• Izak Košir

    30. 9. 2016  |  Mladina 39  |  Politika

    Varna vožnja

    Decembra bo minilo šest let, odkar so takratnega ministra Henrika Gjerkeša po prednovoletni zabavi ustavili policisti. Njihovo pozornost je zbudil zaradi upočasnjene vožnje po ljubljanski obvoznici. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter krvi, to pomeni, da je minister vozil alkoholiziran. Policisti so ga zato pridržali do streznitve. S položaja ministra je nato odstopil, kot je navedel, ker je želel s tem zavarovati svojo integriteto in integriteto vlade. »Novoletna zabava s sodelavci je bila prijetna. Po celem dnevu brez hrane in nekaj kozarcih je bilo alkohola očitno preveč. Dogodek obžalujem.«

  • Anže Tomić

    30. 9. 2016  |  Mladina 39  |  Politika

    Volitve prek spleta so slaba zamisel

    Premier Miro Cerar in minister za javno upravo Boris Koprivnikar sta ponovno obudila zamisel o elektronskih volitvah. Tudi tokrat poslušamo zagotovila, da je elektronske volitve mogoče izpeljati tako, da so varne, zanesljive in anonimne. Premier trdi, da so danes »časi taki, da tehnika to omogoča, in zaradi nekih konservativnih vidikov se nikamor ne premaknemo«, minister Koprivnikar pa je v Odmevih dodal, da je v »današnjem času to možno«.

  • Damjana Kolar

    1. 10. 2016  |  Kultura

    Mednarodni razstavni dogodek na temo migracij 

    V mariborskem razstavišču Kibla Portal bodo 7. oktobra ob 19.00 odprli mednarodno umetniško razstavo na temo migracij z naslovom MIG 21, migracijsko interdisciplinarno gibanje 21. stoletja, na kateri se bo predstavilo 50 domačih in tujih umetnikov ter umetnic iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Francije, Nemčije, Rusije, Poljske, Češke, Japonske, ZDA, Mehike, Kanade in Avstralije. Tema razstave so migracije v vseh oblikah, saj se 21. stoletje srečuje s problemom tranzicije, migriranja, genetskih in okoljskih sprememb, GSOjev, vojnih beguncev in ekonomskih migrantov.

  • Uredništvo

    30. 9. 2016  |  Družba

    Mladina in MESS 

    Današnjo svežo naslovnico Mladine in plakat za mednarodni gledališki festival MESS, ki se je danes začel v Sarajevu, druži lik osebe, ki je v letošnjem letu povzročila abnormalno zmešnjavo. Tako plakat kot naslovnica sta nastala pod taktirko Bojana Hadžihalilovića iz agencije Fabrika Sarajevo. Bojan Hadžihalilović je že leta 1995, takrat kot Trio Sarajevo, oblikoval naslovnice Mladine in na kreativen način združil ljubljansko uporništvo in sarajevsko dušo. Taman. Na tej povezavi lahko preberete intervju z Bojanom in pogledate tudi nekaj legendarnih naslovnic, ki jih je za Mladino oblikoval pred dvajsetimi leti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž 

    30. 9. 2016  |  Mladina 39  |  Uvodnik

    Pozabljena ovadba

    Sredi decembra 2015 so kriminalisti na podlagi odredbe, ki jo je izdala preiskovalna sodnica Deša Cener, pregledali stanovanje in poslovne prostore Andreja Širclja, poslanca SDS, nekdanjega prvega moža slabe banke. Šircelj naj bi kot vodja slabe banke še z drugimi osumljenimi oškodoval državo za skupaj 2,7 milijona evrov. Toliko so bile namreč vredne svetovalne pogodbe, ki jih je Šircelj pomagal skleniti s štirimi podjetji, pri čemer je največji delež, 2,1 milijona, šel podjetju Quartz+Co. Šircelj naj bi že ob sklepanju dogovorov vedel, da naročenih storitev ta svetovalna podjetja ne bodo opravila, da so torej pogodbe fiktivne.

  • Anže Tomić

    30. 9. 2016  |  Politika

    Klemen Košak o duhovni oskrbi finančne ministrice

    Pogovor je nastal na podlagi članka Objemčki in poljubčki>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/285260814&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Abnormalno je normalno

    »Mislim, da je Trump najnevarnejši politik, kar sem jih kdaj srečal, pa sem v Kongu vodil predvolilno kampanjo proti tipu, ki so ga v Haagu obtožili vojnih zločinov. Toda če bi tisti tip že ravno zmagal, vsaj ne bi imel jedrskega orožja,« pravi Stuart Stevens, politični svetovalec, ki je leta 2012 režiral predvolilno kampanjo republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja.

