• Pia Nikolič

    11. 12. 2020  |  Mladina 50  |  Kultura

    Le vkup, uboga gmajna

    »Ostani kritično pero za politično telo, poslušaj lirično zlato, moraš vedeti - ni vse lepo,« so uvodne besede iz pesmi Delavske pravice, ki jo je konec junija izdal Zlatan Čordić - Zlatko. Umetnik, ki mu je ministrstvo za kulturo nedavno odvzelo status samozaposlenega v kulturi, menda zato, ker naj bi bil zadnje leto bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane s tistimi, zaradi katerih je bil vpisan v register. Absurdno je, da ministrstvo to očita glasbeniku, ki je 11. septembra letos na odru letnega vrta kluba Gala hala na ljubljanski Metelkovi premierno predstavil novo ploščo Julijan Mak z 20 novimi skladbami, med katerimi je tudi omenjena. Zlatko je svoje obveznosti torej izpolnil, a marsikomu na oblasti verjetno nista bila všeč vsebina pesmi in glasbenikovo javno izražanje kritičnega mnenja.

  • Gregor Kocijančič

    11. 12. 2020  |  Mladina 50  |  Kultura

    Bojazljiva rit redko spusti vesel prdec

    Vas zanima, kako zvenijo zimski prdci Sebastijana Cavazze? Ste radovedni, v kakšnem tonu doni izločanje črevesnih plinov Boštjana Gorenca - Pižame? Želite vedeti, na kakšen način vetrove izpuščata umetnika, ki sta se preimenovala v Janeza Janšo? Ste se ob branju Mladininih recenzij plošč kdaj spraševali, kako zvenijo prdci našega glasbenega kritika Borje Močnika? So to pretanjeni tihomirji ali udarno gr(o)menje? Gre za piskajoč falzet ali nizkotonsko hrumenje? Četudi si tovrstnih vprašanj doslej po vsej verjetnosti niste zastavljali, je priznani kontrabasist in skladatelj Tomaž Grom nanje pripravil odgovor v obliki petnajstminutne kompozicije, mojstrske simfonije raznovrstnih prdcev. Ta je 3. decembra, na obletnico rojstva Franceta Prešerna, odmevala po muzejski ploščadi na ljubljanski Metelkovi: v razponu osmih ur je z manjšimi prekinitvami odmevalo kar 657 posameznih prdcev, zaranžiranih v edinstveno kompozicijo, kakršne svet še ni slišal. Izraz »kakofonija« je tako dobil popolnoma novo razsežnost.

  • Uredništvo

    11. 12. 2020  |  Politika

    Kaj lahko preberete v novi Mladini?

    Izšla je nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je iz fotoknjižnice Profimedia. Kako daleč smo od samodrštva oblasti, se sprašujemo v naslovni temi (Najedanje pravne države). Osrednji intervju tokrat z vodjo strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović, dodatni pogovor pa z Rajkom Pirnatom, nekdanji dekanom Pravne fakultete v Ljubljani. Eugenija Carl je napisala pismo nekdanjemu kolegu Milanu Kreku, danes direktorju NIJZ, Grega Repovž pa v uvodniku piše o tem, da je čas za umik, saj je poraz že tu. 

  • IK, STA

    10. 12. 2020  |  Politika

    Tuji akademiki v pismu Janši: »Akademska svoboda v Sloveniji je ogrožena«

    Stopetdeset akademikov iz Evrope, ZDA in drugod po svetu je podpisalo odprto pismo slovenskemu premierju Janezu Janši. V njem izražajo zaskrbljenost za avtonomijo znanstvenikov in akademikov pod "vedno težjo roko vlade Janeza Janše", so zapisali.

