Položaj ni enoznačen

Dogajanje v Siriji je že prešlo v fazo, ko ga bo težko obvladati

Podporniki Asadovega režima v Damasku

Podporniki Asadovega režima v Damasku
© Profimedia

Zadnje mesece in tedne je v središču pozornosti svetovne javnosti turbulentno dogajanje v Siriji. V tej državi že skoraj leto dni potekajo protesti proti basističnemu režimu predsednika Bašarja Al Asada, razmere pa so iz tedna v teden bolj krvave, saj je mrtvih vse več. Navadni medijski komentarji oziroma analize, ki jih pripravljamo predvsem na Zahodu, praviloma ponujajo precej črno-belo sliko dogajanja. Sirija naj bi bila zgolj naslednja v nizu arabskih dežel, v katerih je na pohodu val demokratizacije in svobode. Želeli in zahtevali naj bi ju miroljubni, vendar odločni protestniki, retrogradni, surovi in povampirjeni režim pa naj bi branil svoje oblastne (politične in ekonomske) privilegije, in sicer z nepojmljivo represijo in s skorajda sadističnim pobijanjem demonstrantov. Zaradi takšnega položaja naj bi bil nujen odločen politični in ekonomski pritisk na režim, hkrati pa naj bi vse bolj dozorevale okoliščine za vojaško posredovanje v okviru mednarodnopravne kategorije človekoljubnega posredovanja (odgovornosti zavarovati). Edini subjekti mednarodne skupnosti, ki naj zaradi svojih parcialnih interesov ne bi razumeli humanitarne nujnosti in naj bi režimu dajali proste roke za ubijanje, naj bi bili Rusija, Kitajska in Iran.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.