• DK, STA

    29. 8. 2021  |  Politika

    Bruselj od članic EU pričakuje konkretne predloge glede sprejema beguncev

    Evropska komisija od držav članic EU do sredine septembra pričakuje konkretne predloge glede sprejema beguncev, tudi iz Afganistana, je za časnik Die Welt dejal govorec komisije Christian Wigand. O razmerah v Afganistanu, tudi z vidika migracij, bodo sicer v torek razpravljali notranji ministri EU.

  • Uredništvo

    29. 8. 2021  |  Politika

    »Politika se preveč ukvarja sama s sabo, preveč dela za svoj lasten namen«

    "Verjamem v nov začetek, v preseganje grobih razkolov na relaciji vi in mi. Če želimo uspešno voditi državo in delati za dobro ljudi, bodo v politiki in med ljudmi potrebni široki konsenzi. Politika se preveč ukvarja sama s sabo, preveč dela za svoj lasten namen, zato ljudje čutijo, da nimajo vpliva na sprejemanje odločitev, da njihov glas nič ne šteje. Naša naloga je motivirati ljudi, da se bodo odpravili na volišča, in jih prepričati, da bo njihov glas štel. Grozi nam, da bomo na naslednjih volitvah priča še večji apatiji, saj ljudem dajemo občutek, da smo skregani, da smo nesposobni za dialog in nemočni pri sklepanju dogovorov."

  • LV, STA

    29. 8. 2021  |  Politika

    Damjanovič prevzema vodenje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti

    Vlada je v četrtek razrešila Damjana Damjanoviča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo in s 1. septembrom na ta položaj imenovala Barbaro Koželj Podlogar. Damjanovič bo s 1. septembrom prevzel vodenje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

  • DK, STA

    29. 8. 2021  |  Kultura

    Znanstvenik, ki je začrtal temelje sodobnega računalništva

    V Mini teatru bo danes ob 20.00 premiera velike evropske uspešnice Turingov stroj, francoskega dramatika Benoita Solesa, ki je nastala po motivih drame Hugha Whitemorea: Breaking the Code in romana Andrewa Hodgesa: Alan Turing - The Enigma. Drama na prvovrsten način povzema zgodbo o Turingu, kako je v času druge svetovne vojne dešifriral nemški kodirni sistem Enigma in kako je njegova homoseksualnost in obsodba družbe takrat uničila njegovo življenje.

  • Uredništvo

    29. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #80

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Barbare Pogačnik iz zbirke Alica v deželi plaščev.

  • Za generalnega direktorja policije so slovenski neonacisti nenasilna subkultura

    Politično dirigirana policija se je nehote vključila v opravičevanje neonacističnih in drugih ekstremističnih skupin v Sloveniji. Njeno posredno priznanje vsebuje dragocen indic njene politizacije, izdala jo je kar nerodna dikcija.

  • Oštro.si

    28. 8. 2021  |  Družba

    O učinkovitosti ivermektina še ni dovolj dokazov

    V začetku avgusta je uporabnica twitterja v poštni nabiralnik prejela letak, na katerem so zagovorniki zdravila ivermektin trdili, da je to primerjavi z zaščito ob cepljenju bolj učinkovito v preprečevanju okužbe s covidom-19. Po njihovih navedbah naj bi že ena 12-miligramska kapsula enkrat na teden verjetnost okužbe zmanjšala za 90 odstotkov.

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Petkovi protestniki opozorili na krepitev nacizma in fašizma 

    Petkovi protestniki so se teden dni po pohodu na Triglav znova zbrali na Trgu republike, kjer so izpostavili "katastrofalno politično situacijo v Sloveniji". Ponovno so zahtevali odstop vlade in se odpravili do poslopij političnih strank, kjer so jim izročili javne pozive, naj se tudi z dejanji izjasnijo glede podpore neonacističnim gibanjem.

