• IK, STA

    7. 9. 2017  |  Politika

    Slovenija blokira članstvo Hrvaške

    Eden od osnovnih pogojev za članstvo v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je spoštovanje mednarodnega prava, je včeraj na Brniku dejal zunanji minister Karl Erjavec in dodal, da "ne bomo podprli članstva Hrvaške v OECD, ker smo mnenja, da ne izpolnjuje vseh pogojev".

  • Grega Zakrajšek

    7. 9. 2017  |  Svet

    Kitajska pripravljena podpreti ukrepe proti Pjongjangu

    Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes izjavil, da je Kitajska v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) pripravljena podpreti nadaljnje ukrepe proti Severni Koreji zaradi jedrskega poskusa, ki ga je ta nedavno izvedla. "Glede na novo dogajanje na Korejskem polotoku se Kitajska strinja, da bi se moral VS ZN dodatno odzvati s sprejetjem potrebnih ukrepov," je bil na novinarski konferenci v Pekingu jasen Wang. Dodal je, da Kitajska vztraja pri stališču, da so lahko sankcije in pritisk le polovica rešitve, medtem ko morajo drugo polovico predstavljati "dialog in pogajanja".

  • IK, STA

    7. 9. 2017  |  Svet

    Hillary Clinton meni, da je volitve izgubila, ker je ženska

    Lanska demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton v svoji knjigi z naslovom Kaj se je zgodilo razglablja o razlogih za svoj poraz proti republikancu Donaldu Trumpu in priznava, da je bila lani novembra tako prepričana v svojo zmago, da je še pred končanjem štetja glasov malo zadremala, da bi kasneje lažje praznovala zmago.

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Cankarjevem domu bodo predpremierno prikazali film Košarkar naj bo v režiji Borisa Petkoviča, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana. V Minoritski cerkvi bo premiera predstave Besede iz hiše Karlstein, ki je nastala po pesniški zbirki Berte Bojetu-Boete. V Mestnem muzeju in bližnji okolici bo potekala druga edicija festivala sodobnih idej Indigo, ki skozi različne umetniške prakse želi distribuirati nove ideje, nov način razmisleka o času, ki nas obkroža in neusmiljeno definira. Festival bo gostil številne domače in tuje umetnike ter teoretike, ki bodo skozi pogovore, predavanja, koncerte, razstave, predstave, performanse in delavnice tematizirali sintagmo "resnica in laž."

  • Armada je nujno zlo

    Ko je predsedniški kandidat Andrej Rozman Roza začel zbirati podpise za kandidaturo, ki bi mu dejansko omogočili kandidiranje za predsedniški položaj, je med drugim navedel tudi Janeza Janšo oziroma njegov prispevek v Problemih iz leta 1987.

  • Uredništvo

    6. 9. 2017  |  Politika

    Kako bi vladala Angelca

    Objavljamo 14 točk programa Angelce Likovič, predsedniške kandidatke stranke Glas za otroke in družine, ki jo vodi Aleš Primc, zdaj tudi vodja njenega volilnega štaba.

  • IK, STA

    6. 9. 2017  |  Politika

    Novinarka je policiji povedala, da svojega vira ne bo razkrila

    Policisti preiskujejo sum izdaje tajnih podatkov o nakupu tehničnih ovir za ograjevanje državne meje, poroča Dnevnik. Podatke, ki naj bi kazali, da je oblast pri nakupu ograje storila več spornih potez, je aprila razkril prav omenjeni časnik. Dokumenti o nakupu tehničnih ovir, na podlagi katerih je Dnevnik aprila letos objavil dva članka, nosijo oznako "interno". Po pisanju časnika pa podatki iz teh dokumentov vzbujajo sum, da so vlada in državni organi za odločitve naknadno prilagali ustrezna dokazila. 

  • IK, STA

    6. 9. 2017  |  Svet

    Med prejemniki denarja iz Azerbajdžana tudi Jelinčič

    Med prejemniki denarja iz azerbajdžanskega skrivnega sklada, iz katerega je azerbajdžanska vladajoča elita podkupovala evropske politike, je po poročanju časnika Delo tudi predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti, ki naj bi prejel 25.000 evrov. Na seznamu je skupaj osem slovenskih prejemnikov.

