• IK, STA

    14. 9. 2016  |  Politika

    Dolgoletni direktor Fakin danes zapušča ZZZS

    Ljubljana, 14. septembra - Z današnjim dnem z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odhaja njegov dolgoletni prvi mož Samo Fakin. Skupščina zavoda ga je namreč v začetku meseca razrešila kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Hkrati je na to mesto imenovala Marjana Sušlja, ki bo delo začel opravljati v četrtek.

  • IH, STA

    14. 9. 2016  |  Ekonomija

    Mercatorjev Intersport za 34,5 milijona evrov v roke Poljakom

    Mercator je družbo Intersport, ki je nosilka licence Intersport za zahodni Balkan, prodal poljskemu zasebnemu investicijskemu skladu Enterprise VII, ki ga upravlja Enterprise Investors. Posel je vreden skoraj 34,5 milijona evrov. Poljaki bodo investicijo predstavili danes na novinarski konferenci.

  • IH, STA

    14. 9. 2016  |  Svet

    Luksemburški minister: Madžarsko bi bilo treba izključiti iz EU

    Madžarsko bi bilo treba izključiti iz EU, je v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt povedal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. S tem je le nekaj tednov pred spornim referendumom na Madžarskem glede kvot za begunce izpostavil problematiko tamkajšnje migracijske politike.

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2016  |  Kultura

    Nova sezona MGL v znamenju iskanja sreče

    Mestno gledališče ljubljansko bo 15. septembra ob 20.00 vstopilo v novo sezono s premiero igre Leonce in Lena, nemškega avtorja Georga Büchnerja v režiji Mateje Koležnik. Büchnerjevo poslednje besedilo, ki je kot nekakšen testament, saj je nastalo tik pred njegovo smrtjo, za satiričnimi toni prinaša kritiko družbe. 

  • IK

    14. 9. 2016  |  Kultura

    Kozmos percepcij v ljubljanskem podhodu 

    Po mesecu dni tehničnih težav galerije Kos in zaprte razstave Kozmos percepcij umetnice Brede Pivk v Podhodu Ajdovščina, se razstava ponovno odpira in podaljšuje do konca septembra. Kljub vsem težavam, ki so se zvrstile v zadnjih mesecih, nekdanja Rogovka vztraja z prezentacijo umetnosti, ki je bila ustvarjena v tovarni Rog. Samostojna razstava Kozmos percepcij vključuje originala dela naslikana v olju, printe večjega formata in sestop pričujoče umetnosti v video, ki zaokroža multidimenzionalnost njenega slikarstva kot tudi samih tehnik, ki jih je pri svojem delu uporabila. Gre za samonikel pristop povezovanja znanosti in umetnostji ter likovne vsebine, ki združujejo različna področja vedenja skozi samosvoj vizualni izraz.

  • IH, STA

    14. 9. 2016  |  Kultura

    Umrla igralka in aktivistka Alexis Arquette

    V Los Angelesu je umrla transseksualna igralka in aktivistka Alexis Arquette. Igrala je v številnih filmih in televizijskih serijah. Alexis Arquette je bila sestra igralcev Davida, Rosanne in Patricie Arquette. Družina se je igralki v slovo poklonila s skladbo Davida Bowieja Starman.

  • Darja Kocbek

    13. 9. 2016  |  Politika

    Kakšna je prihodnost levice, ki ne najde odgovorov na tri osrednje probleme

    Levica, ki je povsod na Zahodu v krizi, ne najde odgovorov na tri probleme, ki so uničujoča moč globalizacije, rast populističnega nacionalizma in izginjanja tradicionalnega dela. Socialno demokratska stranka (SPD), ki je bila v Nemčiji včasih velika in pomembna stranka, ima po zadnjih javnomnenjskih raziskavah manj kot 20 odstotkov podpore. Francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je član socialistične stranke, podpira vsega 15 odstotkov volivcev. Španski socialistični stranki je v manj kot desetih letih podpora padla za polovico. Grški socialistični stranki, ki je včasih dobivala volitve, je v manj kot desetletju padla podpora pod 5 odstotkov. Tudi v Skandinaviji, kjer so bile včasih neranljive, socialno demokratske stranke izgubljajo podporo volivcev, v Guardianu piše John Harris.

  • Damjana Kolar

    13. 9. 2016  |  Kultura

    Nedokončana zgodba Srdjana Živulovića

    V AS Galeriji v Ljubljani bodo 15. septembra ob 19.00 odprli fotografsko razstavo Srdjana Živulovića z naslovom Nedokončana zgodba, ki se dotika aktualne begunske problematike. Fotograf, ki se s to temo ukvarja že več kot petindvajset let, ugotavlja, da je begunska problematika ena najpomembnejših zgodb v njegovem življenju. Na razstavi, ki jo je pripravila kustosinja Petra Bizilj Silva, je na ogled 18 črno-belih in barvnih fotografij, ki predstavljajo tri obdobja, povezana s fotografiranjem beguncev.

