|  Svet

Severna Koreja pred izstrelitvijo rakete z novim obrambnim ministrom

Severna Koreja je tik pred napovedano izstrelitvijo nosilne rakete z opazovalnim satelitom imenovala novega ministra za obrambo. Kot so v torek poročali severnokorejski mediji, je ministrstvo za obrambo prevzel Kim Džong Gak, ki je bil doslej pristojen za vojaško administracijo in organizacijo. Gak je na ministrskem položaju zamenjal Kim Džong Čuna, ki je služboval v vojski od leta 1956.

Po oceni analitikov so zamenjave v vrhu severnokorejskega obrambnega ministrstva znak, da novi severnokorejski voditelj Kim Džong Un na ključne položaje imenuje svoje tesne zaupnike, da bi tako dokončno zakoličil svoj prevzem oblasti.

"Odstop Kim Džong Čuna, zaupnika pokojnega voditelja Kim Džong Ila, kaže, da Džung Un na ključne položaje imenuje svoje tesne zaupnike. Imenovanja uradno niso sporočili, a bo Kim Džong Gak igral pomembno vlogo pri tem, da si bo Džung Un zagotovil trden nadzor nad vojsko," je za AFP ocenil analitik južnokorejskega think-tanka Sejong, Cheong Seong Chang.

Kim Džong Gak je bil ena od šestih vodilnih vojaških in strankarskih osebnosti, ki je Džong Una spremljal na pogrebu njegovega očeta Kim Džong Ila decembra lani.

Severna Koreja je hkrati sporočila, da je začela polniti rezervoarje za gorivo na nosilni raketi, ki naj bi jo izstrelili med četrtkom in ponedeljkom. Z izstrelitvijo bodo obeležili 100. obletnico rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

ZDA in številne druge države izstrelitev vidijo kot krinko za preizkus tehnologije balističnih raket, kar ni v skladu z resolucijo Združenih narodov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.