• Uredništvo

    4. 6. 2021  |  Politika

    »Janša je Cerkev za lojalnost že nagradil«

    "Janša je Cerkev za (nenačelno) lojalnost že nagradil – med drugim s 700 evri mesečne pomoči duhovnikom, čeprav so jim ljudje za maše plačevali tudi med epidemijo, in z ustanovitvijo organa, ki bo reševal izključno odprta vprašanja RKC. Po volitvah, če jih s cerkveno pomočjo dobi, pa bo bržkone padlo še kaj."

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SVETI GRAL AVTOKRATOV

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Več o tem, zakaj je pravosodje praviloma zadnji branik pred totalno oblastjo in zaradi tega predmet hrepenenja vsakega avtokrata, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 4. junija, dalje. #Mladina22

  • Nemški časnik Spiegel: »Janša se boji evropskih tožilcev zaradi preiskave mahinacij svoje vlade«

    S prvim junijem je svoje delo zagnalo Evropsko javno tožilstvo (EPPO) v Luxembourgu, vodi ga nekdanja romunska glavna tožilka za boj proti korupciji Laura Codruța Kövesi. Kot je splošno znano, pa v njem zaenkrat ni tožilskih predstavnikov iz Slovenije, ker je Janševa vlada spletkarila z njihovim imenovanjem, na koncu pa celo sprejela sklep o razveljavitvi postopka imenovanja.

  • Borut Mekina

    3. 6. 2021  |  Politika

    Janšev sramotni non-paper uradno obstaja

    Po tem, ko so bosanski mediji objavili sporni non-paper o spreminjanju meja na Balkanu, je novinar Dela Peter Žerjavič o njegovem obstoju vprašal Evropski svet. Dvanajstega aprila popoldne so mu odgovorili. Žerjavič ga je na Twitterju objavil in potrdil, kar je do takrat tudi neuradno krožilo: "V tiskovni službi predsednika evropskega sveta Charlesa Michela so potrdili, da so prejeli non-paper slovenskega premiera Janeza Janše o Zahodnem Balkanu. (Po naših neuradnih informacijah je bil poslan lani jeseni)."

  • Politika ustrahovanja in finančnega ter duševnega izčrpavanja kritičnega posameznika

    V senci konfliktov in vojn doma in na tujem in v odsotnosti medijskih objav se tiho odvija sojenje ddr. Rudiju Rizmanu, izjemnemu slovenskemu intelektualcu zaradi domnevnih javnih razžalitev vladajoče stranke SDS v njegovem televizijskem nastopu. Podpredsednik Mednarodnega PEN-a dr. Boris A. Novak se je o procesu že izrekel lani, zdaj pa člani in članice Slovenskega centra PEN pozivamo javnost, da se v imenu demokratičnih vrednot, med katerimi je zelo pomembna svoboda govora, ozre v ta proces in ga obsodi skupaj z nami.

  • Oštro.si

    2. 6. 2021  |  Politika

    Zadolževanje te in prejšnje vlade ni primerljivo

    Damir Črnčec, državni sekretar v kabinetu prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca, sicer pa svetovalec LMŠ, je 20. maja v oddaji Tarča na TV Slovenija zatrdil, da je aktualna vlada državo zadolžila za osem milijard evrov.

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Družba

    »Janša pooseblja vse negativne družbene spremembe«

    "On je skupni imenovalec zelo različnih protestniških struj. Nekatere so eksplicitno usmerjene nanj, druge bistveno manj, ker jih zanimajo širše spremembe. Še bolj kot leta 2012 je fokus usmerjen prav nanj. Sklepam, da zato, ker je njegov fokus na vse nas veliko intenzivnejši. On pooseblja vse negativne družbene spremembe."

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Kultura

    Spomin na Gašperja Tiča

    Osemnajstega junija bo minilo štiri leta, odkar je odšel igralec Gašper Tič. Na ta dan, ki so ga poimenovali Dan v spomin na Gašperja Tiča, bo Mestno gledališče ljubljansko ob 20.00 uprizorilio komedijo Eugèna Labicha Slamnik v režiji Diega de Bree (premiera bo 9. junija ob 20.00), in sicer na zunanjem prizorišču v Hali L56 (Industrijska cona Šiška).