  • IK, STA

    13. 9. 2016  |  Politika

    Nevladniki vlado pozivajo, naj omeji poudarjanje varnostnega vidika migracij

    Petnajst nevladnih in humanitarnih organizacij vlado poziva k omejitvi poudarjanja varnostnega vidika migracij. S tem se po njihovem mnenju kriminalizira begunce in jih prikazuje kot nevarne, prav tako se povzroča nemir v skupnosti, spodbuja nastanek protibegunsko nastrojenih civilnih pobud ter spodbuja razpihovanje sovražnega govora.

  • Klemen Košak

    13. 9. 2016  |  Politika

    Vlada še vedno neradodarna pri kosilih za revne otroke

    Že leta govorimo o lačnih šolarjih in humanitarne organizacije, ki pomagajo družinam, so prepričane, da dosedanji ukrepi vlad ne zadostujejo. Država v celoti subvencionira šolsko malico za otroke iz družin, katerih dohodek na člana ne presega 53 odstotkov povprečne slovenske mesečne plače, ki znaša nekaj več kot 1000 evrov. Tričlanska družina torej dobi subvencijo za malico, če na mesec prejme manj kot 1750 evrov. Polno subvencijo za šolsko kosilo pa dobi otrok samo, če ima njegova družina manj kot 18 odstotkov povprečne plače na družinskega člana. Kar je zelo malo.

  • Anže Tomić

    13. 9. 2016  |  Politika

    Kakšni so tviti politikov, ko jim ne pomaga njihov štab

    Donald Trump ima na družabnem omrežju več kot enajst milijonov sledilcev, in ko je New York Times konec lanskega leta poročal o njegovi kampanji, so omenili, da v pisarni nima računalnika ali tablice. Imel je le telefon. Trump pogosto uporablja Twitter, družabno omrežje zna izkoriščati za mobilizacijo svojih podpornikov in za izzivanje nasprotnikov.

  • IK, STA

    12. 9. 2016  |  Svet

    Predsednik HDZ Plenković po včerajšnji zmagi na volitvah danes že o oblikovanju nove hrvaške vlade

    Predsednik HDZ Andrej Plenković je po relativni zmagi stranke na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli pogovore o oblikovanju nove hrvaške vlade s potencialnimi partnerji. Kot kandidat za premierja je izpostavil, da bodo sestavili stabilno vlado s programsko in svetovnonazorsko podobnimi strankami. Plenković je v volilnem štabu HDZ v Zagrebu izrazil prepričanje, da bo HDZ v naslednjih štirih letih vodila novo hrvaško vlado. Na današnji seji nacionalnega sveta stranke bodo tako oblikovali stališča za pogovore s potencialnimi partnerji v vladi. Napovedal je, da bo prihodnja hrvaška vlada evropsko usmerjena, ki bo sledila politiki Evropske ljudske stranke (EPP). EPP je močno podpirala HDZ na predčasnih hrvaških parlamentarnih volitvah.

  • Darja Kocbek

    12. 9. 2016  |  Svet

    Tudi ameriški mrhovinarski skladi na Irskem ne plačajo skoraj nič davka

    Odločitev evropske komisije, da mora ameriški tehnološki velikan Apple zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti Irski vrniti 13 milijard evrov, vnovič razkriva, kako neiskrene so izjave politikov v državah EU, ko državljanom obljubljajo ukinitev davčnih ugodnosti za podjetja. Irska vlada s pritožbo, s katero spodbija odločitev evropske komisije, sporoča, da Applovih milijard noče.

  • Damjana Kolar

    12. 9. 2016  |  Kultura

    Pregled domače filmske produkcije

    Na 19. festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki vsako leto ponuja pregled aktualne slovenske avdiovizualne produkcije, bo od 13. do 18. septembra prikazanih 98 filmov (20 celovečercev, 13 srednjemetražnih in 65 kratkih filmov). Za nagrade vesna se bo letos potegovalo 52 filmov (14 celovečercev, 4 srednjemetražni, 34 kratkih filmov). Med celovečerci v tekmovalnem programu je 10 igranih filmov, od tega trije koprodukcijski, ter 4 dokumentarni filmi.

  • IK, STA

    12. 9. 2016  |  Družba

    Gre tokrat spet "za otroke"?

    Gibanje za otroke in družine je s podporo približno 8.000 podpisov v postopek v Državni zbor (DZ) vložilo predlog sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katerimi želijo starim staršem zagotoviti večjo vlogo. Podoben predlog je vložila tudi NSi, zato Aleš Primc iz gibanja napoveduje sodelovanje z njimi in ministrstvom ter upa na skupen predlog zakona.