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Politika

    »Samo tega ne, da bi se kdo lotil največjega bullyja v državi«

    "Ko nas z besedami nadleguje premier, je to ok, ko pa njega z besedami nadleguje državljanka, je to neprimerno, nedostojno, neokusno, nekultivirano, nepotrebno. Samo tega ne, da bi se kdo lotil največjega bullyja v državi. /.../ Janez Janša je steber dostojanstva, ko žaljivke, sovraštvo in cinizem deli mrtvo hladno in nesentimentalno. Hladen kot špricar. On državljane lahko napada, ker to počne umirjeno in preračunljivo, državljani pa se ne smejo odzivati, če to počnejo vehementno, nekalkulirano in transparentno. S škodljivci bi po mnenju moralno superiorne Slovenije morali polemizirati omikano, ob kavi ali čaju in kakem prigrizku, pokramljati o razlikah v temeljnih vrednotah, potrpeti, če smo označeni za svinje, drhal in prostitutke, najti bi morali skupne točke, vzpostaviti dialog. Dialog, ki brez izjem služi sovraštvu, da vsakič znova povozi kulturo strpnosti, spoštovanja in solidarnosti."

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Družba

    »Nobena škoda ni, če gre Madžarska iz Evropske unije«

    "Evropi v Bruslju hoče komandirati predsednik Madžarske, ki je avtoritaren. Nobena škoda ni, če gre Madžarska iz Evropske unije, ker takih ljudi EU ne potrebuje. Danes se ta avtoritarizem imenuje tudi globalizem, nova politična, kulturna in tehnična teorija. S tehniko so globalisti sicer non plus ultra: če vstane od mrtvih kdo iz prejšnjega stoletja, bo rekel, kako je mogoče, da imaš telefon v žepu in govoriš, s komer želiš ... Ampak globalizem je kot komunizem, ki je hotel, da bi bili vsi narodi enaki. Potem pa govorijo vsi narodi en sam jezik: Rusi so ruski jezik vsilili na Poljskem, Češkem ... To ni demokracija. Globalisti danes pravijo, da je nacionalist, kdor je zvest svojemu jeziku in narodu. A noben človek, ki je zvest svojemu narodu, noče biti prvi ... No, nekateri že, Nemci so trdili 'Deutschland über alles', in to je najhujši nacionalizem. Pa niti naš narod ni zmeraj perfekten."

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Družba

    »Kritična misel se ne bi smela obsojati le zato, ker ni skladna z nazori trenutne politične garniture«

    Prejšnji petek se je na Triglav povzpela skupina protestnikov, ki sicer že več kot 70 tednov protestira proti trenutni vladi. Njihovemu vzponu je sledilo srečanje s predsednikom vlade Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom. Med protestniki je bil tudi redni profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki je bil nato deležen napadov s strani medijskega konglomerata blizu stranki SDS. V podporo so mu stopili njegovi študenti in drugi strokovni delavci s fakultete. V nadaljevanju delimo njihovo pismo podpore v celoti.

  • DK, STA

    28. 8. 2021  |  Politika

    Vodja svobodnjakov obsojen zaradi korupcije

    Deželno sodišče na Dunaju je včeraj nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodjo svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christiana Stracheja spoznalo za krivega korupcije in ga obsodilo na 15 mesecev pogojne kazni. V zameno za spremembo zakonodaje v korist zasebni kliniki naj bi FPÖ prejela več tisoč evrov. Strache obtožbe sicer zavrača. Gre za prvi postopek v povezavi z afero Ibiza, ki je odnesla vlado svobodnjakov in ljudske stranke.

  • LV, STA

    28. 8. 2021  |  Svet

    Nova Zelandija znova podaljšala ustavitev javnega življenja

    Novozelandske oblasti so v petek znova podaljšale ustavitev javnega življenja zaradi izbruha koronavirusne različice delta do naslednjega tedna, omejitve v žarišču Auckland pa bodo verjetno trajale še dlje. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je ob 70 novih primerih okužb ocenila, da bodo kmalu doživeli vrhunec izbruha, če se bodo držali omejitev. "Naše poslanstvo je, da si močno prizadevamo za to, da ukrivimo in sploščimo krivuljo," je o okužbah dejala Ardernova.

