• DK, STA

    18. 6. 2020  |  Svet

    Will Smith v vlogi pobeglega temnopoltega sužnja

    Ameriški zvezdnik Will Smith bo zaigral v filmu Emancipation, ki ga bo režiral Antoine Fuqua. V filmu po scenariju, ki ga je spisal William N. Collage po resnični zgodbi, bo igral pobeglega temnopoltega sužnja Petra, piše filmska revija Variety. S produkcijo filma bodo po pisanju filmske revije Variety začeli v začetku leta 2021, konec junija pa ga bodo predstavili na virtualni filmski tržnici festivala v Cannesu.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo dokumentarno oddajo Auroville - utopiji naproti, ki govori o mestu v južni Indiji, svojevrstni utopiji v nastajanju, dokumentrano oddajo Vita activa - duh Hannah Arendt, film Zaljubljene ženske po romanu, s katerim je D. H. Lawrence rušil seksualne tabuje, provokativno satiro Kvadrat, ki raziskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj empatije.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2020  |  Kultura

    Pod svobodnim soncem 

    V okviru razstave z naslovom Svobodno sonce v Mestni galeriji Ljubljana, bo v petek, 19. junija, med 15. in 18. uro, v centru Ljubljane potekala umetniška intervencija Pod svobodnim soncem, v okviru katere bodo na oglasnih površinah Tam-Tam v živo ustvarjali umetniki Viktor Bernik, Olja Grubić, Duša Jesih, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Arjan Pregl, Simona Semenič, Maja Smrekar in Sašo Vrabič.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2020  |  Kultura

    Brezplačni koncerti na vrtu Kina Šiška

    Od 24. junija do 2. septembra bo na letnem vrtu Kavarne Kina Šiška potekal cikel brezplačnih koncertov Poletje v Šiški, ki bodo potekali vsako sredo ob 20.00. Po dveh uspešno izvedenih koncertnih ciklih v letih 2018 in 2019 , bo tokrat nastopilo enajst žanrsko raznolikih izvajalk in izvajalcev, od tega štirje iz tujine.

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Politika

    VIDEO: Sokol in Golobica, nova pogovorna oddaja

    Videoposnetek je delo Vladozloma

  • Ograja ni tam zato, da bi varovala, temveč je tam kot element represije

    Ograja ni tam zato, da bi varovala kogarkoli, temveč je tam kot element represije. Na prvih dveh petkovih kolesarjenjih in večih drugih protestih v istem obdobju ni bilo nobene ograje, pa ni prihajalo do kakršnega koli nasilja, prav obratno, vse skupaj je bilo veliko bolj sproščeno in je potekalo v povsem mirnem duhu.

  • Danes je nov dan

    17. 6. 2020  |  Družba

    Sproščanje ukrepov po meri SDS volivcev

    Od včeraj naprej se lahko ljudje zbirajo na javnih prireditvah v skupinah do 500 ljudi. Lahko torej gremo na fuzbal tekmo in gasilsko veselico, v cerkev pa so nas že itak spustili prej kot v šole. Epidemije je zdaj RES konec, Janez pa nas je tako osvobodil že tretjič!

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Družba

    Nekateri protestniki nosijo velik napis »Tudi Jezus bi se udeležil tega protesta«

    "Petkovih protestov se udeležujejo predstavniki vseh družbenih skupin in vseh starosti, v ospredju gotovo niso nekakšni »anarhistični levičarji«. Na shodih prevladujejo izobraženi ljudje, bodisi mladi, ki šele odpirajo prve dišeče cvetove, in pa seveda tudi starejši, ki so se v življenju že izkazali s kreativnim doprinosom družbi, s skrbjo za naše skupno dobro. Skratka, to so zaskrbljeni ljudje brez vnaprej proklamiranega družbenega predznaka, ki pozorno spremljajo dogajanja in jim ni vseeno. Pozdravljajo javna pisma, ki jih naši družbeno angažirani intelektualci (pa ne »anarhisti«) pošiljajo vladi ter jo rotijo, naj vendar spoštuje demokratične standarde. Sto intelektualcev sestavi tako javno pismo, še dodatni tisoči se podpisujejo. Nekateri protestniki nosijo velik napis »Tudi Jezus bi se udeležil tega protesta«. Kaj pa bi na to porekel nadškof?"

