• DK, STA

    2. 12. 2020  |  Svet

    V Veliki Britaniji odobrili cepivo proti covidu, cepljenja že prihodnji teden

    Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 v Evropski uniji, potem ko so klinična testiranja pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov. Združeno kraljestvo pa je prva država na svetu, ki je odobrila cepivo proti covidu-19 BioNTecha in Pfizerja, v državi pa bo na voljo od prihodnjega tedna, je danes sporočila britanska vlada.

  • DK, STA

    2. 12. 2020  |  Svet

    Avstrija tudi za Slovenijo zaostruje ukrepe za potovanja

    Zaradi pandemije covida-19 namerava Avstrija med božičnimi prazniki zaostriti ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, ter tudi vse sosednje države, poročajo avstrijski mediji. Gre za del novih ukrepov, ki jih bo danes predstavila vlada na Dunaju.

  • DK, STA

    2. 12. 2020  |  Svet

    Na Japonskem brezplačno cepljenje proti covidu-19

    V skladu z danes sprejetim zakonom bo Japonska vsem prebivalcem omogočila brezplačno cepljenje proti novemu koronoavirusu. Stroške cepiva za 126 milijonov prebivalcev Japonske bo krila vlada, določa zakon, ki ga je najprej podprl spodnji dom, danes pa še zgornji dom parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    2. 12. 2020  |  Svet

    Dve tretjini otrok doma nima dostopa do interneta

    Sklad ZN za otroke (Unicef) in Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) v poročilu opozarjata, da na svetu dve tretjini otrok, starih od 3 do 17 let, doma nima dostopa do interneta. V poročilu z naslovom Koliko otrok in mladih ima doma dostop do interneta? ugotavljajo, da je takih otrok 1,3 milijarde. Podobno velja za mlade od 15. do 24. leta starosti. Brez internetne povezave jih je 759 milijonov ali 63 odstotkov, so sporočili iz Unicefa in ob tem opozorili, da bo onemogočen dostop do interneta, ki je ključen tudi v trenutni pandemiji covida-19, generacije mladih oropal prihodnosti.

  • DK, STA

    2. 12. 2020  |  Kultura

    »Zmanjšajmo začasno kvaliteto življenja za lepšo prihodnost«

    Novinar Boštjan Videmšek je za knjigo Plan B, ki jo je ustvaril s fotografom Matjažem Krivicem, na 36. Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za knjigo leta. Knjiga je nastajala štiri leta v 15 državah, ponuja pa nekatere rešitve za podnebno krizo. Osnovna premisa je, da je nastopil čas za manj trošenja, ker zemljini viri niso neskončni.

  • DK, STA

    2. 12. 2020  |  Svet

    Češki upokojenci bodo prejeli 190 evrov božičnice

    Več kot 2,8 milijona upokojencev na Češkem bo letos dobilo božičnico v višini 5000 kron (okoli 190 evrov). Zaradi pandemije covida-19 so imeli namreč letos višje stroške z nakupom razkužil in mask, je dodatno izplačilo utemeljila pristojna ministrica Jana Malačova. 

  • Borut Mekina

    27. 11. 2020  |  Mladina 48  |  Politika

    ODKLENJENO: Kaj je šlo narobe in zakaj ukrepi v Sloveniji ne delujejo?

    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ta teden na podlagi svojih epidemioloških anket končno naredil analizo o virih okužb – nekaj, kar bi v tej instituciji morali narediti že veliko prej. Vladajoči politiki so namreč doslej zaradi odsotnosti teh dejstev o vzrokih epidemije špekulirali po svoje. Domišljija je bila kar bujna, nekateri ukrepi pa zato nenavadni: za notranjega ministra Aleša Hojsa so bili glavni vzrok za širjenje okužb v Sloveniji protestniki proti njegovi vladi. Za predsednika vlade so bili glavni krivec – poleg opozicije in medijev – neodgovorni mladi, žurerji, pa cincanje glede mask v šolah. Za vladnega govorca Jelka Kacina je bilo vzrok vseh težav neodgovorno martinovanje. »V zadnjih vikendih se je vseeno martinovalo več, kot smo upali.« Še pred tem je Kacin krivil zasebna druženja in seveda izletnike v Piran in na Bled, zaradi česar je vlada zaprla meje občin. V zadnjem času pa epidemiologi in infektologi vse glasneje poudarjajo, da bi glavna težava lahko bila v podjetjih. Kar je tudi logično, saj so vsi preostali razlogi že konzumirani. Ali kot je ta teden logično sklepala glavna vladna svetovalka za covid-19 Bojana Beović, se virus več kot očitno širi v delovnih okoljih, »saj se v vrtcih, šolah, lokalih itd. ne more, ker so ti zaprti«.

