopu v skrajno desna gibanja so zelo pripomogla družbena omrežja, kot sta facebook in youtube, ki so z algoritimi usmerjena v to, da vam ponujajo najbolj ekstremne vsebine. To je tudi njihov modus operandi, njihov poslovni model. Družbena omrežja ponujajo enostavno identifikacijo problemov in enostavne rešitve zanje. Problem za skrajne desničarje so migranti ali enakopravnost žensk, rešitev pa je vrnitev v zlato, a nikoli obstoječo preteklost družbene harmonije. To je univerzalen okvir razmišljanja skrajno desnih skupin po svetu. Njihova uspešnost je odvisna od vladajoče politike, koliko jih vsrka vase oziroma koliko jih lahko tako deradikalizira, da niso nevarne za normalno delovanje sistema."

  • LV, STA

    25. 8. 2021  |  Politika

    Hojsa naj bi zaradi tvita zaslišali kriminalisti

    Kriminalistična policija naj bi danes zaslišala ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, in sicer zaradi tvita o "svinjah in biserih". Tako je v torek za oddajo na spletnem portalu N1 napovedal Hojs, ki je odgovornost za to pripisal nekdanjemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost Damirju Črnčecu.

  • LV, STA

    25. 8. 2021  |  Politika

    Odklonitev testiranja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja

    Šole in vrtci so prejele okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

  • DK, STA

    25. 8. 2021  |  Družba

    IJS: Slovenija bo v rdeči fazi predvidoma že do konca  tedna

    Institut Jožef Stefan (IJS), ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih bo Slovenija rdečo fazo na evropskem semaforju ukrepov dosegla predvidoma v petek, temnordečo pa v sredini septembra. Po napovedih bodo bolnišnice v drugi polovici septembra dnevno sprejele 60 covidnih bolnikov.