|  Svet

V Sredozemlje vpluli iranski vojaški ladji

V Sredozemsko morje sta danes skozi Sueški prekop vpluli iranski vojaški ladji. Kot je dejal poveljnik iranske mornarice, admiral Habibola Sajari, želi Teheran z vplutjem, šele drugim po islamski revoluciji leta 1979, "pokazati svojo veličino". Kot je dodal admiral Sajari, pa gre tudi za "sporočilo miru in prijateljstva", je navedla iranska tiskovna agencija Irna, ki jo povzema francoska agencija AFP.

Do vplutja prihaja v času, ko se krepijo napetosti zaradi iranskega jedrskega programa in postajajo vse glasnejša ugibanja, da bi lahko Izrael napadel iranske jedrske zmogljivosti.

Pred tem so iranske ladje v Sredozemlje vplule februarja lani, kar je sprožilo burne odzive Izraela in ZDA. Judovska država je takrat razglasila stanje pripravljenosti za svojo mornarico.

Tokrat je predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva sporočil, da bodo "podrobno spremljali" gibanje iranskih ladij in preverili, "da se ne približujeta izraelskim obalam".

Po navedbah AFP iranska mornarica od lani krepi navzočnost v mednarodnih vodah, tudi v Indijskem oceanu in Adenskem zalivu, kjer skuša zaščititi iranske ladje pred napadi piratov.

Britanski zunanji minister William Hague je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Daily Telegraph medtem posvaril, da bi jedrske ambicije Irana lahko sprožile "novo hladno vojno", ki bi bila nevarnejša od tiste med ZDA in Sovjetsko zvezo.

"Če bi Iran pridobil sposobnost izdelave jedrskega orožja, bi po mojem mnenju tudi druge države na Bližnjem vzhodu želele razviti takšno orožje. Tako bi se začel najresnejši krog širjenja jedrske oborožitve po iznajdbi tega orožja, z vsemi destabilizacijskimi učinki za Bližnji vzhod," je dejal Hague.

Britanski zunanji minister ni naklonjen morebitnemu vojaškemu posredovanju v Iranu, saj bi imelo to po njegovem prepričanju "ogromno negativnih strani". "Nismo naklonjeni zamisli, da bi v tem trenutku kdorkoli napadel Iran," je zatrdil. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.