• Zdaj ni več dvoma, kdo bi lahko bil svinja

    Primitivna in neotesana govorica oblasti, trenutno zgoščena v nič manj kot dolgotrajnem diskreditacijskem licitiranju svinj, je svoj epizodni vrhunec dosegla v odkritem priznanju: če se je minister Aleš Hojs v svoji prvi izjavi neprepričljivo izvijal, da s svinjami ni meril na protestnike, temveč »svinjske vrednote«, ki jih je v njihovem ravnanju opazil, če je zanikal razlago osuplih tujih novinarjev, ko je v drugem koraku s »svinjo« na tiskovki, kamor so bili povabljeni, po njihovem morda opisal podpredsednika Evropske komije, zdaj več ne taji, da z zmerljivko meri na evropskega komisarja Janeza Lenarčiča.

  • Zoperstavili se bomo vsakomur, ki ponareja ali si celo prilašča slovensko zgodovino

    Na izredni seji je Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije sprejela soglasno izjavo glede glede potvarjanja zgodovinskih dejstev aktualne vlade, tako ob 30. obletnici Dneva državnosti kot tudi ob 80. obletnici Osvobodilne fronte.

  • IK, STA

    8. 7. 2021  |  Družba

    V dveh dneh predčasnega glasovanja na referendumu glas oddalo skoraj 54.500 volivcev

    Predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah, ki se je začelo v torek, se je po podatkih občinskih volilnih komisij v dveh dneh udeležilo 54.456 volivcev oz. 3,21 odstotka vseh volilnih upravičencev, je danes sporočila Državna volilna komisija (DVK).

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Družba

    »Žagamo vejo, na kateri sedimo«

    "Odvisno, nekaterim se to še vedno zdi kaprica naravovarstvenikov. Veliko inženirjev sploh ne vidi vrednosti vode, da ima pri našem razvoju velik pomen. Tople vode na bodo mogle hladiti elektrarn. Nizke vode ne bodo imele pretoka in ne bo električne energije, če je preveč vode, je ravno tako problem. Voda je pomembna za vse vidike družbe in za ekosistem. Pa saj je človek del ekosistema – in če ga uničujemo, je to kot žaganje veje, na kateri sedimo."

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Politika

    Kučan: »Za najtežje odločitve je treba pridobiti razumevanje in podporo državljanov«

    "Tudi najzahtevnejše probleme je mogoče reševati po poti dialoga, potrpežljivega in argumentiranega iskanja soglasja, brez merjenja moči. Tudi v mednarodnih odnosih je pomembno biti načelen, ohranjati verodostojnost, iskati zaveznike in ne prilagajati stališč kratkotrajnim koristim. Tudi v vojni, če ti je vsiljena, se je treba braniti in se zavzemati za mir. Za najtežje odločitve je treba pridobiti razumevanje in podporo državljanov, povedati resnico in imeti za to pogum, biti do njih spoštljiv in si prizadevati za njihovo zaupanje."

  • IK, STA

    8. 7. 2021  |  Svet

    Na Madžarskem v veljavi diskriminatorni zakon o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ+

    Na Madžarskem danes stopa v veljavo sporni zakon, ki tudi po oceni Evropske komisije diskriminira ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti in zaradi katerega se v EU vrstijo pozivi k ukrepanju proti Budimpešti.

  • DK, STA

    7. 7. 2021  |  Družba

    Taksisti ponujajo stanovalcem domov starejših občanov brezplačen prevoz na referendum

    V Sindikatu taksistov pri ZSSS so ogorčeni nad zapleti glede glasovanja stanovalcev domov starejših občanov na nedeljskem referendumu o noveli zakona o vodah. Ker ocenjujejo, da jim je bilo onemogočeno glasovanje po pošti, jih bodo v nedeljo iz domov starejših občanov brezplačno vozili na volišča, so sporočili.