  • IK, STA

    12. 9. 2016  |  Politika

    Slovenija pozvala Hrvaško, naj preveri prodajo vina pod znamko teran in ukrepa

    Konec junija se je iztekel triletni rok, v katerem bi morali Hrvati prodati svoje zaloge vina, označenega kot teran, vendar pa je slovensko ministrstvo za kmetijstvo prejelo prijave, da so s prodajo nadaljevali tudi kasneje. Zato je Hrvaško pozvalo, naj njeni inšpektorji preverijo in ukrepajo, je za STA dejal kmetijski minister Dejan Židan.

  • IK, STA

    12. 9. 2016  |  Svet

    Severna Koreja zahteva od ZDA, da jo priznajo kot jedrsko državo, Južna Koreja bo v primeru jedrske grožnje ukrepala

    Severna Koreja je včeraj od ZDA zahtevala, da jo priznajo kot "legitimno jedrsko oboroženo državo". Režim v Pjongjangu je ta teden izvedel svoj peti in najmočnejši jedrski poskus doslej.

  • IK, STA

    11. 9. 2016  |  Svet

    Prvi neuradni izidi volitev na Hrvaškem kažejo na zmago HDZ

    Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem prvi delni izidi kažejo prednost HDZ pred levosredinsko koalicijo. Po preštetih 15 odstotkih glasov ima HDZ s partnerji 62 poslanskih mandatov, Narodna koalicija, ki so ji zmago napovedovale vzporedne volitve, pa 52. Sledita Most neodvisnih seznamov s 13 poslanci ter koalicija Edina opcija, ki jo vodi Živi zid, s sedmimi poslanci.

  • Peter Petrovčič

    12. 9. 2016  |  Družba

    Je vsaka preselitev mladoletnih beguncev brez spremstva upravičena?

    Država preseljuje mladoletne begunce brez spremstva v nasprotju s tem, kar naj bi bilo v njihovo največjo korist. Pred kratkim je tako država končno preselila okoli petnajst mladoletnih beguncev brez spremstva iz ljubljanskega azilnega doma in kriznih centrov po državi. Preselitev je bila potrebna oziroma nujna, saj omenjene institucije (kjer bivajo tudi odrasli prosilci za azil ali pa otroci in mladoletniki, ki so bili zaradi nasilja v družini izločeni iz lastne družine) res niso primerno okolje zanje. Pa jim bo preselitev v dijaške domove dejansko prinesla olajšanje ali pa zgolj nov oziroma dodaten stres? Je vsaka preselitev upravičena? Ne bi bilo smiselno, da se dobrobit vsakega od mladoletnikov obravnava individualno?

  • Maja Novak

    12. 9. 2016  |  Družba

    Tako zelo sami smo

    Potresov se bojim kot hudič križa. Vseeno pa je v meni zlobna poteza, ki me celo tedaj, ko me je strah, sili, da razmišljam cinično. Ali pesimistično, torej zdravorazumsko, če hočete. Ko sem med poročanjem o potresu v italijanskem Amatriceju slišala, da so tamkajšnji meščani zbežali z domov in vedrili v športnih dvoranah, sem se tako zalotila, da se posmehujem: zakaj pa prav v športnih dvoranah, mar se te ne morejo podreti? A že v istem hipu se je oglasila moja blažja plat, ki je pribila: tja so šli, da ne bi bili sami. Saj ni posredi samo to, da je takrat, ko te zasujejo ruševine, sila praktično, če je v bližini kdo, ki te bo izkopal izpod opeke in betona; za to gre, da se je s strahom in stisko laže spoprijemati družno. Da ob svojem dihanju slišiš še tuje. Da z neznancem, s katerim te je povezala stiska, izmenjaš besedo o tej stiski. Da so drugi (ali Drugi, kot jim pravi Emmanuel Levinas) ob tebi navzoči s telesom, z besedo, s tolažbo.

  • IH, STA

    11. 9. 2016  |  Svet

    V Avstriji bi lahko preložili ponovljeni drugi krog predsedniških volitev

    Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je danes sporočil, da bo po vrsti težav z volilnimi glasovnicami proučil možnost preložitve izvedbe ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev. Odločitev naj bi bila znana v začetku prihodnjega tedna. Ponovljeni drugi krog bi moral biti 2. oktobra.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Uvodnik

    Brez mandata za strah

    Po poročanju nevladnih organizacij se na tako imenovani balkanski begunski poti ne dogaja nič dramatičnega, neprepustnost meja ni nič manjša, delež beguncev, ki želijo prestopiti meje, ni večji. A ne glede na to so začeli slovenski vladni politiki v zadnjih tednih ustvarjati ozračje, da prihaja nov begunski val. Od kod potreba ustvarjati vzdušje pričakovanja novega vala, s tem pa – glede na retoriko – vzdušje strahu in seveda nestrpnosti?

