• Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Politika

    Zakaj bi koroški Slovenki odrekali ministrsko funkcijo zgolj zato, ker nima slovenskega državljanstva?

    V stranki SAB si želijo, da bi nova ministrica brez resorja, zadolžena za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, postala Angelika Mlinar. Težava pri morebitni njeni ministrski kandidaturi naj bi lahko bila, ker je (zgolj) avstrijska državljanka oziroma nima dvojnega državljanstva, ker tega Avstrija, kjer kandidatka živi, tega ne omogoča. Pravnik Rajko Pirnat je za Dnevnik poudaril, da omejitve, da minister ne more biti nekdo, ki nima slovenskega državljanstva, v zakonu ali ustavi ni. 

  • Izak Košir

    19. 11. 2019  |  Družba

    Za dijake gre

    "Z obžalovanjem ugotavljamo, da se država odloča, da je nesmiselno ohranjati in obnavljati spomenik za potrebe šole, še več, najbolje je, če se državni delež spomenika proda," je povedal Gregor Markelj, ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, katere usoda prostorov v Plečnikovih Križankah v Ljubljani visi na nitki. Ker sta tudi izobrazba in dediščina postali poligon neoliberalnih apetitov, so se na Mladinin članek Bodo Križanke postale skladišče? odzvali učitelji in dijaki omenjene srednje šole.

  • Oddaja Jožeta Možine je kršila novinarske standarde

    Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je dala prav mojim očitkom o oddaji Intervju, v kateri je Jože Možina gostil sodnika Zvjezdana Radonjića. O tem, na kakšen način so voditelj oddaje, urednica oddaje Lidija Hren in odgovorna urednica Manica J. Ambrožič več kot očitno kršili »Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija«, v katerih je zapisano, da je nepristranskost temeljna vrednota teh programov, sem obširno pisal v zapisu Šepeti o krivosodju na TV Slovenija: kako javni servis krši Poklicna merila, na katerega se je kasneje odzval Radonjić s svojimi zmerjaškimi in osebno skrajno žaljivimi stališči.

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Kultura

    Svetlana Makarovič: »To je iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja«

    "Jaz pravim iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja. Mislim, da se tega ne dela in da je to kršitev avtorske pogodbe. V najini knjigi pa nima ta tekst kaj iskati, tem bolj, ker je slabo napisan, kajti satirik pa Aleš Šteger ne zna biti." (Svetlana Makarovič, pisateljica, o "vsiljenem" uredniškem dodatku v njeni novi knjigi Luciferka, zaradi katerega se je sporekla z Alešem Štegerjem z založbe Beletrina; via MMC)

  • LP, Global

    19. 11. 2019  |  Družba

    Spadate med ljudi, ki vstajajo, ko se drugi šele odpravljajo spat?

    Nočni ptiči proti zgodnjim: prvi spijo do opoldneva, začnejo zares funkcionirati šele v poznopopoldanskih urah in z delom zaključijo okoli dveh, treh ponoči – to pa je ura, ko nekateri med »zgodnjiki« že pričnejo svoj dan. Zgodnjiki so ljudje, katerih telo je – neprostovoljno – budno ob urah, ko so drugi komaj dobro zaspali. V prednosti pred nočnimi ptiči so zato, ker jih družba, četudi sami niso bistveno pripomogli k vzpostavitvi rutine zgodnjega vstajanja, dojema kot marljive, tako kot so ljudje, ki vstajajo pozno, še vedno pogosto označeni za lene, tudi če spijo dlje zato, ker ponoči naredijo več kot večina čez dan.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2019  |  Kultura

    Hitler kot namišljeni prijatelj

    Na letošnjem festivalu LIFFe si lahko 21. novembra ob 17.00 ogledate film Zajec Jojo, ki ga je režiral novozelandski režiser Taika Waititi. Odštekana satira o fantiču in njegovem namišljenem prijatelju Hitlerju, ki je na filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado občinstva, ponuja razmislek o tem, na čem gradimo svoje predsodke in kako jih lahko premagamo.