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Politika

    »Slovenija se vse odločneje spogleduje z avtoritarizmom«

    "Slovenija se vse odločneje spogleduje z avtoritarizmom in postaja nekakšen otok nesvobode sredi za zdaj še svobodnega Zahoda. O tem vztrajno opozarjajo najuglednejši svetovni mediji. Uradna Ljubljana se vse odločneje ozira k Višegradu. K državam, s katerimi nikoli ni hotela imeti nič skupnega, saj je bila po stopnji razvoja nekoč vsaj svetlobno leto pred njimi. Kakor da bi vlada popolnoma izgubila spomin. In kakor da bi z vzhodno iliberalno demokracijo prevzela tudi tamkajšnjo povsem iracionalno logiko."

  • DK, STA

    3. 6. 2021  |  Svet

    Airbnb ne sme več ponujati občinskih stanovanj 

    Spletna platforma za kratkoročno oddajanje nepremičnin Airbnb ne bo več smela ponujati stanovanj v lasti mesta Dunaj. Tako je namreč odločilo prvostopenjsko dunajsko trgovsko sodišče, kamor je tožbo proti Airbnb vložilo mesto Dunaj. Airbnb mora takoj ustaviti oglaševanje in oddajanje dunajskih mestnih stanovanj.

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v maju

    Lestvici najbolj prodajanih knjig v maju za odrasle in za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni.

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Kultura

    Festival MENT letos kar devet dni

    Od 3. do 11. junija bo potekal festival MENT Ljubljana, ki je postal znan po bogatem in razgibanem 3-dnevnem dogajanju po vsej prestolnici. Zaradi polovičnih kapacitet in PCT pogoja, letošnja edicija v prilagojenem raztegnjenem formatu prinaša kar devet koncertnih večerov, na katerih se bo zvrstilo 30 domačih in tujih izvajalcev iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke in Poljske, ki bodo nastopili v Kinu Šiška, Švicariji in atriju Mestnega muzeja.

  • Peter Petrovčič

    2. 6. 2021  |  Politika

    Vse omejitve gibanja protiustavne!

    Vsi odloki, s katerimi je vlada omejevala gibanje – policijska ura, prepoved združevanja, prepoved prehajanja regijskih in občinskih meja – so protiustavni! Tako je odločilo ustavno sodišče, ki je ugotovilo neustavnost zakona o nalezljivih boleznih v delu, ki določa podlago za izrekanje omejitev gibanja v času epidemij.

  • Uredništvo

    2. 6. 2021  |  Politika

    »Naravnost porazno je, da je ustavno sodišče o tej zadevi odločalo tako pozno«

    Ustavno sodišče je danes glede razveljavitve vladnih odlokov, ki so omejevali gibanje, objavilo tudi pritrdilno ločeno mnenje, ki ga je napisala ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs. Njeno mnenje deli tudi ustavni sodnik Rok Čeferin. Opozorila sta, da je "naravnost porazno", da je ustavno sodišče o tej zadevi odločalo tako pozno in da si tega ne bi smelo dovoliti. "Odločitev bo objavljena skoraj 15 mesecev po vložitvi prve pobude, po koncu tretjega vala epidemije, po tem ko je bilo na neustavni zakonski podlagi izdanih že na desetine odlokov in izrečenih za nekaj milijonov evrov glob," sta zapisala v mnenju. Katja Šugman Stubbs se je sicer zavzemala, da bi po sprejetju odločbe enako obravnavali vse kršilce odlokov, torej tudi tiste, ki so že plačali globo.

  • IK, STA

    2. 6. 2021  |  Politika

    Hojs prepričan, da vsi odloki še vedno veljajo

    Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je na ugotovitev ustavnega sodišča o neustavnosti dela zakona o nalezljivih boleznih in s tem povezanih vladnih odlokov o omejitvah zbiranja in gibanja odzval na Twitterju. Zapisal je, da odloki še veljajo. "Pravno smo torej legalno in legitimno ščitili zdravje državljanov," je zapisal.