  • Damjana Kolar

    6. 9. 2017  |  Kultura

    Po sledi ostrine

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Stara mestna elektrarna, Kino Šiška, NUK...) bo od 7. do 16. septembra potekal Festival Spider, ki bo letos svojo mrežo razpel med dvema skrajnostima, dvema ostrinama. V Ljubljano prihaja nekaj najbolj prodornih in svežih ustvarjalcev ter uveljavljeni umetniki, ki prisegajo na kvaliteto in vedno vnovično premišljanje lastne pozicije, jezika in izraza. Festival Spider je začel plesti svojo mrežo leta 2010 pod vodstvom organizacije Pekinpah, ki je na pobudo koreografa Mateja Kejžarja in v sodelovanju s petimi plesnimi organizacijami z različnih koncev Evrope vzpostavila projekta Spider in Spider Expand!, katerih rezultat je bil predstavljen skozi serijo devetih plesno-umetniških manifestacij v Lyonu, Berlinu, Bruslju, Zagrebu, Atenah in Ljubljani.

  • Izak Košir, STA

    5. 9. 2017  |  Politika

    Primc v predsedniško bitko pošilja Angleco Likovič, ki računa tudi na božjo pomoč

    Zunajparlamentarna stranka Glas za otroke in družine, ki jo vodi Aleš Primc in ji meritve javnega mnenja niso najbolj naklonjene, se v volilno tekmo za predsednika republike podaja z Angelco Likovič. Na današnji predstavitvi je izpostavila, da je bila njena neposredna spodbuda za kandidaturo tragičen primer koroških dečkov. Tudi njena prva naloga, če bo izvoljena za predsednico, bo "osvoboditev" teh dečkov. Pričakovano se bo tako v svoji predsedniški tekmi osredotočala na obe izpostavljeni besedi v imenu njene stranke - na otroke in družino. 

  • Darja Kocbek

    5. 9. 2017  |  Svet

    Se bodo prebivalci Houstona lahko vrnili domov?

    Ko je Diane Evans leta 2005 bežala pred poplavami, ki jih je v New Orleansu povzročil orkan Katrina, je »molila, da bi šla v Houston«. Danes, ko je stara 71 let in živi v San Francisu, moli za prebivalce Hustona, ki ga je prizadel orkan Harvey, saj podoživlja vse, kar je doživljala leta 2005. »Vem, kaj prestajajo ti ljudje, vem, s čim se morajo ukvarjati, samo molim, da jim ne bi naredili tistega, kar so naredili nam,« je povedala za San Francisco Chronicle.

  • IK, STA

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Bodo Damjanoviča razrešili?

    Svet in strokovni svet Slovenske filharmonije (SF) bosta danes na skupni seji oblikovala predhodno mnenje v postopku predčasne razrešitve direktorja Damjana Damjanoviča, potem ko je minister za kulturo Tone Peršak poleti sprožil postopek za njegovo razrešitev. Po aktu o ustanovitvi javnega zavoda mora namreč minister pridobiti mnenje obeh organov.

  • IK, STA

    5. 9. 2017  |  Svet

    Putin nasprotuje novim sankcijam proti Severni Koreji in svari pred katastrofo

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril pred globalno katastrofo, če v sporu s Severno Korejo ne bo dosežena diplomatska rešitev. Morebitne nadaljnje sankcije proti državi je označil za nekoristne. Kot je po koncu vrha skupine Brics v kitajskem Xiamenu dejal Putin, Rusija obsoja dejanja Severne Koreje kot provokacije. "A zatekanje k sankcijam bi bilo v tej situaciji nekoristno in neučinkovito," je dejal novinarjem.

  • Damjana Kolar

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Peti letni čas kot prispodoba za nov začetek

    V Mali galeriji Cankarjevega dom v Ljubljani bodo 7. septembra ob 20.00 odprli razstavo Dejana Mijovića z naslovom Peti letni čas, na kateri bosta predstavljena dva črno-bela fotografska cikla, ki sta nastala v zadnjih petih letih: Poletje našega življenja in Vse jesen dobi. Seriji fotografij je avtor ustvaril po hudi nesreči ter v njih zapisoval svoj spremenjen, dozorel in premišljen odnos do življenja in vsega, kar ga obdaja.

  • IK, STA

    5. 9. 2017  |  Družba

    Danes mineva 20 let od smrti matere Tereze

    Danes mineva 20 let od smrti matere Tereze, ki je svoje življenje posvetila najrevnejšim prebivalcem indijskega mesta Kalkuta. Lani septembra, dan pred 19. obletnico njene smrti, jo je papež Frančišek razglasil za svetnico. Za svoje delo je mati Tereza, do dela katere so mnogi tudi kritični, prejela Nobelovo nagrado za mir. 

