|  Svet

Na sojenju Breiviku zaplet zaradi sodnikovih izjav

Drugi dan sojenja norveškemu desničarskemu skrajnežu Andersu Behringu Breiviku je danes prišlo do zapletov, ker je prišlo na dan, da je eden od sodnikov Thomas Indreboe dan po Breivkovih napadih julija lani na spletnem portalu Facebook podprl smrtno kazen. Glavna sodnica Wenche Elizabeth Arntzen se je zato odločila za prekinitev.

Sporne so bile besede, ki jih je Indreboe dan po pokolu 22. julija objavil na portalu Facebook. "Smrtna kazen je edini pravični izhod v tem primeru," je zapisal po poročanju revije Vepsen, ki se ukvarja z antirasističnimi temami.

Indreboe je sporni zapis že priznal. Tako tožilci, obramba kot odvetniki žrtev so zahtevali njegovo izločitev s sojenja. Glavna sodnica Wenche Elizabeth Arntzen je zato odredila 30-minutno prekinitev sojenja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Predvideno je, da naj bi Breivik, ki je 22. julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi, danes začel svoje pričanje. Prvi dan sojenja, v ponedeljek, je zavrnil kazensko odgovornost in poudaril, da ne priznava sodišča. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.