• DK, STA

    21. 9. 2020  |  Svet

    VIDEO: HBO pobral več emmyjev kot Netflix

    Sinoči se je odvila prva virtualna podelitev televizijskih nagrad emmy v zgodovini, ki je bila v znamenju ameriških televizij HBO in POP TV, ki sta z ameriško dramsko serijo Nasledstvo in kanadsko komično serijo Schitt's Creek prejeli največ nagrad. Podelitev je v prazni dvorani vodil komik televizije ABC Jimmy Kimmel.

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Ausstellung! Laibach Kunst z naslovom RE : KONS : TRUKT, otvoritev 12. SONICA festivala z razstavo finske umetnice Jenne Sutele, razstavo Arjana Pregla z naslovom Otroške slike, premiero predstave Mirjane Medojević Prividi kačjega pastirja, ki je nastala po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, premiero satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, katere izhodišče je ideologija nacizma in človeško telo. 

  • DK, STA

    21. 9. 2020  |  Družba

    »Samorogi ne sodijo v pravljice, temveč v nočne more«

    Annabel Steadman naj bi za fantazijsko serijo Skandar and the Unicorn Thief podpisala doslej najvišji, kar sedemmestni založniški predujem za mladinski prvenec. O ceni odkupa dela so odločali na dražbi, rekordni znesek pa so ponudili pri Simon & Schuster. The Guardian navaja še, da so pri Sony Pictures že odkupili pravice za filmsko priredbo.

  • IK, STA

    20. 9. 2020  |  Družba

    Z akcijo ob Soči opozorili na onesnaženje pitne vode v Anhovem

    Gibanje Balkan River Defence je po uspešni junijski akciji Za naravo ob Savo včeraj pripravilo podobno akcijo ob reki Soči. Opozoriti so želeli na nesprejemljivost načrtovane gradnje hidroelektrarne na Učji, nekontrolirano kopanje proda, množični turizem, nelegalne izpuste sedimenta in predvsem nedavno onesnaženja pitne vode v Anhovem.

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Družba

    »Veste, kaj je meni smešno? Janša in Kurz, ki sta šla na hrib!«

    "Humor določa distanca do stvari. Vsi pravoverniki, ki menijo, da je resnica njihova, so sumljivi. Če si toliko samokritičen, da imaš lahko distanco, moraš imeti tudi smisel za humor, ki ga pravoverniki nikoli nimajo. Če se malce vrnem na prejšnje vprašanje. Veste, kaj je meni smešno in to kot človeku, ki živi v Latinski Ameriki? Janša in Kurz, ki sta šla na hrib! Harmonika na vrhu Triglava! Ali je res samo to hvalevredno, je to vse, s čimer se lahko ponašamo? Saj je še toliko bolj zanimivih, bolj kompleksnih, bolj intimnih stvari, ki premaknejo naše notranje vzgibe. Niso samo Triglav, zastava domovine, črn kruh, Blejsko jezero in harmonika. Do sem smo prišli, a verjamem, da so še kakšna druga vrata, ki odpirajo dušo. Partizani so imeli, recimo, Prešerna."

  • IK, STA

    20. 9. 2020  |  Svet

    Boj proti socialni izključenosti in sovraštvu do Romov

    Romi v Evropi so zaradi vztrajnega sovraštva do njih najbolj izpostavljeni revščini in socialni izključenosti, je v ta teden sprejeti resoluciji izpostavil Evropski parlament. Evroposlanci zato pozivajo k vključujočemu izobraževanju, predšolskem izobraževanju ter odpravi diskriminacije in segregacije, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

  • DK, STA

    20. 9. 2020  |  Svet

    Banksy zaradi anonimnosti izgubil tožbo

    Banksy, britanski ulični umetnik, ki javnosti ostaja neznan, je izgubil tožbo proti podjetju Full Colour Black, ki je uporabilo njegovo podobo moškega, ki meče šopek rož. Urad EU za intelektualno lastnino je odločitev utemeljil s pojasnilom, da umetnika ni bilo mogoče prepoznati kot nespornega lastnika dela, saj njegova identiteta ostaja skrita. Odvetnik za blagovne znamke pri Blaser Mills Aaron Mills, ki je zastopal Full Colour Black, je dejal, da bi sodba lahko pomenila, da so sedaj ogrožena vsa dela pod Banksyjevo blagovno znamko.

