• Klemen Košak

    9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Družba

    Idealni reveži

    Potem ko se je Luka po petnajstih letih razšel s partnerko, se je prijavil v hiši blizu Kamnika, ki je v lasti njegovih staršev in v kateri živi še njegov brat. Hiša je velika, a v njej ni ne štedilnika ne hladilnika, pa tudi ogrevana ni. »Dostikrat spim v avtu, ker mi je bolj udobno in toplo. Tako da je to zelo zasilno prebivališče. V iskanju boljše rešitve, ki se mi trenutno zdi celo imet prikolico,« je povedal sodelavcem Inštituta za socialno varstvo, ko se z njim pogovarjali novembra lani.

  • Izak Košir

    8. 9. 2016  |  Družba

    Tarča brez Jasmine Jamnik v nepredviljivo jesen

    Nocoj bo na sporedu nacionalkina informativno-pogovorna oddaja Tarča, prvič z novimi voditelji. Med njimi ne bo zadnje voditeljice Jasmine Jamnik, ki so jo na TV Slovenija sicer nerodno napovedali kot voditeljico, ki bo pokazala, da so lahko vodenju takšne oddaje kos tudi ženske. Vodenje Tarče zdaj prevzema več voditeljev, ki se bodo menjavali tedensko. Prva bo nocoj nastopila Vida Petrovčič, poleg nje pa se bodo v prihodnji tednih zvrstili še Jože Možina, Mojca Šetinc Pašek, Erika Žindaršič in Mojca Širok. Nekateri od njih naj bi za svojo novo funkcijo izvedeli iz medijev, končni miks imen pa naj bi presenetil tudi urednico oddaje in druge sodelavce, vsekakor pa predvsem gledalce. 

  • IK, STA

    8. 9. 2016  |  Svet

    Avstrija grozi Madžarski s tožbo zaradi nesprejemanja azilantov

    Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je Madžarski zagrozil s tožbo na sodišču EU zaradi nespoštovanja dublinske uredbe in nesprejemanja prosilcev za azil, ki so v EU vstopili na Madžarskem. "Če države ali državne skupnosti nenehno kršijo pravo, potem morajo računati tudi na pravne posledice," je dejal Sobotka za avstrijski jutranjik Ö1.

  • Damjana Kolar

    8. 9. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 8. do 11. septembra.

  • IH, STA

    8. 9. 2016  |  Kultura

    Pogum kot ključ do boljšega sveta

    V Ljubljani in na Krasu je te dni potekala filozofska delavnica in konferenca Soren Kierkegaard na temo Pogum za dejanje. Filozofe je povezovala misel, kako priti do dejanj za boljši svet. Za spremembe je ključen pogumen posameznik, ki zna biti potrpežljiv in sprejeti odgovornost za dejanja, hkrati pa se zaveda svoje človeškosti.

  • IK, STA

    7. 9. 2016  |  Politika

    Zakaj bo SDS izgubil tožbo proti državi 

    Verjetnost uspeha odškodninske tožbe SDS zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014 je po oceni pravnika Rajka Pirnata "zelo majhna ali praktično neobstoječa". Kot je dejal za STA, namreč ni povsem jasno, v čem bi bile v tem primeru izpolnjene temeljne postavke odškodninske odgovornosti. Pirnat meni, da ni verjetno, da bi v tem primeru obstajala odškodninska odgovornost države. V prvi vrsti po njegovih besedah manjka element protipravnosti, ki ga kot pogoj za obstoj odškodninske odgovornosti države v 26. členu opredeljuje ustava.

  • IK, STA

    7. 9. 2016  |  Družba

    Split je burkiniju prijazno mesto

    Ženska v burkiniju na glavnih splitskih plažah ni doživela nobenih nevšečnosti, celo nasprotno, deležna je bila komplimentov, svoje izkušnje opisuje reporterka Slobodne Dalmacije. Slednja je želela osebno preveriti odzive na burkini v Splitu, potem ko so v Franciji prepovedali to vrsto kopalk, ki v celoti zakrivajo žensko telo. 