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Politika

    Velika kriza

    "Globalno gospodarstvo, z njim pa tudi slovensko, je v prvem desetletju 21. stoletja doživelo dve krizi. Prva je nastopila spomladi leta 2001 po poku borznega mehurčka podjetij informacijske tehnologije (t. i. mehurček-pika-com), sledila pa so mu škandalozna razkritja računovodskih prevar številnih podjetij, ki so več let skrivala vse slabše poslovne rezultate. Prevladujoča retorika časa je bila, da je vzrok za upad gospodarske aktivnosti in njegove posledice, zlasti v obliki višje brezposelnosti v največjih svetovnih gospodarstvih, treba pripisati strahu pred zloveščimi napovedmi o zlomu računalniških sistemov ob prelomu tisočletja in terorističnem napadu na New York septembra leta 2001," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal ekonomist Igor Feketija.

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Družba

    Vlado Kreslin: »Glasoval bom proti zakonu«

    "Glasoval bom proti zakonu, ker jih že kar vidim, kako si bodo lokalno oz. na terenu, kot temu pravijo, podeljevali soglasja po strankarskih linijah in po preverjenem principu »ti meni, jaz tebi« ter postavljali bifeje, ute, hiše, pomole, ograje, ipd., ob Muri, Dravi, Savi, Krki, Kolpi, Soči ... in na vseh možnih obalah slovenskih voda in morja."

  • Uredništvo

    8. 7. 2021  |  Družba

    »Vsi boste cepljeni!«

    Agencija Luna / TBWA je ustvarila nov Proglas, ki bo objavljen v jutrišnji tiskani Mladini, obenem pa objavljamo tudi animirano videorazličico. Cepilna strategija in (ne)uspešnost cepljenja sta tako pri nas kot marsikje drugje po svetu tema, ki nas globoko razdvaja. Tisti po(ne)srečeni "Vsi boste aretirani!" in nerodno opravičilo je samo še eden v vrsti avtogolov, ki si ga je zadala država.

  • Identitetne sloje lupi kot čebulo in se sprašuje, če je človek sploh lahko zares svoboden

    »V okolju, ki je najbolj mizogeno, homofobno in transfobno, obstaja pojav nekakšne transrodnosti. Sistem je rodil prav to, proti čemur se tako bori«, pravi Kukla, znana tudi kot Katarina Rešek, ko razlaga o pojavu virdžin, ki jih je v filmu Sestre postavila v sodoben kontekst. Kukla verjame, da s svojo resnico pomaga krhati patriarhat, za katerega meni, da »je danes najbolj prisoten v dejstvu, da ženske nase še vedno gledamo skozi moško oko«, a optimistično dodaja, da »je zdaj končno nastopilo obdobje, ko smo pričele izkopavati »žensko oko«, ki je zakopano nekje v globinah«.

  • DK, STA

    8. 7. 2021  |  Kultura

    Art Stays na Ptuju

    Na Ptuju se danes z otvoritvenim vikendom na različnih prizoriščih začenja 19. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki bo z različnimi umetniškimi dogodki potekal do 18. septembra. Na festivalu, ki letos nosi naslov Structura, bodo predstavljeni projekti in dela novih talentov ter uveljavljenih umetnikov.

  • STA

    8. 7. 2021  |  Svet

    Rekordni vročinski val 

    Zgodovinski vročinski val, ki je konec junija zajel severozahodni del ZDA in jugozahodni del Kanade, bi bil brez podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, "skoraj nemogoč", kaže analiza skupine vodilnih podnebnih znanstvenikov.

  • STA

    8. 7. 2021  |  Svet

    »Človek bi lahko še v tem stoletju dosegel starost 130 let«

    Napredek medicine in tehnologije nam ljudem omogoča, da dosegamo vedno višje starosti. Toda kako daleč gre lahko ta trend? S pomočjo statističnih metod so znanstveniki izračunali, da bo sedanji starostni rekord 122 let s skoraj 100-odstotno verjetnostjo presežen že v 21. stoletju. Doseči starost 130 let se jim zdi povsem mogoče.

  • STA

    7. 7. 2021  |  Družba

    Prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu glas oddalo skoraj 25.000 volivcev

    Na prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah je glas oddalo 24.697 volivcev oz. 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Za primerjavo je prvi dan predčasnega glasovanja na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru pred štirimi leti glasovalo 2541 volivcev oziroma 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.

