|  Družba

Pred sto leti se je potopil "neuničljivi" Titanik

V noči na 15. april 1912 se je tragično končala zgodba legendarnega Titanika, potem ko je ladja, ki je veljala za praktično nepotopljivo, na poti iz Southamptona v New York trčila v ledeno goro. V Atlantiku je umrlo 1514 ljudi, se pa podatki o tem še danes razlikujejo.

Titanik je iz britanskega pristanišča Southampton na krstno plovbo proti New Yorku 10. aprila 1912 krenil poln ponosa. Šlo je za ladjo velikih razsežnosti - 269 metrov dolgo, 28 metrov široko in 53 metrov visoko. Njena gradnja je stala deset milijonov dolarjev, kar danes znaša okoli 213 milijonov dolarjev.

Približno 2220 potnikov, med katerimi so bili tudi Slovenci, je 14. aprila 1912, po še enem dnevu na odprtem morju, čakala jasna noč. Ob okoli 23.40 sta opazovalca na ladji pred seboj zagledala temen obris ledene gore. Kmalu zatem je ladja trčila vanjo.

Poveljniški most je bil hitro na nogah in sklenil ukrepati, a je bilo prepozno, reševalna operacija pa je bila polna pomanjkljivosti. Potem ko se je ladijski trup prelomil na dva dela, je 15. aprila 1912 ob 2.20 Titanik dokončno potonil. V ledenem morju je končalo več sto potnikov, iz vode so potegnili le 13 preživelih. Nihče od okoli 700 preživelih potnikov s Titanika danes ne živi več. Na morski globini 3800 metrov, kjer so 1. septembra našli razbitine Titanika, pa ostajajo številne skrivnosti, ki jih bo pod svoje okrilje vzel Unesco.

V luči stote obletnice nesreče je Titanik znova v središču pozornosti. Zasluga gre knjigam, glasbi in nenazadnje filmski uspešnici režiserja Jamesa Camerona, ki je v teh dneh prišla na velika platna še v 3-D tehniki. Za med gredo tudi različni dokumenti z nesrečne ladje, vključno z zadnjim jedilnim listom.

Po svetu se ob obletnici vrstijo različni dogodki. Po isti poti kot Titanik je tako pred dnevi iz Southamptona zaplula ladja Balmoral, ki naj bi se v noči na nedeljo - kljub temu, da je njeno pot za nekaj časa preusmerila bolezen enega izmed potnikov - ustavila na mestu, kjer je nesrečni parnik pred sto leti končal svojo pot.

Pridružila se ji bo ladja Journey, ki je proti kraju nesreče izplula iz New Yorka. Ob 2.20 v nedeljo je na prizorišču predvidena spominska slovesnost. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.