Tea Wutte

 |  Svet

Kmalu ekshumacija Arafata ?

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da se strinja s tem, da palestinske oblasti sodelujejo pri preiskavi in ekshumaciji trupla palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Kot edini pogoj je postavil soglasje Arafatove družine.

Sporočilo iz kabineta palestinskega predsednika je posledica odkritja švicarskega inštituta za radiacijsko fiziko v Lozani, ki je zasledil strupene radioaktivne delce polonija 210 v Arafatovih osebnih predmetih, v spodnjem perilu, tradicionalnem pokrivalu, drugih delih obleke in osebnih predmetih, na katerih so ostale sledi Arafatovega urina, krvi in znoja. Polonij so preiskovalci našli celo na novih nogavicah, ki jih Arafat ni oblekel, so pa bile v isti vreči kot nošena Arafatova oblačila. Rezultate preiskave je javnosti sporočil predstavnik inštituta, dr. Francois Bochud, raziskavo pa je naročila arabska televizijska hiša Al Jazeera.  je Vdova palestinskega voditelja je  ekshumacijo trupla in dodatne raziskave zahtevala takoj po objavi rezultatov. Suha Arafat je za BBC dejala, da je »preiskavo potrebno nadaljevati, da bomo muslimanskemu in arabskemu svetu razkrili resnico.«

Arafat je umrl leta 2004 v bolnišnici v Franciji po tem, ko je nenadoma hudo zbolel. Že takoj po njegovi smrti so se sicer pojavila prva ugibanja o možnem vzroku smrti, vendar zastrupitev tedaj ni bila potrjena kot vzrok smrti. Sledi radioaktivnega polonija so sedaj okrepile prepričanje, da je vzrok za smrt lahko podoben kot pri umrlem prebeglem ruskem vohunu Aleksandru Litvinenku, ki je bil prav tako zastrupljen s polonijem.

Suha Arafat je sicer zavrnila avtopsijo svojega moža, ko naj bi umrl zaradi »gripe« in zapletov ob neuspešnem zdravljenju. Najnovejše poročilo iz Lozane trdi, da so vse druge teorije o smrti voditelja Fataha neutemeljene ter da Arafat ni umrl niti zaradi raka niti zaradi ciroze jeter in prav tako ne zaradi aidsa, kot so špekulirali nekateri mediji.

Po oceni Françoisa Bochuda, direktorja inštituta za radioaktivno fiziko v Lozani, so preiskovalci ugotovili »nerazumljivo visoke ravni polonija, kar jasno vodi proti hipotezi o zastrupitvi, vendar naši rezultati še vedno niso dokaz o zastrupitvi.« Za pravi dokaz bi bilo potrebno pregledati vzorce Arafatove kostne srži in las. Ob njegovi smrti so analize pokazale, da z Arafatovo sržjo ni bilo nič narobe, niti mu niso odpadli lasje,  kot na primer Litvinenku. Polonij je sicer, če primerjamo smrtno dozo za človeka,  okoli 250.000  krat močnejši od cianida. Sume gledel zastrupitve krepi tudi dejstvo, da Arafat ni bil le palestinski voditelj, ampak dolga desetletja tudi  najpomembnejši nasprotnik izraelske politike. Izrael ga je krivil za napetost in nasilje na zasedenih ozemljih,  obtožil pa ga je tudi, da je vodil tudi drugi upor proti Izraelu - intifado. Izraelske oblasti so že zanikale vpletenost v morebitno Arafatovo zastrupitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.