|  Politika

Sodišče preiskuje Jankovića zaradi domnevne zlorabe položaja v Mercatorju

© Denis Sarkić

Okrožno sodišče v Ljubljani je uvedlo preiskavo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in tri soobdolžence zaradi domnevne zlorabe položaja v Mercatorju. Sodišče je potrdilo preiskavo zoper Mitja Marinška, Stanislava Brodnjaka in Borisa Milevoja, preiskavo zoper Jankovića pa je za Delo potrdil njegov zagovornik Aleksander Čeferin.

Zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je aprila zavrnil pritožbo obdolženih zoper sklep o začetku preiskave, zato je preiskava domnevne zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju v zvezi z nakupom lokacije za Mercator center v Nišu postala pravnomočna. Ovadba naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.

Sodišče sicer še ne more potrditi odločitve senata glede sodne preiskave zoper Jankovića, saj ta še ni dvignil odločbe, čeprav mu je bila poslana že drugič. Je pa Jankovićev zagovornik Aleksander Čeferin za Delo potrdil, da je sodišče začelo z omenjeno preiskavo. Čeferin je ob tem dejal, da glede Jankovića "ni niti sledu o kaznivem dejanju" in zato postopek ocenjuje "kot obliko političnega pritiska na mojo stranko". "Če pogledamo vse udeležence v tem postopku, nam je lahko vse jasno," je še dejal Čeferin.

Janković je sicer marca za STA izrazil pričakovanje, da bo sodni postopek zaustavljen, saj po njegovem mnenju v omenjeni zadevi ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje.

Tožilstvo je zahtevo za sodno preiskavo zoper Jankovića in njegova nekdanja sodelavca Marinška in Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD in zastopnika ciprskega podjetja Facim Milevoja vložilo 23. maja lani, o zahtevi pa je preiskovalna sodnica odločala 17. februarja letos. Sodišče je takrat izdalo sklep, s katerim je uvedlo preiskavo, nato pa so se zagovorniki vseh obdolženih pritožili.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je o tej zadevi odločil 16. aprila in pritožbe zagovornikov zavrnil kot neutemeljene. S tem je bila preiskava pravnomočno uvedena in začel se je kazenski postopek, so pojasnili na sodišču.

Janković, Marinšek in Brodnjak so osumljeni kaznivega dejana zlorabe položaja ali pravic po drugem odstavku 244. člena kazenskega zakonika. Ta pravi, da se v primeru pridobljene velike premoženjske koristi ali povzročene velike premoženjske škode pri kateri je storilec sebi ali komu drugemu pridobil premoženjsko korist ali povzročil premoženjsko škodo, storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let. Milevoju pa se očita kaznivo dejanje pomoči pri tem kaznivem dejanju. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.