• DK, STA

    16. 6. 2020  |  Družba

    Seznam junakov obveščanja v času pandemije

    Nevladna organizacija Novinarji brez meja (RSF) je objavila seznam 30 junakov obveščanja v času pandemije novega koronavirusa, na katerem so novinarji, žvižgači in mediji, katerih pogum, vztrajnost ali inovativnost so pripomogli k širjenju zanesljivih in pomembnih informacij med pandemijo. Med njimi je tudi Slovenec Blaž Zgaga. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Prinesi svoj stol za kulturo

    Na Muzejski ploščadi Metelkova bo danes, 16. junija, ob 15. uri potekala že četrta Akcija za kulturo. Tokrat bodo organizatorji pripravili predstavo z naslovom Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv. v produkciji Aktiva delavk in delavcev v kulturi in Ministrstva za kulturo. "S seboj prinesite udobno sedalo. Zagotovljena bodo tudi stojišča," so zapisali. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Železnica, ki so jo upravljali otroci

    V Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana bo od 17. junija do 26. julija na ogled razstava Nonument Group: Od nikoder do nikamor, Pionirska proga. Danes mnogim neznana proga je bila ozkotirna železnica med Vičem in Podutikom, ki so jo upravljali otroci. Nonument Group, multidisciplinarni umetniški kolektiv, ustanovljen leta 2011, ki raziskuje, beleži, opozarja in intervenira v spregledane, zapuščene ali pozabljene urbane in javne prostore, se je leta 2019 nekdanji progi poklonila s performativnim sprehodom, na razstavi pa bo o pozabljeni mestni železnici razmišljala skozi film, arhiv in prostorsko postavitev. V sredo, 17. junija bo med 19.00 in 22.00 potekal ogled razstave v družbi Nonument Group.

  • Uredništvo

    16. 6. 2020  |  Kultura

    Odpira se kino na dvorišču

    V sredo, 17. junija ob 21.30 se odpira Kinodvorišče (letni kino v atriju Slovenskih železnic), kjer si boste lahko ob prisotnosti režiserja Siniše Gačića ogledali slovensko-italijanski dokumentarec Hči Camorre o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita. Večerne projekcije na Kinodvorišču bodo potekale do 11. julija, nato pa se bodo znova nadaljevale v avgustu.

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Družba

    Prestrukturiranje sodobnega kapitalizma v globalne verige multinacionalk

    V Atriju ZRC Ljubljana bo v sredo, 17. junija ob 19. uri potekala okrogla miza, na kateri bodo predstavili zbornik Verige globalnega kapitalizma, ki je izšel pri Založbi Sophia in predstavlja manj znano raziskovanje "globalnih vrednostnih verig", ki ga je treba bolje poznati, saj obravnava temeljna protislovja našega družbenega razvoja. Ukvarja se s svetovnimi sistemi proizvodnje in potrošnje, ki jih sestavljajo globalne verige dobaviteljev pod oblastjo mednarodnih korporacij.  Sodelujejo: sociologinji in urednici tematskega zbornika Ana Podvršič in Maja Breznik ter novinarka in fotografinja Meta Krese.

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Družba

    Hoteli morajo prijavljati zunajzakonske pare v isti sobi

    Ruski hoteli morajo po novem nacionalno agencijo za varstvo potrošnikov Rospotrebnadzor obveščati o zunajzakonskih parih, ki so njihovi gostje in si delijo isto sobo, poroča dnevnik ruske vlade Rosijska Gazeta. Pravila, ki so jih sprejeli ta mesec z namenom zajezitve epidemije covida-19, določajo, da si lahko hotelsko sobo lahko delijo člani iste družine, drugače pa je lahko v vsaki sobi le po ena oseba. Za pare to načeloma pomeni, da morajo biti poročeni, drugače morajo predstavniki hotela inšpekciji utemeljiti, zakaj so par namestili v eno sobo.

  • DK, STA

    16. 6. 2020  |  Svet

    Po ponovnem odprtju bo število obiskovalcev močno omejeno

    V sklopu sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bo število dnevnih obiskovalcev znane inkovske utrdbe iz 15. stoletja Machu Picchu močno omejeno. Utrdbo nameravajo ponovno odpreti julija, a si jo bo dnevno lahko ogledalo le 675 obiskovalcev, kar predstavlja le četrtino običajnega števila. Vodene skupine bodo lahko štele le po sedem obiskovalcev, ki bodo morali nositi maske. Pred pandemijo so na Machu Picchu dnevno našteli med 2000 do 3000 obiskovalcev, na vrhuncu sezone pa tudi po 5000.