  • DK, STA

    28. 8. 2021  |  Kultura

    Slovenska kratka filma uvrščena na uveljavljena tuja festivala

    V tekmovalnem programu 24. Festivala kratkega filma v Bruslju, ki poteka od 28. avgusta do 5. septembra, bo prikazan kratki igrani film Dom je, kjer je hiša režiserja Petra Cerovška, kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Arona Horvatha pa se je uvrstil na danski mednarodni filmski festival Odense, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

  • LV, STA

    27. 8. 2021  |  Družba

    Na TV Slovenija zaskrbljeni zaradi razrešitve direktorice in napovedanih programskih sprememb

    Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija je na generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in programski svet RTVS naslovil dopis, v katerem je opozoril na zaskrbljenost številnih članov "zaradi nedavnih dogodkov ob razrešitvi direktorice Televizije Slovenija" in neformalno napovedanih spremembah programa. Glede razrešitve direktorice televizije so navedli, da pričakujejo, da o tako pomembnih zadevah odloča tudi programski svet, "najmanj, kar pričakujemo, pa je, da se sej programskega sveta s tako pomembno vsebino, kjer je potreben najširši konsenz, udeležujejo vsaj predstavniki delavcev v programskem svetu".

  • Luka Volk

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Politika

    Srečanje na Kredarici

    Tea Jarc: Danes je petek in protest se seveda nadaljuje s sočasnim gostom, ki je prišel očitno – končno, prvič – pozdravit protestnike in protestnice. Kakšna čast! Gospod Janez Janša, kaj rečete na to, da ljudstvo že 70 tednov protestira? Da ste na referendumu izgubili za toliko, kot še nobena druga stranka ni izgubila? Da je ljudstvo dalo jasno nezaupnico vladi in vi tega še vedno ne želite slišati?

  • Jure Trampuš

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Družba

    Kako je Bojan Požar iskal iver v očesu Natalije Gorščak, bruna v svojem očesu pa ni videl

    Bojan Požar, ki zase rad pravi, da je najboljši raziskovalni novinar v državi, je dan pred razrešitvijo direktorice Televizije Natalije Gorščak na portalu Požareport objavil »šokanten« dokument, ki naj bi dokazoval, kaj vse je narobe z direktorico, ki se je upala upreti zahtevi po zamenjavi odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič. Požar, znan po takšnih in drugačnih političnotabloidnih manipulacijah, moralistični agitator, ki zadnje čase piše skladno s političnimi željami vlade Janeza Janše, je torej ekskluzivno objavil dokument, ki naj bi dokazoval, da je Natalija Gorščak v mladih letih, v času izginjajočega socializma, sodelovala s tajno policijo.

  • Jure Trampuš

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Družba

    Nadzor nad generalnim direktorjem

    Lani je bila ena od prvih potez vlade predčasna zamenjava treh članov nadzornega sveta RTV Slovenija. To je Janševa vlada storila že aprila, sredi prvega vala epidemije. Ni bila uspešna, po pritožbah je sodišče presodilo, da vlada nima nobenega zakonskega vzvoda, da bi brez razloga in predčasno razrešila nadzornike. Enako je vlado opomnila tudi pravna služba državnega zbora, ko je vladna koalicija prek parlamenta želela razrešiti še dva dodatna člana nadzornega sveta televizije. Po pravnih in političnih manevrih je od aprila lani od imenovane trojice v nadzornem svetu ostal le Borut Rončević, specialist za uravnoteževanje medijev in akademski vladni vojščak, ki je v zadnjih mesecih opravljal vlogo namestnika predsednika. Prejšnji predsednik nadzornega sveta je bil namreč ravno Andrej Grah Whatmough, ki je v vmesnem času postal generalni direktor RTV Slovenija. Nadzorni svet RTV Slovenija tako nekaj mesecev ni imel pravega predsednika.