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Politika

    Janša dejal Toninu, da bo poskusil za en mesec odložiti Twitter, »ampak bo težko«

    "Na sredinem sestanku sem predsednika vlade Janšo zelo lepo prosil, če za mesec dni odloži Twitter, ker bo iz rok vzel vse možne napade, stvari, ki jih počne opozicija. Vsi ti njegovi tviti se zelo velikokrat zlorabljajo, napadajo, ta vlada bo lahko veliko bolj mirno delala, če za en mesec odloži Twitter. Rekel je da bo težko, ampak da bo poskusil."

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Politika

    Ivo Hvalica: »Janši manjka demokratična komponenta«

    "Nedvomno je aktualni predsednik vlade kot vodja dober, zna premisliti, je deloholik, je strateg. Njemu manjka demokratična komponentna. On tega tako rekoč ne pozna."

  • IK, STA

    10. 12. 2020  |  Kultura

    Aktiv delavcev v kulturi nasprotuje imenovanju Simoniška za direktorja Moderne galerije

    Aktiv delavk in delavcev v kulturi je na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovil pismo s številnimi podpisniki, ki se ne strinjajo z imenovanjem Roberta Simoniška za v. d. direktorja Moderne galerije. Po njihovem mnenju Simonišek nima referenc s področja zasnove, organizacije in izvedbe razstav sodobne umetnosti kot tudi ne vodenja muzeja.

  • Izak Košir

    10. 12. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Za kršenje ukrepov je odgovorna vlada«

    Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj v zapisu na Facebooku pojasnil, zakaj predlaga spremembo strategije zajezitve epidemije. Za zapis se je, kot je dodal, odločil, ker je njegova izjava, da se je epidemija iz zdravstvene in ekonomske razvila v psihološko krizo, krizo zaupanja, sprožila precej komentarjev. Poudaril je, da se čuti dolžnega natančneje razložiti, zakaj ocenjujem, da smo zašli v slepo ulico in potrebujemo preobrat na strateški ravni. 

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: OGROŽENA PRAVNA DRŽAVA

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je iz fotoknjižnice Profimedia. Kako daleč smo od samodrštva oblasti, se sprašujemo v naslovni temi. Več preberite v letos že 50. številki Mladine, ki bo izšla v petek, 11. decembra. Na voljo bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina50

  • Oštro.si

    10. 12. 2020  |  Politika

    Prihodnje leto več denarja za investicije v obrambo kot v zdravstvo

    Minister za obrambo Matej Tonin je v oddaji Studio City 23. novembra med drugim odgovarjal na vprašanje voditelja Marcela Štefančiča: »Zakaj v teh časih ni tako masivnih investicij v gradnjo infekcijskih klinik, bolnišnic in domov za starejše?« Tonin je odvrnil, da je treba številke razumeti v kontekstu: »Za obrambo in varnost bomo namenili eno enoto, za zdravstvo 35.«

  • IK, STA

    10. 12. 2020  |  Družba

    »Regresije človekovih pravic ne bomo dovolili«

    Današnji mednarodni dan človekovih pravic, 10. december, bo potekal pod geslom Za hitrejše okrevanje in podnaslovom Zavzemimo se za človekove pravice. Ljudje in njihove pravice morajo biti v ospredju odziva na pandemijo, poudarjajo v ZN. V Sloveniji pa varuh Peter Svetina kot ključne vrednote izpostavlja strpnost, solidarnost in človečnost.

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Družba

    »Božičnih in novoletnih praznovanj ne bo, morali bomo poostriti prepoved gibanja«

    "Najbolj smiselno je, da ljudje ostanejo doma. In da se ne srečujejo z drugimi oziroma srečevanje omejijo na največ eno drugo družino. Čas je tudi, da se sprijaznimo, da božičnih in novoletnih praznovanj ne bo. Seveda lahko z doslednim nošenjem mask, kar je zagotovo drugi najučinkovitejši ukrep, tveganje za okužbo zmanjšamo. Ampak maske tudi ne moremo nositi dosledno in vedno. Zato je to drugi najpomembnejši ukrep. Tretji pa je, da se ob pojavu simptomov takoj testiramo in poskušamo ugotoviti, s kom smo bili v zadnjih 14 dneh v stiku. Prav to je trenutno v Sloveniji težava. Zaradi velikega števila okužb ni več mogoče spremljati verig prenosov in zato bo morala Slovenija poostriti prepoved gibanja."

