• DK, STA

    30. 11. 2020  |  Družba

    NIJZ: Novi koronavirus se ne prenaša z uživanjem hrane

    Po vsem svetu znanstveniki in vlade spremljajo širjenje novega koronavirusa, ki povzroča covid-19, in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da bi v zvezi s covidom-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje, so sporočili iz NIJZ.

  • DK, STA

    30. 11. 2020  |  Politika

    Ponovno štetje glasovnic še povečalo prednost Bidna

    Prednost Josepha Bidna pred republikancem Donaldom Trumpom na ameriških predsedniških volitvah se je po ponovnem štetju glasovnic v Milwaukeeju povečala za 132 glasov. Predsednik Donald Trump je po volitvah 3. novembra med drugim zahteval ponovno štetje glasovnic tudi v dveh okrožjih države Wisconsin, kjer je zmagal Biden s prednostjo okrog 20.000 glasov.

  • IK, STA

    30. 11. 2020  |  Svet

    New York 7. decembra znova odpira šole

    Newyorški župan Bill de Blasio se je odločil, da bodo v mestu ponovno odprli del šol že 7. decembra, potem ko jih je pred dnevi ukazal zapreti, ker so okužbe s koronavirusom presegle tri odstotke vseh opravljenih testov v mestu. Z odprtjem šol se sedaj strinjajo tudi zdravstveni strokovnjaki.

  • DK, STA

    30. 11. 2020  |  Politika

    Krizni dodatek za vse?

    Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je vlado ter ministra za gospodarstvo in za delo pozval k delnemu odprtju panoge. Predlaga tudi, naj krizni dodatek pripada vsem delavcem - tistim, ki delajo, in tistim, ki so zaradi vladnega odloka na čakanju doma. "Panoga gostinstva in turizma je bila z odlokom 19. oktobra drugič letos zaustavljena, razen nekaterih izjem, zato se stanje v panogi drastično slabša ter ogroža življenja delavcev in njihovih družin.

  • IK, STA

    30. 11. 2020  |  Svet

    »Potrebno bo sprejeti odločitev, kdo bo imel prednost pri cepljenju«

    Italija ne bo uvedla obveznega cepljenja proti covidu-19. Italijanska vlada razmišlja o "celoviti kampanji prepričevanja", s katero namerava vzpodbuditi prebivalce k odločitvi za cepljenje, je v pogovoru za italijansko televizijo Canal 5 dejal minister za zdravje Roberto Speranza. Izrazil je upanje, da bi s cepljenjem začeli konec januarja.

  • DK, STA

    30. 11. 2020  |  Svet

    Obtožnice proti štiri policistom zaradi pretepanja temnopoltega producenta

    Francosko tožilstvo je vložilo obtožnice proti štirim policistom zaradi pretepanja temnopoltega glasbenega producenta, je danes sporočil sodni vir. Incident, ki se je zgodil minuli teden, je sprožil proteste proti policijskemu nasilju. Na francosko policijo letijo kritike, da je institucionalizirala rasizem in da se spravlja na temnopolte in ljudi arabskega porekla.

  • DK, STA

    30. 11. 2020  |  Družba

    Slovenska pametna ptičja hišica zbrala že več kot milijon evrov sredstev

    Pametna ptičja hišica Bird Buddy, za katero stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter nadaljuje uspešno kampanjo. Do zdaj so prepričali že več kot 7275 podpornikov, s pomočjo katerih so zbrali že 1,05 milijona evrov sredstev. Na začetku so si za cilj postavili zbrati 50.000 evrov. Kampanjo zbiranja sredstev imajo sicer namen zaključiti 14. januarja 2021, je še razvidno s spletne strani projekta na platformi Kickstarter.

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo premiero dokumentarnega filma Y?, ki je nastal ob 40. obletnici začetka serijske proizvodnje avtomobilov Yugo, 17. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo potekal na spletu, spletni koncert v živo, na katerem bosta nastopila pianista Tine Grgurevič aka Bowrain in Sašo Vollmaier, razstavo 37 dni do božiča, ki je zasnovana kot velik adventni koledar z umetniškimi deli umetniške blagovne znamke Menažerija.

  • DK, STA

    30. 11. 2020  |  Svet

    Film o reševanju v jami ujetih nogometašev

    Marca prihodnje leto bodo v avstralski državi Queensland začeli snemati film Thirteen Lives (Trinajst življenj), ki bo temeljil na resničnih dogodkih o reševanju v jami ujetih tajskih nogometašev leta 2018. Avstralija bo za film z oskarjem nagrajenega režiserja Rona Howarda prispevala 9,6 milijona dolarjev, navaja portal Variety. Denar bo namenjen studiem MGM in Imagine Entertainment za produkcijo. Producenti bodo oskarjevec Brian Grazer, P.J. van Sandwijk, Gabrielle Tana in Karen Lunder.