  • Darja Kocbek

    7. 9. 2016  |  Svet

    V Italiji še nobena od 63 vlad po drugi svetovni vojni ni končala mandata, slabo se piše tudi Renziju 

    Italijanski bruto domači proizvod (BDP) se med aprilom in junijem, torej v drugem četrtletju letos, ni povečal, zaradi tega tretje največje gospodarstvo v območju evra šepa za drugimi. Finančno ministrstvo je za letošnje leto napovedalo rast BDP za 1,2 odstotka. Ta cilj bo italijansko gospodarstvo do konca leta težko doseglo, v drugem četrtletju se je povečal samo še izvoz, domače povpraševanje se je zmanjšalo, v komentarju v Neue Züricher Zeitung  piše Andrea Spalinger.

  • IK, STA

    7. 9. 2016  |  Politika

    Koalicija podpira ministrico za zdravje, o interpelaciji še niso govorili

    Na srečanju koalicije z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je koalicija potrdila, da je enotna in da vsi podpirajo ministrico, je v izjavi dejal premier Miro Cerar. Ali jo bodo na glasovanju o interpelaciji dejansko podprli vsi poslanci koalicije, pa je še prezgodaj, saj o interpelaciji še niso razpravljali.

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2016  |  Kultura

    Bienale sodobne lutkovne umetnosti

    Od 9. do 13. septembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani (Lutkovno gledališče, Stara mestna elektrarna-Elektro, Ljubljanski grad, Galerija Kresija, Kinodvor) potekal 13. bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2016, na katerem se bo zvrstilo več kot 25 predstav iz štirinajstih držav. Večina predstav bo namenjena odraslemu občinstvu, nekaj pa tudi otrokom. Festivalsko dogajanje bo na otvoritveni dan popestril Bowrain s koncertom minimalistične jazzovske elektronike.

  • IH, STA

    7. 9. 2016  |  Kultura

    Branimir Ritonja skozi družbeno angažirano fotografijo raziskuje begunsko problematiko

    Mariborski fotograf Branimir Ritonja danes v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor predstavlja projekt družbeno angažirane fotografije. Z instalacijo Portret se loteva problematike beguncev oziroma omejevanja svobode gibanja v Evropi. Obiskovalce želi med drugim soočiti s položajem begunca in njihovo lastno odgovornostjo za nastali položaj.

  • AT, STA

    6. 9. 2016  |  Politika

    SDS toži državo zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na volitve leta 2014

    V SDS tožijo državo za skoraj 900.000 evrov zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014 .Tožbo zoper državo je SDS vložila na Okrožno sodišče v Ljubljani. Menijo, da je s sodbami v zadevi Patria, ki jih je razveljavilo ustavno sodišče, in zaporom predsednika SDS Janeza Janše narejena velika premoženjska in politična škoda stranki.

  • Bavčar obsojen na pet let zapora, že napovedal pritožbo

    Igor Bavčar in brata Sušinski so bili tudi v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz obsojeni. Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Bavčar je bil sicer obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja. Ob tem je že napovedal pritožbo na višje sodišče.

  • Tjaša Kosar

    6. 9. 2016  |  Družba

    Letno kupimo 8 milijard kosov novih oblačil, kar je 400 odstotkov več kot 20 let nazaj

    Sodobni potrošnik oziroma potrošnica, saj ženske opravijo 70 do 80 odstotkov vseh potrošniških nakupov, bodisi s kupno močjo ali vplivom na nakupe, pravi Forbes, ceni svež izgled, ki si ga lahko privošči, nakup pa dojema kot začasen zaklad, ne pa nekaj, kar bo obdržal za vedno. Potrošnik se zaveda, da mora nov kos kupiti tukaj in zdaj, saj ga čez teden dni, ko bodo stare zamenjali novi kosi, ne bo več videl. Nekoč so modni trendi prihajali dvakrat v sezoni, danes se zdi, kot da ima vsak teden svojega, pravi britanska novinarka Lucy Siegle. Namen trga hitre mode je, da se, seveda, proda čim več produktov. Globalno letno kupimo osem milijard kosov novih oblačil, kar je 400 odstotkov več kot 20 let nazaj.