  • IK, STA

    10. 12. 2020  |  Politika

    Poziv k ukrepom v domovih za starejše

    Stanovalci v domovih za starejše, ki so bili med najbolj prizadetimi skupinami že v prvem valu epidemije covida-19, niti v drugem valu niso dobili ustrezne skrbi, ob mednarodnem dnevu človekovih pravic izpostavljajo v Amnesty International Slovenije in združenju Srebrna nit. Med drugim pozivajo k spremembi kadrovskih normativov v domovih.

  • Danes je nov dan

    10. 12. 2020  |  Družba

    Nekorekten humor ali svoboda izražanja?

    V tedniku Demokracija se je te dni pojavil zapis, ki je za sodobne čase popolnoma nesprejemljiv. Opisuje od boga poslano bolezen, ki bo Zemljo očistila škodljivcev, begunce primerja s plevelom, pisec pa skuša znanstveno potrditi svojo teorijo, ki aludira na nacistično teorijo o večvrednosti bele "rase". Tednik se zgovarja na satiro, kljub temu pa je bila na vrhovno tožilstvo podana kazenska ovadba zoper kolumnista in odgovornega urednika.

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Družba

    »Bi bilo treba državo zapreti najkasneje sredi oktobra?«

    "Izhajajoč iz tako čvrste podpore, ki jo vodji svetovalne skupine izkazujeta stranka SDS in predsednik vlade, smo vse od začetka epidemije optimistično verjeli, da bo vlada strokovni skupini natančno prisluhnila in sledila njenim nasvetom. A videti je, da ni bilo tako. Kdo torej komu ni prisluhnil? Ali Janez Janša ni prisluhnil protežirani vodji svetovalne skupine, infektologinji Bojani Beović? Ali pa je morda ona preslišala zelo jasna opozorila vrhunskih znanstvenikov z drugih področij? Na primer tistih, ki so pripravili zelo dobre projekcije, na podlagi katerih bi bilo treba državo 'zapreti' najkasneje sredi oktobra? Kaj nam to pove o načinih komunikacije med vodjo skupine, skupino kot celoto, ministrstvom in vlado? Ali je vodja morda poskušala zastaviti tudi svojo politično pozicijo ali pa je za njeno ohranitev prilagodila strokovna priporočila? Vprašanja za razmislek. Zato toliko bolj odločno zagovarjam, da zdravniška zbornica ne sme biti odvisna od nobenega političnega vpliva, ne glede na opcijo, ki je trenutno na oblasti."

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: Vstajenje

    Dr. Božo Repe, redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da so bila osemdeseta leta poleg dogajanja na drugih področjih v Sloveniji tudi izrazita prelomnica v odnosih med katoliško cerkvijo in državo. Vzroki so bili različni: zunanjepolitične razmere, položaj v Jugoslaviji, pa tudi kadrovske spremembe v cerkvenem vrhu v Sloveniji ter z njimi povezana spremenjena politika katoliške cerkve. Med zunanjepolitičnimi razlogi je bila na prvem mestu politika Vatikana, ki se je spremenila z izvolitvijo papeža Janeza Pavla II. "Čeprav je papež pri oblasteh zbujal zaskrbljenost zaradi protikomunizma, je kazal naklonjenost do Jugoslavije in njene politike, ki je bila v odnosu do verskih skupnosti precej blažja kot v večini vzhodnoevropskih držav, podobna pa so bila tudi mnenja obeh držav do nekaterih svetovnih vprašanj (mir, razorožitev, razmere v tretjem svetu)."