  • Danes je nov dan

    17. 6. 2020  |  Družba

    Boogaloo varde

    Protesti v ZDA so osvetlili še eno nevarno razpoko v ameriški družbi. Gibanje Boogaloo, skupnost oboroženih in skrajno desnih "akceleracionistov", je v zadnjih tednih večkrat poskušalo zlorabiti nemire za dosego svojega cilja. Kaj je njihov cilj? Druga državljanska oziroma rasna vojna.

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Družba

    »V času epidemije se je predpisovalo antibiotike kar po telefonu«

    "V času epidemije se je predpisovalo antibiotike kar po telefonu, pričakujem bumerang, povečala se bo odpornost na antibiotike, težave se bomo morali lotiti z obema rokama. Bolnišnice v času epidemije niso bile polne, zdaj pa se bodo začele bolnišnične okužbe. To je pomembno in ključno področje, ki pa ni cenjeno, vsi se otepajo tega dela, saj veljaš za policaja, ko nadziraš, ali si razkužujejo roke, nosijo rokavice, maske … Čaka nas tudi prenova zakona o nalezljivih boleznih, zelo bi bila vesela, če bi v Sloveniji zavladal pozitiven odnos do cepljenja."

  • DK, STA

    17. 6. 2020  |  Svet

    Dezinfekcijski predor za zaščito predsednika

    Pred okužbo z novim koronavirusom ruskega predsednika Vladimirja Putina ščiti dezinfekcijski predor, skozi katerega morajo vsi, ki ga želijo obiskati v njegovi rezidenci na obrobju Moskve. Poseben predor obiskovalce od zgoraj in od strani poprši z razkužilom. Izdelalo ga je rusko podjetje iz mesta Penza, ima pa tudi tehnologijo za prepoznavanje obraza in lahko tistim, ki gredo skozenj, izmeri tudi telesno temperaturo.

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Politika

    »Mreže v naše kraje ne sodijo več«

    "Tukaj smo samo simbolno prerezali trak. Mrežo, ki je delila naši dve mesti v tem obdobju epidemije, so odstranili ljudje. To se je zgodilo prvič, kar se Gorici integrirata, in to pomeni, da ljudje sporočajo, da mreže niso več instrument za reševanje naših problemov. Mreže sekajo naš vsakdan, sekajo prijateljstva, sekajo družinske vezi in sekajo gospodarsko življenje naših krajev. Torej mreže v naše kraje ne sodijo več." (Klemen Miklavič, novogoriški župan)

  • DK, STA

    17. 6. 2020  |  Svet

    Transspolna skupnost zaradi članka v tabloidu tokrat stopila v bran J. K. Rowling

    Čeprav so še pred kratkim kritizirali avtorico knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling zaradi njenih tvitov, so ji transspolni aktivisti tokrat stopili v bran, ko je britanski časnik The Sun objavil intervju z njenim nekdanjim možem, ki je imel v naslovu izjavo Jorgeja Arantesa: "Klofnil sem jo in ni mi žal." Kljub nestrinjanju z njenimi pogledi o pravicah transspolnih oseb, so aktivisti v javnem pismu izrazili solidarnost z J. K. Rowling in kot odvraten označili način, kako je časnik pristopil do njene izpovedi o nasilju v družini.

  • DK, STA

    17. 6. 2020  |  Politika

    Grožnja z okrepitvijo vojaške prisotnosti 

    Severna Koreja je danes zagrozila, da bo okrepila vojaško prisotnost v bližini demilitariziranega območja med obema Korejama le dan po tem, ko je razstrelila stavbo svojega urada za zveze z Južno Korejo. Pjongjang je tudi zavrnil ponudbo Seula, da na pogovore pošlje posebnega odposlanca.  Severnokorejska vojska je sporočila, da bo na turističnem območju okrog gore Kumgang in kompleksa Kaesong namestila svoje enote zaradi zaščite pred morebitnimi akcijami Južne Koreje.

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Kultura

    Nova gibanja evolucije

    V Plečnikovem letnem gledališču v Parku Tivoli v Ljubljani bo od 17. do 20. junija potekal 9. Festival radikalnih teles Spider: Nova gibanja evolucije, ki tokrat prinaša več kot 20 performansov in dve razpravi o družbeni teoriji. Festival je nastal v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim in likovnim centrom, povezan pa je tudi s Festivalom radikalnih pogovorov, katerega rdeča nit bo “vstajenje” in ki ga bo kurirala umetnica/filozofinja dr. Bara Kolenc, ter z (Ne)konferenco Ples> Denar, ki bo izpostavila vprašanja mednarodnih plesnih trgov v sodelovanju s Centrom za kreativnost v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.  

