|  Politika

Predsedniki parlamentarnih strank o fiskalnem pravilu in reformah

Predsedniki vladnih strank

Predsedniki vladnih strank
© Borut Krajnc

Predsedniki parlamentarnih strank so začeli srečanje, na katerem usklajujejo poglede o dopolnitvi ustave s fiskalnim pravilom o uravnoteženih javnih financah, razpravljajo pa tudi o predlogu partnerstva za reforme, ki izhaja iz izhodišč za socialni sporazum 2012-2016.

Parlamentarne stranke so bile doslej soglasne, da so se pripravljene usklajevati in tudi glasovati za to, da Slovenija v ustavo zapiše določilo o uravnoteženih javnih financah. Predvsem v koaliciji si želijo, da bi ustavo spremenili čim prej. So pa politični prostor medtem razburkali vladni predlogi varčevalnih ukrepov, opozicijski Pozitivna Slovenija in SD pa imata glede vladnega pristopa k uravnoteženju javnih financ precej pripomb. Glasovi vsaj ene od obeh strank so ključni za potrditev sprememb najvišjega pravnega akta v državi, saj je tako za spremembo ustave kot za posebni zakon za izvedbo fiskalnega pravila v ustavo potrebna dvotretjinska večina.

Predvsem v Pozitivni Sloveniji si želijo javnih izračunov, kaj bo fiskalno pravilo pomenilo za javnofinančno politikov v prihodnjih letih, v SD pa podpirajo stališča strokovne skupine pri ustavni komisiji v DZ, ki meni, da je vladni predlog v določenih delih neustrezen in da s spreminjanjem ustave ne bi smeli hiteti.

Ustavna komisija bo prav danes nadaljevala z obravnavo vladnega predloga spremembe ustave z vnosom fiskalnega pravila. Predvidoma naj bi o tem predlogu sprejela stališče, nato pa naj bi DZ najverjetneje že v sredo odločal o uradnem začetku postopka spreminjanja ustave.

Za tokratno srečanje so predsedniki in vodje poslanskih skupin strank med drugim prejeli tudi Partnerstvo za izhod iz krize, ki izhaja iz v okviru Ekonomsko-socialnega sveta usklajenih izhodišč za socialni sporazum 2012-2016. Oba dokumenta sta usklajena znotraj vladne koalicije, a sta odprta za dodatne predloge opozicijskih strank in obeh poslancev narodnih skupnosti. Gre za neke vrste iskanje političnega soglasja o potrebnih ukrepih za izhod iz krize. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.