  • Vanja Pirc

    18. 9. 2020  |  Mladina 38  |  Politika

    Propagandni stroj SDS s predstavo obračunal še pred premiero

    Prejšnji četrtek so v Prešernovem gledališču Kranj gledališko sezono začeli s premierno uprizoritvijo drame Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija. Ta je sam predlagal, da bi se lotili najstarejšega ohranjenega slovenskega dramskega besedila, ki ga je pred 299 leti napisal oče Romuald in je uvrščeno na seznam Unescove dediščine, in močna predstava, ki jo zaznamuje Lorencijeva značilna poetika, že žanje naklonjene strokovne kritike. Zato je toliko zanimiveje, da se je dva dni pred premiero, ko predstave sploh še ni videl nihče, pojavil zapis, ki jo je raztrgal in odsvetoval ogled.

  • Damjana Kolar

    20. 9. 2020  |  Kultura

    Razstava tedna: Henri Cartier-Bresson

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 23. septembra 2020 do 31. januarja 2021 na ogled razstava Henri Cartier - Bresson: Iz oči v oči, na kateri bodo predstavljeni fotografski portreti. Po letu 2002, ko je bila v Cankarjevem domu njegova retrospektivna razstava, tokrat legendarnega fotografa 20. stoletja predstavljajo s portretno fotografijo. Razstava obsega sto črno-belih fotografij, ki so nastajale med letoma 1933 in 1996 ter jih v svoji zbirki hrani Fundacija Henrija Cartier-Bressona v Parizu, na ogled pa bo tudi dokumentarni film o tem velikem fotografu.

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Družba

    »Vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa ne bi bil rad star«

    "Slovenija je na te izzive povsem nepripravljena. Hvalimo se s tem, da se življenjska doba podaljšuje, tudi na račun standarda naših stanovalcev, na račun medicine, ki je neizmerno napredovala, mimogrede, povprečna starost stanovalca našega doma je 83 let, ampak družba se obnaša na način, da bi vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa ne bi bil rad star. Starost je stigmatizirana, kar je ob covidu-19 prišlo še bolj do izraza. To stigmo skušamo premostiti, da stanovalcem ponujamo drugačne vsebine, ampak jih je virus zdaj zaustavil. Ni več prireditev, po katerih je bil dom znan, včasih smo imeli po 60 prireditev letno, od glasbenih, dramskih in tako naprej, zdaj je bilo pet koncertov, prišli in igrali so pod oknom ali v parku, to pa je bilo tudi vse. Ni prostovoljcev, ki bi prihajali, ni prijateljskih skupin znotraj hiše, ni obiskov šol, vrtcev ..."

  • DK, STA

    20. 9. 2020  |  Svet

    »Ljudem ne bom govoril, kaj naj delajo ali mislijo, vlada glede tega že opravlja izjemno delo«

    Van Morrison je najavil, da bo izdal tri protestne skladbe, v katerih bo kritičen do ukrepov, ki so jih v Veliki Britaniji sprejeli  med pandemijo novega koronavirusa. "Ljudem ne bom govoril, kaj naj delajo ali mislijo, vlada glede tega že opravlja izjemno delo," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal kantavtor.

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #33

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Tjaše Koprivec Vuga iz zbirke Tu je moj onkraj.

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protestniki z baklami obkolili parlament

    Na včerajšnjem 22. petkovem protestnem shodu v Ljubljani se je množica protestnikov odpravila pred parlament, kjer je Državni zbor (DZ) obravnaval interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa. Poleg njegovega odhoda so zahtevali odstop vlade v celoti, stavbo parlamenta pa obkolili z baklami, s čimer so želeli pokazati, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Družba

    Strokovno nepodkovane izjave lahko negativno vplivajo na laično javnost

    Spodaj podpisani zdravniki specializanti infektologije UKC Ljubljana, ki od marca neposredno zdravimo bolnike s COVID19, odgovarjamo na prispevek 'Zdravniki so spregovorili', kjer določeni člani stroke izpostavljajo pomisleke glede trenutne epidemije. Odgovor podajamo v luči kolegialnosti in z dobrimi nameni, da se čim učinkoviteje razčistijo nejasnosti in omejijo strokovno nepodkovane izjave, ki lahko predvsem negativno vplivajo na laično javnost.

  • Danes je nov dan

    19. 9. 2020  |  Družba

    Nad korono z delom od doma – če si ga lahko privoščiš

    London: več kot desetkrat gosteje poseljen od drugih regij in še do sredine aprila z najvišjo stopnjo Covid-19 smrti v Angliji. Danes obvladuje bolezen bolje kot številni drugi kraji z ostrejšimi ukrepi. Razlog za to morda tiči v (ne)aktivnosti Londončanov, ki še vedno upoštevajo pomladni lockdown in delajo od doma – ker lahko.