  • STA

    10. 12. 2020  |  Svet

    Raziskovalci prvič v človeški placenti odkrili mikroplastiko

    Raziskovalci rimske bolnišnice Fatebenefratelli ter politehnike italijanske dežele Marke so prvič v človeški posteljici odkrili sledove mikroplastike. Znanstveniki so ugotovili, da so bile placente, ki so jih preiskovali, sestavljene ne samo iz človeških celic, ampak tudi iz neorganskih snovi.

  • Uredništvo

    10. 12. 2020  |  Svet

    Učilnice v kavarnah

    Eden najbolj perečih problemov v času ukrepov za zajezitev širjenja epidemije je šolanje od doma, saj doma mnogi učenci nimajo zagotovljenega primernega prostora ali internetne povezave, ki bi omogočala primerno izobraževanje na daljavo. Zato bodo iri dunajske kavarne od danes pa vse do božiča v popoldanskih urah svoje prostore spremenile v učilnice.

  • DK, STA

    10. 12. 2020  |  Svet

    Pred pandemijo so bile najbolj smrtonosne nenalezljive bolezni

    Nenalezljive bolezni so bile pred izbruhom pandemije covida-19 lani med sedmimi od skupno deset najpogostejših vzrokov smrti, je včeraj sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je zaradi bolezni srca umrlo več ljudi kot kdajkoli prej. V poročilu o globalnem zdravju WHO ugotavlja, da so ljudje lani glede na leto 2000 živeli dlje, a ne nujno boljšega zdravja. Povprečna pričakovana življenjska doba je bila več kot 73 let, kar je okoli šest let več kot leta 2000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    10. 12. 2020  |  Svet

    18 astronavtk in astronavtov v programu vrnitve na Luno

    Ameriška vesoljska agencija Nasa je v sredo v Cape Canaveralu predstavila devet astronavtov in devet astronavtk, ki bodo sodelovali v programu vrnitve človeka na Luno, imenovanem Artemis. Iz te skupine bodo tako izbrali prvo žensko za pot na Luno.

  • Luka Volk

    9. 12. 2020  |  Politika

    Rasizem kot satira?

    V tedniku Demokracija je bil prejšnji teden objavljen članek, ki je v javnosti sprožil val kritik in ogorčenja, saj spominja na propagando, ki so jo uporabljali diskriminatorni režimi. V zapisu Presežki 5, ki ga je podpisal Aleksander Škorc, namreč avtor belo raso označi za večvredno in poziva k etničnemu čiščenju. Urednik revije Jože Biščak se brani, da je šlo za satiro. Težko je verjeti tej utemeljitvi, saj so se članki s podobno vsebino, četudi je bila kdaj manj nazorna, že pojavljali v Demokraciji.

  • JAVNO PISMO

    9. 12. 2020  |  Kultura

    Izbrani kandidat nima nobenih izkušenj s področja vodenja muzeja

    Spoštovani minister prof. dr. Vasko Simoniti, spodaj podpisani izražamo nestrinjanje z imenovanjem dr. Roberta Simoniška na delovno mesto v. d. direktorja Moderne galerije in Muzeja za sodobno umetnost Metelkova.

  • Uredništvo

    9. 12. 2020  |  Politika

    Sveče za vse nepotrebne smrti 

    Ljudska protestna skupščina je danes v sporočilu za javnost zapisala, da je situacija v Sloveniji smrtno resna. Z današnjo akcijo prižiganja sveč želijo nazorno opozoriti na katastrofalne razmere glede okuženih in umrlih za covidom-19 in "kriminalno nesposobnost ter pomanjkanje smiselnih prioritet strahovlade pri obvladovanju epidemije". Protestniki poudarjajo, da je Slovenija trenutno na prvem mestu po smrtnosti na 100.000 prebivalcev na svetu ter dodajajo, da vsak dan zaradi posledic virusa umre za en avtobus prebivalk in prebivalcev Slovenije. 

