• Uredništvo

    25. 9. 2020  |  Kultura

    Prodajna razstava vodilnih domačih umetnic in umetnikov

    V Pasaži Nebotičnika v Ljubljani bodo danes. 25. septembra ob 20.00 odprli skupinsko prodajno razstavo Dom in svet, ki predstavlja dela 31 vodilnih domačih umetnic in umetnikov vseh generacij. Izhodišče razstave je serija grafik s konca 19. stoletja, ki prikazuje reprodukcije znanih in manj znanih svetovnih umetniških del. V času nastanka je grafična mapa služila kot prenosnik znanja, kot vmesnik med domom in svetom. V letu 2020 so v posamezno grafiko poljubno intervenirali izbrani umetniki, ki se predstavljajo na razstavi. Kuratorja razstave: Hana Ostan Ožbolt in Roman Uranjek.

  • Umetna čustvena inteligenca

    Pred nekaj leti me je raziskovanje dejavnosti storitvenega prijateljstva pripeljalo do portala RentAFriend, na katerem posamezniki za plačilo ponujajo prijateljsko druženje. Na spletni strani je bilo za (platonske) zmenke na slepo mogoče najeti tudi nekaj lokalnih ponudnikov, zato sem se po službeni dolžnosti odpravil na serijo bizarnih druženj, da bi najemniško prijateljstvo preizkusil tudi na lastni koži. Eden izmed novih prijateljev, ki so mi v zameno za nekaj bruseljskih bankovcev posvetili svoj popoldan, je bil osemnajstletni programer in strasten igričar. Med drugim je razlagal, da mu je programiranje mnogo manj pri srcu kot nabijanje računalniških iger, saj lahko znotraj igre World of Warcraft komunicira s soigralci, pri programiranju pa je nekoliko osamljen. To težavo je skušal rešiti tako, da je razvijal svojega chatbota, pogovornega robota, nekakšno alternativno verzijo Applove digitalne spremljevalke Siri. V program, ki bi ga poganjala umetna inteligenca, si je prizadeval vkomponirati tudi čustveno senzibilnost, saj so se mu vsi obstoječi boti zdeli preveč hladni. Če mu do danes ni uspelo ustvariti robotskega kompanjona, s katerim bi si lahko krajšal čas med dolgimi urami programiranja, si lahko zdaj pomaga z izumom tech inovatorjev iz Silicijeve doline, aplikacijo Replika. Bistvo tega vedno bolj priljubljenega chatbota, ki deluje na osnovi umetne inteligence, je prav druženje. Avtorji digitalnega kompanjona celo trdijo, da je njegov namen vzpostavljanje pravega prijateljstva.

  • »Živeti Jugoslavijo«

    Arhitekt Mirza Vranjaković ima v pisarni v Charlottenburgu, četrti za petičneže v Berlinu, dve fotografiji.

  • Stanka Prodnik

    25. 9. 2020  |  Mladina 39  |  Kultura  |  TV

    Ja, brez medijev bi bili ljudje še bolj zmedeni

    V preteklem tednu smo zabeležili poziv prve covid strokovnjakinje vlade, Bojane Beović, da je v boju zelo pomembna vloga medijev. Lahko se le strinjamo z njo, a morda bi bilo dobro, da to razloži svojemu prijatelju in dolgoletnemu strankarskemu tovarišu Janezu Janši, ki medije ves čas napada in jih poskuša uničiti, samo zato, ker nepristransko opravljajo svoje delo. Ali pa tudi ne – ker pač ne bi zaleglo.