  • DK, STA

    17. 6. 2020  |  Kultura

    Je Paul McCartney ukradel pesem hrvaškemu glasbeniku?

    Jurica Pađen, nekdanji frontman zagrebške skupine Aerodrom razmišlja o tožbi proti nekdanjemu članu skupine The Beatles Paulu McCartneyju, zaradi skoraj popolne skladnosti svoje pesmi Samo me draga ne ostavi iz leta 1997 z McCartneyjevo uspešnico Confidante iz leta 2018. Pađenova pesem je bila objavljena na albumu Izbrisani grafiti, McCartneyeva pa na plošči Egypt Station. Ocenil je, da bi lahko dobil tudi do pet milijonov dolarjev za svoje avtorske pravice, a se za tožbo še ni odločil.

  • Uredništvo

    17. 6. 2020  |  Kultura

    »Pomembno je, da imajo glasbeniki tudi v Sloveniji svoje glasbene nagrade«

    Jutri, 18. junija ob 20. uri, bo na spletni strani potekala podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal. Edine slovenske glasbene nagrade bodo letos, kot marsikateri dogodek, zaživele v spletnem okolju. Tako delijo trenutno usodo kreativne industrije, ki jo je nedavna kriza najbolj prizadela.

  • DK, STA

    17. 6. 2020  |  Politika

    Razstrelitev urada za zveze z Južno Korejo

    Južnokorejsko ministrstvo za združitev je sporočilo, da je Severna Koreja 16. junija razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo v mestu Kaesong. Pred tem je bilo na območju slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim. Uničenje urada je kasneje potrdila tudi Severna Koreja in dodala, da gre za nadaljevanje prekinjanja vezi z Južno Korejo.

  • IK, STA

    16. 6. 2020  |  Svet

    Hiši Franko Ane Roš dve Michelinovi zvezdici

    Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se bo odslej kot prva v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico pa so prejele Gostilna pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Atelje in Vila Podvin, so razglasili danes na Ljubljanskem gradu.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Družba

    RTV Slovenija je talka različnih političnih interesov

    RTV Slovenija je del medijske krajine, ki jo sestavljajo različni mediji javnega in komercialnega značaja. Vendar je za ohranjanje javnega interesa pomembno, da obstajajo mediji, ki so finančno in lastniško neodvisni od lastniških ali političnih centrov moči, kar je ključno za avtonomijo delovanja tako teh kot tudi vseh drugih medijev in bistvenega pomena za zagotavljanje pluralnega javnega interesa ter ustvarjanje verodostojnih in kakovostnih vsebin. Pobudnice in pobudniki iz akademske in novinarske sfere so zato objavili peticijo za ohranitev javne in neodvisne RTV Slovenija.

  • Oštro.si

    16. 6. 2020  |  Družba

    Učinki zaprtja trgovin ob nedeljah

    Zaradi zaprtja trgovin ob nedeljah, ki ga predvideva predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o trgovini, bi delo izgubilo do 12 tisoč zaposlenih na leto, trgovci pa bi bili ob desetino prihodkov, je 7. junija v oddaji 24ur dejala predsednica trgovinske zbornice (TZS) Mariča Lah.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Družba

    »Škoda, da ti ljudje ne poznajo mojega moža, kot ga jaz poznam, ker bi gotovo spremenili mnenje«

    "Govorice vedno so. Če imaš tako izpostavljenega moža, kot je moj mož, to leti tudi na družino. Človek se mora na to navaditi in imeti neko distanco. Mene te stvari več ne prizadenejo. S tem nimam več težav. S tem imajo tisti težave, ki to delajo."

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Politika

    »Janšizem je posebna vrsta totalitarne oblike političnega sistema«

    "Tu gre za totalitarno oblast. Janšizem je posebna vrsta totalitarne oblike političnega sistema. Oblast si predstavlja, da lahko tisti, ki vladajo, brez upoštevanja kogarkoli drugega, počnejo kar si želijo. Vsak, ki ni tiho, je deležen represije. Ta je zaenkrat samo verbalna, se je pa za bati, da bo sčasoma lahko tudi drugačna."

