|  Politika

Čista lopata: Zidar v bolnišnico namesto na obravnavo

V sodni dovrani sta manjkala Ivan Zidarj in Borut Farčnik

V sodni dovrani sta manjkala Ivan Zidarj in Borut Farčnik
© Borut Krajnc

Današnja obravnava v zadevi Čista lopata, na kateri je bil predviden zaključek sojenja, poteka v nenavzočnosti obtoženih Ivana Zidarja in Boruta Farčnika, ki sta odsotna zaradi bolezni. Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je po prejemu pojasnila iz UKC Ljubljana odločila, da je bil Zidarjev izostanek vnaprej načrtovan in zato neupravičen.

Podjedova je pojasnila, da je v torek popoldne prejela sporočilo Zidarjevega zagovornika Aleksandra Čeferina, da Zidar zaradi bolezni ne more hoditi ter je bil hospitaliziran v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer čaka na operacijo.

V UKC Ljubljana so Podjedovi pojasnili, da je bil Zidar pri njih hospitaliziran, vendar pa operacija po njihovem mnenju ni nujna. Dodali so, da si je obtoženi Ivan Zidar sam izbral datum samoplačniške operacije, pri sprejemu v UKC Ljubljana pa ni bilo ugotovljeno nikakršno poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja, ki bi narekovalo nujno operacijo.

Glede na pojasnilo UKC je Podjedova ugotovila, da je bil današnji Zidarjev izostanek vnaprej načrtovan in ni bil upravičen. Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je temu oporekal in dejal, da iz napotnice nevrokirurgu, ki je bila predložena sodišču, izhaja, da gre za urgentno stanje, ki po laični presoji zahteva urgentno operacijo. Dodal je, da gre za nevarno operacijo, ki si je posameznik ne bi želel.

Obramba je zato predlagala, da sodišče ponovno določi sodnega izvedenca, ki bo ocenil Zidarjevo zdravstveno stanje ter odločil, ali je Zidar sposoben udeležbe na sojenju. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec pa je predlagala, da se pred postavitvijo izvedenca opravi poizvedba, ali je bil Zidar sploh operiran, saj to, da je na programu za današnjo operacijo še ne pomeni, da bo ta dejansko opravljena.

Prav tako na današnji obravnavi ni prisoten obtoženi Borut Farčnik, njegov zagovornik pa je Anton Šubic pa je predložil zdravniško opravičilo, s katerim je opravičil njegovo odsotnost. Šubic je pojasnil, da po njegovem mnenju ne gre za dolgotrajno bolezen, vendar pa v Farčnikovi odsotnosti ni mogoče opraviti obravnave. Sodni senat je sicer zavrnil predlog Farčnikovega zagovornika.

V zadevi Čista lopata so poleg omenjenih Zidarja in Farčnika sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obtoženi še Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.