|  Svet

Bonitetna hiša Moody's znižala ocene 13 italijanskim bankam

Bonitetna hiša Moody's je v ponedeljek, tri dni potem, ko je to storila z italijanskim vladnim dolgom, znižala kreditne ocene tudi 13 italijanskim bankam. Med njimi tudi največjima, banki UniCredit iz Milana in banki Intesa Sanpaolo iz Torina. Oceno je znižala za dve stopnji na Baa2.

Moody's je v petek prav tako za dve stopnji, z A3 na Baa2, znižal oceno vladnemu dolgu. Razlogi za znižanje ocene bankam so v glavnem posledica njihove izpostavljenosti italijanskemu gospodarstvu, ki šepa, brezposelnost pa ostaja visoka. Obeti, tako kot za vladni dolg, ostajajo negativni tudi za banke in ocena se lahko v prihodnje še zniža.

Moody's je že 14. maja znižal ocene 26 italijanskim bankam, tokrat pa so bile na udaru poleg Unicredita in Intese še UniCredit Leasing, Banca Carafirenze, Banca IMI, Banca Monte Parma, Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza, Banca Popolare Friuladria, Banca Carige, Credito Emiliano, GE Capital, Cassa Depositi e Prestiti in Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

Vlagatelji sicer vse manj upoštevajo ocene bonitetnih hiš, ki so vse bolj negativne in raje uporabijo svoje analize. Tako znižanje kreditnih ocen nujno ne prinese s seboj tudi zvišanja cene zadolževanja za države in banke. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.