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Politika

    Janševa vlada prenehala financirati STA

    Vlada je na včerajšnji dopisni seji pritrdila odločitvi Urada za komuniciranje (Ukom), da preneha financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA). Sklep so v sporočilu za javnost po seji vlade zamolčali, poroča Dnevnik.

  • To je neposredni napad na kakovostno novinarstvo v Sloveniji

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) smo ogorčeni nad sklepom vlade, s katerim je ta v ponedeljek sprejela Informacijo Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) o nezmožnosti izvajanja pogodbe s Slovensko tiskovno agencijo (STA) o opravljanju javne službe v letu 2020 in nezmožnosti sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021.

  • IK, STA

    1. 12. 2020  |  Politika

    Javnost najmanj zaupa Hojsu in Janši 

    Pri nastopanju v povezavi z novim koronavirusom javnost še naprej najbolj zaupa direktorju Klinike Golnik Alešu Rozmanu, enako zaupanje javnosti ima tudi infektologinja Mateja Logar, najmanj pa zaupa notranjemu ministru Alešu Hojsu, je pokazala javnomnenjska raziskava družbe Valicon. Povečala pa se je prepoznavnost posameznih govorcev, denimo Maria Fafangla. 

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Svet

    Orbanov evroposlanec in nasprotnik LGBT+ pravic na zabavi z golimi moškimi 

    "Pomilovanja vredna je človeška stiska nekoga, ki iz strahu in političnega oportunizma prikriva lastno identiteto, pa vendar neprimerljiva s krivicami in trpljenjem, ki jih njegova oportunistična dvoličnost in podpihovanje nestrpnosti povzroča pri drugih ljudeh," je na Facebooku ob novici, ki jo boste prebrali v nadaljevanju, zapisal Matjaž Gruden, ki v Strasbourgu v Svetu Evrope vodi enega od direktoratov.

  • IK, STA

    1. 12. 2020  |  Družba

    Socialne stiske starostnikov v Sloveniji postajajo vse globlje

    Prostovoljci društva Humanitarček, ki pomagajo starostnikom v socialni stiski, opažajo da te postajajo vse globlje. Državo so zato pozvali, da v sedmem protikoronskem paketu sprejme rešitve, ki bodo najranljivejšim bistveno poenostavile dostop do varstvenega dodatka in jim omogočile dostojnejšo starost ter razbremenila humanitarna društva.

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SVOBODA PO MADŽARSKO

    Izšla je nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V naslovni temi Grega Repovž piše o tem, da je v Sloveniji oblast začela grobo obračunavati z vsakim prebivalcem ali organizacijo, ki izrazi kritično mnenje. Več preberite v letos že 49. številki Mladine, ki je na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina49 

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Politika

    Beović: »Morda bi bilo tudi v Sloveniji bolje, da bi gibanje omejili z metri«

    "Iz meni ne povsem znanega razloga je to omejevanje gibanja med občinami zelo slabo sprejeto. To je nek milejši ukrep, pač pa podoben po svojem načinu kot ga imajo v drugih državah, kjer omejujejo gibanje, ne z občinskimi mejami, ampak metri oddaljenosti od svojega doma. Ukrep ima prav isti namen in do sedaj objavljene raziskave kažejo, da je omejitev gibanja eden tistih ukrepov, ki so najbolj učinkoviti. Res pa je, da se lahko v določeni kulturi zgodi, da posamezen ukrep ni enako sprejemljiv, kot recimo v drugi kulturi, v drugi državi. Tudi na to je treba misliti pri ukrepih. Morda bi bilo tudi v Sloveniji bolje, da bi gibanje omejili z metri. Morda bi bilo to bolj sprejemljivo."