  • Boris A. Novak

    16. 6. 2020  |  Kultura

    167 sošolkam in sošolcem

    Evi Kryštufek, Andražu Stevanovskemu, Klari Katarini Rupert, Špeli Setničar, Binetu Debeljaku, Mariji Jeremić, Taji Rihtaršič, Tjaši Abazović, Nejcu Furlanu, Zali Zupan, Maji Günther, Žigi Koscu, Ani Mari Koroša, Špeli Rak, Manci Cerar, Nini Krajnc, Petruši Golja, Zali Intihar, Matiji Krumpaku, Saši Svet, Urški Šparemblek, Luni Pentek, Sanji Praznik, Lini Kenda, Roku Kodbi, Juliji Lukovnjak, Špelci Juhart, Ivani Bašin, Oksani Ivanović, Vesni Plavec, Anji Tomažič, Lari Batič, Manci Hribovšek, Brini Koloini, Rebeki Lebinger, Amadeji Pipan, Valentini Ambrožič, Valeriji Želko Rebec, Kseniji Vozelj, Sari Štern, Nini Korelc, Neži Kočnik, Lenartu Sušniku, Mariji Soldat, Zali Podkrižnik, Urški Bračko, Klari Trček, Gaju Terseglavu, Timu Verstovšku, Aljažu Koprivnikarju, Ivani Rosa, Milošu Mrđi, Lari Krajnc, Kiri Molan, Neži Mariji Slosar, Gašperju Stražišarju, Aleni Begić, Nastji Uršuli Virk, Maruši Slavec, Tiji Vulpes, Ani Kolenc, Ani Gregorčič, Tani Benčan, Lani Zorko, Tamari Sterle, Maši Šraml, Lauri Repovš, Pii Požek, Moniki Novak, Gregi Ulnu, Danilu Lekšetu, Gaji Pöschl, Matevžu Remsu, Katarini Hacin, Tajdi Liplin Šerbetar, Juliji Ovsec, Vidu Karlovšku, Hani Hvala, Danieli Sitar, Indiri Mujanović Zver, Katarini Pobežin, Patriku Holzu, Sanji Petrović, Alji Primožič, Anji Grmovšek, Niki Štumberger, Anji Mrak, Nadi Kavčič, Lari Lednik, Mili Kotnik, Lari Paukovič, Klemnu Uršniku, Staši Kumše, Niki Prusnik Kardum, Nastji Rožej, Sanji Podržaj, Rini Pleteršek, Sanji Nikolić, Špeli Derčar, Niki Vajnhandl, Poloni Majdič, Brini Rafaeli Klampfer, Sari Hočevar Mucić, Heleni Čehovin Gerželj, Arji Hojnik, Evi Žibert, Liu Breza Zakrajšek, Nejki Šegatin, Suzani Bajić, Neli Poberžnik, Niki Šrus, Miji Ivančič, Anamariji Hajdin, Vanji Ostercu, Sandri Erpe, Anamariji Zorč, Anamariji Krajšek, Gaii Sluga, Lei Cafuta Maček, Maši Pelko, Maši Hancman, Tjaši Gajšek, Nejki Jevšek, Klari Zupančič, Anji Kapus, Filipu Hudeju, Neži A. Lavrenčič, Lari Petri Skela, Veroniki Rupert, Sibili Pirih, Poloni Stergar, Ani Piki Šubic, Žigi Kovaču, Uli Taliji Pollak, Nisji Naji Resinovič, Mihi Zemljiču, Maruši Fakin, Hani Ferizović, Anji Kršlin, Samanti Hadžić Žavski, Kaji Peršolja, Neži Ambrožič, Roxani Spruk, Anji Simič, Sari Ivanovski, Mateji Klemenčič, Iztoku Jerebu, Ines Božič, Špeli Habulin, Jasni Reščič, Katarini Ferk, Moniki Baraga, Hani Kovač, Maši Milčinski, Kaji Pinter, Ajdi Kleindienst, Danijeli Sitar, Ivoni Andres, Živi Zemljič, Niki Korenjak, Manji Ocepek, Maji Ferfolja, Amalii Felicijan, Tjaši Pirnar, Zali Norčič, Špeli Zupančič in Aljoši Lovrič Krapežu, ki veste, da ima ta zahvalna pesem obliko male francoske balade.

  • Bilo je nenavadno, kako hitro je odreagiral Počivalšek in napadel »mafijo SDS«

    V zadnjih dneh se v nekaterih medijih poroča o sestanku med menoj in predsednikom Računskega sodišča g. Tomažem Veselom. Pa da opišem okoliščine.

