• Danes je nov dan

    18. 11. 2019  |  Družba

    Knjiga je orožje, odloži jo!

    Da Slovenski knjižni sejem v ospredje prej kot knjigo postavlja trg, že nekaj časa opozarja pesnica in urednica Anja Golob. Ko je izpostavila problem oderuških cen najema stojnic, so po njej začele padati pokroviteljske in šovinistične opazke. Ja, tudi knjižno srenjo prežema isto sranje kot preostanek družbe. 

  • Vesna Teržan  |  foto: Uroš Abram

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Bodo Križanke postale skladišče?

    »Treba je senzibilizirati javnost, pozvati k akciji nekdanje dijake Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, ljubitelje in poznavalce Plečnikove arhitekture, pa tiste, ki dobro vedo, kaj pomeni, če stara stavba izgubi življenje in ostane prazna ali pa zgolj skladišče,« je nad prihodnostjo ljubljanskih Križank zaskrbljen nekdanji profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, ki pa zdaj opravlja občutljivo državno funkcijo in zaradi tega ne želi biti imenovan. Govorice, da bo morala šola leta 2022 zapustiti svoje prostore in da bodo ti prepuščeni Festivalu Ljubljana, so našega sogovornika razjezile. »Festival nima svoje produkcije. Le kaj bodo s temi velikimi površinami? Najhuje pa je to, da bodo Križanke brez dijakov izgubile življenje. Dijaki vse leto dajejo živahnost tudi širši mestni četrti.« S tem se bo prekinila tudi linija šol in fakultet, ki je bila načrtovana v osi od rimskega zidu pa tja do Kongresnega trga. »Takšen prostorski načrt je bil pomemben za prestolnico, da se je ohranjala njena vitalnost. Sedanje mestne oblasti središče mesta praznijo ter ga prepuščajo kapitalskim in tržnim špekulacijam. Turistična industrija staro Ljubljano in center lišpa le za nekajurno turistično doživetje,« je kritičen naš sogovornik.

  • Uredništvo

    18. 11. 2019  |  Kultura

    Peter Svetina: »Cenzura je vedno ideološka«

    "Cenzura je v bistvu cenzura - je vedno ideološka. V totalitarnih sistemih je seveda na delu ideologija, ki v večini zelo omejuje. Razlika je, da v demokratičnih ali v sistemih, v katerih zdaj živimo v Evropi, cenzura večinoma omejuje manj ljudi. A še vedno gre v bistvu za ideološko cenzuro, tako ali drugačno. Seveda je na en način naša v družbi bolj sprejemljiva kot cenzura iz totalitarnih sistemov, ampak mislim, da je princip funkcioniranja podoben ali isti." (Peter Svetina, pisatelj, v intervjuju za STA o cenzuri)

  • Uredništvo

    18. 11. 2019  |  Politika

    Jožef Horvat, NSi: »Krščanska demokracija je politični program za prihodnost Slovenije«

    "Naš prenovljeni politični program je dokaz, da krščanska demokracija ni politični model, ki se je ustavil. Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost. Za prihodnost Slovenije." (Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, na programskem kongresu stranke v Mariboru; via STA)

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Svet

    Slovenija med najbolj varnimi državami

    Mednarodna organizacija za zdravstveno in potovalno varnost International SOS je na spletu objavila zemljevid tveganj na potovanjih za leto 2020, ki razkriva, katere države sveta so najnevarnejše ali najvarnejše, ko gre za varnost, zdravstvo in prometno varnost. Najnevarnejše države so med drugim Libija, Somalija, Afganistan in Venezuela, najvarnejše pa Finska, Norveška in Islandija in tudi Slovenija. 