  • IK

    29. 9. 2016  |  Politika

    Sodišče: Janšev tvit o odsluženih prostitutkah ima vse znake kaznivega dejanja

    Senat celjskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor predsednika SDS Janeza Janše v zasebni kazenski tožbi, ki sta jo zoper njega vložili novinarki TV Slovenija Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl. Obtožba, ki se nanaša na Janšev zapis o "odsluženih prostitutkah" na Twitterju, je tako pravnomočna in sojenje se lahko začne. Po mnenju senata Janša s tvitom ni prispeval k javni razpravi, temveč je bil tvit namenjen izključno napadu na čast in dobro ime tožnic. 

  • Damjana Kolar

    30. 9. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor elektronskih dogodkov za petek, soboto in nedeljo.

  • Darja Kocbek

    29. 9. 2016  |  Družba

    Zakaj bodo razredi ostali

    V Veliki Britaniji je nekaj šlo narobe in rezultat junijskega referenduma o izstopu iz EU je to pokazal. Kampanja in dogodki po referendumu so razkrili družbo, ki je razklana po razredih, regijah, letih in kulturi ter ima manj veziv, kot jih je imela kadar koli v sodobni zgodovini, v knjigi Respectable: The Experience of Class, iz katere odlomek je objavil Guardian, piše Lynsey Hanley.

  • Darja Kocbek

    29. 9. 2016  |  Svet

    Zgodba o zasvojenem Hitlerju in drogiranih vojakih

    Nemški pisatelj Norman Ohler v svoji knjigi Blitzed (Popolnoma zadet) razkriva do zdaj zamolčano zgodbo o zlorabi drog kokain, heroin, morfin in predvsem metamfetamin (crystal meth) v tretjem rajhu. To je zgodba o Hitlerju in njegovi zasvojenosti, o drogiranih vojakih, nasploh o vplivu drog na potek druge svetovne vojne. Ohler je za Guardian povedal, da je po padcu berlinskega zidu v 90. letih prejšnjega stoletja sam jemal ekstazi in LSD. Zdaj jih ne jemlje več, a ve, kako učinkujejo, zato je lahko napisal omenjeno knjigo.

  • Damjana Kolar

    29. 9. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 29. septembra do 2. oktobra.

  • IK, STA

    29. 9. 2016  |  Politika

    Francija Slovenijo poziva, naj vrne posmrtne ostanke francoskega kralja

    Združenje za vrnitev francoskega kralja Karla X. in zadnjih Burbonov v Francijo je sporočilo, da bodo sprožili pobudo za to, da bi njihove posmrtne ostanke iz Slovenije prepeljali v Francijo in jih pokopali v kraljevi nekropoli v baziliki Saint-Denis severno od Pariza. Slovensko zunanje ministrstvo s pobudo doslej uradno ni bilo seznanjeno.

  • Tibor Rep

    29. 9. 2016  |  Družba

    Moč čistega entuziazma

    Nikola Racan, mladi hrvaški skejter in snemalec skejtanja, najverjetneje niti v najslikovitejših sanjah ne bi utegnil odsanjati, da se bo kot pobudnik majcenega festivala lokalnih skate filmčkov po zgolj šestih letih prebudil v koži vodje verjetno najkvalitetnejšega festivala neodvisnih skejt filmov v Evropi, po trditvah številnih prisotnih avtorjev filmov morda celo najboljšega na svetu. Vladimir skate film festival pod okriljem Skateboard kluba Augusta Šenoe iz Fažane na jug istrskega polotoka privabi vsako leto večjo, predvsem pa zelo raznoliko množico raznorodnih ljubiteljev skejtanja, fotografije, dokumentaristike, mode, filozofije, ali zgolj dobre malvazije ob sardelnem krožniku. »Gre za neodvisno filmsko manifestacijo, zato se otepamo velikih komercialnih sponzorjev, ki bi lahko potencialno kompromitirali vsebine in smer samega festivala.

  • IK, STA

    28. 9. 2016  |  Svet

    Več kot 90 odstotkov sveta diha slab zrak, gre za stisko javnega zdravja

    Več kot 90 odstotkov sveta diha slab zrak, razkriva Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v svoji raziskavi in poziva k ukrepom proti onesnaževanju. To je namreč krivo za več kot šest milijonov smrti letno. Maria Neira, vodja oddelka WHO za javno zdravje in okolje, je ob objavi podatkov raziskave dodala, da smo lahko izredno zaskrbljeni. Najbolj težavna so mesta, toda tudi zrak v ruralnih območjih je slabši, kot si mislimo, sporočajo strokovnjaki WHO.