  • IH, STA

    6. 9. 2016  |  Svet

    Gašperšič napovedal izločitev predora Markovec iz vinjetnega sistema

    Minister Peter Gašperšič je ob obisku portoroškega letališča glede pobude za preusmeritev nevinjetnega prometa z obalne ceste skozi predor Markovec povedal, da lokalnih vinjet ne bo, je pa zato v teku medresorska obravnava predloga uredbe o spremembi kategorizacije odseka hitre ceste skozi predor v glavno cesto, po kateri bo moč voziti brez vinjet.

  • Damjana Kolar

    6. 9. 2016  |  Kultura

    Prva edicija festivala sodobnih idej Indigo

    V Ljubljani bo med 7. in 10. septembrom potekal festival sodobnih idej Indigo - nova festivalska platforma sodobnih tokov v umetnosti, kulturi, medijih, glasbi, filmu, gledališču, oblikovanju, ki  združuje nosilce kulturne produkcije v četrti okrog Gosposke in Križevniške ulice, od Trga francoske revolucije do Novega trga. Prva edicija festivala se ukvarja s strategijami premagovanja strahu pred neznanim skozi aktualne spremembe v okolju in družbi, razdeljena pa je na osem sklopov: Pogovori, Dizajn, Film, Umetnost, Teater, Glasba, Zabava in "V živo."

  • Uredništvo

    5. 9. 2016  |  Družba

    Jože Možina med novimi voditelji Tarče?

    Kot kaže bodo na nacionalki ponovno rošade pri voditeljih oddaj. Po naših informacijah iz uredniških krogov naj bi informativno-pogovorno oddajo Tarča kmalu vodilo pet novih imen: voditelja TV Dnevnika Dejan Ladika in Manica Janežič Ambrožič, voditeljica gospodarskih oddaj in omizij Lidija Pak, voditeljica Polnočnega kluba Vida Petrovčič in avtor Pričevalcev Jože Možina. Menjavali naj bi se tedensko. Urednica  Tarče Ilinka Todorovski nam je potrdila, da bo imela že v četrtek oddaja novo voditeljico - Vido Petrovčič. Kdo ji bo sledil v prihodnje, ne ve. Obžaluje pa dejstvo, da Tarča ne bo več imela zgolj enega prepoznavnega obraza, ki je do zdaj pripadal Jasmini Jamnik. "Vem le, da je v igri za Tarčo več voditeljev in voditeljic," je odgovorila urednica oddaje. 

  • Darja Kocbek

    5. 9. 2016  |  Svet

    Čudež na nemškem trgu dela sploh ni čudež

    V največjem gospodarstvu v EU in območju evra, v Nemčiji, ima vse manjši delež zaposlenih pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, prekerne oblike zaposlovanja so v glavnem problem za mlajše od 25 let, poroča die Zeit.

  • Uredništvo

    5. 9. 2016  |  Družba

    Janković toži Rogovce, ti pa odgovarjajo, da gre za ustrahovanje 

    Napeto ozračje, ki so ga v Rogu v noči 6. junija povzročili varnostniki in prihod bagra, se je po začasni odredbi, s katero je sodišče občini prepovedalo začetek rušenja tovarne, umirilo. A spor med občino ter uporabnicami in uporabniki Roga ni končan, zdaj je zasebne tožbe proti sedmim osebam vložila občina. Kmalu po občinskem bagrskem pohodu na Rog se je sedmerica uporabnic in uporabnikov Roga odločila, da proti občini vloži tožbo zaradi motenja posesti. S tožbo zaradi motenja posesti se je sedem oseb izpostavilo z imeni in priimki, kar je zdaj izkoristila občina, saj je nanje naslovila tožbe.

