• IK, STA

    17. 2. 2021  |  Svet

    Janša urednika Euronewsa vabi, da preživi teden dni v »naši slovenski diktaturi«

    Po torkovem analitičnem članku v vplivnem bruseljskem spletnem mediju Politico z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je avtorica ocenila, da premier Janez Janša z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, jo je Janša na Twitterju obtožil, da je lagala. V bran novinarki in Politicu so danes stopili številni.

  • IK, STA

    18. 2. 2021  |  Politika

    Kriminalisti pri Aleksandri Pivec: »Storila nisem nič nezakonitega«

    Kriminalisti danes opravljajo hišne preiskave zaradi suma več kaznivih dejanj, domnevno zagrešenih v povezavi s projektom Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript). Da so se oglasili pri njej, je potrdila nekdanja kmetijska ministrica in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec.

  • Uredništvo

    18. 2. 2021  |  Politika

    »Prvič v zgodovini nam grozi trdi totalitarizem«

    "Političnoekonomski sistem, v katerem smo živeli pred epidemijo, ki se zdaj bori za preživetje in v katerega bi se nekateri radi vrnili kot v "normalno življenje", je v gonji za privatnim dobičkom in z brutalnim ohranjanjem gospostva, ki te dobičke omogoča in varuje, prišel tako daleč, da je popolnoma razvrednotil človeško življenje (razen dragocenih elitnih življenj), razformiral državo kot javno oblast, radikalno dekonstruiral in razbil družbo kot tako ter nepopravljivo uničil naravno okolje in preobremenil podnebni sistem. Ker vsi temeljni procesi tega sistema vodijo v uničevanje, je nevzdržen. Ker je totalno nevzdržen, njegovo ohranjanje zahteva vse bolj totalni nadzor nad podrejeno večino prebivalstva. Ta sistem poraja totalitarizem, ker samo tako še lahko preživi, se pravi: odlaga svoj propad. Prvič v zgodovini nam grozi totalitarizem. Ne približki totalitarizma, ne ideološki bavbav, ne politično podtikanje, temveč pravi, trdi totalitarizem, četudi so mnogi njegovi prijemi mehki."

  • IK, STA

    18. 2. 2021  |  Politika

    Bojana Beović: »Ob prehitrem sproščanju ukrepov lahko pride tretji val epidemije«

    Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović meni, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ugodno izboljšuje, kar pa je po njenem prepričanju posledica izvajanja ukrepov pred 10 do 14 dnevi. Ob tem je dejala, da lahko prehitro in pretirano sproščanje ukrepov sproži tretji epidemični val. "Vse poti so še odprte, epidemije še ni konec," je dodala.

  • IK, STA

    18. 2. 2021  |  Družba

    Taksisti proteste razširili po državi

    Taksisti, združeni v okviru Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez, danes nadaljujejo izražanje nestrinjanja z ukrepom obveznega testiranja na 72 ur. Svoje aktivnosti so razširili po državi in tako opozorilno vožnjo ob Ljubljani izvedli tudi v Mariboru, Celju in Kopru. Popoldan se sicer sestanejo z resornim ministrom Vrtovcem.

  • IK, STA

    18. 2. 2021  |  Svet

    Facebook protestira z blokado novic

    Ameriški Facebook je avstralskim uporabnikom danes onemogočil ogled in delitev novic na svojem družbenem omrežju ter dostop do avstralskih novic svojim uporabnikom v tujini. Facebook se je tako odzval na predlog avstralskega zakona, po katerem bi moral plačevati za uporabo medijskih vsebin. Avstralska vlada je odziv označila za napačnega.

  • Uredništvo

    18. 2. 2021  |  Družba

    »Otroci so glavni prenašalci gripe, pri covidu-19 pa niso«

    "Če pogledamo slovenske podatke o gripi – zadnji teden januarja nič, prvi teden februarja nič. Letos gripe sploh še nismo imeli. Ampak mislim, da cepljenje proti gripi ni razlog, da je ni." 