  • Lara Paukovič

    25. 9. 2020  |  Mladina 39  |  Kultura

    Boj še ni končan

    Marica Nadlišek Bartol, urednica, pisateljica in publicistka, je bila ena redkih žensk, ki so si na prelomu 19. in 20. stoletja kupile kolo in se začele učiti kolesarjenja. Dolgo je namreč veljalo, da kolo ženskam škodi, namenjeno je bilo izključno moški zabavi. Leta 1898 se je v časopisu Slovenski narod pojavil podlistek Ali naj dame kolesarijo?, njegov avtor je bil »Antikolesarjevič«, kakor se je podpisal pesnik Anton Aškerc. »Gosposka ženska je na kolesu živa karikatura svojega spola, prava ironija ženske gracije,« je pisal Aškerc, ki mu ženske na biciklu niso bile niti najmanj pogodu. »Pomislite, gospodična, kako malo se prilega kolesarjenju Vaša ženska – obleka! – Kakor na konju, tako utegne biti tudi na kolesu moški še lep, utegne nam popolnoma ugajati v estetičnem oziru, ako sedi pravilno in se zna voziti, oziroma jahati. Ženska nepraktična, svobodno gibanje nog ovirajoča obleka pa že na konju ni več lepa. Ženska nam že na konju ne ugaja več, še manj pa na kolesu! Ko Vam krilo takisto visi na obeh straneh kolesa in vihra v vetru, ko se Vam stresajo in trepečejo tisti široki rokavi – ali mislite, da je to estetično lepo?« je še spraševal. Odgovore žensk, da bodo na kolesu nosile moške obleke, pa je odpravil z besedami: »Mislim, da bi v marsikaterem oziru niti dobro ne bilo, če pade v obleki razlika med obema spoloma. Kontrast med moškim in žensko je tako velik, da že sam od sebe zahteva, da se ta razlika tudi na zunaj v obleki markira!«

  • Borut Mekina

    24. 9. 2020  |  Politika

    Plenjenje Petrola

    Okoljski minister Andrej Vizjak se ni zmogel upreti skušnjavi: Vlada je na včerajšnji seji sklenila sprostiti cene bencina in nafte izven avtocest, kar bo skoraj gotovo to vodilo do podražitve cen bencina in s tem posledično do višjih dobičkov naftnih družb.

  • Staš Zgonik

    24. 9. 2020  |  Politika

    Liberalizacija cen bencina – milijoni iz denarnic potrošnikov v žepe naftnih družb in njihovih delničarjev

    Vlada je na današnji seji odločila, da državna regulacija cen pogonskih goriv ni več potrebna. Če so bile do zdaj marže pri bencinskem in dizelskem gorivu navzgor omejene z vladno uredbo, si bodo marže po novem določali kar trgovci sami. Edina posledica bo dvig cen goriv za potrošnike.

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Politika

    Slovenija med članicami EU, ki so v pandemiji najbolj nesorazmerno omejile svoboščine

    Slovenija je med članicami EU, ki so v pandemiji covida-19 najbolj nesorazmerno omejile svoboščine, v danes objavljenem poročilu o demokraciji v času pandemije ugotavljata organizaciji Greenpeace in Civil Liberties Union for Europe. Izpostavljata, da je slovenska vlada boj proti pandemiji uporabila kot izgovor za omejevanje kritikov oblasti.

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Družba

    Gostje, ki bodo ob 22.30 še v lokalih, bodo morali obisk zaključiti najkasneje v 30 minutah

    Ljubljana, 24. septembra - Vlada je v sredo zvečer spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov. Odslej bo tako gostinsko dejavnost po 22.30 možno opravljati v primerih sobne strežba ter za osebni prevzem jedi in pijač. Gostje, ki bodo ob 22.30 še v lokalih, pa bodo morali obisk zaključiti najkasneje v 30 oziroma 60 minutah.

  • Uredništvo

    24. 9. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ZBUDITE SE!

    Jutri izide nova Mladina. Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografije pa je prispeval Uroš Abram. Več o tem, zakaj opozicija Janši ne pokaže janše, preberite jutri. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina39

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Politika

    Vlada povečala dovoljeno število zaposlenih v državni upravi

    Vlada je na sredini seji soglašala, da se dovoljeno število zaposlenih v skupnem kadrovskem načrtu organov državne uprave za leti 2020 in 2021 poveča, še posebej zaradi črpanja evropskih sredstev in predsedovanja Slovenije Svetu EU. Tako bodo vladne službe, odgovorne predsedniku vlade, lahko zaposlile osem oseb, so sporočili po seji.

  • IK, STA

    23. 9. 2020  |  Politika

    Okužba na OKS: četverica v karanteni, ministrica v samoizolaciji

    Na Olimpijskem komiteju Slovenije so se soočili s prvo okužbo s koronavirusom. Novico Mihe Orešnika, člana ekipe oddaje Svet na Kanalu A, ki jo je objavil na tviterju, je za STA potrdil tudi tiskovni predstavnik OKS Brane Dmitrović in povedal, da je okuženi in trojica njegovih sodelavcev že v karanteni.

