|  Svet

Vrh Aseana za zmanjšanje trenj v regiji

Voditelji Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so ob zaključku dvodnevnega vrha v Phnom Penhu danes pozvali k zadržanosti na Korejskem polotoku ter se zavezali k okrepitvi prizadevanj za zmanjšanje trenj v Južnokitajskem morju. V sklepni izjavi so tudi formalno pozvali Zahod, naj odpravi sankcije proti Mjanmaru.

"Vse vpletene strani pozivamo, naj se vzdržijo in ne sprejemajo ukrepov, ki bi lahko vodili v stopnjevanje napetosti na Korejskem polotoku," so vodje držav in vlad Aseana zapisali v današnji skupni izjavi ob koncu srečanja. Pozvali so tudi k čim prejšnji obnovitvi šeststranskih pogovorov o severnokorejskem jedrskem vprašanju, kar je, kot so poudarili, pomembno za mir, varnost in stabilnost regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja, ki sicer ni članica združenja, je nedavno napovedala, da bo med 12. in 16. aprilom v orbito izstrelila raketo s satelitom, s čimer bo obeležila 100. obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga.

Številne države, med njimi Japonska, Južna Koreja in ZDA, dvomijo, da ima izstrelitev zgolj znanstvene oziroma civilne namene, in menijo, da se za tem skriva testiranje vojaške rakete dolgega dosega. To bi pomenilo kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN, ki Severni Koreji prepoveduje izstrelitve balističnih raket v vojaške namene.

Severna Koreja bi s tem tudi prekršila nedavni dogovor z Washingtonom, ki predvideva, da bo Pjongjang v zameno za pomoč ZDA v hrani ustavil nekatere aktivnosti, povezane s svojim spornim jedrskim programom, vključno z izstrelitvijo raket dolgega dosega. Pjongjang vztraja, da napovedana izstrelitev satelita ni raketni preizkus.

Voditelji Aseana so v kamboški prestolnici danes tudi obljubili, da bodo okrepili prizadevanja za zmanjšanje napetosti v Južnokitajskem morju. Kambodža je ob tem zatrdila, da sta združenje in Kitajska odločena vse spore glede tega rešiti na miren način.

Kitajska si lasti suverenost nad celotnim območjem Južnokitajskega morja, po katerem poteka več kot tretjina svetovne pomorske trgovine in kjer naj bi bila bogata nahajališča nafte in plina, pomembno pa je tudi zaradi ribolova. Med spornimi točkami na območju sta otočji Paracel in Spratley. Glede prvega sta v sporu Kitajska in Vietnam, glede Spratleya pa Kitajska, Filipini, Brunej, Malezija in Tajvan.

V sklepno izjavo vrha so danes zapisali tudi poziv 10-članskega združenja, naj Zahod, vključno z Evropsko unijo, odpravi sankcije proti Mjanmaru, uvedene v zadnjih dveh desetletjih zaradi kršitev človekovih pravic.

Članice Aseana - Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam - so se lani jeseni dogovorile, da bodo nagradile Mjanmar zaradi izvedbe demokratičnih reform, tako da bo država leta 2014 predsedovala Aseanu. V torek, prvi dan vrha, pa so pozvale k odpravi mednarodnih sankcij proti tej državi, saj so ocenile, da so bile nadomestne volitve v Mjanmaru minulo nedeljo svobodne in poštene.

Na nedeljskih volitvah je slavila Narodna liga za demokracijo (NKD) opozicijske voditeljice Aung San Suu Kyi, ki bo tudi sama prvič zasedla poslanski sedež. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.