  • IK, STA

    18. 11. 2019  |  Svet

    Internet uporablja le dobra polovica vseh Zemljanov

    Število uporabnikov svetovnega spleta se je od leta 2005 do letos povečalo za štirikrat na 4,1 milijarde, kaže poročilo Mednarodne telekomunikacijske zveze. Internet tako uporablja 54 odstotkov svetovne populacije, brez dostopa do njega pa je še vedno 3,6 milijarde Zemljanov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2019  |  Kultura

    V Ljubljani bo že 35. leto potekal najstarejši festival LGBT filma v Evropi 

    Od 23. novembra do 1. decembra bo v Slovenski kinoteki v Ljubljani potekal Festival LGBT filma, ki letos praznuje 35. obletnico prve edicije, ki se je leta 1984 prvič zgodila pod imenom Magnus. Festival je bil v tistih časih kurioziteta, nihče pa si verjetno ni predstavljal, da se bo prvi evropski LGBT filmski dogodek zgodil ravno v Jugoslaviji. Na letošnjem festivalu bodo predvajali 26 celovečernih in 16 kratkih filmov, ki prihajajo iz 30 držav; nekateri od njih bodo na ogled še v Kopru, Mariboru, na Ptuju, v Bistrici ob Sotli, Idriji in v Trstu. 

  • Izak Košir

    17. 11. 2019  |  Družba

    Protest proti gostovanju Romana Vodeba na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu

    Objavljamo protestno pismo, ki so ga podpisale nekatere nevladne organizacije (ŠKUC, Študentska Iskra, Mesto žensk, Legebitra, Rdeče zore) ter vidne posameznice in posamezniki kulturne in družbene sfere. Zapis je naslovljen na vodjo programa in upravni odbor 35. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo potekal od 26. novembra do 1. decembra v Cankarjevem domu in ima namen gostiti antifeminista Romana Vodeba, ki bo tam 28. novembra predstavil svojo knjigo Prvi spol. Podpisnice in podpisniki zahtevajo umik dogodka, saj bo "širil sovraštvo do žensk in LGBT+ skupnosti". 

  • Dominik Šik Vukovič

    17. 11. 2019  |  Svet

    Dvojna merila v boju proti dopingu

    Mednarodna kolesarska zveza je v sporočilu za javnost zapisala, da je najboljši hrvaški kolesar Kristijan Đurasek prejel štiriletno prepoved nastopanja, zaradi zlorabe dopinga. Po podatkih, ki so jih pridobili avstrijski organi pregona v operaciji, aferi Aderlass, si je Đurasek med letoma 2016 in 2019 pomagal z nedovoljenimi metodami in/ali s poživili. Afera Aderlass je izbruhnila na letošnjem Svetovnem prvenstvu v nordijskim smučanju, ki je potekalo v avstrijskem Seefeldu, kjer sta avstrijska in nemška policija izpeljali več racij, pri kršenju protidopinških pravil pa zasačili več športnikov. V javnosti je nato zaokrožil posnetek transfuzije krvi tekača Maxa Haukeja.

  • Uredništvo

    17. 11. 2019  |  Družba

    Mario Galunič: »Približno 20 let se soočam s to grozo«

    "Približno 20 let se soočam s to grozo, nimam druge besede, ob kateri sem se in se še vedno počutim nemočnega. Namreč ne mene, ne tebe država ne zna oziroma ni sposobna povsem zaščititi. Se pravi, nate se spravi psihopat, kot se je name, in to izraža na najbolj nemogoče načine. Čeprav se meni zdi dovolj hudo že, da ti nekdo pošlje pismo, ki ga ne želiš, kaj šele, da stoji pred vrati tvojega doma. In to dan za dnem, leto za letom. Da uničuje tvoje stvari. So bile vmes, hvala bogu, pavze in bolj ali manj burna obdobja, a to se vedno znova ponovi in ponavlja."

  • IK, STA

    17. 11. 2019  |  Svet

    Prepovedana registrska tablica, ki spominja na Hitlerja

    Sodišče v nemškem Münstru je v petek odločilo, da lastnik avtomobila nima pravice zahtevati registrske tablice, na kateri je letnica, kdaj je nacistični voditelj Adolf Hitler prišel na oblast, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Jure Trampuš

    16. 11. 2019  |  Politika

    Janez Janša: »Greta je malik«

    Janez Janše ima, vsaj tako sklepamo po njegovi plezariji po slovenskih vršacih, rad naravo. Še posebej, če je slovenska. Če ne bi bilo tako, je ne bi opeval v svojih pesnitvah. A navkljub temu, navkljub vsej njegovi nežnosti do lepot Slovenije, je eden izmed tistih, ki se mu zdijo podnebne spremembe nepomembne, z njimi se naj bi pretiravalo. Še več, v boju zoper njih podobno kot njegov prijatelj Branko Grims vidi zaroto. Zaroto ekosocializma.