  • MS, STA

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Evropska unija kot prostor sobivanja različnih narodov

    V društvu Od Celja do Žalca, ki danes odpira istoimenski mednarodni folklorni festival, navajajo, da je nujno, da narod ohranja svojo nacionalno identiteto, kar je mogoče le v sobivanju z drugimi narodi.

  • MS, STA

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Na dražbi doslej neobjavljeni posnetek nekdanjega Beatla Georgea Harrisona

    Pesem Hello Miss Mary Bee je leta 1968, približno v času, ko je izšel njegov prvi solo album Wonderwall Music, nastala za Harrisonovo dobro prijateljico Mary Bee. Posneta je na trak skupaj s še nekaterimi uspešnicami Beatlov. Na dražbi Omega Auctions, ki bo potekala v nedeljo, bodo ponudili tudi nekaj pisem zakoncev Harrison za Mary Bee, ki so nastala v času, ko sta bila v Indiji. V enem od pisem je Harrisonova žena Patti Boyd zapisala, da je George pravkar vstopil v kuhinjo, prepevajoč "Mary Bee, Mary Bee about to make a lovely cup of tea".

  • MS

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Nocoj bo v Ljubljani nastopil Benjamin Clementine 

    V CUK Kino Šiška so pevca, multiinstrumentalista in poeta Benjamina Clementina s pravim imenom Benjamin Sainte-Clementine opredelili za vokalista "v rangu Leonarda Cohena in Nine Simone s strastjo Edith Piaf".

  • IK; STA 

    4. 9. 2017  |  Politika

    Bo vlada prisluhnila sindikatom?

    Na današnjem srečanju vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo najprej dogovorili o načinu poteka pogajanj, v katerih jih poleg odprave plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom med drugim čaka tudi dogovor o sproščanju varčevalnih ukrepov in dveh novelah zakonov.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2017  |  Kultura

    Najbolj srhljiva zgodba Stephena Kinga 

    Od 7. septembra dalje bo v slovenskih kinematografih na ogled grozljivka Tisto v režiji Andyja Muschiettija, posneta po istoimenskem romanu Stephena Kinga, ki že trideset let navdušuje in predvsem ustrahuje bralce po vsem svetu. Gre za zgodbo o skupini sedmih otrok iz Maina, ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Zlobni klovn Pennywise, ki je bil leta 1990 upodobljen že v miniseriji, se tokrat vrača v še bolj strašljivi in nepozabni podobi.

  • MS

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Decembra v Ljubljani Sarah Brightman 

    Slovita britanska sopranistka Sarah Brightman bo 22. decembra 2017 v dvorani Stožice prvič nastopila v Sloveniji na velikem Royal Christmas Gala koncertnem spektaklu s simfoničnim orkestrom. Na tem največjem božično-novoletnem koncertu, ki bo prava glasbena poslastica za vse ljubitelje klasične glasbe, bodo ob britanski pevki Sarah Brightman zapeli tudi grški tenorist Mario Frangoulis, svetovno najbolj znan po skladbi »Vincero, Perdero«, nato tenorist Fernando Varela, znan tudi iz slovite zasedbe Forte Tenors in pa romunski kontra tenorist Narcis, dolgoletni pevec v zasedbi Gregorian. Vstopnice za ta gala klasični božični koncert so že na voljo.

  • Pogovoriti se moramo o županu

    Predvidljivost je tisto, kar najbolj zmoti v zgodbi o objavljenih prisluhih županu Jankoviću. Predvidljivo prazno moraliziranje na eni in prav tako predvidljiva zadrega z molkom, gledanje v čevlje in v tla, na drugi strani medijske krajine. Na eni strani je to »zgodba o županu in farmacevtki«, na drugi legalistična »zgodba o zlonamerni tožilki«. Gre pa za zgodbo o dvojnosti. In zgodbo o vlogah, ki jih igramo v življenju, in o tem, kako nas lahko v nekem trenutku ena izmed naših vlog začne resno ovirati ali celo onemogočati naše nastopanje v neki drugi vlogi, ki nam je sicer morda v celoti pisana na kožo. Pri vsem tem je vloga uslužbenke ljubljanskih Lekarn v tej zgodbi postranske, epizodne narave, glavni sta namreč vloga župana (glavna moška) in vloga državne tožilke (glavna ženska).