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Svet

    Nemčija na rdeči seznam uvrstila primorsko-notranjsko statistično regijo

    Nemčija je včeraj med rizične dežele zaradi novega koronavirusa uvrstila primorsko-notranjsko statistično regijo. Prav tako so seznam rdečih območij danes razširili še na druge pokrajine v Franciji, Avstriji, Češki in med drugim tudi na Hrvaškem. V Berlinu odsvetujejo vsa potovanja na tovrstna tvegana območja zaradi covida-19.

  • Uredništvo

    24. 9. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Ministrica bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti«

    "Če je storjena napaka, jo je treba priznati. Treba se je odgovorno obnašati do teh zadev."

  • Uredništvo

    24. 9. 2020  |  Svet

    Test na novi koronavirus z grgranjem 

    Da bi pouk na dunajskih šolah kljub pandemji koronavirusa potekal čim bolj nemoteno, bodo prihodnji teden začeli otroke in učitelje s sumom na okužbo testirati kar v šolah. Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter najpozneje v 24 urah sporočila rezultat.

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Politika

    »Ljudje bi morali vedeti, od kod vsebina prihaja, kdo jo plačuje in kdo ima od nje koristi«

    Osrednja tema včerajšnje okrogle mize v organizaciji evropske poslanke Irene Joveve (Renew/LMŠ) je bilo soočanje Evropske unije z dezinformacijami, lažnimi novicami in sovražnim govorom. Razpravljavci so soglašali, da gre za problematiko, ki je že od nekdaj z nami, le da so jo sodobni načini komuniciranja postavili v središče pozornosti.

  • Damjana Kolar

    24. 9. 2020  |  Kultura

    Premiera tedna: Nova rasa

    V Mali drami bo 25. in 26. septembra ob 20.00 krstna uprozoritev satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki skozi zgodovinski kontekst opozarja na aktualne polemike ponovnih vzponov fašizma, rasizma, šovinizma in ksenofobije ter se sprašuje, ali tudi danes obstaja strah pred "izrojeno umetnostjo".

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Družba

    Poziv k ustanovitvi 4. programa TV Slovenija

    Slovenski umetniki s predlagateljem in prvopodpisanim pesnikom Alešem Štegrom so včeraj na Državni zbor (DZ) in vlado RS naslovili poziv za ustanovitev 4. programa nacionalne televizije, programa za umetnost in izobraževanje. Obenem so pričeli z zbiranjem podpisov za podporo predlogu.

  • Uredništvo

    23. 9. 2020  |  Politika

    Minister Simoniti odgovarja: »Zaradi slabega dela smo že opravili nekatere menjave«

    Ponedeljkov dopis, v katerem so številna umetniška združenja zahtevala odstop ministra za kulturo Vaska Simonitija, če ne namerava opravljati tekočih poslov, je danes le dočakal ministrov odgovor. Kulturno ministrstvo je podrobno odpisalo na vseh sedem nujnih za rešitev pereče situacije in večletnega kronično slabega stanja v slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju, ki so jih navedli umetniki. 

  • Danes je nov dan

    24. 9. 2020  |  Družba

    Let v ... znano

    Čeprav se najbolj pogosto navaja podatek, da letalska industrija predstavlja približno 2 % svetovnih emisij CO2, so najnovejše analize pokazale, da je vpliv večji, okoli 3,5 % emisij CO2. Navkljub temu, da so nedavne omejitve letalskega prometa sprožile val optimizma, ne moremo pričakovati, da bo število letov dolgo ostalo tako nizko.

  • DK, STA

    23. 9. 2020  |  Družba

    Zavrnili zahtevek ljubljanske nadškofije za denacionalizacijo na območju Triglavskih jezer

    Upravna enota Radovljica je zavrnila denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana, da se ji v naravi vrne nepremičnine na območju Doline Triglavskih jezer, slapa Savice in priobalnega pasu Bohinjskega jezera. Ugotovila je, naj Cerkev v času nacionalizacije ne bi bila njihova lastnica, piše Dnevnik.