  • Uredništvo

    16. 11. 2019  |  Družba

    Andrej Stare: »Novinar mi je rekel, kdaj bom nehal komentirati, ker da me ne more več poslušati«

    "Zadnjič me je eden od novinarjev skušal prisiliti, naj povem, kdaj bom nehal komentirati, ker da me ne more več poslušati. Rekel sem mu, naj ugasne televizor." (Športni komentator Andrej Stare o tistih, ki ga ne marajo; v intervjuju za Vikend, prilogo Dela in Slovenskih novic)

  • IK, STA

    15. 11. 2019  |  Politika

    Vrhovni tožilec ovadil Žana Mahniča

    Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je na tožilstvo vložil ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. "Izjava 'mafija je zaščitila mafijo' je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati," je za STA dejal Fišer. Mahnič je danes namreč vztrajal, da stoji za svojimi izjavami.

  • Izak Košir

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Kapital pred dediščino

    V Ljubljani rušijo stare stavbe in postavljajo nove, v zadnjem času praviloma bloke s stanovanji z nedosegljivimi cenami. Premalo pa se govori o tem, da je na stavbah, predvidenih za rušenje, včasih tudi kako spominsko znamenje. Veliko teh spominskih plošč je posvečenih partizanom in ubitim med drugo svetovno vojno. Zanje odgovorni Luka Bertok, koordinator za spominska znamenja pri ZZB NOB Spodnja Šiška, trdi, da je veliko teh plošč in kipov preprosto izginilo.

  • DK, STA

    16. 11. 2019  |  Družba

    Eurosong za kulturno raznolikost

    Na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo leta 2020 gostil Rotterdam, bo nastopilo 41 držav. Koncept dveh polfinalov in finalov ostaja, po letu premora pa se bosta vrnili Bolgarija in Ukrajina. S sloganom Open up! (Odpri se!) želijo organizatorji izpostaviti povezavo med ljudmi in kulturno raznolikost. Z več kot 100 Nizozemci so se pogovarjali o tem, kako jih najbolje predstavljati na največjem glasbenem dogodku v živo. Pri tem se je vedno znova ponavljal pojem odprtosti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Huawei nas gleda

    V Evropi poteka zelo resna razprava o uvajanju novega standarda mobilne telekomunikacije 5G. Nobenega dvoma ni: države hitijo z uvajanjem novega standarda, to imajo vse vodilne države danes na vrhu prednostnih seznamov. Hitijo, ker je na to omrežje, njegovo hitrost in zmogljivost vezana tako rekoč vsa tehnologija prihodnosti, ki že nastaja, od umetne inteligence do interneta stvari. A vendar ta razprava ne poteka le znotraj tehnoloških krogov, temveč je to zelo resna politična, geostrateška in varnostna razprava. 5G je namreč tehnologija, ki sama po sebi že predstavlja nova razmerja na planetu. Edini, ki je dejansko tehnologijo razvil do stopnje implementacije in postavitve, je Huawei. Razvoj 5G je bil seveda državni projekt, država ga je podprla finančno in strateško. Evropska in ameriška podjetja so v zaostanku, poleg tega niso niti približno tako močna kot Huawei, evropska konkurenta Nokia in Ericsson pa po analizah nemških strokovnjakov zaostajata za nekaj let.

  • OŠTRO.SI

    15. 11. 2019  |  Družba

    CBD se v telesu ne spremeni v THC

    Za rubriko Razkrinkavanje.si smo preverili prispevek objavljen na spletni strani Svet24.si z naslovom Konoplja na zatožni klopi: 500 kmetov se boji za svoj obstoj. V njem so zapisali, da 500 slovenskim kmetom, usmerjenih v pridelavo industrijske konoplje, grozi, da od njih nihče ne bo odkupil pridelka.