  • IK, STA

    18. 2. 2021  |  Politika

    Finančna uprava ostala brez edine kandidatke za direktorico

     Edina prijavljena za položaj generalne direktorice Finančne uprave RS (Furs), sedanja v. d. generalne direktorice Irena Nunčič, je umaknila kandidaturo, je danes poročal Radio Slovenija. Vlada bo morala razpis ponoviti in znova imenovati v. d. generalnega direktorja, saj Ireni Nunčič mandat poteče konec meseca.

  • DK, STA

    18. 2. 2021  |  Svet

    Globalni načrt cepljenja proti covidu-19

    Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je včeraj pozval h globalnemu načrtu cepljenja proti covidu-19. Ob tem je opozoril na neenakosti ob začetku cepljenja, ki ogrožajo tako svetovno zdravje kot gospodarstvo. Na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN na ravni zunanjih ministrov, posvečenem cepivom, je navedel, da so do zdaj 75 odstotkov odmerkov porabili v le desetih državah, v 130 državah pa se ni cepil še nihče.

  • IK, STA

    17. 2. 2021  |  Politika

    »Ni manjše države, ni večjega diktatorja«

    Vplivni bruseljski časnik Politico v danes objavljeni obširni analizi na podlagi pogovorov s slovenskimi novinarji in tujimi opazovalci glede medijev v Sloveniji piše, da "napadi premierja Janeza Janše ustvarjajo ozračje strahu". "Vodja ene najmanjših članic EU bije veliko kampanjo proti novinarjem, ki jih ne mara," so zapisali.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Politika

    »Učinkovitost in sposobnost Janeza Janše je zgolj in samo mit«

    "Socialni demokrati smo prispevali vse svoje glasove, ker uresničujemo zahteve ljudi, da je treba Slovenijo voditi drugače. Konca vlade Janeza Janše tokrat žal nismo dočakali," je v javnem pozivu danes zapisala Tanja Fajon, predsednica SD.

  • Uredništvo

    18. 2. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: NI KUL!

    Izšla je nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je zakrivil nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. V novi številki, ki je že pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani, si lahko preberete, zakaj Karlu Erjavcu ni uspelo in kaj bo storila opozicija. Priskrbite si svoj izvod nove Mladinine številke, v kateri vas čaka tudi intervju s predsednikom fiskalnega sveta, neodvisne institucije, ki naj bi zavirala skušnjave vsakokratne vlade po velikem javnem trošenju, in članek o tem, da si želi Janez Janša dokončno podrediti STA in RTV, posledice njegovega početja pa bo slovenska družba čutila še dolga leta. In še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja! #Mladina7 

  • IK, STA

    17. 2. 2021  |  Svet

    TikTok otrok ne varuje pred neprimernimi vsebinami

    Evropska potrošniška organizacija BEUC, katere članica je tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je danes pri Evropski komisiji in mreži nadzornih organov za varstvo potrošnikov vložila prijavo zoper družbeno omrežje oziroma mobilno aplikacijo TikTok. Očitajo mu več kršitev, povezanih med drugim z zakonodajo varstva potrošnikov in varstvom osebnih podatkov.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Politika

    »Janša bo uničevanje koalicijskih partnerjev še okrepil«

    "S tem ko možnost prebega k alternativni koaliciji ne obstaja več, bo Janša uničevanje koalicijskih partnerjev in grožnje s predčasnimi volitvami, ki se jih stranka z ničelno podporo javnosti tako boji, še okrepil. Večina že tako tihih poslancev in ministrov SMC s premierju močno lojalnim prvakom stranke Zdravkom Počivalškom na čelu pa bo le še bolj utihnila in Janši še bolj sledila. Padec konstruktivne nezaupnice torej k večji normalnosti slovenskega političnega prostora nikakor ne bo prispeval. Še več: politični boj v državi in tudi razklanost slovenske družbe se bosta še okrepila."

