|  Svet

Ban poziva Argentino in Veliko Britanijo k pomiritvi napetosti

Napetosti na območju so se znova zaostrile zaradi britanskih naftnih vrtin pred obalo Falklandskih otokov

Velika Britanija pojasnjuje, da na območju otočja izvajajo zgolj rutinske operacije.

Velika Britanija pojasnjuje, da na območju otočja izvajajo zgolj rutinske operacije.
© AP

Argentina se je uradno pritožila na sedežu Združenih narodov v New Yorku zaradi britanske "militarizacije" Falklandskih otokov in južnega Atlantika. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je nato obe državi že pozval, naj se izogneta stopnjevanju napetosti zaradi otočja, zaradi katerega sta bili pred 30 leti že v vojni.

Napetosti na območju so se znova zaostrile zaradi britanskih naftnih vrtin pred obalo Falklandskih otokov. Argentina si namreč še naprej lasti otoke, ki so sicer od leta 1833 britanski. Leta 1982 si jih je skušala prisvojiti tudi s silo, a so Britanci uspeli otoke ubraniti. Zaradi novega zaostrovanja retorike je London napovedal, da bo na območje napotil vojaško ladjo, na Falklandih pa je od minulega tedna kot pilot reševalnega helikopterja britanski princ William. To je zbudilo ostre kritike Argentine, ki je pošiljanje vojaških ladij na južni Atlantik označila za "militarizacijo".

Velika Britanija na drugi strani pojasnjuje, da na območju otočja izvajajo zgolj rutinske operacije in da bo omenjena ladja zgolj zamenjala drugo. Prav tako zavračajo pogajanja o prihodnosti otokov brez zahteve otočanov. "Prebivalci Falklandskih otokov so Britanci po svoji izbiri. Pri določanju svoje prihodnosti imajo proste roke in z Argentino se o suverenosti (otokov) ne bomo pogajali, razen v primeru, da bodo tako željo izrazili otočani," so pred dvema dnevoma sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.

Argentinski zunanji minister Hector Timerman je pri ZN vložil uradno pritožbo, ki jo je sicer v sredo napovedala že argentinska predsednica Cristina Kirchner. Timerman se je o zadevi pogovoril tudi z Banom, ta pa je, kot je pojasnil njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirky, izrazil zaskrbljenost zaradi izmenjave vse ostrejših izjav med državama. Ban je obema državama ponudil še "dobre usluge" za rešitev spora, če bi se obe s tem strinjali, je še dodal Nesirky, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.