  • N'toko

    15. 11. 2019  |  Politika

    Zakaj nas moti varda?

    Liberalnejši del slovenskega javnega prostora – njegovi mediji, politiki in institucije – se je nekje proti koncu Cerarjevega mandata odločil, da ne zmore več prenašati težkega bremena migracij. Urbanega srednjega razreda niso toliko motile migracije same, motila ga je predvsem konstantna histerija, moralna panika in izredno stanje, v katerega so javni prostor uspeli zaviti propagandni stroji SDS. To neprestano dretje, zmerjanje in sovraštvo je postalo že povsem neznosno. In tako se je širše javno mnenje počasi uskladilo z željami sredinskih politikov: “dajmo že nehati govoriti o teh migrantih, saj vidimo, da samo pomagajo krepiti Janšo, pa itak Slovenija ne more vseh sprejet”. Poenotilo se je z idejo, da je najbolje – tako za nas kot za begunce – če ti preprosto prenehajo biti politična tema in se z njimi ukvarja neko “strokovno” telo.

  • Peter Petrovčič

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Posiljevalci ne gredo v zapor

    Zaradi gospodarskega kriminala je bilo na večletne zaporne kazni v Sloveniji obsojenih že več nekdanjih vodilnih gospodarstvenikov. Na primer nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki je v zaporu preživela že več kot pet let. Nekdanji politik in predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je pred dvema letoma šele začel prestajati dobrih sedem let zapora. Gre za ljudi, ki so oškodovali družbo, protizakonito pridobili premoženjsko korist, v stisko spravili delavce in njihove družine. Temu primerno so tudi izrečene kazni visoke.

  • Jure Trampuš

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Politika

    Levica v 21. stoletju

    V ponedeljek zjutraj je časopis Delo objavil redno mesečno javnomnenjsko analizo, barometer podpore slovenskim političnim strankam. Merjenje razpoloženja je potekalo v dnevih, ko se je stranka Levica razšla z vladno koalicijo. »Dovolj je bilo,« so rekli pri Levici. »Vlada je odstopila od sporazuma z nami. Padla je zadnja domina.«

  • Damjana Kolar

    16. 11. 2019  |  Kultura

    Pravljični svetovi 

    V Galeriji DLUL v Ljubljani bo od 20. novembra do 8. decembra na ogled razstava ilustracij Pravljični prehod, na kateri se predstavljajo Mojca Sekulič Fo, Andreja Gregorič in Alenka Spacal, ki v pravljične svetove vstopajo vsak dan. Vse so namreč slikarke, ilustratorke in pripovedovalke pravljic, le da prihajajo iz različnih poklicev. Kuratorka razstave: Nuša Podgornik.

  • Grega Repovž

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Stanovanjska kriza je!

    Trideset let odsotnosti stanovanjske politike, minimalna vlaganja države v javna stanovanja, razmah turizma, novi načini najemanja stanovanj prek Airbnbja, odsotnost davčne politike na področju nepremičnin, presežek denarja, ki ga imajo najbogatejši in ga v odsotnosti drugih naložb (in davčne politike) nalagajo v nakupe stanovanj – to so ključni razlogi, zaradi katerih v Sloveniji ne moremo govoriti o težavah na nepremičninskem trgu, ampak o resni nepremičninski krizi.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Politika

    Naj naše največje energetsko podjetje še naprej stavi na nafto ali naj preklopi na biodizel?