  • Damjana Kolar

    5. 9. 2016  |  Kultura

    Bogata bera dokumentarcev v Mariboru

    V Sodnem stolpu Maribor bo med 7. in 11. septembrom potekal 5. mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki ga organizira MITRA, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. V Maribor prihajajo svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov in koprodukcije. Leto 2016 zaznamujejo ljudje na begu in izgubljena življenja v krajih, ki so nam vedno bližje. Festival odpirajo s temo, ki se ji nihče ne more več ogniti, kljub vse večjemu pomanjkanju empatije v primežu pomanjkanja časa. Novi sosedje prihajajo.

  • Monika Čvorak

    5. 9. 2016  |  Kultura

    Vsakemu Italijanu ob polnoletnosti 500 evrov

    Italijanska vlada želi mladim približati kulturo. V ta namen bo vsakemu, ki letos dopolni 18 let, namenila »kulturni bonus« 500 evrov. Upravičenci ga bodo lahko do konca leta 2017 porabili za kupovanje knjig in obiskovanje kulturnih ustanov. Za uveljavljanje kulturne žepnine se bodo morali registrirati na spletni platformi in si naložiti aplikacijo 18app. Prek nje si bodo na mobilnike naložili vavčerje, ki jih bo mogoče unovčiti na spletu ali v trgovinah. Država namerava v ta namen odšteti 290 milijonov evrov. Akcija je stekla na pobudo podsekretarja italijanske vlade Tommasa Nannicinija, ki je za Corriere della Sera dejal: »18app pošilja mladim jasno sporočilo – opominja jih, kako ključna je kulturna poraba za osebno obogatitev in za utrjevanje vezivnega tkiva celotne družbe.«

  • IH, STA

    5. 9. 2016  |  Svet

    V hongkonškem zakonodajnem svetu prvič tudi zagovorniki neodvisnosti

    Na nedeljskih volitvah v Hongkongu so se v zakonodajni svet prvič uvrstili tudi mladi hongkonški politiki, ki se zavzemajo za neodvisnost od Kitajske. Volitev se je udeležilo 2,2 milijona ljudi, kar je najvišja volilna udeležba od leta 1997, ko je Hongkong spet postal del Kitajske.

  • IK, STA

    4. 9. 2016  |  Družba

    Mati Tereza bo danes postala svetnica, številni pa opozarjajo, da njen red ni prispeval k odstranjevanju vzrokov revščine

    Papež Frančišek bo danes v Vatikanu za svetnico razglasil pokojno albansko redovnico mater Terezo, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim. Na kanonizaciji "angela revnih" na Trgu sv. Petra pričakujejo več sto tisoč vernikov, v Vatikanu in Rimu pa bodo veljali močno poostreni varnostni ukrepi. Razglasitev matere Tereze za svetnico bo eden od vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki se bo izteklo 20. novembra. Čeprav jo katoliška cerkev postavlja za vzor drugim vernikom, so številni kritični do njenega dela. Med drugim ji očitajo, da je najranljivejšim vsilila krščansko vero ter z vztrajnim zavračanjem splava in kontracepcije še povečala trpljenje najrevnejših. Zdravniki, ki so obiskali njene ustanove, pa so poročali o pomanjkanju higiene ter tem, da bolnim niso dajali protibolečinskih sredstev za lajšanje trpljenja.

  • IK, STA

    3. 9. 2016  |  Svet

    V Indiji stavkalo več deset milijonov delavcev

    Več milijonov javnih uslužbencev v Indiji se je včeraj udeležilo celodnevne stavke proti predsedniku vlade Narendra Modiju in njegovim reformam za večjo privatizacijo in predlogu glede nove ureditve minimalne plače. Zaradi stavke je bilo zaprtih več bank, trgovin in šol po celotni državi. 

  • Damjana Kolar

    3. 9. 2016  |  Kultura

    Na Sound Explicit 2016 bo nastopilo devet glasbenikov

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo 5. in 6. septembra potekal Sound Explicit, ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki obsegajo širok razpon žanrov - od zvočnih raziskav in improvizacije - do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je leta 2003 zasnoval Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z namenom, da bi podprl neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Uvodnik

    Kdo je tukaj nor?

