|  Politika

Sojenje v zadevi Patria: Janša znova iskal rešitev iz politične krize

Ko Janeza Janše še ni skrbela politična kriza v državi

Ko Janeza Janše še ni skrbela politična kriza v državi
© Marko Pigac

Sojenje v zadevi Patria bi se danes moralo nadaljevati z zaslišanjem zaposlenih na obrambnem ministrstvu, vendar je sodnica Barbara Klajnšek njihovo pričanje preložila, saj ni jasno, katere podatke lahko razkrijejo javnosti in katere ne. Na sodišče sta sicer danes prišla le dva od petih obtoženih, predsednika SDS Janeza Janše spet ni bilo.

Janšev zagovornik Franci Matoz je sodnici danes predložil isto opravičilo kot na prejšnjem naroku, torej da so Janšo zadržale službene obveznosti pri iskanju rešitev za politično krizo v državi. Poslovneža Walterja Wolfa pričakujejo prihodnji ponedeljek, saj je zaradi zdravstvenih težav v Kanadi. Jože Zagožen in njegov zagovornik Boris Marčič pa sta po besedah sodnice pomešala datume obravnav in zato na sodišče nista prišla.

Kot napovedano, bi morali danes pričati Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar z obrambnega ministrstva. Tako obramba kot tožilstvo sta menili, da izključitev javnosti ni potrebna, zato se je postavilo vprašanje, katere podatke smejo priče razkriti. Na obrambnem ministrstvu so Matka, Pograjca in Grubarja sicer odvezali varovanja tajnosti, vendar sta državni pravobranilki opozorili, da je zadeva še vedno tajna, saj pogodba še ni zaključena. Grubar je nato pojasnil, da je stopnja tajnosti že umaknjena z nekaterih dokumentov, vendar je potrebna poizvedba na ministrstvu, da bi ugotovili, s katerih.

Sodnica je zato zaslišanje vseh treh prič preložila, v tem času pa bodo ugotovili, katerim dokumentom je stopnja tajnosti potekla oz. so jo umaknili. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.