  • IK, STA

    19. 9. 2020  |  Politika

    Dimitrij Rupel kot slovenski predstavnik za svobodo medijev

    Vlada je na včerajšnji seji za kandidata za predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev imenovala dolgoletnega bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Zunanje ministrstvo je zadolžila, da izpelje postopek za najavo kandidature. Imenovanje Rupla poteka v času, ko spoštovane mednarodne institucije Slovenijo opozarjajo na pomanjkanje medijske svobode. 

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Politika

    Gantar: »Nimam se časa ukvarjati s čimer koli drugim kot z zdravstvom«

    "V tem trenutku vodim resor, ki je zahteven zaradi preteklosti, se pravi, zaradi nakopičenih problemov, in seveda tudi zaradi sedanjega dogajanja. Preprosto nimam niti časa niti možnosti, da se grem kakršne koli kampanje ali pa, da se ukvarjam še s čimer koli drugim kot z zdravstvom. V resnici nimam tega namena."

  • Uredništvo

    19. 9. 2020  |  Družba

    »Covid-19 ni navadna gripa«

    "Zakaj je maska pomembna, je razložil dr. Ihan. Ne gre za poseg v našo osebno svobodo, ampak, v tem trenutku, za najpomembnejši in najučinkovitejši način obrambe te svobode in javnega zdravja. Covid-19 ni navadna gripa. Tega ne trdim kot strokovnjak, ampak kot človek. Imam sodelavce, ki so zboleli in komaj preživeli. Imam sodelavce, ki so izgubili starše in druge sorodnike. Imam tudi prijatelje, ki so zaradi epidemije ostali brez služb in dohodkov. Vsi ti ljudje potrebujejo ne le našo odgovornost, ampak tudi naš razum, predvsem pa našo solidarnost. Virus bomo slej ko prej premagali, a če bomo v tem boju izgubili temeljne civilizacijske vrednote, nam ostane samo še kravji urin. Kot bi rekel dr. Werner, adiiijooo."

  • DK, STA

    19. 9. 2020  |  Politika

    »Trump me je grabil in poljubljal proti moji volji«

    Jenna Ellis, pravna svetovalka predsedniške kampanje Donalda Trumpa, je v četrtek zanikala zadnjo v vrsti obtožb spolnega napada. Zagrozila je tudi s pravnim ukrepanjem proti britanskemu časniku Guardian, ki je objavil pogovor z nekdanjo manekenko Amy Dorris, ki Trumpa obtožuje, da jo je proti njeni volji poljubljal in grabil.

  • DK, STA

    19. 9. 2020  |  Družba

    V novi Guinessovi knjigi rekordov 18 slovenskih

    Najnovejšo, že 67. izdajo Guinnessove knjige rekordov letos zaznamuje vodilo Odkrij svoj svet. Knjiga prinaša 18 slovenskih rekordov, od tega pet povsem novih, kot sta na primer prvi oče in sin, ki sta na isti tekmi v ragbiju igrala za reprezentanco, in najdaljši maraton v kvačkanju. Za aktualno izdajo knjige je bilo obdelanih 32.986 prijav z vsega sveta, kar je sicer dva ali tri tisoč manj kot minulo leto.

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2020  |  Kultura

    Film tedna: Corpus Christi

    V Kinodvoru je na ogled film Corpus Christi v režiji Jana Komase, ki so ga predvajali na letošnjem festivalu Kino Otok. Sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi temelji na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem. Po uspešni premieri v Benetkah, je film navdušil žirije in občinstvo številnih svetovnih festivalov, postal blagajniška uspešnica  na Poljskem in prejel nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

  • Uredništvo  |  foto: Botanični vrt Univerze v Ljubljani

    19. 9. 2020  |  Družba

    FOTO: V Ljubljani zasadili rastline na strehah avtobusnih postaj

    Ekipa Botaničnega vrta je v Ljubljani pričela z zasajanjem rastlin na strehe avtobusnih postaj v Ljubljani. Prva streha se nahaja na Aškerčevi ulici, v načrtu pa sta še dve ozelenitvi streh avtobusne postaje.

  • DK, STA

    19. 9. 2020  |  Družba

    Zgodovina robotov v Sloveniji

    V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri so včeraj odprli razstavo Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike, na kateri v več sklopih predstavljajo zgodovino robotov v Sloveniji in v svetu, njihov razvoj in vlogo v industriji ter na drugih področjih. Razstavo, ki bo na ogled do 30. maja 2021, so pripravili ob dveh pomembnih obletnicah, povezanih z robotiko. Letos namreč mineva 100 let od prvega zapisa besede robot v drami R. U. R. (Rossumovi Univerzální Roboti) češkega avtorja Karla Čapka ter 40 let, odkar so v Sloveniji v proizvodnjo vključili prvega industrijskega robota.