  • DK, STA

    29. 11. 2020  |  Svet

    Umrl David Prowse, zloglasni »Darth Vader« iz Vojne zvezd

    Umrl je britanski igralec David Prowse, ki je zaslovel z vlogo zloglasnega Dartha Vaderja iz originalne trilogije znanstvenofantastične sage Vojna zvezd, je po poročanju britanske mreže BBC včeraj sporočil njegov agent Thomas Bowington. Z veliko žalostjo sporočamo, da je Dave Prowse v soboto zjutraj preminil v starosti 85 let, je Bowington zapisal na Facebooku. Njegovo smrt je označil za veliko izgubo za milijone oboževalcev po svetu. "Naj bo Sila z njim, vselej!" je še dodal.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    27. 11. 2020  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Nesposobni in pogoltni

    Prišli smo do točke, ko lahko zapišemo: slovenska vlada je zavozila boj proti epidemiji. Zavozili so ga Janez Janša, Bojana Beović, Janez Cigler Kralj, Zdravko Počivalšek in Matej Lahovnik. To so glavni odgovorni ljudje, da je Slovenija na vrhu lestvice po umrlih na dan in da se tudi noben drug podatek ne izboljšuje. To so ljudje, ki so odgovorni, da slovenski lockdown, ki dejansko v različnih modifikacijah traja že šesti teden, ni uspešen.

  • Zlatkov »eksces« je proti temu otročja igrica

    To je le nekaj naslovov "najhujšega" dogodka, ki zadnje dneve pretresa Slovenijo. "Napad" na znano osebnost, ki naj bi se 48 ur na dan razdajala za reševanje življenj dveh milijonov državljanov Slovenije. Tudi takrat, ko brez maske toči bencin, istočasno pa grozi ostalim z visokimi kaznimi, če ne nosijo mask. Tudi takrat, ko država vsaj pol leta zanemarja pripravo ukrepov na prihajajoči drugi val epidemije, čeprav spada po svoji funkciji med prve za to odgovorne. Se ne odzove za dejstvo, da državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Tina Bregant izda navodilo, da lahko v domovih za starejše delajo tudi okužene osebe, če ne kažejo simptomov. Tudi o tem, da ista oseba več mesecev ni uspelo sklicati seje strokovne skupine za modeliranje in napoved razvoja epidemije, ki bi državi omogočila njeno natančnejše spremljanje in olajšala odločitve o ukrepih.

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    Izšla je posebna številka Mladine: ROJSTVO DRŽAVE (OSEMDESETA)

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla posebna številka Mladine z naslovom 8DESETA (ROJSTVO DRŽAVE). Obsežen izbor člankov je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije, avtorji in avtorice prispevkov pa so ob tej priložnosti na spletnem portalu YouTube objavili tudi videoposnetke, v katerih se dotikajo tematike, kdaj in kako je pričela nastajati država Slovenija. Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in tudi v naši spletni trgovini. Priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    29. 11. 2020  |  Politika

    »Janša in z njim Slovenija sta v svetu zelo prepoznavna, poznajo nas po neprimernih tvitih«

    "Res je, zdaj sta gospod Janša in z njim Slovenija v svetu zelo prepoznavna. Poznajo nas po neprimernih in nedostojnih premierjevih tvitih glede ameriških volitev, pa tudi po kakšnem neprimernem tvitu pred tem, na primer o Srebrenici. Prav tako nas poznajo po premierjevi solidarnosti z Madžarsko in Poljsko, ko gre za vprašanja demokracije in vladavine prava. Če so to zdaj temeljne usmeritve naše zunanje politike, gremo v povsem napačno smer. Veste, razumni evropski voditelji vsega tega ne bodo kaj dosti javno komentirali, saj se zavedajo, da si morajo v EU prizadevati za enotnost. To pa ne pomeni, da se z Janševimi stališči strinjajo."