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Družba

    Svetlana Slapšak: »Da bi vzdrževala svoj feministični plamen, sem vsaj trikrat na mesec zahtevala ločitev«

    "Dogodek iz Beograda leta 1968, ko sta na zborovanju na dvorišču fakultete moji kolegici hoteli govoriti o feminizmu, fantje pa so jima žvižgali, vse pove. Tako sem tudi postala feministka. In da bi vzdrževala ta svoj feministični plamen, sem potem vsaj trikrat na mesec zahtevala ločitev. Kar pa se intelektualcev tiče, zelo zlahka se verbalno odpovejo patriarhatu, a je uresničenje odvisno tudi od njihovega značaja in občutka za enakost, ki deluje ali ne. Večinoma ne – zato imamo tako malo feministov". (Antropologinja dr. Svetlana Slapšak v intervjuju za revijo Onaplus)

  • Danes je nov dan

    19. 11. 2019  |  Družba

    Zbogom in hvala za vse žuželke

    Masovno izumiranje insektov bi nas moralo skrbeti. Od 70-ih let do danes naj bi izumrla že polovica vseh žuželk, 40 % od milijona še živečih vrst pa izumrtje še grozi. 

  • IK, STA

    19. 11. 2019  |  Svet

    Greta postaja vse bolj priljubljena tudi kot ime za otroka

    Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg ni navdihnila le mladih, da so bolj aktivni pri varovanju okolja in opozarjanju na podnebne spremembe, temveč je navdih tudi bodočim staršem. Glede na anketo bo v prihodnje vsaj v Nemčiji na svet prijokalo vse več Gret, poroča portal Deutsche Welle.

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Družba

    Tehnologije prepoznavanja obrazov

    V Poligonu Ljubljana bo 20. novembra ob 18.00 potekal posvet o tehnologijah prepoznavanja obrazov, ki ga organizira Zavod Državljan D. Najprej se bo z uvodnim predavanjem z naslovom Ko korporacija ugrabi mesto – primer Huawei in Beograd, predstavil beograjski aktivist Bojan Perkov, sledila pa bo še okrogla miza z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije, ki se bodo pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Svet

    Migrant, ki ga je ustrelila policija, še vedno v smrtni nevarnosti

    Zdravstveno stanje migranta, ki je bil v soboto ranjen med posredovanjem hrvaških policistov v Gorskem kotarju, je stabilno, a je še vedno v smrtni nevarnosti, danes poročajo hrvaški mediji, ki se sklicujejo na vire iz reškega kliničnega centra. Migranta so operirali zaradi hudih poškodbe prsnega koša in trebuha. 

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Politika

    Vladi in SDS podpora še dodatno padla

    Ocena dela vlade se je novembra po javnomnenjski anketi Vox populi zmanjšala že drugi mesec, podpornikov pa je prvič letos manj od nasprotnikov. Podpira jo namreč 44,6 odstotka vprašanih, 49 odstotkov pa je ne podpira. Podpora največji vladni stranki LMŠ se je sicer malenkost zvišala, na 21,3 odstotka, drugouvrščeni SDS pa še nekoliko padla, na 13,5 odstotka podpore.

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Družba

    Slovenija spreminja navade, recikliranja in ločevanja odpadkov je vedno več

    V Sloveniji se količina komunalnih odpadkov, ki nastanejo v gospodinjstvih, povečuje. Prebivalec je lani v povprečju pridelal 495 kilogramov komunalnih odpadkov, kar je 62 kilogramov več kot leta 2014. Čeprav je odpadkov več, se jih več tudi loči. Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov je od 2014 do 2017 narasla za 22 odstotnih točk.

  • Danes je nov dan

    18. 11. 2019  |  Družba

    Knjiga je orožje, odloži jo!