    Peter Novak, dolgoletni profesor na ljubljanski Fakulteti za strojništvo, je eden največjih strokovnjakov za energetiko pri nas. Na vprašanje, kakšna bi morala biti vloga Petrola v Sloveniji, odgovarja jedrnato: »Kot največja slovenska energetska družba bi moral voditi tranzicijo k nizkoogljični družbi. Dolgoročno bi moral doma razvijati tehnologije, ki bi omogočale energijsko neodvisnost.« O tem, da je zelena barva barva prihodnosti, sicer ni dvoma. Tudi evropska komisija na tem področju napoveduje velike nove spodbude, ki jih že doslej Slovenija ni zmogla izkoriščati. Se pa zaplete pri podrobnostih, kako to prihodnost doseči. Zdaj že bivša uprava Petrola z menedžerjem leta Tomažem Berločnikom na čelu si je zeleno prihodnost predstavljala v obliki nove eko poslovne stavbe, posejane z rastlinjem in drevesi, na drugi strani pa z veliko širitvijo mreže bencinskih servisov na območju bivše Jugoslavije. A tudi Novak meni, da je to napaka.

  • Jure Trampuš

    15. 11. 2019  |  Kultura

    Svetlana Makarovič ima novo knjigo

    Danes zvečer bo v dvorani ljubljanskega Mini teatra predstavitev biografske pripovedi Svetlane Makarovič. Luciferko, kakor nosi knjiga naslov, je Svetlani Makarovič pomagal napisati Matej Šurc.

  • Vasja Jager

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    V tujini se krepi nasprotovanje Airbnb-ju, v Sloveniji pa je ta vse bolj razširjen

    Pred dvema tednoma je v ameriškem mestu Jersey potekal malce nenavaden referendum. Za spremembo namreč ni šlo za odločanje o kakšnem političnem ali infrastrukturnem projektu, temveč so se volivci in volivke izrekali glede pojava, ki pomembno vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Drugo največje mesto v državi New Jersey se je namreč odločilo, da se bo postavilo po robu spletnemu gigantu Airbnb-ju, ki je opustošil trg najemniških stanovanj in središče mesta spremenil v zabaviščni park za turiste. Mestne oblasti so zato oblikovale svojevrstno rešitev, s katero bi omejili oddajanje stanovanj prek Airbnb-ja – po njihovem predlogu bi lastniki lahko oddajali svoja stanovanja le, dokler v njih živijo tudi sami. S tem naj bi zvezali roke bogatim špekulantom, ki v svojih portfeljih kopičijo nepremičnine in tako siromašijo ponudbo stanovanj in posledično dvigujejo njihove cene in najemnine.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Družba

    Gregor Starc, profesor športne vzgoje: »Javni prostor je treba vrniti otrokom«

    Dr. Gregor Starc je profesor na ljubljanski Fakulteti za šport. Že 12 let je vodja programa SLOfit, sistematičnega spremljanja telesnega in gibalnega razvoja šolajočih se otrok. Gre za že skoraj 40 let neprekinjeno trajajoč projekt, ki ga je leta 1982 zagnal legendarni profesor Janko Strel in je dolga leta nosil večini bolj znano ime »športnovzgojni karton«. Tudi večina staršev današnjih osnovnošolcev se verjetno z nostalgijo, morda pa tudi s kančkom nelagodja spominja vese v zgibi, skoka v daljavo z mesta in drugih disciplin, v katerih je bilo treba pokazati svoje sposobnosti. Vsi zbrani rezultati pa sestavljajo svetovno edinstveno in neprecenljivo zbirko podatkov, ki strokovnjakom omogoča izjemen vpogled v telesne značilnosti pripadnikov različnih generacij.

  • Padec zidu in angel pozabe

    Te dni so vsi mediji obujali spomin na padec Berlinskega zidu. Poudarjali so zlasti veselje, ko je ta sramota izginila. (Pri nas so se hitro oglasili še nekateri z zgodbo o tem, kako je za železno zaveso trpela Slovenija in kar je še podobnih štorij za malo deco.) Toda zgodbo o Berlinskem zidu tako rekoč vsi podajajo s selektivnim spominom, na delu je angel pozabe.

  • Damjana Kolar

    15. 11. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Božidar bodo v okviru serialke Ventilator nastopili Bane, DJ Woo-D in DJ Zhe, v K4 Call Super, Oliver Hafenbauer, Upsammy, v klubih Tiffany, Monokel in Channel Zero pa na Festivalu Grounded Ikonika, Oli Xi, Rui Ho, Coucou Chloe, Loraine James in drugi.