  • Uredništvo

    29. 11. 2020  |  Družba

    »Takšno stališče je ponižujoče do naših članic in članov«

    V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) so zgroženi nad izjavo Aleša Rozmana, direktorja Univerzitetne klinike Golnik in člana vladne svetovalne skupine, v sredini oddaji 24 ur zvečer na Pop TV. Rozman je v izjavi dejal, da vidi razlog za slabo epidemiološko sliko v državi tudi v tem, da zaposleni v domovih za starejše občane prihajajo na delo, četudi imajo blage simptome, saj so stimulirani z dodatki. "Takšno stališče je ponižujoče do naših članic in članov, ki se že skoraj 8 mesecev iz dneva v dan trudijo zagotoviti stanovalcem dostojno bivanje, kar je v razmerah, ki smo jim od marca letos priča, izjemno težko in terja nadčloveške napore. Da jim ob tem pri bistveno prenizkih dohodkih, na kar v SZSVS opozarjamo že dlje časa, pripada dodatek, je zares minimum, ki si ga zaslužijo – zaslužijo si še mnogo več, česar denar ne more poplačati," je v javnem pismu zapisala generalna sekretarka SZSVS Dragica Kekec. 

  • Uredništvo

    29. 11. 2020  |  Družba

    »Minilo bo!«

    "V tej fazi epidemije so ljudje predvsem utrujeni, naveličani, izčrpani. Ne glede na to, koliko se trudijo vztrajati v nekaterih aktivnostih, ki so koristne, se večinoma počutijo neprijetno. Frustracije, negotovosti, anksioznosti, tudi polarizacija, ki je aktualna med prebivalci, definitivno ne pomagajo. Lahko rečem, da je normalno počutiti se neprijetno v nenormalnih okoliščinah, da se izognemo patologizaciji in medikalizaciji vseh teh stisk, ki jih čutimo, ki so pravzaprav popolnoma normalne glede na okoliščine. Pomembno je, da se zavedamo, da gre za obdobje, to je eno krizno obdobje, ki bo trajalo neki določen čas, bo minilo. In fino je, če se le da, da vztrajamo pri vseh aktivnostih, ne glede na to, kako se počutimo, in poskušamo razmišljati o tem, kako bo, ko to mine. Ker ‒ minilo bo!"

  • DK, STA

    29. 11. 2020  |  Politika

    Vodja kabineta ministra Vizjaka v kazenskem postopku

    Po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si je vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka in kandidat za novega člana nadzornega sveta Petrola Aleksander Zupančič, v kazenskem postopku. Sporno naj bi bilo dogajanje v času, ko je Zupančič vodil Komunalo Brežice.

  • DK, STA

    29. 11. 2020  |  Politika

    Policija bo tudi danes poostreno nadzirala gibanje po državi

    Policija je ta konec tedna na območju celotne države na avtocestah in hitrih cestah vzpostavila nadzorne točke, na katerih bo izvajala celovit nadzor cestnega prometa. Preverjala bo tudi namen potovanja oz. upravičenost prehoda med občinami. Gibanje po državi je vlada prepovedala 26. oktobra, omejitev pa je v četrtek podaljšala še za teden dni. Policija bo poleg občinskih meja poostreno nadzirala tudi državno mejo.

  • IK, STA

    29. 11. 2020  |  Svet

    VIDEO: Protesti proti zakonu, ki bi prepovedal snemanje policistov

    V Franciji so v več mestih potekali množični protesti proti predlogu zakona, ki bi prepovedal snemanje policistov med ukrepanjem. Protesti se vrstijo le nekaj dni potem, ko je državo šokiral posnetek, kako policisti v Parizu pretepajo temnopoltega glasbenega producenta.

  • Uredništvo

    29. 11. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #41

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Dejana Kobana iz zbirke Frekvence votlih prostorov.

  • STA

    29. 11. 2020  |  Družba

    Načrtovanje potovanj v času korone

    Epidemija covida-19 je mnogim potovanja željnim prečrtala načrte za oddih v tujih krajih, je pa to tudi čas, ko lahko s prstom po zemljevidu oz. telefonu pripravljamo sezname destinacij in se spoznavamo s tujimi kraji. 

  • Danes je nov dan

    28. 11. 2020  |  Družba

    V pisarno po covid-19

    V drugem tednu novembra, ko je bilo pozitivnih testov na koronavirus več kot četrtina, je večina zaposlenih še vedno hodila v službo – med njimi mnogi s simptomi covid-19 ali tisti, ki so bili v nedavnem stiku z okuženo osebo. Strogo od doma je delalo le 36 odstotkov zaposlenih, več kot polovica pa je bila v na delovnem mestu ves čas.

  • IK, STA

    27. 11. 2020  |  Politika

    Policisti protestnikom v avtomobilih pisali kazni zaradi hupanja

    Petkovi protesti so danes potekali v avtomobilih, ki so zasedli ulice okoli parlamenta. Proteste so s koles preselili v avtomobile zaradi novih vladnih ukrepov oziroma prepovedi zbiranja na javnih mestih. Vlada je namreč po njihovih besedah med drugim ponovno dokazala, "da izkorišča epidemijo za diktaturo, represijo in kršenje temeljnih pravic, kot je pravica do izražanja".