  • Damjana Kolar

    28. 9. 2016  |  Kultura

    Četrta izdaja Stripolisfesta

    Na različnih lokacijah v Ljubljani bo med 5. in 9. oktobrom potekal festival stripa Stripolisfest, povezovalno-izobraževalna platforma, namenjena povezovanju in razvoju domače strip scene ter seznanjanju širše javnosti z vrhunci domače in tuje stripovske produkcije. V ospredju četrte izdaje festivala bodo štirje renominirani in vsestranski stripovski ustvarjalci različnih generacij, profilov in ustvarjalnih pristopov: nizozemski stripovski težkokategornik in legenda neodvisne evropske stripovske scene Marcel Ruijters, mednarodno uveljavljeni hrvaški velemojster stripa, animacije, grafike in ilustracije Danijel Žeželj, francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute ter brezkompromisni domači striporisec Marko Kociper. Letošnji festival je nastal v produkciji Zavoda Stripolis, Stripburger/Foruma Ljubljana in Kina Šiška ter v sodelovanju s številnimi koproducenti in partnerji.

  • IK, STA

    28. 9. 2016  |  Svet

    Slovaški premier: Begunske kvote so politično mrtve

    Kvote za porazdelitev prosilcev za azil med državami članicami EU so "politično mrtve", je dejal slovaški premier Robert Fico. Kvote po njegovem prepričanju delijo EU, zato bi bil potreben drugačen pristop pri soočanju z nezakonitimi migracijami. To, kar so države Višegrajske četverice govorile že pred letom in pol, sedaj postaja uradna politika EU, je še dejal slovaški premier, čigar država trenutno predseduje EU.

  • IK

    27. 9. 2016  |  Svet

    Hillary Clinton vs. Donald Trump, prvič

    Ameriška predsedniška kandidata Hillary Clinton in Donald Trump sta na univerzi Hofstra včeraj opravila svoje prvo televizijsko soočenje, ki je potekalo v skladu s pričakovanji. Veliko obtoževanja in skakanja v besedo. A kot kažejo prvi odzivi in sodeč po prvih mnenjih političnih analitikov, se je na soočenje bolje pripravila Hillary Clinton, ki je to, da je bolje pripravljena tudi na prevzem predsedniškega položaja, tudi poudarila. Američane je posvarila pred nevarnostjo Trumpa blizu ameriškega jedrskega arsenala, svetu pa je zagotovila, da ZDA držijo besedo in jo bodo tudi v prihodnje.

  • IK, STA

    27. 9. 2016  |  Politika

    Priporočila SDS o ubojnih sredstvih Udbe za vlado neustrezna in nepotrebna

    Vlada se je na včerajšnji dopisni seji opredelila do predloga priporočil v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti (SDV), ki so jih v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS. Vlada predlog zavrača kot neustrezen in nepotreben. V SDS so namreč pripravili predlog priporočil vladi, in sicer v luči zadnjih strelskih napadov, ki so se zgodili z nezakonitim strelnim orožjem. Vladi bi predlagali, da nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili odkritje kemičnih in drugih ubojnih sredstev za množično in tajno likvidacijo, "s katerimi je dokazano razpolagala SDV in ki ob spremembi režima leta 1991 niso bila predana demokratično izvoljeni vladi ali pristojnim organom v sestavi, niti niso bila komisijsko uničena".

  • Armin Mahler

    27. 9. 2016  |  Svet

    Politika mora doseči, da bosta Apple in Facebook upoštevala njena pravila

    Evropska komisarka Margrethe Vestager je pogumna. Spopadla se je z Applom, ameriško vlado in Irsko, ki svoje koristi postavlja pred koristi vseh drugih članic Evropske unije. Dobro in pravilno je, da mora Apple zdaj plačati 13 milijard evrov davkov z obrestmi. Vendar je to lahko šele začetek. Ne gre namreč le za Apple in samo za davke. Gre za to, da država dokaže, kdo ima, če se pojavi dvom, zadnjo besedo in da mednarodnim koncernom ne bo dovolila vsiljevanja pravil igre. Pravila mora določiti sama in zagotoviti, da se bodo upoštevala.

  • Damjana Kolar

    27. 9. 2016  |  Kultura

    Prva večja pregledna razstava NSK v Rusiji

    Razstava NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki je bila lansko leto na ogled v Moderni galeriji, letos pa še v Van Abbemuseumu v Eindhovnu, bo med 30.septembrom in 9. decembrom gostovala v Muzeju sodobne umetnosti Garage, enem najpomembnejših prostorov za sodobno umetnost v Moskvi. Gre za prvo večjo pregledno razstavo slovenskega umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK) v Rusiji, ki jo je pripravila Moderna galerija.