    Da Slovenski knjižni sejem v ospredje prej kot knjigo postavlja trg, že nekaj časa opozarja pesnica in urednica Anja Golob. Ko je izpostavila problem oderuških cen najema stojnic, so po njej začele padati pokroviteljske in šovinistične opazke. Ja, tudi knjižno srenjo prežema isto sranje kot preostanek družbe. 

  • Vesna Teržan  |  foto: Uroš Abram

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Bodo Križanke postale skladišče?

    »Treba je senzibilizirati javnost, pozvati k akciji nekdanje dijake Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, ljubitelje in poznavalce Plečnikove arhitekture, pa tiste, ki dobro vedo, kaj pomeni, če stara stavba izgubi življenje in ostane prazna ali pa zgolj skladišče,« je nad prihodnostjo ljubljanskih Križank zaskrbljen nekdanji profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, ki pa zdaj opravlja občutljivo državno funkcijo in zaradi tega ne želi biti imenovan. Govorice, da bo morala šola leta 2022 zapustiti svoje prostore in da bodo ti prepuščeni Festivalu Ljubljana, so našega sogovornika razjezile. »Festival nima svoje produkcije. Le kaj bodo s temi velikimi površinami? Najhuje pa je to, da bodo Križanke brez dijakov izgubile življenje. Dijaki vse leto dajejo živahnost tudi širši mestni četrti.« S tem se bo prekinila tudi linija šol in fakultet, ki je bila načrtovana v osi od rimskega zidu pa tja do Kongresnega trga. »Takšen prostorski načrt je bil pomemben za prestolnico, da se je ohranjala njena vitalnost. Sedanje mestne oblasti središče mesta praznijo ter ga prepuščajo kapitalskim in tržnim špekulacijam. Turistična industrija staro Ljubljano in center lišpa le za nekajurno turistično doživetje,« je kritičen naš sogovornik.

  • Uredništvo

    18. 11. 2019  |  Kultura

    Peter Svetina: »Cenzura je vedno ideološka«

    "Cenzura je v bistvu cenzura - je vedno ideološka. V totalitarnih sistemih je seveda na delu ideologija, ki v večini zelo omejuje. Razlika je, da v demokratičnih ali v sistemih, v katerih zdaj živimo v Evropi, cenzura večinoma omejuje manj ljudi. A še vedno gre v bistvu za ideološko cenzuro, tako ali drugačno. Seveda je na en način naša v družbi bolj sprejemljiva kot cenzura iz totalitarnih sistemov, ampak mislim, da je princip funkcioniranja podoben ali isti." (Peter Svetina, pisatelj, v intervjuju za STA o cenzuri)

  • Uredništvo

    18. 11. 2019  |  Politika

    Jožef Horvat, NSi: »Krščanska demokracija je politični program za prihodnost Slovenije«

    "Naš prenovljeni politični program je dokaz, da krščanska demokracija ni politični model, ki se je ustavil. Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost. Za prihodnost Slovenije." (Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, na programskem kongresu stranke v Mariboru; via STA)

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Svet

    Slovenija med najbolj varnimi državami

    Mednarodna organizacija za zdravstveno in potovalno varnost International SOS je na spletu objavila zemljevid tveganj na potovanjih za leto 2020, ki razkriva, katere države sveta so najnevarnejše ali najvarnejše, ko gre za varnost, zdravstvo in prometno varnost. Najnevarnejše države so med drugim Libija, Somalija, Afganistan in Venezuela, najvarnejše pa Finska, Norveška in Islandija in tudi Slovenija. 