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

    28. 11. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Petkovi protesti v avtomobilih

    Več sto protestnikov se je zbralo v svojih avtomobilih v središču Ljubljane, da bi na zdravstveno odgovoren in nenasilen način izrazilo svoje nasprotovanje nesposobnosti, neodgovornosti in koruptivnosti Janševe vlade.

  • IK, STA

    27. 11. 2020  |  Družba

    Nagrajena fotografija Gašperja Lešnika, ki je krasila tudi naslovnico Mladine

    Letošnji medijski festival Naprej/Forward se je nocoj končal s slovesno podelitvijo stanovskih nagrad Čuvaj/Watchdog za leto 2020. Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je dobila novinarka Dela Jožica Grgič. Za izjemne dosežke v novinarski fotografiji je strokovna žirija v kategoriji posamična fotografija nagradila Gašperja Lešnika, in sicer za fotografijo kolesarskih protestov, ki je krasila tudi naslovnico Mladine. Gašper Lešnik je sodelavec Mladine, ki ga spremlja predvsem reportažna fotografija.

  • Stanka Prodnik

    27. 11. 2020  |  Mladina 48  |  Kultura  |  TV

    Lepo je biti Janez Janša

    Ne bomo izgubljali besed o tem, kako je predsednik vlade Janez Janša spet sam izbral termin in trenutek, ko bo prišel na pogovor na nacionalno televizijo. Niti o tem, da je šel najprej na oba madžarska televizijska programa, v ponedeljek na Novo24 in nato v torek še na Planet TV, šele nato pa na slovensko televizijo – da je dal TV Slovenija vedeti, kaj si misli o njih. Ampak oni niso rekli nič, ampak so, kot vedno, grenko pilulo pridno pogoltnili.

  • Uredništvo

    28. 11. 2020  |  Politika

    »Erjavčeva vrnitev nikogar več ne bi presenetila«

    "Leto 2020 se je začelo s porazom in umikom Karla Erjavca. Sledila je menjava vlade, epidemija brez primere, omejitve življenja, o kakršnih smo brali le v distopičnih romanih, začetek zagotovo dolgotrajne in globoke krize. Ob koncu takšnega leta verjetno tudi vrnitev teflonskega politika na velika politična vrata nikogar več ne bi presenetila."

  • Uredništvo

    28. 11. 2020  |  Družba

    »Če se ne bo nič zgodilo, bo sledil velik socialni odpor«

    "V 21. stoletju, ko je človeštvo doseglo izjemen tehnološki preboj, ko se je izredno povečala produktivnost in je ustvarjenega dovolj materialnega blagostanja, bi bilo logično, da se končno zagotovi primerno, dostojno, zmerno in preprosto materialno blagostanje za vse prebivalce. Sam bi si sicer želel, da prispevek ne bi šel v smeri denarja, ampak bolj v smeri zagotavljanja brezplačne količine hrane, vode, energije, brezplačnega javnega prevoza, brezplačnih storitev, kot sta izobraževanje in zdravstvo. Morda bo prišlo do kombinacije brezplačnih storitev in denarnega prispevka, če se ne bo nič zgodilo, pa bo po mojem mnenju sledil velik socialni odpor."

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    27. 11. 2020  |  Mladina 48  |  Politika

    »Zakaj si Janša želi, da bi ga vrgli z oblasti?«

    Jože Vogrinc je na ljubljanski Filozofski fakulteti dolga leta poučeval sociologijo, predvsem sociologijo kulture in medijev, ukvarjal pa se je tudi s konceptualiziranjem humanistike in družboslovja ter z izzivom radikalnih družbenih sprememb. Ravno danes, sredi epidemije, je jasno, da moramo o teh spremembah še vedno razmišljati in jih skušati udejanjiti. Kajti demokracija, politični sistem, ki je vpeljan danes, vsem ljudem ne prinaša enakih demokratičnih učinkov. Vogrinc je zelo kritičen do Janše, a zanj je zgolj simptom in posledica tega, da živimo v družbi, ki ni več demokratična in v kateri bo treba demokracijo samo, kot ideal in kot družbene prakse, zastaviti na novo.

  • DK, STA

    28. 11. 2020  |  Politika

    DeSUS izbira novega predsednika stranke

    Delegati izrednega volilnega kongresa DeSUS, ki tokrat zaradi epidemije poteka dopisno, so včeraj začeli z glasovanjem za individualne funkcije v stranki. Izpolnjene glasovnice lahko po pošti pošljejo na stranko do vključno torka, rezultate pa bodo javno razglasili 5. decembra. Za predsednika stranke kandidirata Srečko Felix Krope in Karl Erjavec.