  • IH, STA

    10. 9. 2016  |  Ekonomija

    Uslužbenci javne uprave ponovno v šolo digitalnih veščin

    Ministrstvo za javno upravo je za uslužbence javne uprave pripravilo delavnico Nadgradimo digitalne veščine, saj se, kot je ob začetku delavnice poudaril minister Koprivnikar, zavedajo, da sta vseživljenjsko učenje in nadgrajevanje znanja na področju digitalnih veščin nujna.

  • Damjana Kolar

    10. 9. 2016  |  Kultura

    Sodobna slovenska fotografija v Zagrebu

    V Galeriji Klovićevi dvori v Zagrebu je do 2. oktobra na ogled razstava sodobne slovenske fotografije z naslovom Najlepši kraj na svetu, ki je nastala v sodelovanju Hrvaške foto zveze, Galerije Fotografija iz Ljubljane in Galerije Klovićevi dvori. Na razstavi se predstavljajo Bojan Radovič, Jane Štravs, Jaka Babnik, Tanja Lažetić, Tanja Verlak, Boštjan Pucelj, Emina Djukić, Aleš Rosa, Roman Uranjek, Radenko Milak, Matjaž Rušt, Robert Marin in Tomaž Gregorič.

  • Borut Mekina

    9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Družba

    Zakaj SDS izgublja glasove?

    Ali je stranka SDS zaradi afere Patria utrpela finančno-materialno škodo? Absolutno. Na tem mestu se lahko z Janezom Janšo zgolj strinjamo. Še več, prepričani smo, da je škoda veliko večja. Če namreč do afere Patria ne bi prišlo, če torej pedantni bančni uslužbenec v avstrijski Lipnici neverjetno nerodnega Walterja Wolfa ne bi prijavil policiji zaradi suma pranja denarja, bi verjetno slovenski posredniki prejeli skupaj 3 milijone evrov provizije, ne pa zgolj ene tretjine tega zneska oziroma 900 tisoč evrov, ki jih je v prtljažniku svojega avtomobila, kot piše v pravnomočno zaključeni sodbi avstrijskega sodišča, v Slovenijo odpeljal avstrijski posrednik. Če bi torej posel tekel brez vmešavanja represivnih organov, bi moralo v Slovenijo steči še vsaj 2,1 milijona evrov; tako sklepamo na podlagi že znanih elektronskih in telefonskih sporočil ter ugotovitev preiskovalnih organov.

  • 9. 9. 2016  |  Družba

    Jure Trampuš o tem, kdo je mati Tereza. Svetnica ali ... ? 

    Pogovor je nastal na podlagi članka Temni svetniški sij >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/282082020&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Neznosna pošastnost korporacij

    Apple trpi. Zelo, zelo, zelo. Joče. Na ves glas. Apple je užaljen in prizadet. Zgrožen in šokiran. Evropska komisija – ta jebena politika, ki se nenehno vmešava v gospodarstvo in mu ne pusti dihati! – se je spravila nanj in mu naložila, da mora Irski izplačati 13 milijard evrov davščin. To, da od Appla, največje korporacije na svetu (vredne skoraj bilijon dolarjev), terjajo, naj plača davke, je že kar mobing. Ne, to je izsiljevanje. Tako rekoč posilstvo. Apple ne more dihati. Mučijo ga. Dušijo. Davijo. Odirajo.

  • Jure Trampuš

    9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Svet

    Temni svetniški sij

    V soboto je bil za katoliško cerkev velik dan. Papež Frančišek je za svetnico razglasil mater Terezo, redovnico albanskega rodu, prijateljico ubogih, angela revnih iz Kalkute. »Vedno je branila človeška življenja,« je dejal papež Frančišek, »bodisi nerojena bodisi zavržena.« In dodal, da je najvplivnejšim ljudem sveta govorila, naj priznajo krivdo za povzročanje revščine, »za zločin, ki so ga zagrešili«.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Politika

    Andrej Možina

    Napetost pred poskusom prve sistemske reforme slovenskega zdravstvenega sistema po osamosvojitvi raste. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc za jesen napoveduje predstavitev vrste zakonov, s katerimi bi preuredili sistem financiranja in pravic v zdravstvu, napoveduje solidarnejši sistem, prvi med zdravniki, predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, pa ji očita, da vzrokov za težave še vedno ne razume, in ji napoveduje neuspeh. A na drugi strani ima tudi sama zbornica težave. Zaradi premajhne udeležbe maja volitve novega predsednika zbornice niso uspele, na skupščini, ki bo čez nekaj tednov, bodo razpisali nove, ministrstvo pa napoveduje ukinitev obveznega članstva. Na kateri strani javno-zasebnega so torej zdravniki? In zakaj, zaradi svojih interesov ali skrbi za paciente?