  • Sedanjo vlado vodi ekstremno desničarska stranka

    Na petkovih protestih je bilo večje število posameznikov, po poročilih medijev naj bi jih bilo sedem, deležnih popolnoma neopravičljive, čezmerne in brutalne uporabe policijske prisile, med njimi je bil ponovno Jaša Jenull. V Alternativni akademiji zato svarimo pred legitimacijo represije in njeno uporabo, na kar je nedavno opozoril Forum za demokracijo (»Policijska represija proti protestnicam in protestnikom je popolnoma nedopustna!«) in z več kot 100 uglednimi podpisi državljank in državljanov sprožil alarm, ki ga ne smemo preslišati.

  • Luka Mesec

    15. 6. 2020  |  Politika

    Če ne bi bilo antifašizma, Slovencev na Goriškem, Tržaškem in v Istri ne bi bilo več

    Janšizem je ta teden dosegel novo moralno dno. Vsi ste najbrž slišali za incident na slovensko-italijanski meji, kjer je slovenski vojak ustavil civilista, mu ukazal, naj poklekne in mu nameril s puško v glavo. Stvar so najprej hoteli prikriti, češ da gre za »fake news«. Izkazalo se je seveda, da so bili (spet) oni tisti, ki so lagali (in ne Primorske novice), zdaj pa Janša, Nova24TV, za njimi pa celotna slovenska desnica krivdo poskušajo napriti - žrtvi. Z metodami, ki spominjajo naravnost na nacizem. Janša in Nova24TV sporočata naslednje:

  • Boštjan Napotnik  |  foto: Uroš Abram

    30. 6. 2017  |  Kultura

    Ana Roš: »Michelin ne razume novodobnega, svežega, mladega jedca«

    Za ta intervju smo se v Selu pri Kobaridu postavili v vrsto za CNN, ki o Ani Roš pripravlja daljšo reportažo, za največji brazilski finančni časopis in za agencijo Associated Press. Nekaj dni prej je na dvodnevni press turneji v Budimpešti, Švici in Nemčiji dala 25 intervjujev. Vprašanje, »Kako je biti najboljša kuharica na svetu?«, je v zadnjem času slišala skoraj tolikokrat kot vprašanje, »Ali je mogoče pri vas do konca poletja dobiti še kakšno prosto mizo?« Mi je nismo vprašali nič od tega. Z globalno zvezdnico sodobne vrhunske kuharije, ki je na ti z liki, kot so Rene Redzepi, Elena Arzak in Massimo Bottura, se pač lahko pogovarjaš bolj zanimive reči.

  • Uredništvo

    15. 6. 2020  |  Politika

    SD prehitela LMŠ, Tanja Fajon na 2. mestu po priljubljenosti politikov

    Zadnja javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia, je pokazala, da je največji skok v priljubljenosti med strankami dosegla SD, ki je prehitela celo LMŠ in se tako uvrstila na 2. mesto, takoj za SDS. Predsedujoča SD Tanja Fajon pa je v tem času postala skoraj najbolj priljubljen politik v državi, saj so ji vprašani volivke in volivci namenili skoraj tako visoko oceno kot prvemu na lestvici, predsedniku republike Borutu Pahorju.

  • Jaša Mrevlje-Pollak

    14. 6. 2020  |  Družba

    Ko so Jenullu trije policisti pritiskali na hrbet, vrat in glavo, sem brez razmišljanja preskočil ograjo 

    Naj začnem z dejstvi. Sem Jaša Mrevlje-Pollak, vizualni umetnik, živim v Ljubljani. Sem samozaposlen v kulturi, ne prejemam socialne podpore, nisem lenuh in nisem kaviar socialist. Protestov v Ljubljani se od samega začetka udeležujem zaradi nestrinjanja s politiko razdiranja, ločevanja, laži, sovraštva, agresije in koalicijskega oportunizma.

  • Uredništvo

    15. 6. 2020  |  Politika

    »Janševa vlada je v 3 mesecih naredila toliko škode, kot je niso vse vlade skupaj od leta 2013«

    "Ta vlada, predvsem pa njen predsednik, sta tej državi v mednarodnem prostoru v treh mesecih naredila toliko škode, kot je niso vse vlade skupaj od leta 2013 naprej. Spomnimo se Janševih žalitev predstavnikov mednarodnih novinarskih organizacij, ki so opozorili na vladno ogrožanje svobode medijev, in nato reakcije evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove, spomnimo se pisma neznanega storilca iz vladnega urada za komuniciranje Svetu Evrope, zdaj že ponarodele blodnje o komunistični vladavini v Sloveniji, spomnimo se Logarjeve 'analize' stanja v našem sodstvu. Spomnimo se neverjetno velikega dela zahodnega tiska, ki prej o Sloveniji ni vedel drugega kot to, da ima lepe hribe in človeško ribico, zdaj pa z zaskrbljenostjo poroča o vzponu avtokratstva po madžarsko-poljskem modelu."