  • IK, STA

    16. 2. 2021  |  Politika

    Mia Skrbinac vložila uradno prijavo spolnega nadlegovanja

    Po razkritju igralke Mie Skrbinac, da jo je med študijem na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), spolno nadlegoval profesor igre, je slednja na Univerzi v Ljubljani tudi uradno vložila prijavo spolnega nadlegovanja. Gre za igralca in profesorja igre na akademiji Matjaža Tribušona, je poročala TV Slovenija.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Družba

    »Konec spolnega nasilja le s strukturnimi spremembami«

    Tri leta po gibanju #MeToo (#JazTudi) se je na Balkanu zgodilo gibanje #nisamtrazila, v katerem so o svojih izkušnjah spolnega nadlegovanja spregovorile igralke in novinarke. Danes je imel o tej tematiki, ki je tudi v Sloveniji sprožila razkritja spolnega nadlegovanja, novinarsko konferenco Inštitut 8. marec. "V Sloveniji že od leta 2018 v Inštitutu 8. marec preko kampanje #jaztudi zbiramo pričevanja o spolnem nadlegovanju in nasilju. Z imenom in priimkom se je pri nas izpostavila samo igralka Mia Skrbinac. Njeno sporočilo je jasno: konec spolnega nadlegovanja in nasilja lahko dosežemo samo s strukturnimi spremembami," pravi Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

  • IK, STA

    17. 2. 2021  |  Politika

    Janševa vlada: »Posvojitev otroka ni pravica posameznika«

    Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela mnenje o pobudah za oceno ustavnosti delov zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter delov družinskega zakonika. Vlada meni, da obstoječa ureditev, kot jo določata zakon in družinski zakonik, ni v nasprotju z ustavo in ne pomeni kršitve človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Družba

    »To ne bi pomenilo le tveganja za določeno cepivo«

    "Evropska agencija za zdravila (Ema) ima vsekakor zelo razdelane postopke, kako je treba registrirati zdravila. Evropski dogovor je, da se mimo teh postopkov ne gre. To ne bi pomenilo le tveganja za določeno cepivo, ampak bi naenkrat postal mogoč tudi političen dogovor o zdravilih. To praktično pomeni razsutje zaupanja v take pomembne institucije, kot je Ema."

  • Tonin kot Janšev privesek 

    Matej Tonin je po ponedeljkovem preštetju glasov po neuspeli konstruktivni nezaupnici, ob kateri je svojo zgodovinsko vlogo odigralo trinajst poslank in poslancev, na koncu zelo zadovoljno tvitnil: "Agonija brezupnice je končno končana. Vesel sem, da smo se prešteli. Po štetju je jasno, da je @vladaRS trdna. Naše delo je usmerjeno v zajezitev širjenja epidemije, k zagotovitvi vsem dostopnega javnega zdravstva in krepitvi gospodarstva."

  • IK, STA

    16. 2. 2021  |  Politika

    »Bilo bi zelo nekorektno, da bi komentirala, kako je kdo glasoval«

    Na glasovanju o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi se je po mnenju vodje poslancev SMC Janje Sluga izkazalo, da poslanci DeSUS ne podpirajo svojega predsednika Karla Erjavca za mandatarja. Kako je sama glasovala, ni razkrila. Številne špekulacije gredo sicer v smeri, da je tudi Sluga oddala neveljavno glasovnico. Po njenih besedah so v SMC eni redkih, ki so tajno glasovali, in po njenem bi bilo "zelo nekorektno, da bi komentirala, kako je kdo glasoval".

  • DK, STA

    17. 2. 2021  |  Politika

    Trump napadel republikanskega kolega: »Turoben in zagrenjen politični plačanec«

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v včerajšnji kratki izjavi ostro napadel vodjo senatne manjšine, republikanca Mitcha McConnella, potem ko je v Wall Street Journalu prebral senatorjevo mnenje o ustavni obtožbi in Trumpovi krivdi za napad na kongres 6. januarja. McConnell je glasoval proti obsodbi Trumpa, vendar je po sobotnem glasovanju zatrdil, da je za napad na kongres odgovoren Trump. 

  • DK, STA

    17. 2. 2021  |  Svet

    Kam je izginila pogrešana hči vplivnega milijarderja?

    Dubajska princesa Šejka Latifa je v posnetkih, ki jih je včeraj objavil britanski BBC, opozorila, da je zaprta in da se boji za svoje življenje, odkar je leta 2018 poskušala zbežati iz Dubaja. Princesa se ni pokazala v javnosti od poskusa pobega. Objavljeni posnetki so nastali približno eno leto po tem, ko so jo vrnili v Dubaj. Oblasti v Dubaju in Združenih arabskih emiratih se na posnetke še niso odzvali, je poročal BBC.