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Svet

    Internet uporablja le dobra polovica vseh Zemljanov

    Število uporabnikov svetovnega spleta se je od leta 2005 do letos povečalo za štirikrat na 4,1 milijarde, kaže poročilo Mednarodne telekomunikacijske zveze. Internet tako uporablja 54 odstotkov svetovne populacije, brez dostopa do njega pa je še vedno 3,6 milijarde Zemljanov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2019  |  Kultura

    V Ljubljani bo že 35. leto potekal najstarejši festival LGBT filma v Evropi 

    Od 23. novembra do 1. decembra bo v Slovenski kinoteki v Ljubljani potekal Festival LGBT filma, ki letos praznuje 35. obletnico prve edicije, ki se je leta 1984 prvič zgodila pod imenom Magnus. Festival je bil v tistih časih kurioziteta, nihče pa si verjetno ni predstavljal, da se bo prvi evropski LGBT filmski dogodek zgodil ravno v Jugoslaviji. Na letošnjem festivalu bodo predvajali 26 celovečernih in 16 kratkih filmov, ki prihajajo iz 30 držav; nekateri od njih bodo na ogled še v Kopru, Mariboru, na Ptuju, v Bistrici ob Sotli, Idriji in v Trstu. 

  • Izak Košir

    17. 11. 2019  |  Družba

    Protest proti gostovanju Romana Vodeba na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu

    Objavljamo protestno pismo, ki so ga podpisale nekatere nevladne organizacije (ŠKUC, Študentska Iskra, Mesto žensk, Legebitra, Rdeče zore) ter vidne posameznice in posamezniki kulturne in družbene sfere. Zapis je naslovljen na vodjo programa in upravni odbor 35. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo potekal od 26. novembra do 1. decembra v Cankarjevem domu in ima namen gostiti antifeminista Romana Vodeba, ki bo tam 28. novembra predstavil svojo knjigo Prvi spol. Podpisnice in podpisniki zahtevajo umik dogodka, saj bo "širil sovraštvo do žensk in LGBT+ skupnosti". 

  • Dominik Šik Vukovič

    17. 11. 2019  |  Svet

    Dvojna merila v boju proti dopingu

    Mednarodna kolesarska zveza je v sporočilu za javnost zapisala, da je najboljši hrvaški kolesar Kristijan Đurasek prejel štiriletno prepoved nastopanja, zaradi zlorabe dopinga. Po podatkih, ki so jih pridobili avstrijski organi pregona v operaciji, aferi Aderlass, si je Đurasek med letoma 2016 in 2019 pomagal z nedovoljenimi metodami in/ali s poživili. Afera Aderlass je izbruhnila na letošnjem Svetovnem prvenstvu v nordijskim smučanju, ki je potekalo v avstrijskem Seefeldu, kjer sta avstrijska in nemška policija izpeljali več racij, pri kršenju protidopinških pravil pa zasačili več športnikov. V javnosti je nato zaokrožil posnetek transfuzije krvi tekača Maxa Haukeja.

  • Uredništvo

    17. 11. 2019  |  Družba

    Mario Galunič: »Približno 20 let se soočam s to grozo«

    "Približno 20 let se soočam s to grozo, nimam druge besede, ob kateri sem se in se še vedno počutim nemočnega. Namreč ne mene, ne tebe država ne zna oziroma ni sposobna povsem zaščititi. Se pravi, nate se spravi psihopat, kot se je name, in to izraža na najbolj nemogoče načine. Čeprav se meni zdi dovolj hudo že, da ti nekdo pošlje pismo, ki ga ne želiš, kaj šele, da stoji pred vrati tvojega doma. In to dan za dnem, leto za letom. Da uničuje tvoje stvari. So bile vmes, hvala bogu, pavze in bolj ali manj burna obdobja, a to se vedno znova ponovi in ponavlja."

