|  Politika

V Pivčevem doktoratu sum negospodarnega financiranja

Gregor Pivec

Gregor Pivec
© Marko Pigac

Komisija za preprečevanje korupcije je v primeru spornega doktorata direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregorja Pivca ugotovila, da vse ni bilo tako, kot bi moralo. Zaradi suma negospodarnega financiranja doktorskega študija je predlagala uvedbo upravnega nadzora v UKC Maribor, zadevo pa prepustila organom pregona.

"UKC Maribor namenja za izobraževanje svojih zaposlenih relativno visoka javna finančna sredstva, pri čemer komisija ugotavlja, da zaradi pomanjkljivih notranjih standardov in nedoslednega nadzora niso v celoti obvladana korupcijska tveganja, kar je posebej prišlo do izraza v povezavi s financiranjem doktorskega študija direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca, ki je kršil dolžno ravnanje in prestopil meje pravic poslovodne osebe," je ena od danes javno objavljenih ugotovitev komisije.

Komisija tudi ugotavlja, da UKC Maribor plačuje letno sorazmerno visoke zneske javnih sredstev za objave svojih zaposlenih v tujih znanstvenih in strokovnih revijah, s katerimi ti pridobivajo točke za ustrezne habilitacije. Gregorju Pivcu je na primer zavod leta 2006 plačal objavo članka v reviji Wiener Klinische Wochenschrift. Med leti 2005 in 2011 so za objave člankov doktorskih študentov namenili skoraj 73.000 evrov javnih sredstev. To po ocenah protikorupcijske komisije nakazuje širši problem integritete v akademskem okolju, zato predlaga, da se do konca tega leta izvede podroben pregled načrta integritete, ki ga je pripravila mariborska univerza.

Komisija je ministrstvu za zdravje predlagala, da opravi upravni nadzor v UKC Maribor. Računsko sodišče pa je pozvala, da delovanje UKC Maribor uvrsti med eno od naslednjih revizij.

Prav tako je komisija odločila, da se "zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, zadeva kot naznanilo kaznivega dejanja v oceno in morebitno nadaljnje postopanje odstopi organom odkrivanja in pregona". (STA, tp)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.