  • Danes je nov dan

    1. 12. 2020  |  Družba

    Radikalizirani boomerji

    Skoraj vsakdo od nas pozna nekoga, ki ga je "vzel internet" – prijatelja, ki je nič hudega sluteč padel v radikalizacijski lijak teorij zarot, lažnih novic in politične propagande ter spremenil svojo osebnost do te mere, da je druženje z njim postalo nemogoče. Izkušnja je še posebej boleča, ko gre za starše, stare starše ali bližnje sorodnike. 

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Družba

    »Vozniki avtobusov so postali še varnostniki in čistilci«

    "Če so pred epidemijo opravljali delo voznika avtobusa in sprevodnika, so v zadnjih mesecih hkrati postali še varnostniki in čistilci. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo poleg naštetega opravljali še delo mehanikov."

  • IK, STA

    1. 12. 2020  |  Svet

    Prepovedali neonacistično skupino

    Nemški notranji minister Horst Seehofer je prepovedal neonacistično skupino Wolfsbrigade 44, je danes na Twitterju sporočil njegov tiskovni predstavnik Steve Alter. Policija je tako danes začela izvajati racije v stanovanjih več članov po novem prepovedane skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Družba

    »Naša družba postaja bolna«

    "Revščina je zelo nevarna. Ruši odnos. Opremlja z nemočjo in potiska v bolezen. Najprej v čustvene in vedenjske motnje, potem pa v fizično slabitev. Če je človek nekaj časa v tem obroču stresa in nemoči, ga ni, ki ne bi zbolel. Tega me je strah. Naša družba postaja bolna. Skrbi me prihodnost. V tem trenutku bi se morali poenotiti. Res, težko je, covid-19 je zajel ves svet, ampak morali bi narediti vse, da bi zmogli. Odpreti vsa vrata, ki jih je mogoče."

  • Uredništvo

    30. 11. 2020  |  Družba

    ROJSTVO DRŽAVE: Širša domovina

    Zgodovinar dr. Božo Repe v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše o razvoju slovenske države od nastanka Kraljevine SHS (Jugoslavije) po prvi svetovni vojni vse do druge polovice osemdesetih let 20. stoletja. "Med glavnimi cilji slovenskih političnih sil med drugo svetovno vojno, tako meščanskega tabora kot narodnoosvobodilnega gibanja, je bila obnova Jugoslavije (v meščanskem taboru kot kraljevine pod dinastijo Karadjordjevićev, v narodnoosvobodilnem kot republike), federativnost in združitev slovenskega nacionalnega ozemlja," je zapisal v članku. 

  • DK, STA

    1. 12. 2020  |  Družba

    V času korone ne pozabimo na virus HIV

    Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos jo zaradi epidemioloških razmer, ki so tudi okrnile dostop do preventivnih programov, pripenjamo na daljavo. Kljub zgodbi o uspehu okužba s HIV-om še vedno ostaja pomembna javnozdravstvena težava, so opozorili na NIJZ.

  • DK, STA

    1. 12. 2020  |  Politika

    Trumpovi izbrisani

    Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek poslušalo argumente za in proti odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa o izbrisu "nezakonitih" priseljencev iz rezultata štetja prebivalstva, ki ga v ZDA izvajajo vsakih deset let. Tudi konservativni sodniki niso pokazali naklonjenosti Trumpovi nameri.

  • DK, STA

    1. 12. 2020  |  Svet

    Rekordno število ljudi, ki bodo zaradi protikoronskih ukrepov potrebovali pomoč

    Prihodnje leto bo rekordnih 235 milijonov ljudi potrebovalo humanitarno pomoč, opozarjajo Združeni narodi. Kar 40-odstotno povečanje števila pomoči potrebnih ljudi je po danes objavljeni oceni ZN posledica pandemije covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije. "Bogate države lahko sedaj vidijo luč na koncu tunela. To pa ne velja za najrevnejše države," je v izjavi opozoril koordinator ZN za nujno pomoč Mark Lowcock.

  • DK, STA

    1. 12. 2020  |  Kultura

    Janševa vlada kadruje naprej: Kinoteka, JAK

    Janševa vlada nadaljuje s kadrovanjem po kulturnih institucijah. Z današnjim 1. decembrom je mesto direktorice Slovenske kinoteke prevzela novinarka Ženja Leiler. Kot je zapisala za STA, sta njeni prioriteti pri vodenju institucije v prihodnjih petih letih "tako povečanje vloge kinoteke v javnem kulturnem prostoru kot tudi dvigovanje zavesti o pomenu filmske dediščine". Pred njo je kinoteko vodil Ivan Nedoh.

