• Počivalšek išče šoferje

    Primož Cirman in Vesna Vuković sta včeraj v dva stavka strnila trenutne najbolj vroče fronte vlade v spopadu z demontažo države in virusom: "Iz sedanjosti, kjer epidemijo vodijo vsi razen epidemiologov, gremo v svetlo prihodnost instant diplom slamnatih fakultet in težkih tovornjakov. Po avtocesti drvimo v vladavino neumnosti – medtem ko v strahu čakamo na hitri test."

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Politika

    »Predsednik republike in premier sta v politiki že več kot tri desetletja«

    "Sem drugačen tip človeka, odkrit do državljanov in državljank, zato jim nisem želel mazati oči z nekakšnimi zgodbicami. V slovenski politiki spremljamo driblanje že 30 let in danes se lahko ozremo okoli sebe ter vidimo, kam nas je to pripeljalo. Prišli smo do točke, ko imamo na funkciji predsednika republike človeka, ki je v politiki že tri desetletja, na funkciji predsednika vlade pa imamo funkcionarja, ki se preseda iz fotelja v fotelj prav tako še iz obdobja, ko je leta 1988 kandidiral za predsednika ZSMS. Sem enostaven človek in tip politika, ki rad igra direktno na gol."

  • IK, STA

    7. 2. 2021  |  Politika

    Ravnatelji ljubljanskih osnovnih šol za takojšnjo vrnitev vseh učencev v šole

    Aktiv ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol je šolski ministrici Simoni Kustec v zahtevi za takojšnjo vrnitev vseh osnovnošolcev v šole predlagal organizacijske rešitve, ki bi to omogočile. Med njimi so izvedba pouka izmenično doma in šoli za starejše učence, epidemiološko varnejša organizacija šolskega kosila in zaščita zaposlenih na šoli.

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Družba

    »Če študentka pride na izpit z globokim dekoltejem, je profesor tisti, ki mora obdržati integriteto«

    "Vladavina 'moškega' pogleda na stvari dopušča neskončno vztrajanje na določeni poziciji kljub nasprotnemu, še tako prepričljivemu dokazovanju. Treba si je tudi priznati - spolno nadlegovanje študentk s strani nekaterih profesorjev ima sivo brado, to je znano vsem, ki smo šle skozi fakultetni študij. Spletni komentatorji sicer pogosto strežejo s protiargumenti, da punce pač namenoma izzivajo. A tudi če se semtertja to res zgodi, je v pričujoči debati povsem irelevantno. Zakaj? Ker je profesor tisti, ki je odgovoren za svoje vedenje. Če študentka pride na izpit z globokim dekoltejem in v kratkem krilu z namenom erotizacije situacije ali brez njega, je profesor tisti, ki mora obdržati profesionalno in zlasti profesorsko integriteto."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Politika

    FOTO: Kip kaže sredinec parlamentu

    V Mladem forumu SD so opozorili, da družba postaja vse bolj nasilna in sovražna, da je vsak dan manj svobode in pravic ter da jim oblast jemlje sedanjost, ker jih drži zaprte v sobah in priklenjene na ekrane. Vladi tudi s kipom, ki so ga odkrili na ljubljanskem Trgu republike, sporočajo, da hočejo živeti in se razvijati drugače.

  • Tega ne odtehta noben denar ali dodatek

    Spoštovani! Obračam se na vas, in sicer tokrat ne zgolj kot predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), temveč tudi kot zaposlena medicinska sestra na primarnem nivoju ter obenem kot državljanka Republike Slovenije, ki ji ni vseeno.

  • IK, STA

    7. 2. 2021  |  Svet

    Biden: »Trump ne bi smel dobivati obveščevalnih poročil«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v odgovoru na vprašanje ameriške televizije CBS dejal, da bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo omogočil prejemanja rednih obveščevalnih poročil, kar je bila doslej tradicija za bivše predsednike, ki so za to zaprosili.

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #51

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Aleša Debeljaka iz zbirke izbranih pesmi in esejev Tukaj, zate, tam.