  • STA

    2. 6. 2021  |  Svet

    »Tiktok bi moral otrokom plačati odškodnino«

    Več tisoč nizozemskih staršev se je združilo v zahtevi, da bi moral ponudnik priljubljene mobilne aplikacije Tiktok otrokom plačati odškodnino. Starši zahtevajo skupaj več kot 1,4 milijarde evrov odškodnine, je danes sporočila nizozemska ustanova za raziskovanje tržnih informacij (Somi). Po lastnih navedbah Somi zastopa več kot 64.000 staršev.

  • IK, STA

    2. 6. 2021  |  Svet

    Trump ukinil svoj blog po komaj mesecu dni 

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je danes uradno zaprl svoj blog, v katerem je objavljal svoja mnenja, potem ko so mu družbeni mediji zaprli dostop zaradi širjenja laži o lanskih volitvah in vzpodbujanja k nasilju, kar je privedlo do napada njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja.

  • Domen Savič

    2. 6. 2021  |  Politika

    »Slovenija je primer dobre prakse za globalno ekstremno desnico«

    Sandra Bašič Hrvatin je profesorica in raziskovalka mednarodnega in slovenskega medijskega prostora, predstojnica Oddelka za medijske študije na Fakulteti za humanistične študije UP. Njeno znanstveno in raziskovalno delo se osredotoča na vprašanja medijskih politik, političnega komuniciranja, mednarodnega komuniciranja in regulacije informacijsko-komunikacijskega sektorja. Je avtorica več knjig o medijski politiki, javni radioteleviziji in medijskem lastništvu. Med letoma 1997 in 2013 je bila članica uredništva revija Medijska preža, ki je izhajala v okviru projekta Media Watch v Sloveniji. Bila je predsednica sveta za radiodifuzijo Republike Slovenije. Od leta 2000 sodeluje s Svetom Evrope, Evropsko komisijo in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi kot neodvisna strokovnjakinja in svetovalka na področju medijske zakonodaje in demokratizacije medijskih sistemov. Je doktorica komunikoloških znanosti.

  • Zakaj Matej Tonin pomaga pri nezakonitem uničevanju STA?

    Matej Tonin in njegova Nova Slovenija še naprej ogrožata svobodo slovenskih medijev. Povprašan glede uničevanja Slovenske tiskovne agencije je v pogovoru z Urošem Slakom na POP TV ob soočenju z Marjanom Šarcem znova zaigral na karto prežvečenih laži: »Če bi direktor dal vse potrebne podatke, bi bil ta problem že davno rešen.«

  • IK, STA

    2. 6. 2021  |  Politika

    Janševa vlada bo danes predvidoma podaljšala ukrepe

    Vlada se bo popoldne sestala na redni seji, na kateri bo predvidoma podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Dodatno sproščanje ni predvideno, kljub temu, da Slovenija že izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo sproščanja ukrepov.

  • IK, STA

    1. 6. 2021  |  Politika

    Leljak napovedal ponovno preimenovanje Titove ceste

    Župan Občine Radenci Roman Leljak je po tistem, ko je ustavno sodišče razveljavilo odlok, s katerim je občinski svet Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije, napovedal ponovno sprejetje odloka o preimenovanju ceste.

  • IK, STA

    2. 6. 2021  |  Družba

    Nov varen kanal za žvižgače v Sloveniji

    Transparency International (TI) Slovenia je okrepil delovanje Centra Spregovori! z novo tehnološko rešitvijo, ki omogoča varno in anonimno prijavo sumov nepravilnosti, hkrati pa omogoča dvosmerno komunikacijo s svetovalci Centra Spregovori, so sporočili iz organizacije.