  • IK, STA

    6. 7. 2021  |  Politika

    »Državna volilna komisija več kot očitno ne opravlja svojega dela«

    Pobudniki referenduma o noveli zakona o vodah, združeni v Gibanje za pitno vodo, opozarjajo na kršitve, ki se dogajajo pri predčasnem glasovanju. Državni volilni komisiji med drugim očitajo, da ni zagotovila zadosti kadra.

  • IK, STA

    6. 7. 2021  |  Politika

    TV3 mora prenehati spodbujati rasizem

    Agencija za komunikacijska omrežja Republike Slovenije (Akos) je v postopku inšpekcijskega nadzora televizijskem programu TV3 naložila, da preneha s spodbujanjem rasne neenakopravnosti ter izzivanjem rasnega sovraštva in nestrpnosti. Odločitev je podala glede januarske oddaje Faktor s spornim govorom Norme Brščič o rasah, so sporočili iz Akosa.

  • Zver o magičnih Janševih sposobnostih

    V razpravi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki je sledila nerodni predstavitvi slovenskega predsedovanja Svetu EU premierja Janeza Janše, je njegov strankarski kolega iz vrst SDS (EPP) Milan Zver povedal, da je slovenski program predsedovanja dober in uravnotežen.

  • STA

    7. 7. 2021  |  Svet

    Na Haitiju ubili predsednika države

    Predsednik Haitija Jovenel Moise je bil danes ubit v napadu na svojo zasebno rezidenco v prestolnici Port-au-Prince, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil začasni haitijski premier Claude Joseph. Neznanci so predsednikov dom napadli okoli 1. ure zjutraj po lokalnem času. Pri tem je bila ranjena tudi prva dama, ki je v bolnišnici.

  • IK, STA

    7. 7. 2021  |  Politika

    Sporni Orbanov oglas

    Avstrijski časnik Die Presse je danes objavil celostranski plačani oglas, v katerem madžarski premier Viktor Orban predstavlja svoje videnje prihodnosti EU ter zahteva "ponovno vzpostavitev evropske demokracije" in svari pred "množičnim priseljevanjem in pandemijami". Objavo je pred tem zavrnila vrsta evropskih medijev, nekateri pa so ga objavili.

  • STA

    7. 7. 2021  |  Svet

    Študija: »Prebolevniki po cepljenju s cepivi Pfizer in Moderna verjetno dosmrtno zaščiteni«

    Cepljenje s cepivi mRNA, kot sta cepivi družbe Pfizer in Moderna, lahko več let nudi trajen imunski odziv v telesu proti novemu koronavirusu, piše v nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji Nature. Pri tistih, ki so covid-19 preboleli, bi lahko tovrstna cepiva nudila dosmrtno zaščito, ocenjujejo znanstveniki.

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Družba

    Jerala: »Za zadostno precepljenost do jeseni bi morali na teden cepiti 100.000 ljudi«

    "Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost, bi se moralo v prihodnjih mesecih tedensko cepiti vsaj 100.000 posameznikov. S tem namreč lahko dosežemo, da se vsak mesec kolektivna precepljenost zviša za 10 odstotkov."

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Politika

    Janša: »Zadnji novinar, ki je bil zaprt v Sloveniji zaradi svojega pisanja, stoji pred vami«

    "Zadnji novinar, ki je bil zaprt v Sloveniji zaradi svojega pisanja, stoji pred vami ... V Sloveniji trenutno ni nobene represije nad mediji ali nad novinarji. Gre pač za prenašanje političnih zdrah iz slovenskega parlamenta v Evropski parlament."

  • Peter Petrovčič

    7. 7. 2021  |  Družba

    Jaša Jenull – kulturnik, ki nikomur ne privošči, da bi živel v državi strahu, sovraštva in represije

    »Nobena druga vlada ni načrtno napadala čisto vseh temeljev državne ureditve, medijev, nevladnih organizacij, državnih institucij in vladavine prava,« pravi Jaša Jenull – umetnik, kulturnik, režiser, ki že leto in pol vsak petek v rokah drži mikrofon, prek katerega predstavniki civilne družbe nagovarjajo protestnike. Tako vztrajen je zato, pravi, ker nikomur ne privošči, da bi živel v državi strahu, sovraštva in represije. In tudi zato ne, ker v takšni državi noče živeti niti sam, niti noče, da bi v takšnem okolju odraščali njegovi mladi hčerki. Z njim smo se pogovarjali po največjem protestnem petku doslej, ki je na ulice privabil vsaj toliko, če ne več ljudi, kot jih je bilo na največji vseslovenski ljudski vstaji leta 2013.