  • Uredništvo

    15. 6. 2020  |  Družba

    Ana Roš: »Pa saj nisem hotela ničesar slabega, nisem jaz sramota slovenskega naroda«

    "Moja objava z Dalijevo masko iz Netflixove serije La Casa de Papel in pesmijo Bella ciao je zgolj sporočilo, da država mora imeti načrt. Mi pa smo drobili in se na dnevni bazi ukvarjali s hitrimi rešitvami, ki nimajo globinskega načrta. Ampak objava se je brala politično, ne pa poslovno. Potem so me zasuli mediji s prošnjo za izjavo, a smo namesto o načrtih govorili o komunizmu. Naslednji dan sem dobila odprto pismo Mateja Lahovnika, glavnega svetovalca vladne skupine za pomoč gospodarstvu v epidemiji, ki ga nisem razumela. Če bi res želel mojo pomoč, bi zlahka dobil številko mojega telefona in vprašal. Takšna, kot sem, bi seveda pomagala. Nato se je na najbolj žaljiv način začelo obdelovati moje ime in moje goste. Nekateri predstavniki vlade so te stvari celo retvitali. Zanimivo, da so našli čas, ko bi morali delati načrt."

  • Danes je nov dan

    15. 6. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: anonimnost

    Anonimnost je včasih nujen predpogoj za svobodo govora. Za žvižgače je lahko skrivanje identitete edina zaščita pred preganjanjem policije, izgubo službe ali nasiljem. Seveda pa vsakdo, ki se je kdaj priklopil na internet, ve, da anonimnost ni vedno v službi informiranja javnosti. Možnost skrivanja lastne identitete (in ustvarjanja neskončnih novih) predstavlja moralni hazard: spletne propagandne vojske ali osamljeni zafrustriranci lahko tako rekoč zastonj ustrahujejo, spodbujajo sovraštvo in celo rušijo demokracije.

  • Damjana Kolar

    15. 6. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo festival Svetlobna gverila, katerega tema je Pet elementov, premiero mračne komedije Jakiš in Pupče izraelskega dramatika Hanoha Levina, 61. Jazz Festival Ljubljana, razstavo [Tunel 29] Oblikovanje za postapokaliptični svet, na kateri bo predstavljen izbor 30 izdelkov, ki so jih želeli razstaviti na letošnjem milanskem tednu oblikovanja, premiero predstave Paloma Brine Klamfer in Kaje Blazinšek, ki se nanaša na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Kultura

    Po operi sezono odpovedali še filharmoniki

    Potem ko je svetovno znana Metropolitanska opera v New Yorku zaradi pandemije koronavirusa odpovedala svojo jesensko sezono, so enako odločitev sprejeli tudi Newyorški filharmoniki. Pred 6. januarjem prihodnje leto ne bodo izvedli nobenega rednega koncerta. "Naša največja skrb sta zdravje in varnost našega občinstva, naših glasbenikov in naših zaposlenih," je povedala predsednica orkestra Deborah Borda.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Politika

    Putin: »Strankarski interesi v ZDA so postavljeni nad interese družbe in posameznika«

    "Protesti proti rasizmu v ZDA znamenje globoke notranje krize v državi", je ocenil ruski predsednik Vladimir Putin. V pogovoru za televizijo Rosija 1 je bil kritičen do nasilja na protestih, kritiziral pa je tudi odziv ZDA na epidemijo novega koronavirusa, ki je po njegovem mnenju posledica pomanjkanja močnega vodstva. "Kar se je zgodilo, je posledica globoko zakoreninjene notranje krize," je glede protestov menil Putin.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Politika

    Nova vprašanja o Trumpovem zdravju

    Ameriški predsednik Donald Trump se je moral ob 74. rojstnem dnevu znova soočiti z vprašanji o svojem zdravju. Rutinski pregled v začetku meseca razen prekomerne telesne teže sicer ni pokazal posebnosti, so se pa nekateri obregnili ob njegovo nezanesljivo hojo na sobotni prireditvi v New Yorku. Vprašanje zdravja predsednika je v ZDA vedno aktualna tema, čeprav je Trump za svojo starost še vedno zelo vitalen. 