  • DK, STA

    19. 9. 2020  |  Družba

    Nogometna zveza prepovedala sponzorstvo trgovine s spolnimi pripomočki

    Nizozemski nogometni prvoligaš FC Emmen je dolgo iskal glavnega pokrovitelja in ga našel. Easy Toys je spletni ponudnik pripomočkov za posteljne užitke. Ime podjetja naj bi v zameno za bogato premijo krasilo drese na prsih nogometašev, a je to zdaj prepovedala nizozemska krovna nogometna organizacija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    18. 9. 2020  |  Družba

    Protestniki bodo danes zahtevali odstop ministra Hojsa

    Organizatorji protivladnih protestov so prek spletnih družabnih omrežij sporočili, da se bodo danes ponovno zbrali ob 19. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. Dodali so, da bodo shod že tradicionalno nadaljevali do Trga republike in ga zaključili z "obkolitvijo parlamenta", v katerem bo danes potekala interpelacija zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Slednji je v svojem mandatu enkrat že "nepreklicno" odstopil, a funkcijo notranjega ministra opravlja še danes. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 9. 2020  |  Mladina 38  |  Uvodnik

    Pred našimi očmi

    Primož Cirman ima prav: vsak dan se moramo spomniti, za kaj gre pri tej oblasti. Za denar. Vedno znova gre za denar. Prav zato je slovenska vlada ena redkih, ki se v času, ko je država hkrati popolnoma ohromljena in shisterizirana zaradi epidemije, ukvarja s posegi v sam državni sistem in v ustroj države. S čim so se v koaliciji ukvarjali prejšnji in ta teden? Z ustanavljanjem demografskega sklada, torej z reorganizacijo upravljanja državne srebrnine, pri čemer popolnoma brez zadržkov priznavajo, da si dejansko to srebrnino in moč pri upravljanju delijo po strankarskem ključu. To je sistem upravljanja državnega premoženja? Pač, za denar gre, dobesedno za denar. Za denar, ki ga bodo prejemali in upravljali ti ljudje.

  • Borut Mekina

    18. 9. 2020  |  Mladina 38  |  Politika

    Hojsova parcela

    Notranji minister Aleš Hojs je eden najtesnejših zaupnikov predsednika vlade Janeza Janše. Preden je postal notranji minister, je bil direktor strankarske televizije SDS Nova24, še pred tem pa obrambni minister v drugi vladi Janeza Janše. Ves ta čas je tudi predsednik alternativnega veteranskega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Če bi ga morali označiti z eno besedo, bi o njem dejali, da je velik domoljub. Je pravi Slovenec. Rad ima Slovenijo. Ne bo odstopil. Na svoji desni ponosno nosi slovensko zastavo. Zato je seveda popolnoma nemogoče, da ne bi v srcu dobro mislil. Kaj šele, da bi bil koruptiven.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    18. 9. 2020  |  Mladina 38  |  Družba

    »Ravno tisti, ki poskušajo v tradicionalnih medijih delovati neodvisno, so razglašeni za lažnivce«

    Vlasta Jalušič je doktorirala iz politične teorije na Dunaju, dela kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu, je tudi izredna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ukvarja se z vprašanji politične teorije, državljanstva, feminizma, neenakosti, rasizma, nasilja, je ena izmed največjih poznavalk del Hanne Arendt v Sloveniji. Zdaj se s skupino raziskovalcev ukvarja s projektom »Prelom v tradiciji: Hannah Arendt in spremembe politične pojmovnosti« in pripravlja knjigo o zatonu enakosti.

  • Borut Mekina

    18. 9. 2020  |  Mladina 38  |  Politika

    Hojs pridobil vsaj 189 tisoč evrov premoženjske koristi

    Koprska mestna občina je 7. aprila 2017 edinemu dražitelju prodala 3894 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo z enim najlepših pogledov na morje. Prodala jo je na dražbi za 262.920 evrov (brez DDV) oziroma za 67,5 evra za kvadratni meter. Tako poceni jo je prodala in drugih dražiteljev ni bilo, ker parcela ni bila komunalno opremljena in ni imela urejenega dostopa. Leži na pobočju, po katerem bi si moral lastnik sam – tako je veljalo v času prodaje – zgraditi izredno strmo cesto. A potem ko je parcelo po posredovanju Radivoja Andjelkovića, prijatelja Aleša Hojsa in tedanjega svetovalca na mestni občini Koper, kupil Rus Marat Idrisov, se je koprska občina čudežno odločila, da bo to območje sama komunalno uredila. Zgradila bo cesto in kanalizacijo.