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Družba

    »Na koncu bodo krive šole, čeprav priporočil ni mogoče upoštevati«

    V osnovnih šolah po vrnitvi vseh učencev v šole opozarjajo, da vseh priporočil NIJZ ni mogoče izvajati v praksi, predvsem ko gre za prevoze učencev in mešanje skupin pri izbirnih predmetih. Če pouk jeseni ne bo mogel potekati vsaj približno tako kot pred epidemijo, je bolje, da še naprej poteka na daljavo, opozarja ravnatelj Goran Popović. Kot je za STA povedal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan, so se morali po vrnitvi vseh učencev nazaj v šolo v začetku junija soočiti z vsem, na kar so v njihovem združenju opozarjali že pred tem, da bo zelo težko zagotoviti priporočila, ki jih je za organizacijo pouka dal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Politika

    Umik dela ameriške vojske iz Nemčije

    Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek napovedal, da bodo ZDA zmanjšale število ameriških vojakov v Nemčiji na 25.000, ker Nemčija ne namenja dovolj sredstev za obrambo v skladu z zahtevami zveze Nato. ZDA imajo v Nemčiji trenutno približno 34.500 vojakov, umaknili naj bi jih 9500. Trump je še poudaril, da imajo ZDA izjemno visoke stroške z vojaškimi bazami v Nemčiji.

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Svet

    Nihče ne sme biti odpuščen zaradi spolne usmerjenosti

    V ponedeljek, 15. junija je ameriško vrhovno sodišče s šestimi glasovi proti trem razsodilo, da je treba zakon o državljanskih pravicah, ki prepoveduje diskriminacijo, razumeti tako, da se istospolno usmerjenih in transspolnih oseb ne sme odpustiti z delovnega mesta zaradi njihove spolne usmerjenosti. Večina vrhovnih sodnikov je menila, da 7. poglavje zakona o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki prepoveduje diskriminacijo na osnovi spola, velja tudi za istospolno usmerjene in transspolne osebe.

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Družba

    Seznam junakov obveščanja v času pandemije

    Nevladna organizacija Novinarji brez meja (RSF) je objavila seznam 30 junakov obveščanja v času pandemije novega koronavirusa, na katerem so novinarji, žvižgači in mediji, katerih pogum, vztrajnost ali inovativnost so pripomogli k širjenju zanesljivih in pomembnih informacij med pandemijo. Med njimi je tudi Slovenec Blaž Zgaga. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Prinesi svoj stol za kulturo

    Na Muzejski ploščadi Metelkova bo danes, 16. junija, ob 15. uri potekala že četrta Akcija za kulturo. Tokrat bodo organizatorji pripravili predstavo z naslovom Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv. v produkciji Aktiva delavk in delavcev v kulturi in Ministrstva za kulturo. "S seboj prinesite udobno sedalo. Zagotovljena bodo tudi stojišča," so zapisali. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Železnica, ki so jo upravljali otroci

    V Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana bo od 17. junija do 26. julija na ogled razstava Nonument Group: Od nikoder do nikamor, Pionirska proga. Danes mnogim neznana proga je bila ozkotirna železnica med Vičem in Podutikom, ki so jo upravljali otroci. Nonument Group, multidisciplinarni umetniški kolektiv, ustanovljen leta 2011, ki raziskuje, beleži, opozarja in intervenira v spregledane, zapuščene ali pozabljene urbane in javne prostore, se je leta 2019 nekdanji progi poklonila s performativnim sprehodom, na razstavi pa bo o pozabljeni mestni železnici razmišljala skozi film, arhiv in prostorsko postavitev. V sredo, 17. junija bo med 19.00 in 22.00 potekal ogled razstave v družbi Nonument Group.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Odpira se kino na dvorišču

    V sredo, 17. junija ob 21.30 se odpira Kinodvorišče (letni kino v atriju Slovenskih železnic), kjer si boste lahko ob prisotnosti režiserja Siniše Gačića ogledali slovensko-italijanski dokumentarec Hči Camorre o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita. Večerne projekcije na Kinodvorišču bodo potekale do 11. julija, nato pa se bodo znova nadaljevale v avgustu.