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Kultura

    Zaprtje muzeja Jane Austen

    Zaradi epidemije novega koronavirusa muzeju Jane Austin grozi zaprtje. Muzej je v angleškem mestu Chawton, kjer je pisateljica živela zadnjih osem let pred smrtjo in dokončala vseh svojih šest romanov. Direktorica Hiše Jane Austen Lizzie Dunford, ki je na položaju od aprila, je dejala, da muzej nima zagotovljenega rednega financiranja države, zato je bilo doslej njegovo delovanje odvisno predvsem od obiskovalcev in podpornikov. Popolnoma brez sredstev pa je muzej ostal 20. marca, ko so zaradi epidemije morali zapreti vrata.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Svet

    Človeška veriga proti rasizmu

    V ndeljo, 14. junija je v Berlinu več tisoč protestnikov s človeško verigo izrazilo nasprotovanje rasizmu in podporo večji pravičnosti. V Berlinu se je po oceni policije zbralo 8000 ljudi, medtem ko organizatorji protesta - gibanje Unteilbar (Nedeljivi) - navajajo udeležbo več kot 20.000 ljudi. 

  • IK, STA

    14. 6. 2020  |  Svet

    Po svetu padajo glave kipov kolonizatorjev in rasistov

    Protesti proti rasizmu, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega Georgea Floyda ter se iz ZDA razširili po svetu, so prebudili zavedanje, da je rasizem "sistemska napaka" s koreninami v kolonializmu. Začele so padati glave kipov kolonizatorjev, rasistov in drugih, ki so prispevali k rasni neenakosti. Krepijo se pozivi k odstranitvi teh kipov.

  • IK, STA

    14. 6. 2020  |  Svet

    Afriške države pozivajo k razpravi o rasizmu

    Afriške države so Svet Združenih narodov za človekove pravice v petek pozvale k izredni razpravi o rasizmu in policijskem nasilju, medtem ko v ZDA in drugod potekajo protesti po smrti temnopoltega Georgea Floyda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Politika

    »Čeprav Janša slavi domobranstvo, v političnem boju deluje kot partizan«

    "Vsak dan buljimo v Janšev twitter profil, se zgražamo nad neokusnimi izpadi, delitvijo skrajno desnih vsebin, zgodovinskim revizionizmom, slavljenjem Madžarske ali žuganjem evropskim komisarjem. Čudimo se, od kje voditelju neke države čas za osemdeset ali več objav na dan."

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Družba

    »Če bi moral biti v službi, kjer bi moral redno beležiti svoj delovni čas, bi dal odpoved«

    "Če bi moral biti v službi, kjer bi moral redno beležiti svoj delovni čas, bi dal odpoved. To je bila tudi moja reakcija, ko je Univerza v Ljubljani to vzpostavljala. Sem rekel, da bom šel." 

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Kultura

    Andy Warhol: spletna razstava

    Newyorška galerija Zeit Contemporary Art je na svoji spletni strani predstavila razstavo z naslovom Andy Warhol: The Last Decade. Zadnje desetletje Warholovega delovanja je bilo pogosto spregledano, čeprav gre za ključno obdobje njegovega opusa. V virtualni sobi je na ogled več kot 20 redko videnih Warholovih del. Prevladujejo štiri teme: simboli moči, portreti, abstrakcije in reklamni oglasi. Razstava se začne z letom 1977 (serija Hammer & Sickle), konča pa s serijo Camouflage, ki jo je Warhol začel leta 1987 pred svojo smrtjo.

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Družba

    Trump nad pravice transspolnih oseb

    Ameriško ministrstvo za zdravstvo je v petek, 12. junija sporočilo, da bo uveljavljalo zaščito pred diskriminacijo na podlagi spola glede na biološko opredelitev spola kot moškega ali ženskega in ničesar vmes. S tem bodo transspolnim osebam ukinili zaščito pred diskriminacijo, ki so jo uvedeli v času predsednika Baracka Obame. V ZDA se za transspolne opredeljuje okoli 1,5 milijona ljudi.

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Svet

    Vrnitev na Luno bo vodila ženska

    V petek, 12. junija je ameriška vesoljska agencija Nasa imenovala Kathy Lueders na položaj direktorata za človeško raziskovanje in operacijske misije, ki je zadolžen za vrnitev človeka na Luno do leta 2024. Luedersova je bila več let vodja programa testiranj vesoljskih kapsul, ki jih je razvijalo podjetje Space X ter Boeing in druga podjetja, ki so sodelovala z Naso pri razvoju plovila, ki bo varno ponesla človeško posadko v vesolje.