  • Vasja Jager

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Politika

    Slaba zamisel

    Na dlani je, da je vlada na začetku četrtega vala epidemije koronavirusne bolezni v paniki zaradi zavoženega nacionalnega projekta cepljenja in da nima pravih zamisli, kaj storiti. Dokaz je nedavna delna odprava zastonj testiranja za covid-19 s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), s čimer želi oblast na vrat na nos za cepljenje pridobiti čim več ljudi, ki se zanj še niso odločili. Vlada pač ni sposobna preprostega uvida, da je prav s politiko takšne prisile zapravila zaupanje naroda in marsikoga odvrnila od cepljenja in spoštovanja ukrepov za omejitev širjenja virusa. Kaznovanje necepljenih z zaračunavanjem hitrih testov utegne zato imeti prav nasprotne učinke od želenih.

  • Peter Petrovčič

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Politika

    Sprememba kazenskega zakonika posebej za predsednika vlade

    V predlog sprememb kazenskega zakonika – zakona, ki določa kazniva dejanja – je ministrstvo za pravosodje še pred počitnicami zapisalo novost, da se bo kaznivo dejanje grožnje zoper najvišje predstavnike oblasti po novem preganjalo strožje kot zoper preostale državljane, so opozorili v časniku Dnevnik.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Dva leva

    Je kdo rekel Nato?

    Podobe vojn so si tako različne, a hkrati vedno podobne. Od zadnjih dni velikega rajha v razrušenem Berlinu, ko so otroci v prevelikih vojaških plaščih in s smrkljem pod nosom poskušali zaustaviti ruske tanke, prek zadnjih dni sajgonskega režima v Južnem Vietnamu, ko so Američani z evakuacijskih ladij metali v morje helikopterje, da so lahko naložili demoralizirane in panične zavojevalce, pa do eksodusa največje vojaške sile (ZDA) in najmočnejše vojaške zveze (Nato) iz malega Afganistana. Sploh podobe, ki prihajajo z ulic Kabula in drugih afganistanskih mest so apokaliptične; predmoderne in postmoderne hkrati. Bradati talibski borci z raztrganimi sandali, v tradicionalnih, za vojskovanje neprimernih oblačilih, za pasom pa zavita bodala, s kakršnimi so njihovi pradedje v prvi afganistansko-britanski vojni v prvi polovici devetnajstega stoletja rezali vratove premaganim in ponižanim britanskim imperialnim vojščakom, imajo hkrati v rokah mobilne telefone in moderne puške, ki so jih zasegli vojski ZDA, zveze Nato in njihovim kolaborantom. V prispodobi povedano, z letečimi preprogami se spopadajo s supersoničnimi letali in bojnimi helikopterji. A razplet se iz minute v minuto spreminja v pravo znanstveno fantastiko. Obupani domačini se pred talibskim maščevanjem skušajo rešiti tako, da plezajo na krila transportnih letal, v dobri veri, da jih lahko ponesejo v svobodo. Kot v Mad Maxu (3), kjer samorastniški preživeli otroci letalske nesreče v neki oazi peščene puščave čakajo, da se vrne njihov pilot, Captain Walker, in jih na krilih polomljenega letala ponese v svobodo.

  • Borut Mekina

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Politika

    Šum iz Slovenije

    Afganistancem, ki so v domovini sodelovali z evropskimi institucijami in jih tam ogroža talibski režim, je pomoč prva ponudila španska vlada. Španija se je ponudila, da postane vstopna točka za begunce iz Afganistana v EU. Madrid jih namerava sprejeti več tisoč, začasno jih bodo namestili v begunskih centrih ali vojaških oporiščih, nato naj bi jih od tam preselili še v druge države EU. Poleg EU je Španija pomoč ponudila tudi ZDA oziroma »njihovim« beguncem iz Afganistana. Zaradi te odločitve v španski javnosti ni bilo hude krvi, ni zaslediti nobene resne panike, nobenih skrajnih političnih izgredov.

  • Monika Weiss

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Politika

    V predalu tudi novi nadomestni sodniki ESČP

    Sredi februarja lani je ministrstvo za pravosodje – takrat še pod Šarčevo ministrico Andrejo Katič – objavilo javni razpis za tri do pet mest za nadomestne sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP). Kandidati so se prijavili, o njih se je maja lani pozitivno izrekel sodni svet, nato pa je ministrstvo za pravosodje – takrat že pod Janševo ministrico Lilijano Kozlovič – vladi predlagalo imenovanje peterice: Aleš Galič, Boštjan Zalar, Vasilka Sancin, Vesna Bergant Rakočević in Veronika Fikfak. Vendar vlada Janeza Janše do danes o tem predlogu ni sprejela nobenega sklepa, prav tako peterica ni prejela nobenega pojasnila.