  • IK, STA

    17. 11. 2019  |  Svet

    Prepovedana registrska tablica, ki spominja na Hitlerja

    Sodišče v nemškem Münstru je v petek odločilo, da lastnik avtomobila nima pravice zahtevati registrske tablice, na kateri je letnica, kdaj je nacistični voditelj Adolf Hitler prišel na oblast, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Jure Trampuš

    16. 11. 2019  |  Politika

    Janez Janša: »Greta je malik«

    Janez Janše ima, vsaj tako sklepamo po njegovi plezariji po slovenskih vršacih, rad naravo. Še posebej, če je slovenska. Če ne bi bilo tako, je ne bi opeval v svojih pesnitvah. A navkljub temu, navkljub vsej njegovi nežnosti do lepot Slovenije, je eden izmed tistih, ki se mu zdijo podnebne spremembe nepomembne, z njimi se naj bi pretiravalo. Še več, v boju zoper njih podobno kot njegov prijatelj Branko Grims vidi zaroto. Zaroto ekosocializma.

  • Uredništvo

    16. 11. 2019  |  Družba

    Andrej Stare: »Novinar mi je rekel, kdaj bom nehal komentirati, ker da me ne more več poslušati«

    "Zadnjič me je eden od novinarjev skušal prisiliti, naj povem, kdaj bom nehal komentirati, ker da me ne more več poslušati. Rekel sem mu, naj ugasne televizor." (Športni komentator Andrej Stare o tistih, ki ga ne marajo; v intervjuju za Vikend, prilogo Dela in Slovenskih novic)

  • IK, STA

    15. 11. 2019  |  Politika

    Vrhovni tožilec ovadil Žana Mahniča

    Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je na tožilstvo vložil ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. "Izjava 'mafija je zaščitila mafijo' je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati," je za STA dejal Fišer. Mahnič je danes namreč vztrajal, da stoji za svojimi izjavami.

  • Izak Košir

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Kapital pred dediščino

    V Ljubljani rušijo stare stavbe in postavljajo nove, v zadnjem času praviloma bloke s stanovanji z nedosegljivimi cenami. Premalo pa se govori o tem, da je na stavbah, predvidenih za rušenje, včasih tudi kako spominsko znamenje. Veliko teh spominskih plošč je posvečenih partizanom in ubitim med drugo svetovno vojno. Zanje odgovorni Luka Bertok, koordinator za spominska znamenja pri ZZB NOB Spodnja Šiška, trdi, da je veliko teh plošč in kipov preprosto izginilo.

  • DK, STA

    16. 11. 2019  |  Družba

    Eurosong za kulturno raznolikost

    Na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo leta 2020 gostil Rotterdam, bo nastopilo 41 držav. Koncept dveh polfinalov in finalov ostaja, po letu premora pa se bosta vrnili Bolgarija in Ukrajina. S sloganom Open up! (Odpri se!) želijo organizatorji izpostaviti povezavo med ljudmi in kulturno raznolikost. Z več kot 100 Nizozemci so se pogovarjali o tem, kako jih najbolje predstavljati na največjem glasbenem dogodku v živo. Pri tem se je vedno znova ponavljal pojem odprtosti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Huawei nas gleda

    V Evropi poteka zelo resna razprava o uvajanju novega standarda mobilne telekomunikacije 5G. Nobenega dvoma ni: države hitijo z uvajanjem novega standarda, to imajo vse vodilne države danes na vrhu prednostnih seznamov. Hitijo, ker je na to omrežje, njegovo hitrost in zmogljivost vezana tako rekoč vsa tehnologija prihodnosti, ki že nastaja, od umetne inteligence do interneta stvari. A vendar ta razprava ne poteka le znotraj tehnoloških krogov, temveč je to zelo resna politična, geostrateška in varnostna razprava. 5G je namreč tehnologija, ki sama po sebi že predstavlja nova razmerja na planetu. Edini, ki je dejansko tehnologijo razvil do stopnje implementacije in postavitve, je Huawei. Razvoj 5G je bil seveda državni projekt, država ga je podprla finančno in strateško. Evropska in ameriška podjetja so v zaostanku, poleg tega niso niti približno tako močna kot Huawei, evropska konkurenta Nokia in Ericsson pa po analizah nemških strokovnjakov zaostajata za nekaj let.