  • DK, STA

    17. 2. 2021  |  Svet

    Policija zaradi kritiziranja oblasti prijela raperja

    Španska policija je včeraj prijela kontroverznega katalonskega raperja, ki se je skupaj s privrženci uprl obsodbi na zaporno kazen zaradi kritiziranja oblasti in se zabarikadiral na območju Univerze v Lleidi v Kataloniji. Njegova obsodba je bila sicer sporna in je sprožila množične proteste v Madridu in Barceloni.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Svet

    Rešitev za pomanjkanje kadra v zdravstvu

    Na Dunaju bodo do leta 2030 potrebovali 9.000 dodatnih zaposlenih v zdravstvu in negi. Zato je dunajski župan Michael Ludwig predstavil 120 milijonov evrov vreden paket, s katerim bodo 4.100 brezposelnim meščankam in meščanom za nadaljnje poklicno izobraževanje ali prekvalifikacijo v te deficitarne poklice poleg brezplačnega šolanja ponudili še štipendije v višini 400 evrov na mesec. Pri projektu sodelujejo Dunajski sklad za spodbujanje zaposlovanja (waff), Zavod za zaposlovanje (AMS) in institucije, v katerih udeleženci izobraževanja opravljajo prakso.

  • DK, STA

    17. 2. 2021  |  Kultura

    Dantejev Pekel kot ga vidi John Malkovich

    Ob 700. obletnici smrti velikega pesnika srednjega veka Danteja Alighierija v milanskem gledališču Arcimbold pripravljajo predstavo John Malkovich's Inferno. Slovitega hollywoodskega igralca bo na odru spremljal flavtist Massimo Mercelli, za glasbo pa je poskrbel Gabriel Prokofjev, vnuk slovitega skladatelja.

  • DK, STA

    17. 2. 2021  |  Svet

    Center umetnosti namesto Ikeine trgovine

    V mestu Coventry v Veliki Britaniji nameravajo nekdanjo Ikeino trgovino preurediti v center umetnosti. Podjetje je svojo poslovalnico v mestu zaprlo marca lani. O odkupu stavbe v središču mesta bo mestni svet glasoval prihodnji teden, piše britanski BBC.

  • DK, STA

    17. 2. 2021  |  Družba

    Manj ljudi razkužuje embalažo živil po nakupu

    Vpliv drugega vala epidemije covida-19 na prehranjevalne navade in nakupe živil je bil manjši od tistega v prvem valu, ugotavlja Inštitut za nutricionistiko. Čeprav so decembra lani državljani in državljanke Slovenije še vedno v trgovino zavili manj pogosto kot pred epidemijo, se je skrbnost načrtovanja nakupov zmanjšala, manj pa jih je tudi razkuževalo embalažo živil po nakupu.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Kultura

    Tri zgodbe, ki jih med seboj usodno preplete naključni dogodek

    Na platformi Tretji oder bodo v sobota, 20. februarja ob 20.00 z Velikega odra MGL v živo prenašali spletno premiero dramskega omnibusa Tišina med nami, avtoric Tjaše Mislej, Barbare Zemljič in Ize Strehar v ražiji Nine Šorak. Tri zgodbe med seboj usodno preplete naključni dogodek v zakotni mestni ulici, ki jo razsvetljuje le soj polne lune. Na istem kraju se znajdejo telesa, ki bi v tistem trenutku morala biti čisto nekje drugje.

  • IK, STA

    16. 2. 2021  |  Politika

    Sodnica ovadila Gorenaka 

    Sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki je bila zaradi kritičnih zapisov na račun vlade razrešena vodenja oddelka sodišča, je vložila tožbo zoper Vinka Gorenaka, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Ta je namreč njene zasebne zapise na družbenem omrežju Facebook javno objavil, so sporočili iz odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle.

  • IK, STA

    15. 2. 2021  |  Politika

    KUL gre naprej

    V strankah Koalicije ustavnega loka (KUL) obžalujejo neuspeh konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše. Napovedali so nadaljnje sodelovanje v opoziciji, med drugim ob razpravah o vloženih interpelacijah.