  • LV, STA

    27. 8. 2021  |  Politika

    Neonacisti kot subkultura

    Prvi mož policije Anton Olaj je na sredinem zaslišanju na Knovsu pojasnil, da je policija med izvajanjem nalog za "pravočasno odkrivanje in preprečevanje odklonskih ravnanj zaznala prisotnost posameznih subkulturnih gibanj". Njihova krepitev pa da je neposredno vezana na krepitev polarizacije evropskega političnega prostora, je ocenil.

  • N'toko

    N'toko

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Žive meje

    Naši dobri nameni

    V dnevih po spektakularnem pohodu talibov je javnost znova uzrla veliko prevaro, ki se skriva pod zastavo »demokracije in človekovih pravic«. Vsakomur, ki je gledal množice obupanih beguncev, kako se oprijemajo letalskih kril na kabulskem letališču, je postalo jasno, da so nam o Afganistanu lagali – invazija ni prinesla nobenega napredka, stabilnosti ali varnosti. Ne tam ne tukaj. Vojna proti terorju, ki je zaznamovala zadnja dva desetletja svetovne politike, se je znova pokazala kot farsa. Kljub temu pa v teh dneh nismo doživeli soočenja s to bolečo resnico. Vsaj ne v uradnih medijih. Nismo slišali ne zahtev po obratu v zunanji politiki ne po kaznovanju odgovornih. Novinarji in komentatorji so zgolj v prazno ponavljali vprašanje »Kaj je šlo narobe?« in čakali, da funkcionarji uskladijo zgodbe.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Kolumna

    V objem z NSi?

    Če sodeluješ z lopovom, s tabo ne bom sodeloval. To je z drugimi besedami napisal Šarec, ko se je v nedavnem pismu Luku Mescu, Tanji Fajon in Alenki Bratušek zavzel za to, naj opozicijska četverica po volitvah ne sodeluje ne s SDS ne s strankami in posamezniki, ki so v Janševi koaliciji ali jo podpirajo.

  • Stanka Prodnik

    27. 8. 2021  |  Mladina 34  |  Kultura  |  TV

    Ženska pa ne

    Že dolgo nismo slišali toliko neumnosti kot ta teden. Naprej o gorskih kočah in hribih. Leta 2021 smo izvedeli, da po hribih hodimo kot miške, vsi šepetajo, si izmenjujejo vljudne fraze, nihče ni glasen. Seveda po gorah hodimo zaradi njih lepot (kako nas takoj zanese v rustikalno kekčevsko leporečje, kajne), a da tam šepetamo kot v filharmoniji, to pa pač ni res. Zlasti ne v kočah in pred njimi.

  • LV, STA

    27. 8. 2021  |  Politika

    Odzivi na napad v Kabulu

    Iz sveta se vrstijo obsodbe in izrazi sožalja ob današnjih eksplozijah v Kabulu. V Evropski uniji in zvezi Nato so poudarili, da prioriteta ostaja evakuacija ljudi iz Afganistana. Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da skušajo evakuirati več sto ljudi. Britanski premier Boris Johnson je medtem sklical odbor za izredne razmere Cobra. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izrazil zaskrbljenost ob eksploziji in zapisal, da pozorno spremlja razmere.

  • LV, STA

    27. 8. 2021  |  Politika

    Eksplozije v Kabulu

    Pred letališčem v Kabulu je v četrtek odjeknila eksplozija. Eksplozija je odjeknila pred vhodom Abbey, kjer so nameščeni britanski vojaki. Gre za enega od treh vhodov, ki so jih zaprli zaradi teroristične grožnje. Po navedbah ameriškega Pentagona je bilo ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 ranjenih. Poleg Afganistancev naj bi umrlo tudi 13 ameriških vojakov, ranjeni so bili tudi talibanski pazniki. Za napad je odgovornost prevzela Islamska država.