|  Svet

Sarkozy napovedal boj ekstremistični indoktrinaciji

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v današnjem televizijskem nagovoru po smrti Mohameda Meraha, ki je v preteklih dneh na skuterju moril na jugu Francije, napovedal boj ekstremistični indoktrinaciji

Dodal je, da preiskava o tem, ali je morilec imel pajdaše. Francoski predsednik je ob tem ocenil, da je bilo storjeno vse, da bi Meraha ujeli živega in mu sodili za zločine. A poskusi, da bi ga ujeli živega, so spodleteli. "Ni bilo sprejemljivo, da bi tvegali izgubo novih življenj. Že tako je umrlo preveč ljudi".

Francoski predsednik je ob tem še opozoril, da bo vsak, ki bo prek svetovnega spleta sejal mržnjo, poslej kaznovan. Napovedal je tudi, da bo onemogočen vsak, ki bo odšel v tujino "z namenom indoktrinacije teroristične ideologije. Francija je ukrepala odločno in hladnokrvno ter ohranila enotnost. Morebitno maščevanje ali jeza pa sedaj ne bi bila na mestu," je ponovil francoski predsednik. Dejal je, da želi preprečiti, da bi francoski zapori postali leglo skrajnežev. Ob tem je dodal, da je od pravosodnega ministra že zahteval preiskavo o propagandi ekstremističnih ideologij v francoskih zaporih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoze je Sarkozy danes pozval, naj ne zamenjujejo terorizma z islamom. Francoski muslimani "nimajo nič opraviti z norimi motivi terorista", je še dejal. V Franciji živi najštevilčnejša muslimanska skupnost v Zahodni Evropi. Po ocenah naj bi jih bilo pet milijonov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Merah je danes umrl pri skoku skozi okno kopalnice, v katero se je zatekel, ko so v njegovo stanovanje v Toulouseu po 32-urnem obleganju danes dopoldne vdrli policisti. 23-letni Merah je v ponedeljek pred judovsko šolo na jugu Francije ubil štiri ljudi, v minulih tednih pred tem pa je v dveh napadih skupno ubil tri vojake.

Iz volilnega štaba francoskega predsednika so po koncu policijskega obleganja danes sporočili, da bo Sarkozy danes nadaljeval svojo predvolilno kampanjo, ki jo je prekinil po napadu na judovsko šolo. Francoski predsednik bo tako danes ob 18. uri imel predvolilno zborovanje v Strasbourgu, pred tem pa se bo v Parizu sestal s svojim volilnim štabom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.