    Najbolje je začeti s preprostim primerom. Z nepomembnim prometnim zamaškom, sicer eni izmed najpomembnejših tem v teh državi. Torej: ceste popravljajo po vsem svetu. In, še več, vsi jih popravljajo, ko je vreme lepše. Po navadi poleti. Enkrat tu, enkrat tam. Presenečenje: to ni slovenska posebnost, še več, ni dokaz korumpirane družbe. In ne gre za ostanke komunistične preteklosti ter balkanske nesposobnosti niti sodobnega kapitalizma. Nič od tega. Prometni zamašek je najbolj normalna zadeva na svetu. Nenormalno je le to, da je prometni zamašek v središču prestolnice tema osrednjih poročil in naslovnic časopisov. Če hočeš narediti nov odcep, moraš cesto zapreti. Ni znanost, je pa očitno v Sloveniji o tem malo znanega.

  • 2. 9. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o moteči ministrici

    Pogovor je nastal na podlagi članka Moteča ministrica>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/280902650&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Politika

    Moteča ministrica

    Nevenka Lekše, predsednica ljubljanskega Rdečega križa, vodja organizacije ZaNas, združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva, in članica sveta Onkološkega inštituta, je bila ta konec tedna na počitnicah v Dolenjskih Toplicah. Tam je bila z znanko, ki je zbolela in potrebovala zdravniško pomoč. Kot veleva zdravstveni red, sta poklicali izbrano zdravnico, sicer koncesionarko, zasebnico. »In ta ji je rekla, naj jo peljemo na urgenco. To je bil zame še en dokaz, kako delujejo koncesionarji. Za zasebnike je bistveno, da dobijo glavarino. Če pa so potrebni kakšni posegi, ki dejansko bremenijo njihov proračun, breme prevalijo na javno službo,« pove Lekšetova.

  • Urša Marn  |  foto: Borut Krajnc

    2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Politika

    Jože P. Damijan

    Prof. dr. Jože P. Damijan spada med največkrat navajane slovenske ekonomiste, njegov blog pa med najbolj brane v domači blogosferi. Mogoče tudi zato, ker je eden redkih, ki si upajo javno priznati, da so se v nekaterih mnenjih motili, denimo glede enotne davčne stopnje. V politiko je vstopil samo enkrat, v času prve vlade Janeza Janše, ko je bil minister za razvoj. Toda že po treh mesecih, marca 2006, je odstopil in se vrnil na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, kjer je danes redni profesor. Hkrati je sodelavec inštituta Vives na Univerzi v Leuvnu, od letos pa tudi gostujoči profesor na tej belgijski univerzi.

  • Jure Trampuš

    2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Družba

    Vojna na plažah

    Aheda Zanetti ima libanonske korenine, živi z Avstraliji, ukvarja se z modo. Leta 2004 je ustvarila »hijood«, pokrivalo za muslimanke, ki se ukvarjajo s športom. Na olimpijskih igrah v Pekingu ga je uporabljala Rukaja Al Ghasra iz Bahrajna. Aheda Zanetti je oblikovala tudi burkini, posebno plavalno obleko, namenjeno tistim, ki na plažah ne želijo razkazovati svojega telesa. Burkini je postal uspešnica, Zanettijeva naj bi jih doslej prodala več kot 700.000. Burkini, kot pravijo na spletni strani trgovine, naj bi bil oblikovan v skladu z islamskimi pravili oblačenja, kar naj bi potrdile številne islamske skupnosti, hkrati pa predstavlja »svobodo, prilagodljivost, zaupanje«. »To je najboljša obleka, ki sem jo kupila zase in za hčerko,« lahko na spletni strani podjetja Ahiida preberemo izpoved neke Asme Adam iz Portugalske. »Bila sem zelo vesela, da sem spoznala nekoga, ki je oblikoval aktivna oblačila za ženske, ki poudarjajo skromnost in dostojanstvo. Nisem muslimanka, sem katoliške vere, a se vseeno ne oblačim kot večina ljudi v mojem okolju,« je dodala neka Sophia iz ZDA.