|  Politika

Svet LDS vložil kazensko ovadbo zaradi "poigravanja s himno"

Med izvajanjem Zdravljice

Med izvajanjem Zdravljice
© Borut Krajnc

Svet stranke LDS bo vložil kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi kršitve zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi na proslavi ob dnevu državnosti. Zbor je namreč na proslavi odpel štiri kitice Prešernove Zdravljice in ne le sedmo, ki jo za himno določa zakon, so pojasnili v sporočilu za javnost.

V LDS so sicer ogorčeni zaradi "provokacije s himno", saj je zbor himno sicer zapel na začetku proslave, a je bilo to pozneje razglašeno za vajo. V navzočnosti predsednika republike pa "smo slišali delo Stanka Premrla z naslovom Zdravljica, ne himne," navajajo.

"Obe dejanji razumemo kot grobo poigravanje s simboli države, morda namerno, in to s strani vladajoče stranke, ki je s tem pokazala, da ne le lažno preganja tako imenovane simbole agresorjev, ampak ne spoštuje niti tistih, ki jih ima za prave," je v sporočilu zapisal predsednik sveta LDS Anton Anderlič.

V LDS namreč tudi ocenjujejo, da je bila proslava, tudi zaradi nepovabila "partizanskih praporščakov" izraz "zaničevanja ljudi, ki so se uprli nacifašizmu in so bili žrtve preganjanja v zaporih in taboriščih, preseljeni, ugrabljeni, ustreljeni kot talci, ločeni, prisilni mobiliziranci in prisilni delavci ..." Ob tem je spomnil tudi, da je imelo sodelovanje slovenskega odporniškega gibanja v protifašistični koaliciji tudi mednarodne posledice.

Kazenski zakonik sicer med drugim pozna tudi kaznivo dejanje sramotitve Republike Slovenije in predvideva denarno kazen ali zapor do enega leta za tistega, ki javno sramoti državno zastavo, grb ali himno. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.