  • DK, STA

    1. 12. 2020  |  Svet

    Italijani bodo morali silvestrovati doma

    Italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je včeraj sporočil, da bodo morali Italijani letos silvestrovati doma in ob tem izključil možnost, da bi 31. decembra preložili začetek policijske ure. "Če se odločimo, da velja časovna omejitev za gibanje, se vrnemo domov ne glede na to, kaj imamo za početi. Bomo silvestrovali? Bomo doma," je Boccia povedal v pogovoru za italijansko televizijo RAI.

  • IK, STA

    30. 11. 2020  |  Politika

    Jenull ovadil policijo

    Eden vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull je danes na Specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo, saj opozarja, da je policija v postopku zoper njega zlorabila uradni položaj. Iz posnetka s petkovega protesta v avtomobilih je namreč razvidno, da so policisti dobili navodilo, naj zaustavijo prav njega, je dejal v izjavi za medije.

  • »Premier Janša – žepni Trump«

    Poljski levosredinski tednik Polityka je pred dnevi objavil dvostranski portret slovenskega predsednika vlade, ki v zadnjih tednih ali mesecih pleni vedno večjo in žal zelo negativno zanimanje svetovne javnosti zaradi svojih stališč oddaljevanja od Evropske unije, politične podpore Poljski in Madžarski, končno pa tudi prehitrih čestitk Donaldu Trumpu in nečestitk novemu ameriškemu predsedniku – nanjo še vedno čakamo.

  • IK, STA

    30. 11. 2020  |  Politika

    Beović: »Če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, ali jih bodo ljudje spoštovali«

    Ob opravljenih 3644 testih so v Sloveniji v soboto potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju objavila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1278 bolnikov s covidom-19, kar je 20 več kot v petek. Intenzivno zdravljenje je potrebovalo 195 bolnikov, to je eden več kot dan prej. V soboto je umrlo 48 bolnikov s covidom-19.

  • Uredništvo

    30. 11. 2020  |  Družba

    »Je gospod Krek nedolžen otrok?«

    "Primerjal si nekaj, kar ni primerljivo. Je pa definitivno žaljivo zame, da me primerjaš s tipi, ki brez razloga nadlegujejo nedolžne otroke. Ali sem jaz tip, ki nadleguje nedolžne otroke in jim sledi? Je gospod Krek nedolžen otrok? Tvoja primerjava je povrh vsega žaljiva tudi zato, ker sem celo življenje vedno stopil na stran šibkejšega in na stran pravice, kar ti lahko številni potrdijo."

  • STA

    30. 11. 2020  |  Družba

    Zaradi ukrepov okrnjeno tudi testiranje na HIV

    Pred dnevom boja proti aidsu (1. decembra), je slišati, da je epidemija covida-19 zarezala tudi na področje testiranja na okužbo s HIV-om. Pri osebah s HIV-om, ki redno jemljejo zdravila in imajo dober imunski status, covid-19 načeloma ne poteka težje kot pri ostalih, prav tako niso bolj dovzetne na okužbo z novim koronavirusom.

  • Danes je nov dan

    30. 11. 2020  |  Družba

    Bojkotiraj črni petek!

    Kljub temu, da je velik del sveta "zaklenjen" – ohromljen je letalski promet in upočasnjeno gospodarstvo – hitreje kot kadarkoli prej drvimo v ekološko katastrofo. Resda je pojav novega koronavirusa vplival na zmanjšanje emisij, a Svetovna meteorološka organizacija opozarja, da gre na letni ravni (4,2–7,5 %) za drobno motnjo, manjšo od vsakoletne naravne variacije. Prav zdaj se svet sooča z rekordnimi vrednostimi CO2 v ozračju, zrak je slab tudi pri nas. Ukvarjanje s pandemijo pa predstavlja zastranitev od vprašanja podnebnih sprememb, ki so, čeravno manj očitno in nenadno, pogubne ne le za človeštvo, ampak za cel ekosistem.