  • Izak Košir

    6. 2. 2021  |  Politika

    V torek bojkot šolskega pouka

    V torek, 9. februarja, bo v Sloveniji potekal vsesplošni bojkot šole na daljavo. Slednjega organizira gibanje Zahtevamo šolo, učenci in dijaki pa se lahko bojkotu priključijo tako, da se tisti dan ne prijavijo v spletne predavalnice. V gibanju Zahtevamo šolo, ki se zavzema, da bi se dijaki in učenci čim prej vrnili v šole, pojasnjujejo, da bodo stavkajoči tako podprli nestrinjanje z aktualnim stanjem v šolstvu. Prav tako pa za ta dan učitelji za izostanek ne bodo delili neopravičenih ur. V primeru, da bi kdo od stavkajočih vseeno dobil neopravičeno uro, v dijaškem gibanju pozivajo, naj jih o tem obvestijo in da bodo takšne primere posredovali pristojnim.

  • OŠTRO.SI

    6. 2. 2021  |  Politika

    Manipulativna izjava Janeza Janše

    Predsednik vlade Janez Janša je na tiskovni konferenci 12. januarja dejal, da ima Slovenija velike težave z naročanjem transportnega letala, s katerim bi lahko iz tujine pripeljali zaščitno opremo ali cepivo proti covidu-19, saj je ustavno sodišče zadržalo zakon, na podlagi katerega bi to lahko storili.

  • Vlada se gre politično epidemiologijo, namesto, da bi upoštevala epidemiološko stroko

    V četrtek je Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, na vladni tiskovni konferenci na strokoven in uglajen način razložil uporabnost hitrih testov (kdaj so zanesljivi in kdaj ne) ter protokole pri njihovi uporabi in evidentiranju (potreba po verifikaciji pozitivnih na HAT tudi s PCR testom ter presojo osebnega zdravnika). V nadaljevanju pa je tudi povedal, kakšna so strokovna stališča epidemiologov glede določenih omejitvenih ukrepov (da iz epidemiološkega vidika denimo niso smiselni policijska ura, omejitev gibanja na občine in regije) in da epidemiologi na podlagi sedanje epidemiološke slike predlagajo odprtje šole za učence do 5. razreda in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine.

  • IK, STA

    6. 2. 2021  |  Družba

    Brezdomci ukrepov ne morejo upoštevati v celoti

    V Društvu Kralji ulice so opozorili, da je zakonodaja daleč od ustreznih sistemskih rešitev, ki bi brezdomstvo odpravile in preprečevale. Podobno velja za epidemiološke ukrepe, ki jih brezdomni zaradi pomanjkanja dostojne in stalne nastanitve namreč ne morejo v celoti upoštevati, so objavili v zapisu, ki so ga delili na Twitterju.

  • 6. 2. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Samooklicani vladar Trga republike

    V središču Ljubljane so se včeraj ob 19. uri na shodu zbrali protestniki in protestnice, ki so s kolesi krožili po Trgu republike. "V času, ko prebivalke in prebivalci Slovenije ne smemo prestopati mej lastnih občin, otroci in dijaki ne smejo prestopati vhodov šole ter se nam vedno znova postavlja nove meje in omejitve, pa je ta vlada prestopila popolnoma vse meje. Prestopili so meje med demokracijo in diktaturo, med stroko in politično samovoljo, med svobodo izražanja in cenzuro ter med zdravim razumom in povsem očitno represijo," so zapisali v protestni ljudski skupščini.

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    »Policisti so se pred mojimi očmi zverinsko izživljali nad hčerko«

    "Čeprav je od grozovitih dogajanj pred Rogom in izživljanjem Hojsovih policistov minilo že kar nekaj dni, hčerko še vedno v sanjah preganjajo policijske gorile. Tudi sam sem še vedno pretresen. Kot šestmesečnega dojenčka me je skupaj z družino iz Obsotelja nacistični okupator v zasneženih odprtih vagonih izgnal v nemško taborišče. Osemdeset let pozneje so me v deklarirano demokratični domovini, kateri sem s svojim dolgoletnim novinarskim delom vestno pomagal pri razvoju, nič krivega policisti namerno napadli s solzivcem in se pred mojimi očmi zverinsko izživljali nad hčerko."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    »Če vaš otrok ne bo nosil maske, ste lahko odgovorni tudi za prekršek«

    "Zaščitna maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti; ni obvezna za učence, ko so v svojem matičnem oddelku; ni obvezna za vzgojitelje in učitelje do 5. razreda pri neposrednem opravljanju dela z otroki."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    Grafiti proti policijskemu nasilju

    Več utrinkov v fotogaleriji Željka Stevanića.

