|  Politika

Sindikati javnega sektorja z vlado o varčevalnem paketu

Sindikati javnega sektorja se bodo z vlado dobili na delovnem sestanku, na katerem bodo nadaljevali pogajanja o predlaganih varčevalnih ukrepih. Vlada je sicer izhodišča varčevalnih ukrepov vsem socialnim partnerjem, tudi sindikatom, poslala v petek, sindikati pa morajo svoje pripombe nanj - vsaj tako so povedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) - podati do petka, ko bo naslednja seja Ekonomsko-socialnega sveta.

Današnji sestanek bo sicer, kot kaže, namenjen le usklajevanju varčevalnih ukrepov na področju javnega sektorja, ki pa predstavljajo največji in s tem najpomembnejši del varčevalnega paketa. Na tem področju izhodišča vlade predvidevajo znižanje plač (vključno s plačami funkcionarjev) za 15 odstotkov do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij. Prav tako letos javnim uslužbencem ne bi izplačali regresa, drugo leto pa bi regres izplačali polovično. Spremenili bi tudi način izplačila za prevoz na delo in prehrano ter znižali kilometrino za službene poti in dnevnice.

Glede osnovnega šolstva sta med gradivom zapisana dva večja ukrepa - povečanje števila učencev v oddelkih iz 28 na 30 učencev in sprememba normativa za svetovalne delavce in knjižničarje.

Dozdajšnji odzivi sindikatov do predlaganega paketa so večinoma kritični. Danes so se nanj kritično odzvali tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, v katerem so, kot so sporočili, danes tudi že začeli zbirati podpise članov in drugih zaposlenih v zdravstveni dejavnosti in dejavnosti socialnega varstva za podporo splošni stavki v obeh dejavnostih.

V sindikatu nasprotujejo nameravanemu zniževanju nominalnih prejemkov, kot so povračilo za prevoz in regres, saj da bi to nesorazmerno prizadelo bolj tiste, ki imajo nizke prejemke, srednje medicinske sestre pa postavilo na minimalno plačo.

Predlaganim ukrepom, kot so zapisali v izjavi za javnost, nasprotujejo tudi v Sindikatu ministrstva za obrambo. Po njihovem mnenju bodo namreč predlagani ukrepi drastično posegli v pravice zaposlenih v obrambnem resorju. Med drugim nasprotujejo znižanju povrnitve stroškov za prevoz na delo, znižanje plač za 15 odstotkov, neizplačilu regresa v letu 2012 in polovičnem izplačilu regresa v letu 2013.

Ob tem dodajajo, da imajo v primeru enostranskega poseganja v zakon, "legitimno pravico in mandat, da se upremo in izvedemo vse, tudi najbolj skrajne ukrepe, da zaščitimo naše interese, ne glede na zakonske omejitve stavke".

Nasprotno je koalicija na ponedeljkovem sestanku strnila vrste in se dogovorila, da predloga varčevalnega paketa zaradi strankarske in volilne matematike ne bo trgala. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu ter predsednica NSi Ljudmila Novak je na današnji novinarski konferenci, ki je bila namenjena obisku v Bad Urachu, dodatno poudarila, da bodo vztrajali tudi v primeru napovedi protestov.

Opozarja tudi, da če bo vsaka od strani vztrajala, skupen varčevalni paket ne bo možen. Če varčevanja ne bo, pa "bodo prišli drugi, ki bodo to storili ali pa bo Slovenija v nekem obdobju ostala brez sredstev ali pa se bo mogla še bolj zadolževati, kar zagotovo ni naš cilj in ni smiselno". Pri tem Novakova računa tudi na to, da ne bo toliko demagogije, kot jo sedaj, kot pravi, sliši v pogovorih z nekaterimi sindikalisti.

V NSi so sicer zelo naklonjeni družinski politiki, kar so poudarjali tudi v pogovorih s koalicijo glede varčevalnih ukrepov, vendar se hkrati zavedajo, v kakšnem položaju je Slovenija in da so določeni ukrepi nujno potrebni. Novakova je pri tem danes pojasnila, da je glede ukrepov na področju družinske politike v pogajanjih dosegla napredek, saj so bili prvotni predlogi precej višji, med drugim tudi zmanjšanje dolžine porodniškega dopusta. Omenjenega nižanja, kot je dejala, tako ne bo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.