  • IK, STA

    9. 12. 2020  |  Politika

    Minister Simoniti zapustil sejo o izbrisu Zlatka

    Odbor Državnega zbora (DZ) za kulturo je na pobudo Levice razpravljal o postopkih ministrstva za kulturo pri dodeljevanju statusov samozaposlenega v kulturi in pravic do plačila socialnih prispevkov. Po besedah članov poslanske skupine niso bili izpeljani po predpisih. Na seji, ki je sledila, pa je odbor obravnaval izbris raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih.

  • Uredništvo

    9. 12. 2020  |  Družba

    »Tonin je sprožil plaz medijskega linča, ki se nad mano izvaja na dnevni bazi«

    "V oddaji Zadnja beseda nisem nikoli izjavila, da slovenski vojaki hodijo na misije v tujino pobijati lokalno prebivalstvo. So pa to večkrat izjavili vsi tisti, ki so me te dni neresnično citirali. Najdlje pri tem je šel gospod Matej Tonin z izjavo, da naj bi Slovensko vojsko obtožila vojnih zločinov, kar je popolnoma deplasirano. S to toksično in docela neresnično trditvijo je sprožil plaz medijskega linča, ki se nad mano izvaja na dnevni bazi, ter pritiskov in groženj, s katerimi se spravlja v hudo stisko tako mojo družino kot mene. Gre za evidenten poskus ustrahovanja z namenom utišanja, discipliniranja in podrejanja ter za jasno sporočilo slovenski družbi, da ima pravico do mnenja in svobode govora samo tisti, ki je na poziciji moči. Sama verjamem v moč dialoga, v moč soočanja različnih mnenj, kar je nenazadnje gibalo napredka."

  • Teorije zarot ne spadajo v znanost

    Žalostno in nerazumsko je, da nekateri pograbijo neresnične podatke, jih nepravilno povežejo in iz njih napletejo sestavke, ki sploh ne držijo. Še hujši korak je, ko si take sestavke drznejo objaviti na spletnih omrežjih, kjer jih brez kritičnih premislekov vzame za svete množica brez kakršnegakoli predznanja iz molekularne biologije, ki bi jim lahko pomagalo uvideti, da gre za navajanje neresničnih dejstev.

  • Oštro.si

    9. 12. 2020  |  Politika

    Najmanj 3700 učencev in dijakov nima računalnika za učenje na daljavo

    Poslanka SDS Mojca Škrinjar je na 27. nujni seji parlamentarnega odbora za kulturo zatrdila, da imajo vsi učenci za učenje na daljavo računalnike in modeme. Tiste, ki jih nimajo, pa je pozvala, naj pokličejo na ministrstvo, kjer bodo »poskrbeli za njega, tako za modem kot za računalnik«.

  • DK, STA

    9. 12. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Moramo si priznati, da smo v slepi ulici«

    Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek zavrača pozive k zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabih epidemioloških razmer. Namesto tega predlaga postopno sproščanje omejitev, a ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. "S postopnim sproščanjem bomo za gospodarstvo naredili največ," je prepričan.

  • DK, STA

    9. 12. 2020  |  Kultura

    Sindikat glasbenikov: »Zlatko je letos izdal album in izvedel vsaj dva predstavitvena koncerta«

    Sindikat glasbenikov Slovenije (SGS) je obsodil izbris raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi. Obrazložitev, da se je bolj kot ustvarjalnosti posvečal drugim dejavnostim, se SGS ne zdi skladna z dejstvom, da je izdal album in ga tudi koncertno predstavil. Kot ocenjuje Barbara Rajgelj s FDV, pritožbe ni, je pa dovoljen upravni spor.

  • DK, STA

    9. 12. 2020  |  Svet

    Takoj izpustite Juliana Assangea

    Posebni poročevalec Združenih narodov o mučenju Nils Melzer je včeraj pozval britanske oblasti k "takojšnji izpustitvi" ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea iz zapora ali premestitvi v hišni pripor, medtem ko čaka na odločitev Londona o zahtevi ZDA po njegovi izročitvi. Izpostavil je, da lahko do odločitve mine več let.