|  Svet

Al Arabija: Krvav pokol v sirskem Homsu

V nasilju v sirskem mestu Homs je sirska vojska ubila 337 ljudi, okoli 1300 ljudi pa je bilo ranjenih, je davi poročala arabska televizijska postaja Al Arabija. Sirski režim sicer zavrača, da naj bi vojska streljala na protestnike v Homsu. Nek očividec je dejal, da je vojska v Homsu povzročila pravi pokol. "Številni ljudje ležijo ranjeni na cesti in potrebujejo pomoč, a ne moremo do njih. Na nas prežijo ostrostrelci, ki so pripravljeni, da nas vse ustrelijo. Prosim, mednarodno skupnost pozivamo, naj nam pomaga," je za CNN dejal Abu Abdo Alhomsi. Po poročanju CNN so med žrtvami tudi ženske in otroci.

Po navedbah Sirskega narodnega sveta je sirska vojska v Homsu davi začela slepo bombardirati protestnike. "V zgodnjih jutranjih urah, 4. januarja 2012, je al Asadov režim storil enega od najhujših pokolov od začetka protirežimskih protestov marca lani," je sporočil Sirski narodni svet in Rusijo pozval, da odločno obsodi sirski režim Bašarja al Asada.

Varnostni svet Združenih narodov naj bi danes odločal o resoluciji o Siriji, Rusija pa bi lahko, tako kot je že storila v preteklosti, z vetom preprečila sprejem resolucije. Izredno zasedanje ZN VS naj bi se začelo ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Sirski protirežimski protestniki pa se zbirajo tudi drugod po svetu. V Berlinu je tako v petek okoli 20 protestnikov vdrlo v sirsko veleposlaništvo in so jih kasneje aretirali. Pred tem so povzročilo škodo v nekaterih pisarnah veleposlaništva. V Londonu so danes ob poskusu, da bi vdrli v sirsko veleposlaništvo v britanski prestolnici, aretirali pet ljudi, se pa je pred veleposlaništvom zbralo okoli 150 protestnikov. Več sto jeznih Sircev in lokalnih aktivnosti je poskušalo vdreti tudi v sirsko veleposlaništvo v Kuvajtu, pri tem pa so aretirali nekaj protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.