|  Svet

V mošeji v sirskem Idlibu našli številna trupla

Sirske vladne sile so danes zaostrile napade na oporišča upornikov v provinci Idlib ob meji s Turčijo. Sirski opozicijski aktivisti so medtem v mošeji Bilal v mestu Idlib našli številna trupla moških, ki naj bi jih vladne sile ubile v ponedeljek. Po njihovih navedbah so sirske sile v mestu Idlib, kjer so se utrdili sirski uporniki, v ponedeljek ubile 44 moških.

"Moške so ubili v ponedeljek pozno zvečer v bližini mošeje al Bilal, njihova trupla pa smo našli danes," so po poročanju arabske televizije Al Džazira sporočili uporniki. Do poročil o truplih v mošeji v Idlibu prihaja, potem ko so v mestu Homs, kjer so zadnje tedne potekali siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniki, našli 57 trupel, večinoma žensk in otrok. Po navedbah aktivista Omarja Homsija so bili na večini trupel vidni sledovi mučenja, nekateri so bili živi zažgani, drugi zabodeni z noži.

Sirske sile so sicer danes zaostrile pritisk na več območij province Idlib na severozahodu države, ki so jih s tanki obkolile že minuli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so sporočili aktivisti, vladne sile s tanki danes obstreljujejo mesto Idlib. Predstavniki opozicije tudi opozarjajo, da so vladne sile za talce vzele ženske in otroke, s čimer poskušajo upornike prisiliti v vdajo.

Po navedbah sirskega Observatorija za človekove pravice so sirske sile z težkim strelnim orožjem razdejale tudi mesto El Bara v regiji Džabal al Zavija, uporniki pa so se odzvali z napadom na vojaško točko v mestu Maret al Numan, pri čemer je bilo ubitih najmanj deset sirskih vojakov.

Poročila o spopadih med uporniki in vladnimi silami sicer prihajajo tudi iz mesta Deir Ezor na vzhodu Sirije, iz Alepa na severu in Dare na jugu države. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.