|  Politika

Parada ponosa: Naprej v srednji vek

© http://www.ljubljanapride.org

V Ljubljani se bo danes sklenil letošnji Teden Parade ponosa, ki poteka pod družbenokritičnim geslom Naprej v srednji vek. Po ljubljanskih ulicah bo ob 13. uri krenila povorka, v sklepnem programu na Kongresnem trgu pa bo nastopil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Udeleženci parade se bodo začeli ob 12. uri zbirati v Metelkova mestu. Povorka se bo ob 13. uri ob glasbi in z bobni odpravila po ljubljanskih ulicah, ob 14. uri pa bo sklepni program na Kongresnem trgu. Navzočim bosta spregovorila ljubljanski župan in častni pokrovitelj Parade ponosa 2012 Zoran Janković ter solastnica lokala Cafe Open Barbara Rajgelj.

S padcem družinskega zakonika ostajajo številne pravice privilegij večine, je sporočilo Parade 2012. "Parada ponosa pa ostaja prvovrsten politični dogodek, ki mu v poplavi različnih partikularizmov ne gre le zase, ampak za skupno," navaja sporočilo.

Opozarja, da "v družbi brez solidarnosti vsak prej ali slej pride na vrsto". Centri politične in družbene moči najlažje upravljajo z družbo, če vezi med ljudmi trgajo korak za korakom, del po del, trak za trakom, opozarjajo v društvu Parada ponosa.

Parade ponosa so spomin na protest ameriške skupine gejev in lezbijk proti racijam in nasilju policistov v Stonewallu v New Yorku leta 1969. Parade ponosa odtlej prirejajo po vsem svetu, v Sloveniji pa je bila prva leta 2001. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.