|  Politika

Sirski veleposlanik v Iraku Navaf Fares prestopil na stran opozicije

Veleposlanik Sirije v Iraku Navaf Fares je prestopil na stran opozicije in sirsko vojsko pozval, naj svoje orožje uperi proti režimu. Fares je tako postal doslej najvišji diplomat, ki se je obrnil proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Zahodne države so medtem v sredo v ZN vložile osnutek resolucije, ki poziva k novim sankcijam proti Siriji.

"Oznanjam svoj odstop s položaja predstavnika Sirske arabske republike v Iraku, prav tako pa tudi svoj umik iz vladajoče sirske stranke Baas," je v sredo sporočil Fares. Vse Sirce, še posebej pa pripadnike državnih varnostnih sil, je pozval, naj se "pridružijo revoluciji". Prav tako je pozval druge člane stranke Baas, naj zavrnejo al Asadov režim, saj ta stranko zlorablja kot orodje za zatiranje ljudi in njihove želje po "svobodi in dostojanstvu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Faresov odstop so že pozdravile ZDA. "Doslej je prišlo do številnih odstopov v sirskem vojaškem vodstvu in vladi, kar nakazuje na to, da se podpora al Asadu manjša tako v svetu kot znotraj države, in to je dober znak," je dejal predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Medtem pa se krepijo tudi mednarodni pritiski na Sirijo. V Varnostnem svetu ZN so Velika Britanija, Francija, Portugalska, Nemčija in ZDA v sredo vložile osnutek resolucije, ki daje al Asadovemu režimu desetdnevni rok, v katerem mora prenehati z uporabo težkega orožja, sicer ga bodo doletele diplomatske in gospodarske sankcije, niso pa predvideni vojaški ukrepi. Resolucija sicer poziva k takojšnjemu prenehanju nasilja tako s strani režima kot opozicije in k uresničitvi mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana.

Pred tem je v torek svoj osnutek resolucije o Siriji vložila Rusija. V njem je predlagala podaljšanje mandata opazovalne misije ZN v Siriji za tri mesece, ni pa predlagala novih sankcij proti režimu v Damasku. Osredotočila se je na prizadevanja za vzpodbujanje političnega dialoga v Siriji.

Pogajanja o obeh resolucijah naj bi se začela danes v New Yorku, glasovanje pa morajo izvesti pred 20. julijem, ko se izteče mandat opazovalni misiji ZN v Siriji. (STA, tp)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.