|  Politika

Evropska komisija: Na vrsti sta pokojninska reforma in trg dela

Minister Šušteršič

Minister Šušteršič
© Tjaša Zajc

Slovenija gre s fiskalnimi ukrepi v pravo smer, v območju evra so jih sprejeli z naklonjenostjo, a konec meseca lahko od Evropske komisije ponovno pričakuje opozorila glede pokojninske reforme in trga dela, je danes v Bruslju povedal minister za finance Janez Šušteršič.

Minister je v ponedeljek na zasedanju evrske skupine na lastno pobudo predstavil četrtkove in petkove odločitve o sprejetju zakona o uravnoteženju javnih financ in rebalansa proračuna za letos, katerih cilj je uravnoteženje javnih financ in znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda v prihodnjem letu. "To je bilo sprejeto z naklonjenostjo in z oceno, da je pozitivno, da v Sloveniji začenjamo delati korake v smer uravnoteženih javnih financ," je danes povedal Šušteršič.

Šef evrske skupine Jean-Claude Juncker pa je že v ponedeljek pozdravil "ambiciozne" ukrepe Slovenije za konsolidacijo javnih financ in trdno zavezo vlade, da presežni primanjkljaj odpravi v prihodnjem letu.

Minister Šušteršič ocenjuje, da bo Sloveniji uspelo doseči cilj za odpravo presežnega primanjkljaja v prihodnjem letu, kljub nedavni napovedi Evropske komisije, da bo ta prihodnje leto 3,8-odstoten. "Mislim, da bomo cilj dosegli," je dejal minister.

"Mi še nismo niti predlagali proračuna za prihodnje leto, tako da je Evropska komisija izhajala samo iz tega, kakšni so ukrepi v zakonu o uravnoteženju javnih financ, ki pa niso celotna slika, tam je samo del ukrepov," je pojasnil minister. Ob tem je razložil, da se bodo tudi z Evropsko komisijo ustrezno pogovorili in da tudi oni razumejo, da Slovenija te ukrepe pripravlja šele tri mesece in da "vse še ne more biti na mizi".

Pri tem je minister kot zelo pomemben izpostavil dogovor s sindikati, da bodo še naprej sedeli za skupno mizo in se pogovarjali o stvareh, kot sta pokojninska reforma in reforma trga dela, ki sta po Šušteršičevih besedah ključni v razmišljanju za naprej.

Pokojninska reforma in reforma trga dela bosta po ministrovih pričakovanjih tudi glavni stvari, na kateri bo opozorjena Slovenija konec meseca, ko bo komisija predstavila ocene nacionalnih proračunskih in reformnih programov ter specifična priporočila članicam.

"Pričakujem, da bodo ostala priporočila, ki so bila dana v preteklih letih, predvsem glede pokojninske reforme ... to opozorilo bo gotovo, verjetno tudi glede reforme trga dela," je dejal. "Ta priporočila bodo gotovo ostala, ne pričakujem pa, da bodo zaostrena, in to je tisto, čemur smo se želeli izogniti z zakonom o uravnoteženju javnih financ," je pojasnil minister.

Če Slovenija tega zakona ne bi sprejela, bi bila priporočila po njegovih besedah gotovo zaostrena, Slovenija pa izpostavljena kot država, ki ne bo izpolnila fiskalnih ciljev. "Sedaj se to ne bo zgodilo, prepoznano bo, da gremo v pravo smer. Tisto, česar nismo naredili, pa bo ostalo," je sklenil.

Poleg tega je minister na kratko komentiral tudi prizadevanja za dokapitalizacijo slovenskih bank. Minister je prepričan, da bo rešitev znana do 30. junija. "Roka ni treba razumeti tako, da mora biti 30. junija ves kapital biti v bankah, seveda pa mora biti rešitev znana," je pojasnil in zatrdil, da v primeru Slovenije zagotovo bo tako, in to za vse tri banke. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.