  • IK, STA

    1. 6. 2021  |  Svet

    Vatikanov cerkveni zakonik z novimi navodili glede spolnih zlorab

    Vatikan je danes dopolnil cerkveni kazenski zakonik z navodili glede kaznovanja duhovnikov za spolne zlorabe mladoletnikov. Kot je papež Frančišek zapisal v uvodu v prenovo zakonika, je njen namen "obnova zahtev pravičnosti, poprava obtoženca in popravilo pohujšanja".

  • IK, STA

    2. 6. 2021  |  Svet

    Biden zaščitil naravno zavetišče, ki ga je Trump odprl za izkoriščanje nafte in plina

    Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna namerava naravno zavetišče za divje živali na Aljaski ponovno zapreti za izkoriščanje nafte in plina, so v torek sporočili v Washingtonu.

  • STA

    1. 6. 2021  |  Svet

    Zaživel sistem za preverjanje digitalnih covidnih potrdil

    Na ravni EU je začel delovati tehnični sistem, ki bo omogočil varno preverjanje digitalnih covidnih potrdil. Ta naj bi evropskim državljanom od 1. julija omogočila lažje potovanje v EU to poletje. V sistemu je doslej vključenih deset držav članic, sedem jih je tudi že začelo izdajati covidna potrdila, so sporočili v Bruslju.

  • IK, STA

    2. 6. 2021  |  Svet

    Soočenje z rasistično zgodovino ZDA

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek ob stoti obletnici pokola, ki je uničil cvetočo temnopolto skupnost, obiskal mesto Tulsa v Oklahomi. Kot je dejal, je prišel zapolnit praznino molka o enem najbolj temačnih in dolgo časa zatrtih trenutkov rasnega nasilja v ZDA.

  • Uredništvo

    2. 6. 2021  |  Politika

    »Kaj je za Janšo evropski način življenja?«

    "Kaj je za J.J. evropski način življenja? Ima v mislih demokracijo starih Grkov (sužnji in ženske niso smeli voliti), ki so jo nato razvili evropski misleci, dokler je ni ljudstvo (tudi sužnji in ženske) vzelo v svoje roke? Ali pa ima v mislih tisti najmračnejši evropski način življenja, osvajalski, rasističen navzven in zatiralski, nedemokratičen navznoter, ki ga Evropa nikoli ni znala izkoreniniti? Ima v mislih bisere evropske umetnosti ali zahojeno strankarsko muziko? Nove modele bolj enakopravne družbe ali plesnive avtokratske vzorce neizobražencev, ki hočejo oblast zadržati na vekomaj?"

  • Uredništvo

    2. 6. 2021  |  Kultura

    »Umetnost se težko izogne političnosti«

    "Jaz mislim, da se umetnost težko izogne političnosti. Vsakokrat, ko se odloči za neko določeno prizmo, je po svoje že politična, ko se torej odloči za neko estetiko, za neko vsebino, za neki položaj. Tudi če je z vidika njenih izjav popolnoma nepolitična, je vnaprej politična. Težko bi rekla, da je katera koli umetnost "apriori" samo lepa. To je ena stran, druga stran pa je umetnost, ki se eksplicitno ukvarja s političnostjo."

  • DK, STA

    2. 6. 2021  |  Politika

    Vsak mesec za zajtrke in hladne obroke 800 evrov

    Na Finskem v zadnjem tednu odmeva razkritje, da finski davkoplačevalci plačujejo stroške zajtrka za premierko Sanno Marin in njeno družino. Marin je po razkritju v torek zagotovila, da povračila stroškov v prihodnosti ne bo več zahtevala in obljubila, da bo že nastale stroške v celoti povrnila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    2. 6. 2021  |  Svet

    Prosilci za azil v ZDA ne bodo več čakali na mehiški strani meje

    Vlada demokratskega predsednika ZDA Josepha Bidna je v torek odpravila politiko predhodne republikanske vlade Donalda Trumpa, v skladu s katero so morali prosilci za azil v ZDA na rešitev prošnje počakati na mehiški strani meje. Trumpova vlada je od januarja 2019 nazaj v Mehiko poslala okrog 70.000 prosilcev za azil.