|  Svet

ZDA in Južna Koreja o severnokorejski izstrelitvi rakete

Obrambna ministra Južne Koreje in ZDA, Kim Kwan Jin in Leon Panetta, sta danes napovedala usklajeno delovanje, če bo Severna Koreja izvedla načrtovano izstrelitev rakete dolgega dosega, ki sta jo sicer označila za "hudo provokacijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Načrtovano izstrelitev rakete je medtem obsodila tudi Rusija.

Ministra sta se danes pogovarjala po telefonu, so sporočili v Seulu, kjer pa niso razkrili podrobnosti o tem, kakšne korake nameravata državi izvesti v primeru severnokorejske izstrelitve rakete.

Odločitev Severne Koreje o izstrelitvi rakete je medtem obsodilo tudi rusko zunanje ministrstvo, je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti. Kot je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič, je ta načrt Pjongjanga "primer neupoštevanja odločitev Varnostnega sveta Združenih narodov", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kitajska, ki naj bi imela največ vpliva na severnokorejski režim, je medtem vse strani pozvala, naj bodo zadržane in se izognejo naraščanju napetosti na Korejskem polotoku. "Vse udeležene strani pozivamo, naj ostanejo mirne, se zadržijo in se izognejo zaostrovanju napetosti," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin. Kitajska se je tako odzvala na poziv ameriškega zunanjega ministrstva, naj Severno Korejo pozove, naj izstrelitve ne izvede.

Pjongjang izstrelitev napoveduje za obdobje med 12. in 16. aprilom v času praznovanja stoletnice rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga. Severna Koreja zatrjuje, da bo raketa v vesolje ponesla satelit in da gre za projekt miroljubne narave.

Severna Koreja, ki je raketo dolgega dosega pred dvema dnevoma postavila na izstrelišče, je medtem danes sporočila, da je zaključila priprave na načrtovano izstrelitev rakete, poroča AP. Satelit naj bi danes namestila na raketo, je medtem po poročanju AFP dejal visoki severnokorejski vesoljski predstavnik.

Kot je še zatrdil visoki severnokorejski vesoljski predstavnik, izstrelitev ne predstavlja nevarnosti za druge države v regiji. "Izbrali smo varno pot. Prvi del rakete bo padel 160 kilometrov od kopnega (in Filipinov), drugi pa 120 kilometrov od kopnega," je še poudaril.

V Seulu so medtem prepričani, da gre za vojaški poskus, in so že napovedali, da bodo raketo sestrelili, če bo zašla v južnokorejski zračni prostor. Isto je napovedala tudi Japonska.

(STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.