  • IK, STA

    7. 7. 2021  |  Politika

    »Od ministrstva pričakujemo, da se vsem stanovalcem domov za starejše javno opraviči«

    V DeSUS so "z veliko mero zaskrbljenosti in ogorčenja" sprejeli novico o poznem obveščanju domov za starejše glede referendumskega glasovanje o noveli zakona o vodah. Ena temeljnih političnih in ustavnih pravic državljanov ne sme biti omejena, kaj šele kratena, ne glede na to, kje se državljan v času volilnih opravil nahaja, so jasni.

  • Uredništvo

    7. 7. 2021  |  Politika

    »Biseri med svinjami lahko svetijo kot diamanti, lahko pa smrdijo po gnoju in zlu«

    "Ko se začne politična javnost pečati z metaforami, nas mora resno zaskrbeti. Ne zaradi metafor. Metafore so čudovito jezikovno sredstvo. Z njimi je mogoče izraziti težko izrazljive pomenske odtenke in jeziku vdahniti živost. Metafore so interpretativno odprte, to je njihov mik – in njihovo prekletstvo, ko jih na primer uporabljajo politični nasprotniki. Biseri med svinjami lahko zato svetijo kot diamanti in ožarjajo duha, lahko pa smrdijo po gnoju in zlu. Zlasti ko jih povaljajo po ustih maloumni svinjski pastirji."

  • Uredništvo

    6. 7. 2021  |  Družba

    Pravica do splava in umetne oploditve

    "Leta 1978 se je v Veliki Britaniji rodila Louise Brown, prvi otrok, spočet z metodo zunajtelesne oploditve. O tem je tedaj poročal tudi slovenski časopis Delo in novico pospremil s ciničnim komentarjem, da so z »otroki iz epruvete« tudi »pravniki dobili novo delovno področje«. Ta izjava se je kasneje potrdila v vrsti sodnih sporov in potrebi, da se področje natančno regulira s posebnimi zakoni. Odprta pravna vprašanja o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo so v začetku novega tisočletja razburkala tudi slovenski javni prostor in naposled leta 2001 celo pripeljala do referenduma, na katerem so vsi polnopravni državljani in državljanke odločali o tem, ali pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo podeliti tudi samskim ženskam," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisala Dr. Ana Cergol Paradiž, zgodovinarka.

  • Visoka precepljenost bo pripomogla k ponovnemu zagonu vsakdanjega življenja

    Skoraj leto in pol je že, odkar se je človeštvo soočilo z eno najhujših kriz moderne dobe. Koronakriza je močno posegla v naš vsakdan, šteli smo žrtve, trpelo je zdravstvo, gospodarstvo, zaprte so bile šole in vrtci, kulturne ustanove, ustavilo se je javno življenje. In ker epidemije še zdaleč ni konec, grozijo nam namreč nove različice koronavirusa, smo se slovenski raziskovalni inštituti pridružili h glasnemu pozivu slovenski javnosti – pozivu k cepljenju.

  • DK, STA

    7. 7. 2021  |  Svet

    Po strelskem napadu na novinarja aretirali tri ljudi

    Po napadu na nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa, ki ostaja v kritičnem stanju, je policija aretirala tri ljudi, med njimi tudi domnevnega strelca. Podrobnosti napada v Amsterdamu še niso znane. Nizozemski premier Mark Rutte je v odzivu dejal, da je to napad na svobodo medijev, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • DK, STA

    7. 7. 2021  |  Svet

    Prva domorodna generalna guvernerka v Kanadi

    Predstavnica britanske kraljice Elizabethe II. v Kanadi je v torek uradno postala prva domorodna generalna guvernerka Mary Simon. Justin Trudeau je imenovanje Simon, nekdanje novinarke, borke za pravice domorodnega prebivalstva in predsednice Inuitske konference, označil za zgodovinski korak.