  • 27. 9. 2016  |  Družba

    Festival nevladnih organizacij 

    V Ljubljani bo 28. septembra med 11. in 20.uro potekal že petnajsti tradicionalni bazar nevladnih organizacij LUPA. Gre za dogodek, na katerem nevladne organizacije predstavijo svoje raznolike dejavnosti. Letos so festival s Prešernovega trga preselili na Breg in Novi trg. Na stojnicah se bo predstavilo več kot 120 nevladnih organizacij, pripravili pa bodo tudi dodatni program v živo.

  • IK, STA

    27. 9. 2016  |  Družba

    Bruselj nima posluha za penis

    V Bruslju je te dni veliko pozornosti in tudi zgražanja vzbudila slika ogromnega penisa, ki se je pojavila na zidu ene od stanovanjskih hiš v središču mesta. Medtem ko ljudje ugibajo, kdo bi bil lahko njen avtor, so se oblasti v občini St. Gilles odločile, da je treba sliko odstraniti. Kdo jo je narisal in s kakšnim namenom je nastala, za zdaj ostaja neznanka. Je za odstranitev kriva bližina katoliške šole?

  • Uredništvo

    26. 9. 2016  |  Politika

    Mi se 'mamo radi

    Brez komentarja. 

  • Darja Kocbek

    26. 9. 2016  |  Svet

    Amazonov algoritem mnogim ne ponudi izdelka z najugodnejšo ceno

    Preiskovalna novinarja spletnega časopisa Pro Publica Julia Angwin in Surya Mattu sta se odločila preveriti, ali res držijo zagotovila spletnega trgovca Amazon, da svojim kupcem vedno ponudi izdelek po najugodnejši ceni. Več tednov sta za 250 izdelkov, ki jih kupci najpogosteje izberejo, preverjala, katere je algoritem dal na najpomembnejšo Amaznovo virtualno polico – tako imenovano »buy box«. Izdelki s te police se kupcu najprej pokažejo kot ponudba za nakup.

  • Izak Košir

    23. 9. 2016  |  Mladina 38  |  Politika

    »Brezplačni« Pričevalci 

    ETV je lokalna televizija s sedežem v Kisovcu, sicer pa vidna tudi širše – od Zagorja do Ivančne Gorice, od Medvod do Železnikov. Ker živimo v digitalni dobi, lahko njen program spremljamo tudi prek Telemacha in Telekoma Slovenije.

  • Damjana Kolar

    26. 9. 2016  |  Kultura

    Portret sarajevske meščanske družine v tranzicijski družbi

    V Kinodvoru bo 28. septembra ob 21.00 premiera filma Naš vsakdan, ki je nastal v bosansko-slovensko-hrvaški koprodukciji. Filmska sevdalinka v režiji Ines Tanović je presunljiv in čustveno pristen, toda hkrati umirjen, humoren in realističen portret sarajevske meščanske družine v tranzicijski družbi. S svojo tematiko ponuja vso razsežnost katerekoli vojne, ki s svojimi posledicami vpliva tako na spremembo človeškega pogleda na svet, kot na spremembo časa samega in vrednostnih sistemov v njem. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserko, ki ga bo vodila Varja Močnik.

  • IK, STA

    26. 9. 2016  |  Svet

    V ZDA odprli prvi nacionalni muzej zgodovine in kulture temnopoltih Američanov

    Washington, 25. septembra - Okoli 100 let po tem, ko so temnopolti vojaški veterani predstavili zamisel o tem, so v Washingtonu v soboto odprli prvi nacionalni muzej zgodovine in kulture temnopoltih Američanov. Muzej, ki stoji na travniku National Mall, vsebuje 3000 eksponatov, od suženjskih okovov do simbolov kampanje prvega temnopoltega predsednika ZDA.

  • Peter Petrovčič

    26. 9. 2016  |  Politika

    Skrajni čas je, da se politiki odvzame privilegij imenovanja sodnikov

    Izbira predsednika vrhovnega sodišča še nikoli ni bila lahka. Tudi tokratno iskanje ustreznega kandidata se vse bolj zapleta. Problem ni več Branko Masleša, a še vedno je problem eminentno političen. Tokrat (še) ni težava v tem, da bi se pojavil kandidat »sil kontinuitete«, pač pa v tem, da »sile kontinuitete« ne dovolijo prevzema sodne oblasti kandidatom drugih svetovnih nazorov. Vse to so pomisleki, ki ne sodijo v sodstvo.