  • IK, STA

    4. 9. 2017  |  Svet

    Svet obsoja nov severnokorejski jedrski poskus

    Iz sveta se vrstijo obsodbe novega severnokorejskega jedrskega poskusa. Peking je preizkus vodikove bombe ostro obsodil in kritiziral Pjongjang, ker ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. Južna Koreja je zahtevala najostrejše sankcije proti Pjongjangu, poskus so najostreje obsodili tudi zveza Nato, Rusija, Japonska in EU.

  • Jure Trampuš

    1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Politika

    Tabloidna politika

    V času dolgih priprav na še ene prelomne volitve stranka SDS ne počiva. Deluje kot dobro naoljen stroj, njeni predstavniki in predsednik Janez Janša potujejo po Sloveniji in prepričujejo svoje člane, da vsak glas šteje. Slovenijo lahko »osvobodijo« le volivci, ki podprejo njega in njegovo stranko.

  • MS

    4. 9. 2017  |  Kultura

    Mladi ne berejo več klasikov

    Knjižnice so prostor za knjige, ampak tudi za ljudi: za tiste radovedneže, ki jih združuje ljubezen do branja. Narodna in študijska knjižnica, ki že desetletja spodbuja in oblikuje slovensko narodno zavest v Trstu in Gorici, praznuje letos svojo 70-letnico, poroča Primorski dnevnik. Na Trgu Hortis se je v petek zvečer zbralo nad sto ljudi, prisluhnili so pogovoru med zgodovinarko Marto Verginella ter pisateljem in novinarjem Paolom Rumizem o vlogi knjižnic in njunem odnosu do njih, do branja, pa tudi do jezika. Pogovor je vodil Štefan Čok, ob priložnosti 70-letnice NŠK pa so odprli tudi multimedijsko razstavo o zgodovini knjižnice, ki je na ogled v vitrini čitalnice Fulvio Tomizza na Trgu Hortis.

  • MS, STA

    4. 9. 2017  |  Kultura

    10. obletnica Pavarottijeve smrti

    Z Verdijevim rekviemom se bo v Modeni v torek začel sklop dogodkov ob 10-letnici smrti svetovno priznanega tenorista Luciana Pavarottija. Na programu bo tudi koncert zbora Rossini, srečanje z maestrom Leonejem Magierom in glasbeni kritiki, na Pavarottijev dan rojstva 12. oktobra pa bo na sporedu koncert učencev Mirelle Freni in Raine Kabaivanske.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    1. 9. 2017  |  Mladina 35  |  Uvodnik

    Čustva

    Milojka Kolar Celarc je ministrica resorja, znotraj katerega se sicer ne obrne največ sredstev, se jih pa skozi javne razpise in sistem financiranja zdravstva razdeli največ. Lobiji so izredno močni in politične stranke ter mediji so izrazito prepredeni s temi interesi – ne nazadnje tudi Mladina in z njo povezana podjetja dobivajo po glavi zato, ker Mladina izmed vseh medijev v državi praktično edina zagovarja, da je treba demontirati lažni zavarovalniški sistem (tako imenovano dodatno zavarovanje). To je namreč dejansko le obvod javnega denarja, od katerega si posredniki – tri zavarovalnice – že desetletja vzamejo vsako leto svoj odstotek, saj plačila in pogajanja na strateški in odločevalni ravni vodi zavod za zdravstveno zavarovanje. Njim je prepuščena le smetana, nanje ne padajo nobena resna tveganja.

  • Izak Košir

    1. 9. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Dr. Božo Repe o Črni roki, tajni morilski organizaciji

    Pogovor je nastal na podlagi članka Črna roka, ki si ga lahko preberete v novi Mladini >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/340275844&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Črna roka

    Zastopniki Cerkve, ki so pri nas dopustili, da so si borci za stari red nadeli videz borcev za krščanstvo, niso storili samo taktične napake, ampak so se težko pregrešili proti osnovnemu krščanskemu načelu. Njihovo ravnanje bi bilo škodljivo za religijo tudi tedaj, če bi bili z orožjem zmagali. Kdor širi ali brani krščanstvo z nasiljem, ta ga notranje razkraja« (teolog dr. Janez Janžekovič, Nova pot, št. 1-2, 1952, str. 16, citirano po Franček Saje, Belogardizem).