Igor Mekina

 |  Svet

Obama zaprosil Iran za vrnitev ameriškega vohunskega letala, Iran prošnjo zavrnil

Ameriški predsednik Obama je potrdil, da so ZDA uradno zaprosile Iran za vrnitev njihovega zajetega in nepoškodovanega vohunskega letala, Iran pa je odgovoril, da je letalo sedaj “last islamske republike”

Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil, da je da so ZDA zaprosile Iran, naj vrne ameriško brezpilotno letalo letalo RQ170 “Sentinel”, ki so ga v začetku meseca zajeli pripadniki Iranske revolucionarne garde. "Rekli smo, da želimo letalo nazaj. Videli bomo, kako bo Iran odgovoril," je dejal ameriški predsednik. Medtem je iz Irana že prišel odgovor. Po poročilih iranske agencije Fars, je iranski obrambni minister Ahmad Vahidi dejal, da je zajeto vohunsko letalo “lastnina Islamske republike.

Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil, da je da so ZDA zaprosile Iran, naj vrne ameriško brezpilotno letalo letalo RQ170 “Sentinel”, ki so ga v začetku meseca zajeli pripadniki Iranske revolucionarne garde. "Rekli smo, da želimo letalo nazaj. Videli bomo, kako bo Iran odgovoril," je dejal ameriški predsednik. Prošnjo je iranskemu zunanjemu ministrstvu najverjetneje prenesel švicarski veleposlanik v Iranu, ki zastopa ZDA, ker državi nimata diplomatskih odnosov.Takoj po tej informaciji so ameriškega predsednika republikanci ostro kritizirali. Podpredsednik ZDA v času administracije Georga W. Busha Dick Cheney je za televizijo CNN dejal, da bi moral Obama zaščititi vohunsko tehnologijo in ne bi smel nikoli dovoliti, da pade v roke Iranu. Po njegovi oceni bi morali letalo nemudoma uničiti, kar naj bi Obami tudi predlagali, a je predsednik to zavrnil. "Raje je lepo prosil, če mu letalo vrnejo, česar pa ne bodo storili," je dejal Dick Cheney. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je potrdila, da so zahtevali letalo nazaj, a kot je dodala, ne pričakujejo, da bo Iran to storil.

Medtem je iz Irana že prišel odgovor. Po poročilih iranske agencije Fars, je iranski obrambni minister Ahmad Vahidi dejal, da je zajeto vohunsko letalo “lastnina Islamske republike. Namestnik poveljnika iranske revolucionarne garde Hosein Salami pa je na državni televiziji dejal, da je kršitev iranskega zračnega prostora “sovražen akt” in opozoril pred “večjim” odgovorom. “Nihče ne vrača simbola agresije tisti strani, ki je poskušala razkriti skrivnosti in vitalne informacije povezane z nacionalno varnostjo,” je dejal Salami.

Iranska agencija Fars obenem poroča, da je sekretar vrhovnega varnostnega sveta Irana Saeed Jalili že odpotoval v Rusijo, da bi se z ruskimi predstavniki pogovoril o kršitvah iranskega zračnega prostora s strani ameriških brezpilotnih letal. Znano je tudi, da je Iran od Rusije želel kupiti zelo zmogljive protiletalske sisteme S-300, vendar je Rusija zaradi sankcij proti Iranu že dosežen dogovor zamrznila. Iransko zunanje ministrstvo pa je državljane pozvalo, naj bodo previdni pri potovanjih v tujino, ker bi lahko padli v “pasti zahodnih obveščevalnih služb.”

Upi ameriških vojaških strokovnjakov o tem, da je ameriško vohunsko letalo RQ170 “Sentinel” nad Iranom padlo na tla s tako veliko hitrostjo, da od njega ni ostalo nič drugega kot samo nekaj neuporabnih koščkov materiala, so se razblinili že tedaj, ko je iranska televizija pred nekaj dnevi pokazala skorajda popolnoma nepoškodovano letalo, kar je še posebej v ZDA sprožilo precej zaskrbljenih komentarjev. Gre za vohunsko brezpilotno letalo, ki je izdelana praktično povsem brez kovine, prebarvano pa je s posebnimi barvami, ki vpijajo radarske odboje. Letalo ima razpon kril okoli 20 metrov, leti pa tudi na višinah do 15.000 metrov. Iran je že januarja letos trdil, da je sestrelil dve ameriški brezpilotni letali in napovedal, da jih bo javno razkazal. Vendar se je to prvič zgodilo šelel sedaj. Po navedbi iranskih virov naj bi letalo, ki je prodrlo 250 kilometrov globoko v Iran padlo v v roke “enote za elektronsko bojevanje”, ki naj bi uspela z njim “pristati brez večjih poškodb”. To bi pomenilo, da je bil Iran sposoben vdreti v najbolj zaščiten del komunikacij ZDA. Po uradnih trditvah ZDA naj bi šlo za letalo, ki je bilo na misiji v Afganistanu in se je zaradi tehnične napake zrušilo nad Iranom, vendar ta trditev ne daje odgovora na vprašanje, kako je mogoče, da je letalo, ki je v iranskih rokah skorajda povsem nepoškodovano. Nekateri ameriški strokovnjaki opozarjajo na drugo možnost – da je letalo “zašlo” s svoje poti, nato pa je samo poiskalo mesto pristanka, saj naj bi bilo programirano tako, da v primeru težav poskuša pristati samo. Ni pa jasno, zakaj letalo istočasno ni ugotovilo, da je na “sovražnem” ozemlju in se samo razstrelilo.