  • JAVNO PISMO

    6. 2. 2021  |  Politika

    Stanje je zaskrbljujoče, saj dijaki ne morejo opravljati prakse

    Ali obstajajo načrti za zahtevno saniranje negativnih učinkov dolgotrajnega izobraževanja na daljavo? Kaj je bilo storjeno, da bi bili vrtci in šole v zdajšnjih razmerah bolje pripravljeni na ponovno odprtje?

  • DK, STA

    6. 2. 2021  |  Politika

    Zaradi zavajanja o izidu volitev vložene nove odškodninske tožbe

    Tehnološko podjetje s Floride Smartmatic, ki je prispevalo stroje za štetje glasov na predsedniških volitvah v Los Angelesu, je v četrtek vložilo tožbo proti odvetnikoma nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju in Sidney Powell ter televiziji Fox News. Od toženih zahteva 2,7 milijarde dolarjev zaradi laganja o volitvah.

  • DK, STA

    6. 2. 2021  |  Družba

    »Vrtci in šole zelo dobro spoštujejo vse ukrepe za zajezitev okužb«

    Inšpektorat za šolstvo in šport je od sredine oktobra do danes v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja opravil 1435 nadzorov, pri čemer večjih odstopanj ni ugotovil. "Nasprotno, v zadnjem obdobju ugotavljamo, da so zelo dobro pripravljeni in spoštujejo vsa priporočila in ukrepe za zajezitev okužb," pravi glavni inšpektor Simon Slokan.

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    Novinarji ne pristajamo na cenzuro

    V Društvu novinarjev Slovenije zaznavajo nove oblike kratenja novinarske svobode, ki se odražajo tako v omejevanju in preprečevanju zastavljanja novinarskih vprašanj na vladnih novinarskih konferencah in poslej očitno tudi v novih pristojnostih Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom), da ministrom, uradnikom in drugim funkcionarjem prepoveduje nastope v informativnih oddajah medijev.

  • DK, STA

    6. 2. 2021  |  Politika

    »Zaradi države mačehe je kultura v krizi«

    Sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa) je v poslanici ob slovenskem kulturnem prazniku opozoril na trenutni položaj kulture. Ob obletnici države je spomnil na dogajanje pred 30 leti. Stanje v kulturi se po oceni Glose od takrat ni veliko spremenilo. "Zaradi države mačehe je bila kultura v krizi tedaj in je v krizi sedaj," piše v poslanici.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2021  |  Kultura

    Film tedna: 112

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.35 na ogled psihološki triler 112, navdihnjen s posnetkom resničnega klica v sili, ki gledalce popelje na napeto potovanje, čeprav se ne premakne iz klavstrofobičnega klicnega centra. Celovečerni prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja je prejel več festivalskih nagrad.

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    V šole samo tisti, ki so se pripravljeni redno testirati

    V avstrijske šole bodo v ponedeljek, 8. februarja, lahko ponovno prišli le tisti učenci, ki so se pripravljeni redno testirati. Dunajski minister za izobraževanje napoveduje testne točke, kjer se bodo otroci v spremstvu staršev in pod nadzorom učiteljev testirali sami.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 2. 2021  |  Mladina 5  |  Uvodnik

    Nasilna oblast

    Konec oktobra 2013 je bilo v Carigradu moreče. Protesti, ki so se začeli junija, najprej kot protesti proti pozidavi mestnega parka Gezi, nato pa zoper postopno, a vidno prehajanje države v diktaturo, so bili takrat že večidel zadušeni. Kljub temu je bil skoraj vsak dan v ožjem mestnem središču vsaj en protest. Nenadoma so se pojavili ljudje, se zbrali, da bi pokazali nestrinjanje z Erdoganom in njegovo krvavo oblastjo. Strah in groza protestirajočih sta hladno visela v zraku. Njihova telesa so bila živčna, vsak izmed njih pa pripravljen, da se požene v beg. A hkrati so bile silhuete odločne in polne tiste ponosne gotovosti človeka, ki ve, da je na tem, da bo izgubil vse. Ko so iz različnih smeri nato prišli bleščeče opremljeni in oblečeni policijski robokopi, prav takšni, kakršne danes gledamo na ljubljanskih ulicah, se je skupina protestnikov ali čisto zbila v nekakšno človeško kepo, da nikogar ne bi bilo mogoče potegniti iz nje, spet drugič pa so se protestniki pomešali med nakupovalce na bleščavi nakupovalni ulici Istiklal.