  • Uredništvo

    23. 9. 2020  |  Družba

    »Učiteljem in učencem ukažeš nositi maske, ti pa na gala večerji sediš brez nje«

    "Ne moreš biti minister za šolstvo, če učiteljem nočeš plačati dodatne strokovne pomoči, ki znese cca 6 evrov na uro, sam pa si za dodatno delo izplačaš več kot pol milijona. Ne moreš biti minister za šolstvo, če prepišeš magistrsko nalogo. In nazadnje - ne moreš biti minister, če učiteljem in učencem ukažeš za polnih 7 ali celo 8 ur pouka nositi maske na obrazu, ti pa na gala večerji sediš brez nje in se opravičuješ v stilu najbolj naivnega prvošolca."

  • IK, STA

    24. 9. 2020  |  Svet

    Zaradi ukrepov letos ne bo najatraktivnejšega silvestrovanja

    Newyorški guverner Andrew Cuomo je v sredo sporočil, da letos zaradi pandemije covida-19 ne bo tradicionalnega silvestrovanja na Times Squaru. Bodo pa v New Yorku priredili znamenito spuščanje krogle po drogu ob prehodu iz starega v novo leto, a ga bo mogoče spremljati le po televiziji ali spletu.

  • Uredništvo

    23. 9. 2020  |  Družba

    »Ženske se na Twitterju cenzurirajo«

    Nova analiza Amnesty International razkriva, da Twitter kljub obljubam še vedno ne naredi dovolj, da bi ženske zaščitil pred spletnim nasiljem in zlorabami. Poročilo Twitter Scorecard ocenjuje, kako se je Twitter izkazal pri uresničevanju serije priporočil za odpravljanje zlorab proti ženskam, potem ko je Amnesty leta 2018 prvič izpostavila obseg problema v svojem poročilu z naslovom Toxic Titter.

  • IK, STA

    23. 9. 2020  |  Politika

    Ministrica zaradi nenošenja maske ne razmišlja o odstopu

    Šolska ministrica Simona Kustec se je znašla pod plazom kritik, ker na prireditvi v ponedeljek ni nosila maske. V SAB, Levici in LMŠ menijo, da bi morala odstopiti. K odstopu jo poziva tudi sindikat Sviz. Ministrica se je za svoje ravnanje že opravičila, o odstopu pa ne razmišlja.

  • STA

    23. 9. 2020  |  Družba

    Mladoletnico brez maske odstranili z avtobusa

    Na družbenih omrežjih so včeraj zaokrožile objave o mladoletnici, ki naj bi jo policisti na Vranskem obravnavali, ker na avtobusu ni nosila zaščitne maske, kasneje pa še vklenili v lisice. Na generalni policijski upravi so pojasnili, da sta morala policista uporabiti silo zaradi nesodelovanja potnice in njenega nesramnega vedenja.

  • Uredništvo

    23. 9. 2020  |  Družba

    »Ni potrjene raziskave, ki bi upravičevala takšen ukrep«

    "Moje osebno mnenje je, da je celotna Evropa v istem zosu. Tudi drugje so podobne omejitve z manjšimi odstopanji. Torej, če odštejemo bizarno zahtevo, da mora biti izvajalec 8 metrov od prvih poslušalcev, so ostali ukrepi precej primerljivi."

  • Danes je nov dan

    23. 9. 2020  |  Družba

    Zob namesto reparacije

    Pretekli teden je minilo 60. let od državnega udara v DR Kongo, ki se je končal z usmrtitvijo Patrica Lumumbe, prvega demokratično izbranega voditelja po osamosvojitvi od Belgije le mesece poprej.

  • DK, STA

    23. 9. 2020  |  Politika

    Putin želi ohraniti trenutni svetovni red

    Na 75. zasedanju Generalne skupščine ZN je ruski predsednik Vladimir Putin včeraj opozoril na uspeh ruskega cepiva proti novemu koronavirusu in ga ponudil svetu kot varnega in učinkovitega. Zavzel se je tudi za to, da pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN ohrani pravico do veta.

  • DK, STA

    23. 9. 2020  |  Svet

    Hollywood ima dovolj pavze zaradi korone

    Vodilna združenja v Hollywoodu so v ponedeljek napovedala sporazum z večjimi filmskimi studii o varnostnih ukrepih v času pandemije, ki jih potrebuje zabavna industrija, da pospeši svojo vrnitev v produkcijo. Trenutno morajo združenja potrjevati vsak individualni filmski in TV projekt posebej. Pogovori o testiranju za covid-19, opremi in bolniških nadomestilih so pomenili precejšen zastoj pred vrnitvijo k produkciji in so trajali več mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.