Strokovnjaki Pentagona so že izrazili zaskrbljenost zaradi izgube letala, ki bi lahko iranski vojski in njenim zaveznikom razkrilo celo vrsto tehnoloških skrivnosti. To bi za ZDA lahko imelo resne posledice, saj bi bila s tem Iranu dostopna tudi najmodernejša tehnologija, skupaj z zaupno konstrukcijo letala, občutljivimi senzorji in podobno. V rokah iranskih strokovnjakov bi lahko razkrilo tehnologijo, zaradi katere je skoraj nevidno. Za Teheran je letalo tako pomeni dragocen vir informacij o ameriški tehnologiji, za katero sta zainteresirani tudi Rusija in Kitajska. Nekaj takega naj bi se zgodilo v primeru sestrelitve ameriškega "nevidnega" lovca leta 1999 nad Srbijo. Kitajska in Rusija danes že izdelujeta svoja za radar nevidna vojaška letala.

Izguba letala je v svetu sprožila veiko odmevov. Iran od OZN zahteva uradno obsodbo ameriškega vohunjenja in vdora v njihov zračni prostor, nekateri pa opozarjajo, da so k “padcu” letala lahko prispevale tudi satelitske slike, ki jih objavlja Google, in na katerih se lahko vidijo tudi poleti vohunskih letal iz tajnih vojaških baz. Veliko analitikov pa opozarja tudi na dejstvo, da vsaj na tleh v Iranu že poteka svojevrstna vojna, v okviru katere se po Iranu vrstijo nenavadne eksplozije, njen jedrski program pa je se ob tem tudi tarča napadov računalniških virusov. V Washington Postu se zato nekateri bralci že sprašujejo, ali se ZDA pravkar umikajo iz Iraka le zato, da bi vstopile v vojno z Iranom. Dvanajstega novembra je namreč v glavni bazi za razvoj balističnih izstrelkov v Bidganehu, okoli 50 kilometrov zahodno od Teherana, prišlo do eksplozije, v kateri je bil ubit general Hasan Tehrani Mogadam, vodja iranskega raketnega programa in še 16 drugih znanstvenikov in vojakov Iranske revolucionarne garde. Alireza Jafarzadeh, avtor knjige “Iranska grožnja” trdi, da je Iran v omenjenem centru razvijal novo pogonsko trdo gorivo za rakete, ter da je do omenjene eksplozije prišlo v trenutku, ko je bila raketa pripravljena za vzlet, opremljena z gorivom in bojno glavo. Satelitski posnetki so pokazali, da je eksplozija popolnoma uničila tudi vse bližnje zgradbe. Že pored tem pa je junija leta 2010 poseben, najverjetneje v Izraelu programiren računalniški “črv” uničil več kot 1000 centrifug, ki jih v Natanzu uporabljajo za bogatenje urana.

Medtem pa iranska agencija FARS še naprej širi strah, da bi si Iran lahko iz ameriškega vohunskega “Sentinela” pridobil zanimive podatke. “ZDA je predvsem strah, da bi Iran lahko odkril slabosti tehnologije, zaradi katere je letalo nevidno in pripravil protiukrepe za svoje protizračne sile. Prav tako jih je strah, da bi Kitajska ali drugi ameriški nasprotniki lahko Iranu pomagali pri pridobitvi podatkov o zgodovini poletov letala, tarčah nadzora in drugih sposobnostih. Letalo je bilo programirano, da uniči te podatke v primeru napake, vendar se mu to ni posrečilo. Udarec je bil tako hud, da ameriški uradniki še zmeraj ne želijo priznati, da je Iran letalo zajel ob pomoči računalniškega napada,” poroča iranska državna agencija. Ameriški viri kljub temu doslej še niso dali odgovora na vprašanje, kako se je Iranu res posrečilo zajeti skoraj povsem nepoškodovano letalo.

Joe Cirincione iz kongresnega odbora za zunanje zadeve je za CBS dejal, da je letalo “eno od najbolj sofisticiranih sredstev za nadzor, ki jih imajo ZDA,” ter da bi prenos te tehnologije v roke Kitajske ali ZDA lahko “resno ogrozilo ameriško varnostne interese”. Za kako resno zadevo gre, kažejo tudi poročila ameriških medijev o tem, da so v Pentagonu razmišljali celo o pošiljanju diverzantov v Iran, ki naj bi poskusili odpeljati poškodovano letalo ali ga uničiti, po drugi različici pa naj bi letalo poskusili vsaj razstreliti in ga uničiti.Vendar pa so bili ti načrti na koncu menda zavrženi zaradi prevelike nevarnosti in majhne možnosti za uspeh. Ob tem bi vpad diverzantov s strani ZDA lahko bil upravičeno ocenjen tudi kot agresija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.