  • Jure Trampuš

    5. 2. 2021  |  Mladina 5  |  Politika

    Učenci, dijaki, študentje – vsi so žrtve samovoljnega vladarja

    Na zadnji januarski seji vlade, 28. januarja, se je zgodilo nekaj, česar ni pričakoval nihče. Vlada ni obravnavala predlaganega, že prej usklajenega razpisa za vpis v študijske programe za prihodnje študijsko leto. Ni dala soglasja h gradivu, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje.

  • Staš Zgonik  |  foto: Novi List, Rijeka

    5. 2. 2021  |  Mladina 5  |  Politika

    »Omejitev gibanja, vsaj na Hrvaškem, ni pomembno prispevala k preprečevanju okužb«

    Ko človek, ki zadnje mesece prebiva v Sloveniji, prebira seznam omejitvenih ukrepov za boj proti epidemiji covid-19, ki veljajo na Hrvaškem, se mu kar nekoliko orosijo oči. Na odprtih javnih prostorih je dovoljeno zbiranje do 25 ljudi, v zaprtih prostorih so druženja omejena na deset ljudi iz največ dveh gospodinjstev. Nobene omejitve gibanja na občine ali regije, nobene policijske ure, le prepoved prodaje alkohola po 22. uri. Šole so bile odprte vse do božično-novoletnih počitnic, ki so jih januarja za en teden podaljšali, nato pa jih najprej odprli za učence prvih štirih razredov osnovne šole in dijake zadnjih letnikov srednjih šol. V ponedeljek se je zaradi izboljšane epidemiološke slike v razrede vrnila tudi večina preostalih osnovnošolcev.

  • JAVNO PISMO

    5. 2. 2021  |  Družba

    Ministrica, zakaj molčite o neresnicah predsednika vlade?

    Spoštovana ministrica za šolstvo, znanost in šport, draga kolegica Simona Kustec!

  • Vasja Jager

    5. 2. 2021  |  Mladina 5  |  Družba

    »Ignoriranje temeljnih potreb mladih je najvulgarnejši prezir«

    Upor staršev in otrok proti samovolji oblastnikov, ki brez vsake jasne strategije šolarje še vedno zapirajo za štiri stene, je brez dvoma upravičen. Je jasen znak, da je jedro slovenske družbe še zmeraj zdravo, čuteče in občutljivo za stiske najranljivejših. Med strokovnjaki, ki te stiske proučujejo in zdravijo, je tudi dr. Albert Mrgole, psiholog, psihoterapevt in sociolog kulture. Mrgole vzbuja vtis blagega in dobrodušnega moža – a ko beseda nanese na škodo, ki jo mladim povzroča tudi dolgo obdobje socialne izolacije, ne skriva zaskrbljenosti in razočaranja nad ravnanjem aktualne oblasti.

  • Borut Mekina

    5. 2. 2021  |  Mladina 5  |  Družba

    Droge v času korone

    Koliko alkohola smo popili in koliko cigaret smo pokadili v času epidemije? Najboljši kazalec porabe tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač so pobrane trošarine, te podatke pa zbirajo na ministrstvu za finance.

  • Draga Mia, dragi dekleta in fantje

    Draga Mia, dragi dekleta in fantje, tako mi je žal za vse, kar se vam dogaja. Ne samo za zlorabe, ampak tudi za težo, ki jo prinaša javno razkrita intima. Ne delam si utvar, da se je to zgodilo samo Mii. Na podlagi lastnih izkušenj sem prepričana, da vas je več, pa ne le na akademiji. In da niste zgolj žrtve neprimernega spolnega vedenja. Obstaja veliko vrst zlorabe in izdanega zaupanja. V mladosti je človek lahka tarča. Ne predstavljam si, kakšna stiska ali mladostna norost te pripravi do tega, da stopiš pred javnost z najbolj bolečimi izkušnjami in zahtevaš spremembe v družbi. Ne odškodnino ne maščevanje. Kakšen pogum. Kakšno noro zaupanje v družbo imate, da verjamete v spremembe. In to v takšnih težkih časih. Le kdaj sem sama izgubila to vero? Sem jo mogoče samo založila?